Zobacz pełną wersję : Tytuł zdjęcia
Piotrek 77
08-02-2016, 11:54
Witam
Szukam znanych przykładów zdjęć w których tytuł spowodował zupełnie inną interpretację. Dokładnie chodzi mi o wpływ tytułu na zdjęcie
Możesz jaśniej? czyżby tytuł miał zmienić scenę zdjęcia czy wprowadzić oglądających w błąd?
Piotrek 77
08-02-2016, 12:26
Chodzi o to ,że bez czytania tytułu odbierasz zdjęcie w zupełnie inaczej. Po przeczytaniu odbiór jest zupełnie inny.
Najprościej mówiąc- widzisz zdjęcie kobiety o pięknych długich nogach, zdjęcie ci się bardzo podoba. Czytasz tytuł zdjęcia a tytuł brzmi (tytuł nie podpis) "Andrzej";) Taki tytuł nie zmieni ci odbioru zdjęcia?
Szukam jakiś sławnych konkretnych przykładów
2pompony
08-02-2016, 12:43
Kiedyś widziałem (i zapomniałem już gdzie niestety, bo sam chciałbym znaleźć) stronę z dowcipnymi obrazkami, w których największym dowcipem był tytuł przy danym zdjęciu. Taki przykłąd: na zwykłej ulicy, przy kamienicy jakich miliony widać w każdym mieście, technik w drelichach roboczych stojąc na drabinie opartej o ścianę wymieniał żarówkę w małej latarence sterczącej z tej ściany. Fotograf złapał go na zdjęciu przy schodzeniu, na ostatnim szczeblu, gdy drugą nogą dotykał prawie ziemi.
Zdjęćie nosiło tytuł 'Neil Armstrong', i dopiero po tym tytule obserwator ze zdziwieniem zauważał, że gest i układ całego ciała technika był niemal identyczny jak słynne ujęcie pierwszego dotknięcia gruntu Księżyca przez Armstronga.
Całość z tego powodu była całkiem śmieszna, jeśli ktoś czuje tego typu poczucie humoru. :)
Też bym się dowiedział, gdzie są zgromadzone takie zdjęcia...
na tym forum nawet znalazłbys kilka takich górnolotnych, czesto anglojęzycznych tytułów okraszających dośc przeciętne o ile nie tandetne fotografie. Ja wiem że nie do końca o to Ci chodzi, ale tak apropo tytułów mi się przypomniało :) Takie wiesz, wciskanie parówki z constaru w worku szynki parmenskiej :)