Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do Nikon D5100?
Witam, jestem fotoamatorem, dlatego tutaj kieruję swoje pytanie. Obecnie mam podstawowy obiektyw 18-55 mm VR. Jednak chciałabym zmienić na coś lepszego, najlepiej do portretów. Co polecacie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)
Jaki budżet?
Rozważ 50mm f/1.8G
Jaki budżet? Jak najmniejszy ;) chciałabym zmieścić się granicach 700-800 zł.
W tym budżecie, jesli chodzi o nowe obiektywy, to w zasadzie tylko stałoogniskowe Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=833&typ=0&moc=0&sort=) lub Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=982&typ=0&moc=0&sort=).
Są to obiektywy będące najczęstszym wyborem amatorów szukających nowych możliwości, jasne, niedrogie i przyzwoite optycznie. Ja podsunąłbym jeszcze pod rozwagę niewiele droższy zoom AF-S DX 55-200 mm f/4-5.6G ED VR II lub VR (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=624&typ=0&moc=0&sort=). Dłuższa ogniskowa poszerzy możliwości Twojego aparatu, także przy portrecie. Wadą jest nie najlepsza światłosiła, ale w jasny dzień efekty powinny być ciekawe w tym zakresie ogniskowych. Oczywiście są to obiektywy amatorskie, mieszczące się (lub prawie mieszczące) w założonym budżecie a dające pole do kreatywności fotografa;)
Andrzej1974
06-02-2016, 11:06
Jakie portrety chciałbyś robić (portrety są różne!) i gdzie?
Fotografuję głównie bliskie osoby i znajomych, ale ostatnio zaczęłam szukać modelek przez różne strony. Portret głównie pojedynczy, w plenerze. W tym roku szykuje mi się sporo imprez okolicznościowych, dlatego fajnie jakby obiektyw spisywał się także w kościele czy na sali.
Kojocisko
06-02-2016, 14:34
Jeżeli pomieszczenia, to potrzeby ci jest raczej jasny obiektyw. Jeśli portrety to do DX raczej 50mm. Należy pamiętać jednak, że z efektywną ogniskową 75mm w pomieszczeniu będziesz mieć małe szanse na objęcie jakiejś sceny czy planu ogólnego. Jasny obiektyw i mały budżet to niestety trudna kombinacja. Ja na DX w pomieszczeniach używałem Sigmy 18-35 F/1.8. Trochę brakowało szerokości przy planie ogólnym i portrety też nie były oczywiste ale obiektyw był znakomity. Niestety to budżet pod 3 tyś. Tańszą alternatywą (choć też ponad budżet) jest chyba Sigma 17-50.
Reasumując, przy takich założeniach (budżet/portrety/imprezy we wnętrzach) będziesz musiał coś poświęcić moim zdaniem.
Nie zmieniaj na razie swojego dotychczasowego obiektywu, tylko dokup polecaną przez kolegów 35/1.8DX lub 50/1.8. Mając tylko 35 lub 50 wielu ujęć nie będziesz mógł wykonać wcale.
Pozdrawiam
No to wymagania faktycznie duże. A czy posiadasz zewnętrzną lampę/lampy błyskowe? Przy takim budżecie to nie wiem, czy lepszym pomysłem nie jest zainwestowanie w światło. Potem wspomniana 50.
Tzn masz D5100 + 18-55mm VR, nie wiesz co dokupić i nabrałeś zlecenia na imprezy okolicznościowe?
A obiektyw który chcesz kupić ma być dobry do portretów w plenerze, ale musi się też dobrze spisywać w kościele i na sali?
madebyzosiek
07-02-2016, 10:24
Tzn masz D5100 + 18-55mm VR, nie wiesz co dokupić i nabrałeś zlecenia na imprezy okolicznościowe?
A obiektyw który chcesz kupić ma być dobry do portretów w plenerze, ale musi się też dobrze spisywać w kościele i na sali?
Hehe, piękne podsumowanie ;-) No to mówiąc językiem współczesnych nastolatków, ma autor lipę ;-)
Przecież on nigdzie nie napisał, że ma zarabiać na tych imprezach. Może być zaproszony jako gość i chce zrobić dla siebie trochę zdjęć.
Ja również stoję przed dylematem.
Mam D5300 z lampą SB910 i kitowy obiektyw 18-105. Chciałbym dokupić obiektyw o dłuższej ogniskowej Nikona. Jestem amatorem. Do wydania ok. 2000 zł.
Proszę o poradę. Tak jak poprzednik potrzebuję aparatu do imprez rodzinnych lub do fotografii plenerowej.
N18-105 jest bardzo przyzwoity optycznie a główną zaletą jest to, że kryje duży zakres ogniskowych. Musisz uściślić swoje potrzeby, bo do "do imprez rodzinnych lub do fotografii plenerowej" to wydaje się, że dłuższej ogniskowej nie potrzebujesz, a wręcz przeciwnie;-)
madebyzosiek
08-02-2016, 20:36
Ja również stoję przed dylematem.
Mam D5300 z lampą SB910 i kitowy obiektyw 18-105. Chciałbym dokupić obiektyw o dłuższej ogniskowej Nikona. Jestem amatorem. Do wydania ok. 2000 zł.
Proszę o poradę. Tak jak poprzednik potrzebuję aparatu do imprez rodzinnych lub do fotografii plenerowej.
Generalnie zakup dłuższego obiektywu nie poprawi nic oprócz... pozornego komfortu związanego z zakresem ogniskowych "do wszystkiego". Jeżeli chcesz lepiej i masz 2000, to kup Sigmę 17-50 2.8, jeżeli nie pasuje Ci tak mały zakres, to nie kupuj nic tylko używaj 18-105, ewentualnie dokup stałkę 50, 35...
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi.