PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5300 -pomoc z obiektywami

Dziubson
04-02-2016, 11:38
To mój pierwszy post tutaj, tak więc CZEŚĆ wszystkim!
Co do tematu - jestem amatorem, do tej pory trochę fociłem Lumixem dmc-fz20, teraz przyszła pora na lustrzankę i padło na D5300 (wcześniej bawiłem się trochę D7000 ojca). Aparat niedługo do mnie trafi z obiektywem nikkora 18-140, dodatkowo posiadam w domu nikkora af 70-300 4-5.6 G od nikona F65 i heliosa 44m-4 ze starego zenita.

I tu moje pierwsze pytanie, czy da radę jakoś sensownie z zadowalającym skutkiem wykorzystać te 2 ostatnie obiektywy z moim aparatem? Wiem, że z nikkorem będę musiał ostrzyć ręcznie, a do heliosa będę potrzebował przejściówki, ale czy fotki z tego nikkora wyjdą zadowalające? Nie chcę się zrazić, a obiektyw ma fajną ogniskową. Posiadam też w miarę dobry statyw i tym nikkorem fociłbym pewnie trochę z jego wykorzystaniem, choć z ręki pewnie też.
Czy przejściówka heliosa albo sam helios może mieć jakiś negatywny wpływ na aparat? (tyle tych przejściówek na allegro za jakieś grosze, więc trochę się boję o jakość wykonania)
I jeszcze takie pytanko, czy w dalszej przyszłości do takiego maleństwa można podłączyć jakieś supertele typu tamron 150-600? Nie za ciężki dla niego? :p

Z góry dzięki za pomoc i cierpliwość ;)

Pozdrawiam serdecznie

PS. Jeszcze tak mi się przypomniało - czy ktoś kupował może w eGlobalCentral i podzieli się własnym doświadczeniem z tym sklepem?

GonzoG
04-02-2016, 12:37
Ten stary Nikkora jest bardzo słaby.
A helios będzie tak dobry jak adapter który kupisz. Dodatkowo nie będzie z nim pomiaru swiatla, więc ustawienia na oko.

A podłączyć mozesz co chcesz. T150-600 wcale nie jest ciężki.

Dziubson
04-02-2016, 12:42
@GonzoG to nie warto zaczynać zabawy z tym starym nikkorem tylko lepiej się go pozbyć i kupić coś nowszego z takim zakresem? A co znaczy "lepszy" adapter? Te bez soczewki to po kilkanaście złotych widzę i każdy tak samo wygląda. A z soczewką pewnie sporo na jakości się traci

GonzoG
04-02-2016, 12:51
Te bez soczewki pozwolą ci ostrzyć na nie całe 2m - nadają się do makro (z pierścieniami) i ew. ciasnych portretów. Poza tym też nie są jednakowe. Jedna mają blokadę przesłony, inne nie.

Dopiero soczewka pozwoli ustawić ostrość na większą odległość, ale jak sam napisałeś, traci się na ostrości, więc trzeba kupić porządny, ale tego tak naprawdę nie będziesz wiedział póki nie kupisz i nie porównasz.

Dziubson
04-02-2016, 12:57
Będzie się trzeba przyjrzeć bliżej tym adapterom, swoją drogą chyba obie opcje o których piszesz, by mnie interesowały - bez soczewki do jakiegoś skromnego makro, a i z soczewką na większe odległości. Chyba zrobię, tak jak mówisz - kupię, zobaczę, jak się nie podoba, to zwrócę i kupię ewentualnie inny.

d90
04-02-2016, 23:33
Jeśli chciałeś oszczędzać, zapinać heliosy oraz inne m42 tanio - po co N kupiłeś ?
Wszystko lepsze niz N do tych celów. Bezlustro jakies zobacz...zapniesz każde szkło bez soczewek i wynalazków. Ze zwykłym adapterem.

Dziubson
04-02-2016, 23:51
Nie chodzi o to, że chcę tanim kosztem, po prostu mam w domu zenita z heliosem i chętnie zobaczę, jak będzie wyglądał na cyfrówce ten obiektyw. Nie kupuję w tym celu heliosa, po prostu go mam :)

d90
05-02-2016, 09:19
Skoro juz go masz, sprzedaj lub do szuflady na lepsze czasy :)

Dołóż kilka złotych i kup N50/1.8G lub choćby D. Używki jakies.
D nie ma af na seriach d3xxx/d5xxx. Ale helios tez. Za to obie 50mm z N beda dawać normalny obrazek. No i cykniesz fajne portrety.

Adapter z soczewka - wszyscy odradzają. Nie miałem.
Za to zapinałem bez soczewki heliosa na N. Szkoda nawet 2 zł na taką zabawe...poważnie mowie...

Dobrym pomysłem wydaje sie tez kupic wersje 50mm bez af N. Do makro dokup pierścienie pośrednie. Najtańsza chyba opcja. Zapniesz je do każdego szkła systemowego.
Z mniejszym lub większym zadowoleniem (zależy od szkła) zrobisz bardzo fajne makro.

M42 na N odpuść. Szkoda nerwów. Chyba ze masz nikon fit na szkle, albo mozna przerobić na stałe. Heliosa z tego co wiem, przerobić sie nie da.

Dodam ze to (helios z zenita) jedno z moich ulubionych szkiełek. Ale na bezlustrach, gdzie lata normalnie, a w makro bazgroły maluje tracąc kontrast, gubiąc ostrosc, etc...do portretu - nie wiem czy bedziesz zadowolony. To stare szkło. Nie jest "ostre". Ono ma bokeh. Zwariowany. I tyle :)

Ps.
A jesli juz musisz spróbować, adapter bez soczewki kup. Duzo tańszy.

Dziubson
05-02-2016, 10:39
Przejrzałem tego Nikkora 50 na aukcjach i forach i to może być rzeczywiście fajne szkło dla mnie, za jakiś czas być może trafi do mnie, ale to za jakiś czas.

A tego heliosa zobaczę najpierw na pierścieniu bez soczewki, właśnie to zwariowane bokeh chciałbym napstrykać na paru fotach ? Adapter bez soczewki to taniocha, więc przetestuje, jak będzie tak nerwowo jak mówisz, to helios wróci do szuflady, no ale zobaczymy.
Dzięki!

A słyszałeś może o sklepie eglobal central? Mają polską stronę (chyba w translatorze tłumaczoną), nic u nich nie kupowałem, ale widzę, że niektóre ceny niezłe, tylko brak gwarancji producenta, bo to importy, opinie widziałem mieszane, ale może ktoś z tego forum ma jakieś doświadczenie z tym sklepem?

d90
05-02-2016, 11:37
Idz do sklepu, dopłacisz dwa złote wiecej, jesli kupisz.
Zapniesz i sobie sprawdzisz.

bolth
05-02-2016, 18:02
Ja tam polecam zabawę z Heliosem,nie jestem zmaniaczony na punkcie ostrości dlatego obrazek mi się podoba.Nie każdy lubi pic Coca-Cole.
A przerobić się Heliosa da,po domowemu ale się da,wszystkiego wiedzieć nie musisz

michal.billewicz
17-02-2016, 14:09
Mam d5300 od jakich 3 tygodni, adapter z soczewka od tygodnia. Bawie się m42, bo Ojciec miał ich cała szafe. Jeśli chodzi o 50 mm, to testuje ostatnio 2 helios 44-4 oraz 44-6, wcześniej był Zenitar 50/2. Mam też jupitera 37 135/3.5 oraz Mira 37mm.
Adapter kupiłem za około 60 zl, nie z tych najtańszych, podobno ma 8 powłok.
Jestem bardzo zadowolony z wyników, ale to kwestia gustu. Np. Przy identycznych ustawieniach przeslony/czasu/ISO w trybie M to Jupiter ostrzy lepiej niż Sigma 70-300 apo dg macro przy ogniskowej 135.O!
Jesli masz obiektyw - baw się! W końcu po to kupiłes aparat :-D

madebyzosiek
17-02-2016, 14:13
Większość w miarę dobrych starych szkieł będzie dawało ładniejszy obrazek od Sigmy 70-300 makro... Ona jest raczej słaba... ;-)