PDA

Zobacz pełną wersję : Lampka(i) do domowego studio ale i na sanki

Speedy_81
06-02-2016, 21:04
Cześć,

właśnie stanąłem przed swoim pierwszym świadomym zakupem zewnętrznej lampy (dotychczas używałem tylko lampy XELA na Zenicie TTLa był to aparat który rodzice kupili z mojego chrztu/roczku ;-) ).

Czytałem już sporo i na forum i w innych odmętach sieci. Znam już trochę teorii, modeli lamp, sterowników i metod wyzwalania.

W skrócie czego mi potrzeba - docelowo myślę o 2 lampach służących mi amatorsko w domowym studiu ewentualnie zabieranych na sesje w plener.
W związku z powyższym fajnie gdyby dało się nimi sensownie sterować zdalnie najlepiej radiowo (nie trzeba walić wbudowanym flashem). Do tych zastosowań zakładam, że lampy manualne mi wystarczą (coś tam o doborze parametrów wiem - reszta wyjdzie w praktyce). Jest jednak jedno ALE - skoro już miałbym 2 lampy to czasem pewnie jedną z nich zabrałbym ze sobą do wpięcia w sanki (na jakieś imprezy czy cokolwiek innego) i tu już TTL byłby pewnie przydatny a co najmniej mile widziany. Drugie ALE polega na budżecie - jasne od paru dni bawię się pożyczoną SB-900 - no cud i marzenie... ale raczej jej sobie nigdy nie kupię. Fotografia to moje hobby jednak całkiem amatorskie i nie zarobkowe - ot lubię to.

Moja wątpliwość dotyczy wyboru systemu. Gdy nie myślałem o TTLu rozpatrywałem zakup YN-560 IV i YN-560 III. Dlaczego 2 różne - III dla oszczędności, IV by można było ustawiać parametry lamp z jednego miejsca a nie biegać od jednej do drugiej. Generalnie dość optymalnie - parametry zmieniam na IV (umieszczonej jakoś poręczniej), III może być gdzieś wyżej/mniej dostępna, do wyzwalania najprostszy RF-603
Ewentualna alternatywa - 2x YN-560 III + YN-560EX lub inny tego typu (622)- wtedy nawet do lamp/jednej lampy nie trzeba biegać.

Problem pojawił się gdy jednak uznałem, że czasem zamontowałbym jakąś lampkę na sanki i wziął na spacer/imprezę rodzinną itp. Wtedy jednak TTL jest całkiem przydatny (jasne, że można ręcznie ale tak na poważnie to nie każde zdjęcie musi być mega artystyczne i wymagać 3 minut ustawień i 5 fotek testowych (szczególnie na imprezach)).

Tu zacząłem myśleć o YN z i-TTLem ewentualnie Triopo (acz tu opinie są rozbieżne, więc podchodzę ostrożnie), Nissin czy coś w tym stylu. Jednak te lampki z reguły nie mają wbudowanego radiowego odbiornika. i tu powstaje pytanie - czy istnieje sterownik/odbiornik przenoszący TTLa do takich lamp? (oczywiście potrzebny byłby tylko do jednej bo druga nadal może spokojnie być lampą manualną ustawianą ze sterownika (jaki wtedy musi być odbiornik? 560EX zadziała z wbudowanym w 560 VI/III RF-603/2))?
Czy zestaw sterownik/odbiornik np YN zadziała (przeniesie TTLa) do lampy innej firmy? Triopo, Nissin czy choćby jakiegoś Nikonowskiego SB...

Fajnie by było gdyby była synchronizacja z krótszymi czasami (1/1000, 1/2000 (1/8000 nie potrzebuję)) przynajmniej w jednej lampie (może być w tej manualnej).

a może ktoś z Was ma sprawdzony patent na taki nietypowy/uniwersalny i składany zestaw?

Z góry dzięki za cierpliwość i sugestie.

nikoniarz
06-02-2016, 21:08
Chyba jedyna lampa YN która synchronizuje się z krótkimi czasami (Auto FP do 1/18000) to 568EX. Ta lampa daje radę- ma sporą moc, jest funkcjonalna, względnie niedroga... Do niej dobierz jakiegoś manuala i tyle...

ksh
06-02-2016, 21:21
TRIOPO TR-985N lub starszy model TR-982IIN

GonzoG
07-02-2016, 04:50
Żadna YN-560 nie może być sterowana z wyzwalacza TTL. YN-560EX, to YN-560II z CLS/AWL - czyli wyzwalaniem błyskiem.

Krótkie czasy możesz mieć jedynie w lampach z TTL. Żadnej manualnej lampy reporterskiej nie da się wyzwolić z krótkimi czasami jeśli ustawisz w niej coś inne go niż pełną moc. Błysk lampy będzie wtedy za krótki i naświetlona zostanie tylko część zdjęcia. Z YN masz tylk YN-568EX.
Z Nissina z autoFP masz i40, Di700/ Di700A i Di866 mk II, przy czym Di700A ma wbudowany odbiornik do radiowego wyzwalacza TTL Nissin Air1

Speedy_81
08-02-2016, 21:23
Dzięki za sugestie. Rozpatrzę jednego Triopo lub YN z TTLem i drugiego manualnego do kompletu.

Przy okazji widzę, że zrobiłem błąd - literówkę - pisząc YN-560EX miałem na myśli TX. W sensie nie trzecią lampę a sterownik. Teraz i dalsza część zdania ma sens - alternatywa 622 i nie biegać do lamp tylko ustawiać parametry z aparatu (sterownika na nim zapiętego).

Przyznam, że system Nissina oparty na Di700 z radiem mnie zaciekawił. Zakładam, że nie da się w tym przypadku zdalnie zmieniać parametrów w trybie manualnym ale zawsze to Nissin. Jedyny minus taki, że prawdopodobnie radio Nissina ma inny standard niż YN więc nie wyzwolę tym nadajnikiem drugiej tańszej lampy manualnej? Czyli żeby mieć radiowo Nissina z TTLem i YN manualnie to i tak musiałbym Nissina postawić na inny niż wbudowany odbiornik?

No to jeszcze jedno pytanie: posiadając sterownik i wyzwalacz np. YN-622 przeniosę parametry TTL do dowolnej zapiętej w odbiornik lampy czy tylko marki YN? Wiem, że pytanie laickie ale wolę się upewnić... rozumiem, że jeśli radiowo przenoszą i-TTLa to po prostu na stopce odbiornika jest to co na stopce aparatu więc dowolna lampa ogarniająca i-TTL powinna wiedzieć co ma robić tak?

Speedy_81
07-06-2016, 02:34
Hej,

Pozwolę sobie odgrzać (swojego) kotleta.

Jako, że pojawiła się YN685N to wybór zdecydowanie padnie na tę właśnie lampę. Byłem już w zasadzie zdecydowany na 568 ale brak konieczności dokupowania odbiornika TTL jest dużą zaletą.
Teraz jednak kwestia drugiej (kolejnych) lamp manualnych, które posłużą jako dodatkowe oświetlenie (dla tych, którzy nie czytali pierwszego posta, w skrócie: jedna 685 jako lampa z TTL w przypadku użycia tylko jednej lampy na sankach, jedna lub kilka uzupełniających z serii 650 (IV lub III) w przypadku w pełni zdalnej zabawy (wtedy 685 również ląduje na statywie - na sankach wyzwalacz)). Zdalna zabawa to i tak raczej manual więc nie ma co przepłacać.
No i pytanie - czy jest jakiś wyzwalacz, który będzie w stanie ustawić moc i odpalić te wszystkie lampy podzielone na grupy?
Nie do końca ogarniam technologie YN. Wiem, że lampy z serii 560 mają odbiornik RF-602/3/5 z kolei 685 ma dodatkowo 622.

Dobrze rozumiem, że zakładając brak konieczności korzystania z TTLa bezprzedowowo taki RF605N ogarnie mi temat idealnie?
A co gdybym chciał jeszcze HSSa? (Oczywiście tylko w 685).
Czy, któryś ze sterowników pozwoli mi na korzystanie z ustawień z poziomu aparatu? (D7000 więc ma sterownik CLSa)

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Krzysiek

GonzoG
07-06-2016, 03:18
Ewentualna alternatywa - 2x YN-560 III + YN-560EX lub inny tego typu (622)- wtedy nawet do lamp/jednej lampy nie trzeba biegać.
Niestety trzeba będzie biegać do lamp. YN-560EX to lampa manualna z CLS i można nią sterować zdalnie tylko przez CLS, a nie radiem.
YN-560III i IV mogą być sterowane tylko i wyłącznie przy pomocy YN-560TX i YN-560IV. Innymi wyzwalaczami można je jedynie wyzwalać.

Tu zacząłem myśleć o YN z i-TTLem ewentualnie Triopo (acz tu opinie są rozbieżne, więc podchodzę ostrożnie), Nissin czy coś w tym stylu. Jednak te lampki z reguły nie mają wbudowanego radiowego odbiornika. i tu powstaje pytanie - czy istnieje sterownik/odbiornik przenoszący TTLa do takich lamp? (oczywiście potrzebny byłby tylko do jednej bo druga nadal może spokojnie być lampą manualną ustawianą ze sterownika (jaki wtedy musi być odbiornik? 560EX zadziała z wbudowanym w 560 VI/III RF-603/2))?
Czy zestaw sterownik/odbiornik np YN zadziała (przeniesie TTLa) do lampy innej firmy? Triopo, Nissin czy choćby jakiegoś Nikonowskiego SB...

Jeśli chodzi o lampy z TTL, to niemal wszystkimi można zdalnie sterować wykorzystując wyzwalacze TTL (YN-622, Pixel King Pro, itp) i odbiorniki do każdej z lamp, ale tymi wyzwalaczami nie można sterować lampami bez TTL.
Jeśli chodzi o Nissina, to mają lampy z wbudowanymi odbiornikami radiowymi - Di700A, i60A. Do sterowania innymi lampami TTL potrzeba odbiornika Air R, nie da się tym sterować lampami bez TTL, ale można je wyzwalać.

Fajnie by było gdyby była synchronizacja z krótszymi czasami (1/1000, 1/2000 (1/8000 nie potrzebuję)) przynajmniej w jednej lampie (może być w tej manualnej).
Synchro z krótkimi czasami znajdziesz tylko w lampach z TTL i głównie w wyższych modelach (YN-568EX, YN-685EX, Metz 52 AF-1, Metz 64 AF-1, Nissin Di700/Di700A, i60A Di866 mk II, Nikon od SB-500 wzwyż).
Żadna manualna lampa reporterska nie ma synchronizacji z krótkimi czasami.

Aktualnie nie ma żadnej możliwości połączenia radiowego zdalnego sterowania lampami manualnymi i TTL w przypadku Nikona.
Poprawka - YN-685EX może być zdalnie sterowana przez YN-560-TX lub YN-560 IV, ale nie na odwrót - czyli YN-685 jako TTL na aparacie sterująca YN-560III/IV.

Speedy_81
07-06-2016, 12:01
Czyli YN-560-TX ogarnie mi temat zdalnego wyzwalania zarówno YN-685 jak i kilku YN-560 (Bez TTLa ale jest to dla mnie w pełni akceptowalne) ale już gdybym chciał użyć zdalnie samej YN-685 z HSSem to potrzebuję już inny sterownik tak (622)?