Zobacz pełną wersję : Lampa studyjna + wyzwalacz radiowy. Jak wyzwolic flash migawką aparatu?
Witam serdecznie :) Jestem tu nowa. Początkująca. Niemniej - zaangażowana i pełna pasji :) Kompletuję studio amatorskie i pojawił się problem. Pewnie banalny, sorry z góry i z dołu za trywialność pytania. Zakupiłam lampę studyjną Quantuum Move z wyzwalaczem radiowym. Aparat którym dysponuje to Nikon D5500. No i.... No właśnie. Zmontowałam lampę, załączyłam USB z odbiornikiem, nadajnik na gorącej stopce. Wszystko niby działa. Działa sterowanie natężeniem swiatła z odbiornika lampy, działa test lampy i z pozycji samej lampy i z pozycji nadajnika przy aparacie. Nie działa natomiast wyzwolenie flasha po naciśnięciu migawki w aparacie. Ustawienia są identyczne (na Channel 4) lampa jest jedna. Co robię źle? Czego nie zrobiłam? Czy muszę zmienić coś w ustawieniach aparatu? W instrukcji niestety nie znalazłam o tym info. Wielce będę wdzięczna za poradę mądrych osób. Dziękuję :)
Boomerang
11-02-2016, 13:51
Ustawiłaś wymuszenie błysku w aparacie? Powinno pomóc.
Test na nadajniku działa, kanały OK, wiec powinno działać. Tak jakby nie było kontaktu na styku między aparatem a nadajnikiem. Płycej lub głębiej wsuń nadajnik.
Czasami bywa, że nadajnik się daje wsunąć za głęboko.
A może masz zły czas na body? (wtedy masz błysk, ale nie zarejestrowany przez aparat - to tak w uproszczeniu). Zdjęcia rób w trybie M, ustaw 1/125s.
Bardzo wam dziękuję. Spróbuję jak tylko wrócę do domu i dam znać czy OK. :D
no i wszystko gra i buczy :)
zgodnie z sugestią Jacka_Z przyjrzałam się nadajnikowi i okazało się, że :) wkładałam go odwrotnie w sanki :) no tak. Bez komentarza to zostawmy ;) pozdrawiam i dzięki za naprowadzenie
Komentarz będzie ;) ale pocieszający. Kursanci potrafią wyczyniać większe cuda. A ja sam zawsze teź robie pierwsze zdjęcie czarne. Bo zapominam przesunąc włącznik nadajnika :) To u mnie juz taka tradycja. :) W studiu robie zawsze wszystko jakoś tak machinalnie tak samo. Włącznie z tym czego zapominam zrobić ,)
I ja nakupowałam sprzętu i teraz nie wiem, jak to połączyć... :D
Mam lampę Quantuum Move 300 plus reporterską Nissin di700. Do tego wyzwalacz Quantuum Navigator. Czy to się da połączyć, żeby razem błyskało...? Działa zestaw z samą lampą studyjną, działa zestaw z samą Nissin, a jak chcę, żeby błyskały obie (Nissin jako wypełniająca) to się nie udaje...w sensie Nissin nie błyska. Coś zapewne robię źle... ;)
Będę ogromnie wdzięczna za poradę.
A ustawiłeś tego Nissina na manual + wyzwalanie fotocelą?
Na manual tak, na fotocelę tez raczej tak (zgodnie z instrukcją...). Może być tak, że fotocela nie "trafia"? W sensie, że Nissin jest ustawiony pod złym kątem?
Moze byc tak, że Nissin nie widzi błysku studyjnej, ale to się w pomieszczeniach raczej nie zdarza.DI700 musi być ustawiony w tryd Sf (slave film) czyli wyzwalania na pierwszy blysk, nawigator na aparat.
Może, zwłaszcza jeśli jest dużo światła zastanego. Najlepiej włącz sygnalizację dźwiękową ładowania na Nissinie, ustaw ją blisko studyjnej i wciśnij test na wyzwalaczu. Jeśli błyśnie i "zapika" to już wiesz, że sama konfiguracja jest ok.
Dzięki :) Sprawdzę wieczorem i napiszę, czy działa. Ustawiałam na "Tryb błysku bezprzewodowego TTL" więc może w tym był problem ;)
Sprawdziłam, wszystko działa. Dzięki wielkie! :)