PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uruchomić wiatraczki komputerowe bez zasilacza komputerowego?

spiritus
06-02-2016, 01:14
Cześć, mam problem. Posiadam 3. wiatraczki do montowania wewnątrz obudowy jednostki centralnej od PC. Chciałbym je uruchomić przy pomocy zasilacza do dysków twardych, które mogę podpiąć pod USB.

Coś takiego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kemielectro.playfresh.net/przejsciowki/przejsciowka_IDE_SATA_USB_HDD.jpg)

Dysk twardy startuje ale wiatraczki już nie bardzo. Ktoś wie co może być przyczyną?

Wiatraczki posiadają wtyki molexa (tak jak dysk na rysunku. Zasilacz ma parametry 12V oraz 1500 mA

Pozdrawiam

EDIT:
Jak podłączę wiatraczki między zasilaniem bezpośrednim a dyskiem to śmigają wszystkie, jednak chciałbym znaleźć rozwiązanie ponieważ ten dysk mi lekko przeszkadza.
Czy dysk posiada jakiś samoczynny rozruch po podłączeniu bezpośrednim do zasilania? Jak tak to czy mogę to wymontować i zamontować do wiatraczków?

burybury
06-02-2016, 09:38
Poszukaj tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/find.php

pawl_s
06-02-2016, 09:43
A jak wiatraczki podłączasz? Pewnie są na 12V (sprawdź) wiec kabel czerwony wiatraka powinien być tam gdzie żółty w molex'ie a czarny wiatraka do czarnego w molex'ie.

Czerwony w molex'ie to 5V i może byc za mało dla wiatraka.

A może prądu brakuje?

spiritus
06-02-2016, 13:15
Hmm... co do wiatraczków to tylko na jednym jest napisane 12V o dwóch pozostałych nie mam pojęcia. Nie mam czym też tego sprawdzić.

Jeden wiatrak jest dwużyłowy (czarny i czerwony), dwa pozostałe 3. żyłowy (dochodzi żółty).

Jak pozmieniałem kolejność wiatraczków (a raczej jeden podpiąłem trochę inaczej) to ruszył, strasznie powoli ale ruszył.

SerU
06-02-2016, 13:26
A nie jest tak, ze prędkość tych wiatraków jest sterowana przez płytę główną? Mają jakieś obroty jałowe, ale żeby je przyspieszyć trzeba im więcej "prundu".

spiritus
06-02-2016, 13:29
A nie jest tak, ze prędkość tych wiatraków jest sterowana przez płytę główną? Mają jakieś obroty jałowe, ale żeby je przyspieszyć trzeba im więcej "prundu".

Jak się je podłączy pomiędzy dyskiem a zasilaniem to śmigają jak głupie. Teraz jak (chyba) biegunowość odwróciłem to działają wszystkie 3. aale bardzo powoli. :/

GonzoG
06-02-2016, 13:34
Wszystkie wiatraki powinny być na 12V.
Te z 3 pinami mają jeszcze pomiar obrotów.

Jak ruszył, ale chodzi powoli, to znaczy, że podłączyłeś na 5V.

Nie wiem czy tak jest w twoim zasilaczu, ale a moim starym komputerze było tak, że każda wtyczka szła prosto z zasilacza (obudowa serwerowa Siemens) i bez obciążenia było tylko 5V. Dopiero gdy na 5V było obciążenie to z zasilacza szło 12V.
Może być podobnie przy tym zasilaczu.

SerU
06-02-2016, 13:35
Ano właśnie, jeśli dobrze kombinuję, to jak jest pobór prądu przez dysk, wzrasta natężenie-wiatraczki szybciej się kręcą. Niech mnie jakiś elektronik naprostuje, jeśli się mylę :mrgreen:

spiritus
06-02-2016, 13:41
Ot i problem pewnie rozwiązany.

Patrzę raz jeszcze na zasilacz i faktycznie, OUTPUT 12V---1500mA i poniżej 5V---1500mA.

Hmmm, to będę sobie musiał jakieś druciki poprowadzić pod dysk (aby obciążenie było) tak żeby mi nie przeszkadzał swoim położeniem. Dysk się uruchomi i po ok 20 sek gaśnie ale wiatraczki zapierniczają dalej.

nowart
06-02-2016, 14:12
Tylko chyba nie zrozumiałem po co ta cała gmatwanina? Nie masz wyjść na płycie ani zasilaczu?
elektrykiem nie jestem ale złożyłem setki zestawów i jedno wiem na pewno - z pewnością nie grzebałbym w zasilaniu dysków talerzowych.

GonzoG
06-02-2016, 14:18
Ano właśnie, jeśli dobrze kombinuję, to jak jest pobór prądu przez dysk, wzrasta natężenie-wiatraczki szybciej się kręcą. Niech mnie jakiś elektronik naprostuje, jeśli się mylę :mrgreen:
Nie. Tu wiatrak nie jest wpinany szeregowo, a równolegle. Każde urządzenie bierze tyle prądu, ile potrzebuje i nic więcej.

Hmmm, to będę sobie musiał jakieś druciki poprowadzić pod dysk (aby obciążenie było) tak żeby mi nie przeszkadzał swoim położeniem. Dysk się uruchomi i po ok 20 sek gaśnie ale wiatraczki zapierniczają dalej.
Napędem dysku steruje jego elektronika i przy braku sygnały danych lub braku transmisji przez jakiś czas mogą być usypiane. Są też takie, które bez sygnału w ogóle nie ruszają.

Ja bym spróbował innego rozwiązania - spiął oba plusy od 5 i 12V (ew. zabezpieczyć diodami) i zobaczyć czy wtedy wiatrak ruszy.

spiritus
06-02-2016, 15:06
Tylko chyba nie zrozumiałem po co ta cała gmatwanina? Nie masz wyjść na płycie ani zasilaczu?
elektrykiem nie jestem ale złożyłem setki zestawów i jedno wiem na pewno - z pewnością nie grzebałbym w zasilaniu dysków talerzowych.

To co chcę zrobić a zestaw komputerowy to dwie różne rzeczy :D
Potrzebuję wytworzyć lekki wiaterek i nie chcę w to ingerować dużej ilości sprzętu. Gdybym chciał to postawiłbym obok tego wszystkiego skrzynkę komputerową, odłączyłbym odpowiednie podzespoły coby ich nie uszkodzić i miałbym problem z głowy. Chciałbym się jedynie ograniczyć do wiatraczków, zasilacza (tego co na obrazku w poście pierwszym) i kilku niezbędnych kabelków. Dysk jaki podpinam to stary 40GB talerzowy na wejście ATA więc mi go nie szkoda (szczególnie, że i tak kilka lat temu zrobiłem z niego ostrzałkę do noży ale jako, że się usypia to nie udało się nic naostrzyć).

Ja bym spróbował innego rozwiązania - spiął oba plusy od 5 i 12V (ew. zabezpieczyć diodami) i zobaczyć czy wtedy wiatrak ruszy.

Kurcze, wiatraki kumpla są i nie chcę nic kombinować z wyciąganiem i spinaniem drutów. Chyba, że odkupię za 5-6% w postaci płynnej.
Kurcze diod też nie mam :/

GonzoG
06-02-2016, 15:29
Wiatrakom nic się nie stanie. Może być jedynie problem z zasilaczem, choć jeśli spełnia parametry to nic nie powinno się mu stać.

Rafał_Sz
06-02-2016, 15:42
To co chcę zrobić a zestaw komputerowy to dwie różne rzeczy :D

To nie prościej tak? http://allegro.pl/wiatrak-wentylator-kulk-230v-12x12cm-spawarka-mig-i5959829109.html

spiritus
06-02-2016, 15:48
Ha, kasy nie mam na coś takiego :D
Wolałbym wykorzystać coś co już mam :)

W dodatku moc tych 3. mi w zupełności wystarczy.