PDA

Zobacz pełną wersję : nieostra Sigma 17-50/2.8

Tomek.B
07-02-2016, 13:16
Kupiłem Sigmę 17-50/2.8 do D5200 licząc na lepszy obrazek niż obiektyw kitowy (lepszy w sensie kolorów - plastyki). No i spotkała mnie taka przypadłość, że obiektyw mi nie ostrzy. Zanim go wyślę do Sigmy mam do starych wyjadaczy sprzętowych dwa pytania:
- czy normalnym objawem jest to, że obiektyw inaczej się zachowuje na różnych ogniskowych - na 17mm ostrzy za obiektem a im idę wyżej z ogniskową tym bardziej ostrość się rozjeżdża - zarówno za, przed jak i na obiekcie.
- coś w nim ewidentnie dzwoni - jak by był w środku porozkęcany - czy wasze sigmy też tak dzwonią?

Mam Tamrona 90mm/2.8 i porównując jego ostrość z ostrością sigmy mam wrażenie, że sigma to stara nokia z aparatem 1.5mpx (choć zdaję sobie sprawę, że stałka 90mm/2.8 Tamrona będzie zawsze ostrzejsza moja Sigma 2.8)

Czy mogę liczyć, że serwis sigmy coś z tym poradzi? Czy może coś jest nie do końca halo z puszką 5200? Czy myślicie, że powinienem rozglądnąć się*za inną puszką nikona i porobić przed wysłaniem testy także na niej? Tamron ostrzy mi w punkt, natomiast kitowy obiektyw 17-55 w całym zakresie ogniskowych także ostrzy delikatnie za obiektem ale nie tak daleko jak sigma na 17mm.

Z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi - jestem totalnym naturszczykiem w zabawie w fotografię ale chcę się tym hobby rozwijać w dobrym kierunku, a nie złym ;-)
pozdr

bolth
07-02-2016, 13:22
Pisałeś,że dzwoni coś w środku.Więc posiada jakąś wadę.Miałem tę Sigmę i kitowiec 18-55 nie miał co stawać do boju z tym szkłem

madebyzosiek
07-02-2016, 13:26
To nie jest dzwonienie, tylko luźna soczewka od stabilizacji i jest to absolutnie normalne.
A obiektyw z aparatem musisz wysłać na darmową kalibrację do Gdyni, było o tym setki wątków na tym forum...

Tomek.B
07-02-2016, 13:37
Dzięki za info o dzwonieniu.