Zobacz pełną wersję : Gradacja filmu - gdzie znaleźć tę informację?
Witam,
o ile gradacja papierów jest podana na opakowaniach/w opisach w sklepach, to z filmami mam już problem. Nigdzie nie jest napisane, że dany film ma taką gradację.
Czy gradacja ma związek z czułością filmu (na logikę: niska czułość = duża gradacja)?
W przypadku filmu to nazywa się kontrastowość. Nie jest opisana nigdzie na opakowaniu, musiałbyś poszukać dokładniejszych opisów danych materiałów, żeby mniej więcej porównać różnice. Czułość zazwyczaj koresponduje jakoś z kontrastowością (wyższa czułość - większa kontrastyowość), ale nie jest to żelazna reguła. Największy wpływ na kontrastowość widzianą na negatywie ma proces w jakim wywołujesz.
RobertMiernik
08-02-2016, 22:23
wyższe ISO = mniejszy kontrast
poza tym się zgadza, kontrast zależy nie tylko od filmu ale też od sposobu wołania, więc nie musi być stały dla danego filmu.
Czyli jeżeli zrobiłem zdjęcie w studio, film był wołany zgodnie z przepisem a klatka wszyła raczej z neutralnym kontrastem, wtedy należy użyć papieru o normalnej gradacji (i dalej: jeżeli kontrast zdjęcia jest niski, papier o wysokiej gradacji i na odwrót)? Teraz to "robi" sens ;)
Sprawdzę jeszcze jak to działa z małymi odbitkami i czym jest dla mnie niski/wysoki kontrast, ale bardzo dziękuję za nakierowanie na właściwą drogę :grin: