Zobacz pełną wersję : obiektyw 50mm na DX
Witam, szukam jasnej stałki 50mm na DX. Z tego co zdązyłam tu wyczytac Nikkor oferuje 50mm ale to na FX czyli byłoby już 75mm, a to dla mnie troche za wąsko. Czy jest jakas lepsza opcja niż zakup 35mm dla FX, zeby wyszło to ok. 50mm? Czy jakaś firma oferuje po prostu dedykowana 50 na niepełną klatke (są 35 takie Nikkora i Sigmy).
Przepraszam, jeśli powtarzam jakiś temat i w takim wypadku proszę o usunięcie.
Nieważne, czy podepniesz 50mm FX czy DX (hipotetycznie, bo jej nie ma), kąt widzenia będzie taki sam.
jarek_ns
05-02-2016, 22:24
Nikor 35 1.8 DX da ci ekwiwalent 50 na pełnej klatki przy matrycy DX. Jak to będzie wąsko to masz jeszcze dedykowaną do DX sigme 30 1.4 w dwóch wersjach.
"Nieważne, czy podepniesz 50mm FX czy DX (hipotetycznie, bo jej nie ma), kąt widzenia będzie taki sam. "
A nie przypadkiem jest tak, że 50tka da takie same kąty widzenia na FX, jak 35 na DX? Wobec czego za wąska to prędzej 85tka będzie na dx, bo teraz w drugą stronę, da takie same kąty widzenia jak na fx+- 130mm?
Podepnij tą 50 w sklepie. Powinna być ok do portretu, no chyba że wolisz szerzej, to masz dedykowaną do dx 35tkę.
Przeliczanie ogniskowej na pełną klatkę jest kwestią tradycji (kliszy filmowej 35mm), możesz o tym zapomnieć poruszając się tylko w DX.
Jeśli 50 jest za wąska, bardzo fajnym obiektywem jest Nikkor 35/1.8 DX (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=833&typ=0&moc=0&sort=), zwłaszcza biorąc pod uwagę stosunek ceny do parametrów. Portret jak najbardziej da się zrobić. Dobre Sigmy z serii Art 30mm cz 35mm będą przede wszystkim dużo droższe( ale jaśniejsze). Na początek zdecydowanie wystarczy Nikkor 35, mz.
Jak już mówili przedmówcy, nie zmienia się ogniskowa, zmienia się kąt widzenia. Przeliczanie ekwiwalentu ogniskowej służy zobrazowaniu tej zmiany, jednak de facto ogniskowa pozostaje ta sama - matryca DX będąc mniejsza utrwala mniejszą część padającego światła.
Jeżeli na DX chcesz mieć taki sam kąt widzenia jak byś miał na FX z obiektywem 50mm, kup obiektyw 35mm. Wspomniany wyżej AF-S 35/1.8 DX to świetny wybór, nie tylko na początek.
Andrzej1974
06-02-2016, 11:03
Jak chcesz mieć 50mm na body DX to 35tka będzie ok. Jest ona dedykowana na body DX i spisuje się b. dobrze.
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Rozjaśniliście moje wątpliwości, teraz czas na zakupy :D
Jak chcesz mieć 50mm na body DX to 35tka będzie ok. Jest ona dedykowana na body DX i spisuje się b. dobrze.
Uscislimy to.
Jak chcesz mieć na DX taki sam kąt widzenia co 50mm na pełnej klatce ,to beirz 35mm.
Jak chcesz mieć taki sam kąt widzenia co masz przy 18-55 na ~50mm, to wybierz obiektyw 50mm.
Ogniskowa to właściwość fizyczna obiektywu i jest ona niezależna ani od aparatu, ani od wielkości matrycy.
Zmienia sie tylko kąt widzenia układu optycznego aparat-obiektyw, bo mniejsza matrycą rejestruje tylko fragment obrazu rzucanego przez obiektyw.
Sugestia że 35 mm na DX jest odpowiednia do portretu jest fałszywa. Można portret zrobić, uważając na przerysowanie, ale bardziej typowa w portretowym zastosowaniu będzie właśnie PIĘĆDZIESIĄTKA (na DX).
Sugestia że 35 mm na DX jest odpowiednia do portretu jest fałszywa. Można portret zrobić, uważając na przerysowanie, ale bardziej typowa w portretowym zastosowaniu będzie właśnie PIĘĆDZIESIĄTKA (na DX).
Bzdura.
Nie mieszaj.
Osobiście też preferuje do dx tez 50mm w portrecie, ale to nie świadczy o niczym. Lubie tez 180mm na dx i ff.
Nic z tego jednak nie wynika, poza moimi preferencjami.
35mm na dx nada sie zupełnie tak samo jak 50mm. Ba, 35mm nada sie nawet na ff w portrecie. Robiłem - więc wiem.
Sprawa wyboru kadru tylko pozostaje.
Tak więc teges...
lipalipski
14-02-2016, 11:55
Ba, robiłem portrety na 12mm na apsc. Trzeba wiedzieć co się robi i korzystać z możliwości.
To są w ogóle, jakieś mity z tymi "portretowymi obiektywami".
35mm na dx nada sie zupełnie tak samo jak 50mm. ..Fizyka nam mówi, że to niemożliwe. Inne katy widzenia, inne kadry, albo inne odległosci. Więc zupełnie nie .. zupełnie tak samo.
To są w ogóle, jakieś mity z tymi "portretowymi obiektywami".Nie. Żadne mity. To określenie na krótkie tele swoiście przenoszące mikrokontrast.