PDA

Zobacz pełną wersję : Jak, czym - przeprowadzic ankietę online

Vinci
07-02-2016, 21:06
Poszukuję modułu do joomli (bądź serwisu online), dzięki któremu mógłbym co pewien czas przeprowadzić badanie ankietowe wśród 100 – 300 osób. Na zasadzie: tworzę ankietę z moimi pytaniami i umieszczam ja na stronie, ludzie dostają linka do tej strony i wypełniają ankietę – ja otrzymuję wyniki (najlepiej jakby przy okazji tworzyło wykresy lub wyniki dało się wyeksportować do jakiegoś Excela lub PDF-a.
Warunki:

Darmowe lub płatne (tylko nie abonament za 120 zł / msc – ankiety zrobię, 2 - max 5 razy na rok na różnych grupach, mogę ostatecznie kupić moduł za kilkanaście euro, ale to max) I tak muszę zapłacić za to z własnej kieszeni, więc szukam „po taniości”
Ankieta będzie zawierała ok 20 pytań z wieloma odpowiedziami,
Ma umożliwiać odpowiedzi jednokrotnego i wielokrotnego wyboru
Fajnie, jakby uniemożliwiała osobom odpowiadającym obejrzenie wyników

Jeśli ktoś mógłby zarekomendować jakieś funkcjonalne rozwiązanie, może z czegoś podobnego korzysta w pracy, widział na studiach. Wiem, że można napisać skrypt samemu, ale to przekracza moje umiejętności – wolałbym gotowe produkty. Do tej pory ankiety były papierowe, ale czas zacząć myśleć ekonomicznie, proekologicznie i nowocześnie

M_B
07-02-2016, 21:09
Najprościej to formularze Google

Kojocisko
07-02-2016, 21:52
Polecam: www.interankiety.pl/ (http://www.interankiety.pl/) Możesz wykupować dostęp wtedy, kiedy chcesz przeprowadzić ankietę. A zestaw funkcji oraz usability serwisu naprawdę OK.
Ja musiałem przeprowadzić jedną ankietę, zapłaciłem 29 zł i tyle. Dobrze wydane pieniądze w moim przypadku.

Vinci
07-02-2016, 22:12
Dzięki za pomoc, oba rozwiązania wydają się fajne, spróbuję przetestować je w najbliższym czasie

amirez
07-02-2016, 23:08
Jako komponent Joomli bym odpuścił. Można niezłą kaszanę sobie zrobić. Po drugie, jak ankieta nie będzie już potrzebna, odpinasz link i już jej nie ma. Lepiej na zewnętrznym serwisie, podpiętym linkiem. Darmowe też znajdziesz, ale najczęściej mają znaczne ograniczenia np. w liczbie pytań, czy respondentów.

Vinci
07-02-2016, 23:57
No tak, co do Joomli to i tak odpalał bym na odrębnej nowej wersji tego srodowiska, nie chcę na razie niczego na starej witrynie, która jeszcze siłą rozpędu jakoś ciągnie :) . No i byłby link do ankiety w odrębnej instalacji przeznaczonej tylko do takich zadań specjalnych. Tylko te moduły jakieś takie - albo ja szukać nie umialem. I też ankietę można później wyłączyć/usunąć. Nieważne. Próbowałem wczesniej tych darmowych z ograniczeniami, ale w sumie nie dla mnie - a to mała liczba respondentów, a to brak możliwości eksportu statystyk, tylko podglad. Interankiety i formularze Googla chyba się sprawdzą najlepiej.

RobertMiernik
08-02-2016, 00:19
Zrobiłem sobie jakiś czas temu swoje 'narzędzie'... Pytania w formularzu - do przygotowania choćby w tabeli w excelu, wyniki zapisuje w txt, które można wczytać do excela. Majstrowałem ponieważ w moim przypadku nie było opcji 'wystawienia' ankiety poza firmową sieć wewnętrzną, więc rozwiązania 'chmurowe' nie wchodziły w grę.

Prosty skrypt w PHP napiszesz w godzinę, ewentualnie za 50 zł napisze Ci go dowolny student kierunków informatycznych.

Jeśli chcesz prościej bez studenta to spróbuj z formularzami google, korzystałem parę razy i są naprawdę spoko (poza tym, że wyglądają jak guano...)

ThomasVoland
14-02-2016, 10:30
Google ma dobre ankiety, ale tragiczne prezentowanie wyników. Do póki samemu nie napisze się formułek zliczających poszczególne głosy, nie zrobi się samemu wykresów itd, to sensowna analiza tego jest prawie niewykonalna, szczególnie przy dużej liczbie uczestników.