Zobacz pełną wersję : D750 - jakiego producenta matryca?
Andrzej1974
04-02-2016, 05:49
Jak w temacie: jakiego producenta matryca znajduje się w D750? Sony? Toshiba? Z góry dzięki za info.
Xavier80
04-02-2016, 09:11
Sony. Toshibę masz w D7100, D7200 , w pełnoklatkowych jest Sony, z wyjątkiem bodaj D4s, gdzie jest sensor firmy Renesas. Chociaż nie jestem pewny czy już w D7200 nie ma Sony.
cz4rnuch
04-02-2016, 09:28
Kiedyś znalazłem coś takiego na wiki <<klik>> (https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Nikon_DSLR_cameras) Nie jest to jakieś super pewne źródło ale wynika z niego, że akurat w przypadku D750 nie ma pewności.
Andrzej1974
04-02-2016, 12:02
Co do D7200 to tabelka trochę kłamie bo mam on matrycę Sony: http://foto-nieobiektywny.blogspot.com/2015/05/test-nikon-d7200-niby-nic-takiego_27.html?m=1. Podobnie może być z D750 bo gdzieś czytałem, że też jest Sony...
Tak z ciekawości spytam: jakie znaczenie ma czy matryca jest Sony, Toshiba czy Niewiadów?
Takiego samego jestem zdania,ale d3100 ma Toshibe o ile pamięta a reszta miała od Sony
cz4rnuch
04-02-2016, 12:19
Wiki nie jest jakimś super pewnym źródłem, ale chipworks twierdzą to samo(odnośnie matrycy w D7200) <<klik>> (https://chipworks.secure.force.com/catalog/ProductDetails?sku=NIK-D7200_Pri-Camera&viewState=DetailView&cartID=&g=%0D) Tylko przytaczam, bo pojęcia nie mam jak jest w rzeczywistości.
Wiem,czemu takie pytanie,bo nie wiadomo po kim jechać teraz,heh
Andrzej1974
04-02-2016, 12:29
Tak z ciekawości spytam: jakie znaczenie ma czy matryca jest Sony, Toshiba czy Niewiadów?
Skoro raz wkładają Sony a raz Toshiby to chyba ma to jakieś znaczenie. A jakie? Tego jeszcze nie wiem ale próbuję się dowiedzieć. W moim odczuciu produkty Sony są lepsze (produkty Toshiby gorzej wspominam) a matryca jest ważna w aparacie dla finalnego obrazka. Być może się mylę. Stąd ten temat.
Dla mnie ważne są właściwości matrycy, a nie producent. Rozumiem jednak, czujesz taką potrzebę.
Jak się okaże, że jest Sony to ok, jak Toshiba to bee ;)
Widać ludziom już nie tylko kawałek plastiku przeszkadza, ale również logo producenta na matrycy....
Dla tych co uważają, że Sony lepsze - jedne i drugie to dokładnie to samo. Sony i Toshiba miały wspólną fabrykę i jedyną różnica miedzy tymi matrycami to logo.
cz4rnuch
04-02-2016, 12:38
Skoro Sony już wykupiło fabryczkę matryc Toshiby to raczej nie ma to większego znaczenia, ale ciekawość leży w ludzkiej naturze więc nie ma się co dziwić takim tematom. Sam szukałem kiedyś takich informacji a przecież do niczego mi to nie było potrzebne :)
Andrzej1974
04-02-2016, 12:45
O, i wszystko zaczyna się klarować. O to chodziło. :-)
Edit:
Faktycznie Sony przejmuje Toshibę i powolutku staje się monopolistą w produkcji matryc. Wszystko już jasne.
Skoro Sony już wykupiło fabryczkę matryc Toshiby to raczej nie ma to większego znaczenia, ale ciekawość leży w ludzkiej naturze więc nie ma się co dziwić takim tematom. Sam szukałem kiedyś takich informacji a przecież do niczego mi to nie było potrzebne :)
Można się dziwić. Bo nie ma to żadnego znaczenia. Ważne są osiągi matrycy, a nie logo na niej...
cz4rnuch
04-02-2016, 13:05
Można się dziwić. Bo nie ma to żadnego znaczenia. Ważne są osiągi matrycy, a nie logo na niej... To się dziw. Ja Ci tego nie zabraniam. Ale jeśli jeszcze raz przeczytasz to co napisałem to może zrozumiesz o co mi chodziło ;) Pozdrawiam.
Andrzej1974
04-02-2016, 13:07
Teraz, jak Sony przejęło Toshibę, to logo będzie jedno i nie będzie problemu. Oby tylko przez to ceny aparatów nie poszły w górę bo z monopolem różnie bywa.
Można się dziwić. Bo nie ma to żadnego znaczenia. Ważne są osiągi matrycy, a nie logo na niej...
Taaa, ale zaraz się okaże że sony ma lepsze osiągi, w sumie dobrze że przejęli toshibę, lepszy zżarł gorszego to powinno być git majonez...
Ale z drugiej strony ceny aparatów mogą pójść w górę więc może być znowu nie za dobrze.
Jak żyć panie premierze?
Andrzej1974
04-02-2016, 13:53
W kilku miejscach w necie można przeczytać, że matryce Sony są... lepsze od innych. Stąd też się zapytałem.
Teraz, jak Sony przejęło Toshibę, to logo będzie jedno i nie będzie problemu. Oby tylko przez to ceny aparatów nie poszły w górę bo z monopolem różnie bywa.
Sony nie przejęło Toshiby. Wykupiło jej udziały we wspólnej firmie zajmującej się projektowaniem i produkcją matryc (dużych matryc), która produkowała głównie matrycę pelnoklatkowe i APS-C, a Sony nie miało własne fabryki zdolnej produkować wystarczające ilosci matryc do ich nowych modeli (zapewne chodziło o A7)
Widać ludziom już nie tylko kawałek plastiku przeszkadza, ale również logo producenta na matrycy....
A kto powiedział, że przeszkadza? Czytam, czytam i nie widzę. ;-)