Zobacz pełną wersję : Prowadzenie strony www
Foto1270
08-02-2016, 00:10
Cześć, mam zamiar prowadzić swoją stronę www. Liczę, że wielu z Was ma już pewne doświadczenie przy zakładaniu i przedłużaniu hostingu czy domen.
Proszę o poradę gdzie najlepiej opłaca się prowadzić swoją stronę www. ?
- mam zamiar stworzyć ją w wordpressie
- chcę ją przedłużać
- planuje żeby to była strona ogólno ofertowa
- liczę na Wasze sugestie :-)
RobertMiernik
08-02-2016, 00:13
przetestowałem kilka a może i kilkanaście hostingów, aktualnie od lat używam home.pl może nie jest najtańszy i wcale nie idealny, ale najlepszy z tych, które miałem (a miałem chyba wszystkie większe polskie i parę zagranicznych)
Ja jak zwykle, odradzam home.pl. Czemu ? Można znaleźć tutaj na forum. Home.pl ma fajne ceny jak się patrzy na ceny "promocyjne" - przedłużenie usług potrafi kosztować 2x więcej. Nie mam na tyle doświadczenia z innymi hostingami, żeby porównać. Z obiegowej opinii wiem jedynie tyle, że polskie firmy hostingowe są kiepskie, szczególnie, jeżeli dzieje się coś niestandardowego.
Ogólnie polecaną serwerownią jest hetzner.de.
tanio będziesz miał na https://www.ovh.pl/
ThomasVoland
08-02-2016, 01:39
Mnie home nie zachwyciło, nazwę.pl też odradzam. 1and1 dobrze wspominam, ale raz serwer padł akurat w takim momencie, że miałem przez to duże straty i przeniosłem się do Zenbox.pl który ma support bardzo dobry i na pilne zgłoszenia reagują od razu. Tanio i dobrze jest w linux.pl, a domeny warto w ovh.pl
spiritus
08-02-2016, 01:39
Kolega mi kiedyś polecał to hosting.linux.pl
Twierdził, że dobry
home, nazwa, ovh, superhost odrazam. Ceny z kosmosu, pomoc podstawowa.
Polecam linuxpl.com (a nie żaden linux.pl). Zawsze służą pomocą i rozwiążą praktycznie każdy problem. A to jest ważne.
hetzner.de mnie nie zawiódł przez ostatnich 6 lat. Jedyna wada, że do kontaktów warto trochę szprechać ale po angielsku też rozumieją ;). Na home.pl drogo ale dość wygodnie. Najwięcej korzystam w chwili obecnej z hostilla.pl - dość siermiężnie z panelem do obsługi (cpanel) i zdaje się nieco drożej niż w home.pl ale support znakomity. Odradzam nazwa.pl to droga przez mękę.
DaroD300S
08-02-2016, 07:32
Polecam linuxpl.com (a nie żaden linux.pl). Zawsze służą pomocą i rozwiążą praktycznie każdy problem. A to jest ważne.
Potwierdzam. Mam na linuxpl.com i działa bez zarzutu. Serwery mają w Holandii
zenbox - pełne wsparcie i wszystko expresowo działa. Przeniosłem się tam z home.pl
spiritus
08-02-2016, 09:31
ooo właśnie, mój błąd
zotornik
08-02-2016, 09:42
Dwa duże fora, na których funkcjonuję mamy na linuxpl.com i ten hosting mogę polecić. Doradzą, nie urwą głowy za spóźnienie z płatnością.
Obok standardowych kont, jest możliwość dokupywania konkretnych pakietów - co może nie jest widoczne na głównej stronie, ale jest możliwe z poziomu panelu admina i klienta.
WordPress kusi szablonami, ale szybko się okazuje, że wersje podstawowe stawiają ograniczenia - a za full opcję trzeba znowu płacić - to tak z mojego własnego doświadczenia.
Ja pójdę pod prąd i polecę polski hosting- iq.pl.
ppfalcon
08-02-2016, 12:02
A czy jest tu ktoś z posiadaczy linuxpl.com? Planuję założyć tam konto i jak podam polecającego to dostanie on miesiąc za darmo.
Ja też polecam linuxpl.com, mam tam kilka stron, np. tę w podpisie (nieaktualizowana od lipca, bo ostatnio miałem inne priorytety). Do polecania to mam tam baner po prawej, ale nie wiem, czy to w ogóle jeszcze działa, bo wstawiłem go ze trzy lata temu, żeby miejsce czymś zapełnić :)
Serwer mam tam wykupiony WPro, raczej na wyrost w moim przypadku. Na początek spokojnie najtańsza opcja wystarczy (chyba że planujesz wrzucać dużo zdjęć). W razie czego można kiedyś upgrejdować :)
Nie twierdzę, że home.pl czy nazwa.pl są lepsze od linuxpl.com, ale ten Twój hurraoptymizm nie przemawia do mnie. Porównałem oferty nazwy i linuxpl:
linuxpl: Konto W10GB - 40 GB pojemności, bez limitu transferu (wszystkie niższe pakiety mają limity transferu) - 430.50 brutto / 12 m-cy (są różne promocje - trzeba sobie przekalkulować)
nazwa: ACTIVE MINI - 50 GB Pojemności, bez limitu transferu - 369 brutto / 12 m-cy (pierwszy rok w promocji 3,69 zł brutto/mies)
Jeżeli chodzi o wsparcie w nazwa.pl nigdy nie miałem problemu.
Miałem również konto na home.pl, ale jakoś w nazwa.pl pardziej mi pasuje panel administracyjny.
Podpytałem się znajomych którzy musieli ostatnio coś grzebać na hostingu klienta i odradzają nazwa.pl bardziej niż home.pl ( a myślałem, że nie da się gorzej ). Podobno bardzo kiepska obsługa użytkownika, a panel administracyjny ogranicza możliwości i jest dla laików.
Nie twierdzę, że home.pl czy nazwa.pl są lepsze od linuxpl.com, ale ten Twój hurraoptymizm nie przemawia do mnie. Porównałem oferty nazwy i linuxpl:
Nie nazwałbym tego hurraoptymizmem.
Linuxpl ma jeszcze tani hosting ssd z nielimitowanym transferem (ale za to tylko 5GB miejsca). Jestem tam od trzech lat, a przeszedłem do nich z nazwa.pl z konkretnego powodu: maksymalny czas wykonania skryptu był w nazwa.pl ustawiony na sztywno na 30s (i nie chcieli mi tego zmienić), a ja akurat wtedy musiałem co parę dni uruchamiać skrypt, który się wykonywał coś koło minuty. Gdyby nie to, pozostał bym u nich - miałem konto przez 10 lat praktycznie bezawaryjne, więc w sumie też mogę polecić :)
RobertMiernik
08-02-2016, 13:24
od kilku lat używam home i zdecydowanie to co Kurtz piszesz nie zgadza się z moimi odczuciami.
Po pierwsze pomoc - o której bym nie zadzwonił (a zdarzyło mi się dzwonić i w nocy) zawsze jest ktoś kto może pomóc, za każdym razem telefon kończy się pozytywnym załatwieniem sprawy (w sensie, ktoś od razu przestawia to o co proszę i temat się rozwiązuje).
Po drugie - panel dla idiotów jest prosty i ma wszystkie opcje, które powinien mieć
Po trzecie - nie jest drożej niż w innych hostingach a przedłużenie - cóż, pierwsza oferta może powalić na kolana, ale nigdy nie zapłaciłem tyle ile było w pierwszej ofercie ;)
Ogólnie to jest hosting dla ludzi, którzy nie mają ochoty grzebać w konfiguracji i edytować w notatniku stref DNS... Pewnie, że można... tylko po co...
Moje kontakty z telefoniczną obsługą klienta wspominam bardzo źle. Niekompetentni operatorzy rzucający standardowymi formułkami, realizacja najprostszych zgłoszeń często godzinami. Jeżeli oczekuje się od obsługi czegoś więcej niż wyjaśnienie jak przeklikać się przez panel administracyjny, to niestety ale można się mocno zawieść. Przy problemach technicznych informacja telefoniczna jest bardzo skąpa, a problemy ( niezapowiedziane problemy z dostępnością usługi np. ) potrafią trwać po kilka godzin.
Przy wgrywaniu certyfikatów udało im się 3x je źle wgrać. Pomylili cert który chcieliśmy mieć na poczcie z certem który chcieliśmy mieć na stronie w innej domenie, etc. Cała sprawa ( w teorii banalnie prosta ) zabrała kilka dni i kilka zgłoszeń zarówno telefonicznych jak i przez panel administracyjny. W między czasie, przez złe certyfikaty zostaliśmy na pewien czas odcięci od poczty, strony www.
Ogólnie to jest hosting dla ludzi, którzy nie mają ochoty grzebać w konfiguracji i edytować w notatniku stref DNS... Pewnie, że można... tylko po co...
Strefy DNS są banalnie proste, ale hostingi zazwyczaj nie umożliwiają takiej edycji. Niestety.
Plus, nie mają nawet na swojej stronie głównej ani w panelu ( po https ) ustawionych nagłówków zwiększających bezpieczeństwo...
PiotrekW
08-02-2016, 15:28
Kilka prywatnych stron i jakieś firmowe projekty mam na home i jestem zadowolony. Brak awarii i super hotline, pomagający przy każdym ewentualnym problemie. Płaci się za pewność działania i spokojną głowę. Polecam.
spiritus
08-02-2016, 17:27
Aby nowego tematu nie zakładać to jeszcze tu napiszę.
Kolega mnie poprosił o stworzenie strony parafialnej, chętnie bym to sobie przypomniał jak się to robi bo ostatnio 5. lat temu się w to bawiłem. Znacie jakieś darmowe serwery? Pobawiłbym się z tworzeniem na darmowym a później bym to przeniósł na serwer właściwy.
... chętnie bym to sobie przypomniał jak się to robi bo ostatnio 5. lat temu się w to bawiłem. Znacie jakieś darmowe serwery
cba.pl - wstawiają do darmówek reklamy, ale i tak chcesz przenieść. Dużo preinstalek: joomla, wordpress, galerie itp.
spiritus
08-02-2016, 18:04
Ooo własnie, stare dobre cba. Myślałem, że to już nie istnieje :)
Dzięki!
..Odradzam nazwa.pl to droga przez mękę.Dlaczego?
Używam. Aż się zalogowałem by zobaczyć od kiedy. Od 2004 roku.
Przez te kilkanaście lat raz na kilka dni padły im serwery - sami dali mi za to rabat.
Kilka razy dzwoniłem do nich - w dzień bywało kiepsko, więc dzwonię w nocy i mam na łączu konsultanta natychmiast :)
Dzwoniłem w kwestiach nie awarii, tylko np pytania co mam począc bo oni rezygnują z obsługi php 5.2 (tak napisali w mailu pod koniec zeszłego roku) a ja mam jedną stronę w tej wersji.
Dlaczego?
Sprawa jest trywialnie prosta - moje subiektywne odczucia dotyczące jakości ich usług (hostingu) są conajmniej słabe. Od kilku lat (sprawdziłem - od sześciu, czyli nie tak długo jak Ty) hostuję u nich kilkanaście domen i serwisów. Przez te lata nie zdarzył się ani jeden rok, w którym by nie mieli jakiejś poważnej awarii zatrzymującej część usług na kilka albo wręcz kilkanaście godzin. W roku 2015 były trzy takie awarie. Ponieważ wybór providera należał do klienta, a nie do mnie - siedziałem cicho, nawet tego nie komentowałem. Z końcem ubiegłego roku klient zdecydował o zmianie providera. Z mojej strony mogę co najwyżej dodać, że w trakcie awarii kontakt z nazwa.pl w celu uzyskania konkretnych informacji jest praktycznie niemożliwy. Gdyby nie to, że potrafię mniej więcej sam zdiagnozować przyczyny, właściwie nic bym się nie dowiedział ponad lakoniczną informacją z IVR, że "nie działa".
No to albo miałem szczęscie, że serwer gdzie były moje strony nie padał, albo ... tego nie zauważałem.
Właściwie to się nie dziwię, że gdy jest awaria to się nie idzie dodzwonić. Bo tak chyba jest wszędzie, nie tylko przy hostingu. :)
No to albo miałem szczęscie, że serwer gdzie były moje strony nie padał, albo ... tego nie zauważałem.
Właściwie to się nie dziwię, że gdy jest awaria to się nie idzie dodzwonić. Bo tak chyba jest wszędzie, nie tylko przy hostingu. :)
Raczej nie zauważyłeś.
W hetznerze nigdy nie mieliśmy większego problemu z dodzwonieniem się, niezależnie od tego czy działo się jakieś pandemonium z routingiem, czy padł dysk w dedyku, albo leciał jakiś DDoS. Dobre serwerownie po pierwsze mają odpowiednio przygotowaną infolinię, a po drugie, nawet jeżeli nie ma możliwość dodzwonienia się, to zamieszają dość dokładne informacje dotyczące awarii wraz z ETA jej naprawy/ustąpienia, więc na infolinię nie ma potrzeby dzwonić.
Na home jak coś pada, to czasami nie wiadomo o co chodzi, bo żadnej informacji nie ma, a dodzwonienie chwilami potrafiło graniczyć z cudem. Wiem, że na wielu innych polskich hostingach jest podobnie.
W hetznerze ...niezależnie od tego czy działo się jakieś pandemonium z routingiem, czy padł dysk w dedyku, albo leciał jakiś DDoS. ...
Na home jak coś pada, to czasami nie wiadomo o co chodzi,...Czyli gdzie indziej też sie dzieje. Kwestia szczęścia by padł dysk innym, a nie nam ;)
RobertMiernik
09-02-2016, 09:09
ja też mam szczęście, nie pamiętam już kiedy miałem jakąś awarię, wydaje mi się, że ostatnia 'awaria' była dwa lata temu, jak jeden z klientów złapał w sieci dziadostwo, które natychmiast zaspamowało wszystko co się rusza a w konsekwencji jakiś automat w home odłączył całą domenę
Wydaje mi się, że macie całkiem nieprzystające do pytania autora wymagania ;)
Absolutnie się zgadzam, że to nie są hostingi dla wymagających, ale umówmy się, chcąc postawić stronę w wordpressie nie potrzebuje żadnego dostępu do jakiejkolwiek konfiguracji serwera czy tym bardziej nie zauważy nawet godzinnej czy może nawet jednodniowej przerwy w działaniu strony z portfolio (żeby nie było, jeszcze nigdy nie miałem przerwy w działaniu...).
Potrzebuje miejsca na stronę, jednej bazy danych, 5 skrzynek pocztowych i koniec...
Więc można to sobie wyklikiwać gdzieś i konfigurować i edytować pliki i zakładać bazy itd albo można wejść na home, wybrać autoinstalatora, zaznaczyć wordpressa, w 15 min od kupienia hostingu mieć działającą stronę i zająć się wyborem skórki i w rzucaniem zdjęć...
madebyzosiek
09-02-2016, 09:38
Ja na home mam cztery strony na joomli, w tym stronę szkoły z ogromną ilością materiałów i bardzo dużą ilością odwiedzin, i muszę przyznać że z bok kontaktowałem się raz i chyba w sytuacji o której pisze mój przedmówca. Strona szkoły została przywrócona z kopii w 5 minut i to wszystko na 9 lat... Ja wiem, że można mieć przykre doświadczenia, ale na tej podstawie nie można skazać hostingu na porażkę. A że drogo? Ja myślę, że za jakość się płaci... Nie jest tak w fotografii między innymi?
Polecam home, ponoć WordPress na nim nie funkcjonuje dobrze, ale na inne potrzeby jest bardzo dobrym hostingiem. Pozdrawiam serdecznie
Czyli gdzie indziej też sie dzieje. Kwestia szczęścia by padł dysk innym, a nie nam
Sprzęt się psuje, wszędzie, niezależnie w jakiej serwerowni. Po to jest RAID 1. Co się liczy, to jak szybko dysk zostanie wymieniony i jak sprawnie zostanie zrealizowana cała procedura od zgłoszenia do naprawienia. W hetznerze mieliśmy bardzo szybko wymieniony dysk, z pełnymi informacjami po drodze co się dzieje.
Ja wiem, że można mieć przykre doświadczenia, ale na tej podstawie nie można skazać hostingu na porażkę. A że drogo? Ja myślę, że za jakość się płaci... Nie jest tak w fotografii między innymi?
Za jakość się płaci, oczywiście. Dla tego poważni klienci wybierają hostingi i firmy zagraniczne, gdzie płaci się za jakość. Home.pl tej jakości po prostu nie ma. To, że dla większości osób które chcą sobie po prostu postawić małą stronę na wordpressie jest to niezauważalne, nie ma tutaj nic do rzeczy. Skoro dla nich nie liczy się jakość, to niech wybiorą coś co ma cenę odpowiednią do swojej jakości?
Wydaje mi się, że macie całkiem nieprzystające do pytania autora wymagania
Absolutnie się zgadzam, że to nie są hostingi dla wymagających, ale umówmy się, chcąc postawić stronę w wordpressie nie potrzebuje żadnego dostępu do jakiejkolwiek konfiguracji serwera czy tym bardziej nie zauważy nawet godzinnej czy może nawet jednodniowej przerwy w działaniu strony z portfolio (żeby nie było, jeszcze nigdy nie miałem przerwy w działaniu...).
Akurat autorowi może nie jest to potrzebne, ale to nie jest powód, żeby mówić, że home jest super.
madebyzosiek
09-02-2016, 12:56
. Home.pl tej jakości po prostu nie ma.
No ale widzisz, ja przez ostatnie 9 lat nie mogę znaleźć przykładu potwierdzającego tą tezę, więc może to Twoje przykre doświadczenie z tym hostingiem, ale raczej nie ogólna opinia o nim...
Kupiłem ostatnio Sigmę 105 makro, która przyszła do mnie nowa i zepsuta. Czy to oznacza, że Sigma jest do kitu i w ogóle nie warto jej kupować, bo produkuje buble? Nie, zdarza się, a reklamacja załatwia problem. Czy to spowodowało, że moja opinia o Sigmie legła w gruzach? Nie... To świetny producent optyki.
Tak samo jest z hostingiem, nie wkręcaj całemu światu, że Twóje niepowodzenia z home.pl przekreślają profesjonalizm tego hostingu... Więcej dystansu do siebie i swoich opinii...
No ale widzisz, ja przez ostatnie 9 lat nie mogę znaleźć przykładu potwierdzającego tą tezę, więc może to Twoje przykre doświadczenie z tym hostingiem, ale raczej nie ogólna opinia o nim...
Kupiłem ostatnio Sigmę 105 makro, która przyszła do mnie nowa i zepsuta. Czy to oznacza, że Sigma jest do kitu i w ogóle nie warto jej kupować, bo produkuje buble? Nie, zdarza się, a reklamacja załatwia problem. Czy to spowodowało, że moja opinia o Sigmie legła w gruzach? Nie... To świetny producent optyki.
Tak samo jest z hostingiem, nie wkręcaj całemu światu, że Twóje niepowodzenia z home.pl przekreślają profesjonalizm tego hostingu... Więcej dystansu do siebie i swoich opinii...
Ale ja przecież wyrażam swoją opinię i podpieram ją problemami z którymi przez ostatnie 2 lata się spotkałem. W mojej opinii home.pl jest nieprofesjonalny i nie ma jakości. To co mam napisać? Że ja tak uważam, ale to nie musi być prawda? No bez przesady, to nie ja mam oceniać wiarygodność swojej opinii czy jej przełożenie na całość.
Chciałbym też, żebyś zauważył, że home.pl w ciągu ostatnich 9lat zmieniło właściciela co najmniej dwukrotnie i praktycznie nie ma już nic wspólnego z tym czym było 9 lat temu. Po sprzedaży francuzom już się mówiło o znacznym spadku jakości, po ostatniej sprzedaży Niemcom większość znajomych którzy profesjonalnie mają do czynienia z hostingami mają zdecydowanie negatywną opinię o home.
Swoją drogą, ogólna opinia ma to do siebie, że jest w większości kształtowana przez osoby o niskich / bardzo niskich wymaganiach.
madebyzosiek
09-02-2016, 14:07
Ale ja przez ostatnie 9 lat nie zmieniłem home.pl na cokolwiek innego. Też mam znajomego, który nadzoruje kilkadziesiąt stron internetowych jednej z uczelni i wszystko ma w home. Nie spotkałem się ani ja, ani on z jakimkolwiek nieprofesjonalizmen z ich strony, więc jak widzisz punkt widzenia może być inny od Twojego. Nie mówię Ci, żebyś nie wyrażał swojej opini, chodzi mi o to, żeby uczciwie napisać - mnie zawiedli i zmieniłem hosting, a nie że to firma beznadziejna do granic możliwości... Ja nie uważam, że są najlepsi, bo nie mam punktu odniesienia, ale fakt że nie mam innego punktu odniesienia świadczy bardzo dobrze o home.pl.
Nie wiem czy jesteś osobą o niskich wymaganiach czy nie, bo Cię nie znam i nie podjąłbym się wartościowania Twojej wiedzy. Formułujesz jednak opinie w sposób nieprofesjonalny, nie pozostawiając złudzeń, że Ci co mają odmienne zdanie porostu się nie znają, bo Ty wiesz najlepiej.
Ty jesteś niezadowolony, ja jestem zadowolony i oboje mamy rację.
Pozdrawiam serdecznie
RobertMiernik
09-02-2016, 14:42
A ja powiem, że jeśli ktoś używa hostingów a nie serwerów dedykowanych do poważnych zastosowań sam się prosi o problemy.
Tutaj rozmawiamy o hostingu czyli masz panie 50 zł daj mi stronę, nie o rozwiązaniach Enterprise.
To akurat zależy jak rozumiesz poważne zastosowania. Serwer dedykowany będzie od kilku do kilkudziesięciu razy droższy niż hosting. Żeby postawić dedyka musisz utrzymywać minimum jednego administratora, który będzie zajmował się aktualizacją oprogramowania i zabezpieczaniem tego serwera ( i tutaj działa efekt skali na niekorzyść dedyka ), musisz postawić jakieś rozwiązanie backupowe, które zapewni odpowiednie parametry, etc, etc. Rozwiązaniem który zmniejsza cenę samej maszyny jest VPS, ale nie zmniejsza to kosztów administracji, etc.
Hostingi też są rozwiązaniami enterprise. Co więcej, dla większości małych i średnich firm jest to znacznie lepsze rozwiązanie na stronę, niż jakakolwiek forma serwera z dostępem do OS.
Jeżeli stawiasz stronę za którą nie ma poważnych, ciężkich mechanizmów obciążających serwer bądź wymagających dedykowanego oprogramowania, to hosting jest całkowicie wystarczający. Oczywiście, to też zależy od skali - jeżeli masz bardzo obciążoną stronę z wieloma dostępami dziennie to potrzebujesz innych rozwiązań, ale są też hostingi które mogą je dostarczyć.
Formułujesz jednak opinie w sposób nieprofesjonalny, nie pozostawiając złudzeń, że Ci co mają odmienne zdanie porostu się nie znają, bo Ty wiesz najlepiej.
Nie było moim celem sugerowanie, że Ci co mają odmienne zdanie się nie znają. Wypowiadam się dość autorytatywnie, ponieważ z mojej perspektywy, wpadki z którymi ja się spotkałem, świadczą o braku profesjonalizmu w podejściu do obsługi klient. W IT profesjonalizm polega również na tym, aby poziom usługi był równy - nie można być 90% czasu profesjonalnym a 10% czasu nie, liczy się całokształt.
Nie uważam też, że wiem wszystko najlepiej, aż tak arogancki nie jestem ;)
Dołączam do niezadowolonych z home. Poziom obsługi przy problemach z hostingiem dramatyczny. Kilka ładnych lat temu (5 albo 6) miałem zlecenie na postawienie i skonfigurowanie sklepu na magento - o Matko! Ile to się trzeba było nadzwonić do supportu żeby skrypt w ogóle ruszył! O problemach z SSL nie wspomnę. Ceny odnowień usług i domen, to temat na kolejne żale. Nigdy więcej!
Mam ten komfort, że sobie radzę z konfigurowaniem serwerów, więc mam dwa VPS-y po 100GB i święty spokój :mrgreen: Przez pewien czas miałem dedyka, jak mieliłem dużymi plikami, ale nie było to zbyt rentowne rozwiązanie.
Autorowi wątku spokojnie wystarczy najtańszy hosting na linuxpl.com - domenę też tam możesz kupić, bo ceny odnowień mają na rozsądnym poziomie.
To akurat zależy jak rozumiesz poważne zastosowania. Serwer dedykowany będzie od kilku do kilkudziesięciu razy droższy niż hosting. Żeby postawić dedyka musisz utrzymywać minimum jednego administratora, który będzie zajmował się aktualizacją oprogramowania i zabezpieczaniem tego serwera ( i tutaj działa efekt skali na niekorzyść dedyka ), musisz postawić jakieś rozwiązanie backupowe, które zapewni odpowiednie parametry, etc, etc. Rozwiązaniem który zmniejsza cenę samej maszyny jest VPS, ale nie zmniejsza to kosztów administracji, etc.
Nie jest już tak źle z VPS-ami. Np. NetDC.pl oferuje VPS z DirectAdmin na SSD za całkiem przyzwoitą cenę. (SSD 50GB bez żadnych limitów łącza za 600 zł brutto / rok). https://www.netdc.pl/innowacyjny-vps-z-directadmin,23.html
Wciąż, jest to serwer którym trzeba administrować, który trzeba monitorować, etc. co przy profesjonalnej administracji kosztuje sporo więcej niż taki VPS.