Zobacz pełną wersję : Yongnuo 568 EX - pytanie o tryb HSS i wyłączenie wspomagania AF
Witam,
jak może zauważyliście po kilku wpisach - pytaniach testuję od 3 dni lampy i próbuję dobrać najlepszą dla siebie...
1. Proszę o pomoc w wyłączeniu lasera AF z poziomu tej lapy 568EX. Jak to zrobić?
2. Lampa obsługuje HSS - testuję ją na D750. Rozumiem że z tym hss 1/8000 przy włączonej lampie powinienem dać radę zejść do czasów większych niż 1/200 s - czyli np. 1/4000. Aparat blokuje mnie jednak na 1/200 - jak uruchomić taką możliwość.
Proszę o nie odsyłanie do instrukcji... czytam ją i nie pomaga mi ona rozwiązać problemu. Może ktoś ma z tym doświadczenie?
Dziękuję
1. Przecież już ci napisali - w ustawieniach lampy (trzeba przytrzymać jakieś guziki - które to masz w instrukcji) przechodzisz do ustawienia gdzie pojawi Ci się "AF on" i przełączasz na "AF - -"
2. Nie znajdziesz HSS, bo w Nikonie nazywa się to "auto FP" - włącz w aparacie, to będzie działać (ustawienie czasu synchro lampy).
1. Przecież już ci napisali - w ustawieniach lampy (trzeba przytrzymać jakieś guziki - które to masz w instrukcji) przechodzisz do ustawienia gdzie pojawi Ci się "AF on" i przełączasz na "AF - -"
2. Nie znajdziesz HSS, bo w Nikonie nazywa się to "auto FP" - włącz w aparacie, to będzie działać (ustawienie czasu synchro lampy).
ok wiem - bo w 565 już znalazłem i jest ok natomiast 568 ma inne menu i nie mogę tam znaleźć tej samej opcji...
co do hss - w którym miejscu będzie ten auto FP?
ok wiem - bo w 565 już znalazłem i jest ok natomiast 568 ma inne menu i nie mogę tam znaleźć tej samej opcji...
Jest tak samo opisana ja w 565. Nie można nie znaleźć, bo masz jak byk wyświetlone "AF"
co do hss - w którym miejscu będzie ten auto FP?
w ustawieniach aparatu dotyczących lampy. Jest tam ustawianie czasu synchronizacji.
oczywiście że jest AF na lampie... - masz rację - tylko trzeba było trochę mojego rozgarnięcia żeby jednocześnie przytrzymać 2 przyciski z lewej żeby wejść do menu...;(
a jeśli chodzi o hss to dalej szukam tych ustawień w aparacie...
- - - - kolejny post - - - - - -
dobra, znalazłem - dzięki za cierpliwość i wyrozumiałość;)
Dla nierozgarniętych jak ja - wklejam instrukcję: (dla d750)
Menu aparatu -> Menu ustawień osobistych -> Braketing/lampa błyskowa -> Czas synchronizacji błysku - > ustawienie 1/200 tryb auto FP
pozdr