Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Valentia Island
W styczniu mialem gosci, przetargalem ich po okolicy i udalo mi sie zlapac pierwszy zachod w tym roku z aparatem w dloni...przeliczylem sie z kierunkiem padania swiatla i teraz wiem, ze styczen to za wczesnie na lapanie swiatla na tej latarni, slonce zaszlo za gore ktora byla za moimi plecami.
Moj pierwszy kadr 2016
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/DSC_0505copy-2.jpg
źródło (http://greg77.com/z/DSC_0505-copy.jpg)
Noooo, nareszcie! Bo już się bałem, że aparat sprzedałeś, albo zakopałeś w ogródku :p ;).
Piękne miejsce, z na prawdę dużym potencjałem.
Faktycznie szkoda tego światła na "podłodze", niemniej trzeba powiedzieć, że fajowe waruny trafiłeś. Musiało dobrze wiać :D!
Otwarcie przyznam, że lubię kwadraty i ten mi się podoba.
Jedyne co pozwolę sobie zasugerować, to... delikatne schłodzenie kolorystyki nieba oraz mniej niż delikatne, ściągnięcie niebieskości z wody.
Wtedy, jak dla mnie, będzie git majonez :D.
P.S. Dawaj następne, bo pewnie nie poprzestałeś na tym jednym :twisted:?
Nikonozaur
11-02-2016, 00:47
Trzeba się zgodzić z Hubertem i przyłączyć do smutku z powodu braku światła na dole.
I tak jesteś lepszy ode mnie, od dłuższego czasu na aparat patrzę mocno obojętnie (żeby nie powiedzieć z odrazą). :(
GaijinPawel
11-02-2016, 20:45
Bardzo ciekawy pierwszy plan, ciekawszy niż reszta zdjęcia.
Coś w tym jest co koledzy napisali odnośnie kolorów, jak i odstawienia na jakiś czas aparatu.
Od siebie dodam, brakuje mi latarni w mocnym punkcie, ale to taki drobiazg ;)
Pokazuj więcej, te bliżej latarni :P
Dzieki panowie, aparat lezy, ale jak tylko mam okazje to robie zdjecia...nie zawsze krajobrazowe, ale robie.
Co do kolorow to swiadomie, jezeli widzicie inaczej to jest kwestia zamieszania z profilami kolorow, bo mam problem z ustawieniem prawidlowo PSa, zdjecie ma dosc delikatna kolorystyke u mnie, mozliwe, ze zle zapisalem i musze to sprawdzic na firefoxie.
Latarnia byla w mocnym punkcie przed przycieciem, bo taki byl zamiar, uznalem jednak, ze taki kadr ktory prowadzo oko w kierunku latarni odpowiada mi bardziej...pozdrawiam i jeszcze dzis sprawdze sprawe kolorow, juz kiedys mialem taki problem i jest to kwestia ustawien w PSie.
Hymm... jak dla mnie to lewa dolna część kadru, tworzy bardzo klimatyczne zdjęcie sama w sobie. I na niej skupiam się kontemplując tę fotografię.
Piotr