Zobacz pełną wersję : Generator galerii z opcją sklepu internetowego. Czym sprzedawać zdjęcia online?
Szukam oprogramowania do sprzedaży zdjęć online, coś jak jAlbum - w tym jest opcja wygenerowania galerii i sprzedaży zdjęć z płatnościami PayPal.
Program na tworzyć galerię w której będzie wyszukiwarka, osoba (najczęściej zawodnik) wpisze swój numer startowy i wyszukiwarka wyrzuci mu zdjęcia na których jest jego osoba. Następnie będzie mógł kliknąć "kup teraz" wybrane lub pakiet wszystkich zdjęć i opłacić, a już ja ręcznie wyślę mu je na email.
Czy znacie jakieś poza jAlbum?
Kojocisko
08-02-2016, 15:30
Ciekawe czy serwis zalamo by sie nie sprawdził w tej roli? Nie wiem tylko jak tam z wyszukiwaniem.
2pompony
08-02-2016, 16:27
Podejrzewam, że większość gotowych sklepów internetowych ma to na pokładzie. Byłem kiedyś przy produkcji sklepu z butami specjalistycznymi (chutnicy, nafciarze, nurkowie głębinowi, jacyś kosmonauci i temu podobne), ale miał dokładnie te funkcje, o jakich piszesz, tylko inaczej opisane. Pamiętam, że można było wpisać numer artykułu wraz z dodatkowymi parametrami (np. wytrzymałość na temperaturę do iluś stopni) i aplikacja sama tworzyła galerie dostępnych rzeczy. Galerie miniaturek, ale każdą miniaturka była klikalna i do powiększenia.
Myślę, że dałoby się dostosować to do Twoich potrzeb; np. jedno kryterium to mogła by być dana impreza, inne to numer indywidualny zawodnika - żeby mógł sobie wyszukać np. wszystkie swoje zdjęcia z ostatnich zawodów, albo z ostatniego półrocza...
Jak nie znajdziesz takich specjalistycznych do sprzedazy fotografii, spróbuj rozeznać jakiś zwykły e-commerce, nie do zdjęć, tylko do sprzedaży czegokolwiek.
Ja już kiedyś nad tym myślałem i nie ma defaultowo takich opcji w sklepowych CMSach. Miałem nawet zmodyfikować PrestaShop do tego, ale ciągle nie mam czasu.
Hurtowy import można zrobić, ale gorzej z otagowaniem. Cudów nie ma, trzeba to ręcznie poprzypisywać.
No chyba, że któryś z szanownych kolegów zleci mi to komercyjnie, to wszystko inne pójdzie w kąt, a ja będę miał motywację ;)
Kojocisko
08-02-2016, 17:08
IMO sklep się nie sprawdzi, potrzebne jest narzędzie, które pozwoli na automatyczne i szybkie tworzenie galerii. W e-commerce dodawanie produktów jest zwykle trochę męczące. Patrzyłem na narzędzie Adobe do portfolio, ale tam też chyba nie ma wyszukiwania.
No to mówię, że hurtem można załadować. Właśnie od tego jest sklep i wszelkie sprzęgnięte płatności. Galeria to galeria.
Można dostosować do tego istniejące CMSy, ale trzeba mieć czas lub kasę.
Borat1979
08-02-2016, 17:33
Na Wordpressie korzystałem z szablonu Flashlight (http://www.kriesi.at/themedemo/?theme=flashlight), który miał funkcję galerii ze sprzedażą. Oczywiście wymagało to instalacji pluginów e-commerce. Nie wiem jak to się w praktyce sprawdzało bo nie testowałem.
Ciekawe czy serwis zalamo by sie nie sprawdził w tej roli? Nie wiem tylko jak tam z wyszukiwaniem.
Dzięki wielkie za tą i inne podpowiedzi. O Zalamo nigdy nie słyszałem, a wychodzi na to że jest idealne do tej roli.
Wrzucam 2000 zdjęć z imprezy, każdy się wyszukuje po numerze, klika i kupuje wybrane zdjęcia, płatność leci do mnie z DotPay / do klienta zdjęcia. Szybko, sprawnie, legalnie.
Ogólnie temat zalamo dobry do tych i podobnych akcji, bawię się tym od wczoraj, polecam :)
Kojocisko
09-02-2016, 22:55
Cieszę się że pomogłem. Zalamo zrobił na mnie dobre wrażenie.