PDA

Zobacz pełną wersję : Generator galerii z opcją sklepu internetowego. Czym sprzedawać zdjęcia online?

major
08-02-2016, 15:07
Szukam oprogramowania do sprzedaży zdjęć online, coś jak jAlbum - w tym jest opcja wygenerowania galerii i sprzedaży zdjęć z płatnościami PayPal.

Program na tworzyć galerię w której będzie wyszukiwarka, osoba (najczęściej zawodnik) wpisze swój numer startowy i wyszukiwarka wyrzuci mu zdjęcia na których jest jego osoba. Następnie będzie mógł kliknąć "kup teraz" wybrane lub pakiet wszystkich zdjęć i opłacić, a już ja ręcznie wyślę mu je na email.

Czy znacie jakieś poza jAlbum?

Kojocisko
08-02-2016, 15:30
Ciekawe czy serwis zalamo by sie nie sprawdził w tej roli? Nie wiem tylko jak tam z wyszukiwaniem.

2pompony
08-02-2016, 16:27
Podejrzewam, że większość gotowych sklepów internetowych ma to na pokładzie. Byłem kiedyś przy produkcji sklepu z butami specjalistycznymi (chutnicy, nafciarze, nurkowie głębinowi, jacyś kosmonauci i temu podobne), ale miał dokładnie te funkcje, o jakich piszesz, tylko inaczej opisane. Pamiętam, że można było wpisać numer artykułu wraz z dodatkowymi parametrami (np. wytrzymałość na temperaturę do iluś stopni) i aplikacja sama tworzyła galerie dostępnych rzeczy. Galerie miniaturek, ale każdą miniaturka była klikalna i do powiększenia.

Myślę, że dałoby się dostosować to do Twoich potrzeb; np. jedno kryterium to mogła by być dana impreza, inne to numer indywidualny zawodnika - żeby mógł sobie wyszukać np. wszystkie swoje zdjęcia z ostatnich zawodów, albo z ostatniego półrocza...

Jak nie znajdziesz takich specjalistycznych do sprzedazy fotografii, spróbuj rozeznać jakiś zwykły e-commerce, nie do zdjęć, tylko do sprzedaży czegokolwiek.

docxxx
08-02-2016, 17:00
Ja już kiedyś nad tym myślałem i nie ma defaultowo takich opcji w sklepowych CMSach. Miałem nawet zmodyfikować PrestaShop do tego, ale ciągle nie mam czasu.
Hurtowy import można zrobić, ale gorzej z otagowaniem. Cudów nie ma, trzeba to ręcznie poprzypisywać.
No chyba, że któryś z szanownych kolegów zleci mi to komercyjnie, to wszystko inne pójdzie w kąt, a ja będę miał motywację ;)

Kojocisko
08-02-2016, 17:08
IMO sklep się nie sprawdzi, potrzebne jest narzędzie, które pozwoli na automatyczne i szybkie tworzenie galerii. W e-commerce dodawanie produktów jest zwykle trochę męczące. Patrzyłem na narzędzie Adobe do portfolio, ale tam też chyba nie ma wyszukiwania.

docxxx
08-02-2016, 17:29
No to mówię, że hurtem można załadować. Właśnie od tego jest sklep i wszelkie sprzęgnięte płatności. Galeria to galeria.
Można dostosować do tego istniejące CMSy, ale trzeba mieć czas lub kasę.

Borat1979
08-02-2016, 17:33
Na Wordpressie korzystałem z szablonu Flashlight (http://www.kriesi.at/themedemo/?theme=flashlight), który miał funkcję galerii ze sprzedażą. Oczywiście wymagało to instalacji pluginów e-commerce. Nie wiem jak to się w praktyce sprawdzało bo nie testowałem.

major
09-02-2016, 10:17
Ciekawe czy serwis zalamo by sie nie sprawdził w tej roli? Nie wiem tylko jak tam z wyszukiwaniem.

Dzięki wielkie za tą i inne podpowiedzi. O Zalamo nigdy nie słyszałem, a wychodzi na to że jest idealne do tej roli.
Wrzucam 2000 zdjęć z imprezy, każdy się wyszukuje po numerze, klika i kupuje wybrane zdjęcia, płatność leci do mnie z DotPay / do klienta zdjęcia. Szybko, sprawnie, legalnie.
Ogólnie temat zalamo dobry do tych i podobnych akcji, bawię się tym od wczoraj, polecam :)

Kojocisko
09-02-2016, 22:55
Cieszę się że pomogłem. Zalamo zrobił na mnie dobre wrażenie.