PDA

Zobacz pełną wersję : Dwie pięćdziesiątki z takim samym FF

lacov
04-02-2016, 22:47
Miałem okazję podłączyć dziś pod d7100 dwie nowe 50 nikonowskie.

U kolegi przetestowaliśmy to FoCAL'em i wyszło, że obie wykazują FF w okolicy +12 na F1.8
Body jest raczej ok bo na 35dx i tamronie 90 śmiga bez mikro regulacji.

Tak na wszelki wypadek sprawdziłem jedną z 50 (drugiej już nie mam pod ręką) na f 2.8 z uwagi na to, że w testach pokazuje spory skok jeśli chodzi o ostrość.
Wyszło +4 zamiast +12. To, że po domknięciu jest ostrzej to raczej norma, ale dlaczego FF się zmniejszył?

Nawiasem mówiąc warto sprawdzać 3 egzemplarz? Powoli mi ręce opadają :)

hostman22
04-02-2016, 22:55
FF się nie zmniejsza tylko zmienia się GO, co najwyżej mogą być pudła ze względu na różną odległość ostrzenia. Wersja G czy D?

KaarooL
04-02-2016, 22:59
Warto trzymać jakiś obiektyw wzorcowy, nie sprzedawać go wcale. W moim przypadku jest to 35 1.8 DX...

Jeśli chodzi o 50-ki, to ostatnio testowałem jedną 50 1.8G i oddałem w diabły, bo nie nadawała się do focenia. Aberracja, średnia ostrość itp.

Warto szukać działającego egzemplarza, ale najlepiej lokalnie żeby nie ponosić dodatkowych kosztów wynikających z niedbalstwa producentów... Takie czasy, po prostu.

Nie ostrz na gładką płaszczyznę typu wydruk - cel dla czujnika AF powinien być bardziej 3D. W życiu nie focisz kartek papieru tylko obiekty trójwymiarowe. Czujniki AF nie muszą się też pokrywać z ich oznaczeniami na matówce a o tym ludzie zapominają.

lacov
05-02-2016, 16:47
Lokalne zakupy to pomysł niezły, ale w sklepach za każdym razem krzywo nią mnie patrzą :-)
W sumie jest jeszcze opcja umów na odległość. Skorzystałem w tym wypadku 2 razy, ale jest to niestety czasochłonne

lacov
09-02-2016, 08:15
A powiedzcie mi jeszcze. W jakich jednostkach jest mikro regulacja?
O ile są to w ogóle jakieś jednostki.

cezet
09-02-2016, 08:36
Trzykrotnie kupiłem 50g Nikkora i trzykrotnie poszła do ludzi. To szkło jest po prostu fatalne.
Najlepsza sztuka jaką miałem była używalna od f/4