PDA

Zobacz pełną wersję : Komp do obróbki zdjęć

Zoidberg
30-08-2005, 13:10
Witam,
Swego czasu byłem bardzo na czasie jednak parę miesięcy wystarczyło by zupełnie
stracić kontrolę nad rynkiem. A zatem wymagania:
komp bedzie przede wszystkim służył do obróbki zdjęć w PS. Nie na jakąś skalę
masową ani zawodową - tak prywatnie. Mam monitor LG Flatron, klawiaturkę z
myszką optyczną Logitecha. W starym kompie mam jeszcze nagrywarkę DVD Liteon
ale tylko z obsługą jedno warstwowych płyt, oraz drugą nagrywarkę
Liteon "zwykła (CD)"
A zatem:
Jaka płyta?
Jaki procek?
Jaka pamięć i ile?
Dyski SATA połączone RAID czy zwykły (pojedynczy) wystarczy.
Mam kartę graficzną Radeon 9100 64MB - czy do tych celów wystarczy czy
wymieniać na coś innego?
Czy przy tych nagrywarkach opłaca się wymieniać na obsługujące DL?

Kwota to ok. 3000-3500. Ale raczej dolny pułap.
Pozdrawiam

Lolas
30-08-2005, 13:14
Podstawa to zainwestowac w jak najwieksza ilosc pamieci. Jej niedostatek jest zwykle najwiekszym "waskim gardlem" przy obrobce grafiki.

holka
30-08-2005, 13:23
oj tak tak...
wiem cos o tym... przy obrobce w NC moj slimaczek potrafi zapisywac fotke czasem nawet do 1,5-2 minut!! :(
wiec jesli nie masz anielskiej cierpliwosci zaopatrz sie w duuuuuuuuuuuzo RAMu :)

@nia
30-08-2005, 13:23
giga ramu, znośny procek - powyżej 2GB, do tego monitorek CRT 21 lub 19 cali...

Lolas
30-08-2005, 13:29
do NC 1GB RAMu to malutko. Photoshop tez blyskawicznie zagospodaruje dodatkowe zasoby. Mysle, ze warto zainwestowac w 2GB, nawet kosztem nieco wolniejszego procka, szczegolnie ze ich ceny w stosunku do wydajnosci rosna geometrycznie.

Lolas
30-08-2005, 13:29
do NC 1GB RAMu to malutko. Photoshop tez blyskawicznie zagospodaruje dodatkowe zasoby. Mysle, ze warto zainwestowac w 2GB, nawet kosztem nieco wolniejszego procka, szczegolnie ze ich ceny w stosunku do wydajnosci rosna geometrycznie.

Gamling
30-08-2005, 13:38
O pamieci juz bylo wiec ja kilka slow o monitorze napisze. Teraz jest chyba idealny moment zeby kupic bardzo fajne CRT 21' bo cany sa smiesznie niskie (np na allegro bez problemu kupi sie Eizo F 962 w okolicach 550 zł w bardzo ladnym stanie) a mozna znalesc cos w bardzo dobrej kondycji. Niedlugo to sie zmieni bo monitory sie starzeja, nie produkuje sie juz nowych CRT a LCD o dobrych parametrach to niestety wydatek <2500 zł.

stig
30-08-2005, 13:43
procek: Athlon 3000 lub 3200 64BIT
2GB RAM (DC)
dysk systemowy: WD Raptor (36 GB lub (jesli masz wiecej gotowki; 74 GB)
dysk dla danych: jakis WD 200-250 GB
grafika; jakiekolwiek ATI z 128 MB RAM
Thats all...

c2h5oh
30-08-2005, 15:05
uzupelnie nieco:

procek: Athlon 3000 lub 3200 64BIT
Calkowicie sie zgadzam - wiecej sie nie oplaca - cena rosnie znacznie szybciej niz moc obliczeniowa

2GB RAM (DC)
Dobrze zeby byla markowa. btw DC=Dual Channel

dysk systemowy: WD Raptor (36 GB lub (jesli masz wiecej gotowki; 74 GB)
wersja ekonomiczna - dobry szybki dysk 7200rpm z 8/16mb cache

dysk dla danych: jakis WD 200-250 GB
Obowiazkowo modele z serii JB/JD/SD(Raid Edition)/JS a najlepiej SE (Serial ATA II, 16mb cache)

Jesli komputer ma byc wykorzystywany tylko do obrobki zdjec zamiast ATI lepiej Matroxa, jesli rowniez do innych zastosowan - np gierki - to karta na ukladzie ATI jakiejs lepszej firmy. Ze wzgledu na umiarkowana jakosc obrazu unikac nVidii, a ze wzgledu na tragiczna jakosc wszelakich kart zintegrowanych na plycie.

A od siebie doloze: DOBRY albo BARDZO DOBRY zasilacz - bardzo wazna sprawa. naprawde.
Markowa plyta glowna - najlepiej Asus/Abit

stig
30-08-2005, 15:32
Jesli komputer ma byc wykorzystywany tylko do obrobki zdjec zamiast ATI lepiej MatroxaNowy Shop CS2 (a pewnikiem nastepne wersje takze) -- do sensownego dzialania wymaga karty graficznej ze 128 MB na pokladzie. Wiem, wiem -- tez pracuje na 32 MB i da sie, niemniej do wygodnej pracy zaliczyc tego nie mozna. A wspomniane 128 MB na karcie -- to zalecenie inzynierow Adobe (ktore nota bene nie znajduje sie nawet w zalecanej konfiguracji w oficjalnym spisie wymagan systemowych).
Najtansza karta Matroxa ze wspomniana iloscia megabajtow na pokladzie, kosztuje ponad 1000 zl. Podobne jej jakosciowo produkty z chipami ATI (chodzi o obraz) nawet markowych producentow -- to wydatek rzedu 400 zl. Z kolei roznica w obrazie generowanym przez te dwie karty jest tak subtelna (a rzeklbym nawet, ze wrecz niezauwazalna przy sredniej klasy monitorach), ze osobiscie nie widze sensu doplacania do karty Matroxa ponad 125% ceny ATI.

A od siebie doloze: DOBRY albo BARDZO DOBRY zasilacz - bardzo wazna sprawa. naprawde. Markowa plyta glowna - najlepiej Asus/AbitO wlasnie -- zapomnialem wspomniec. Dobry zasilacz i plyta -- to podstawa stabilnosci systemu.

cahe
30-08-2005, 18:06
nawet na fotograficznym forum można znaleźć mity o niby gorszej jakości kart NVIDIi jak widzę :-). panowie/panie, od tamtych czasów minęło już parę lat.

c2h5oh
30-08-2005, 18:51
Ostatnio gdy sprawdzalem (kilka miesiecy temu - moze nieco ponad pol roku) w przypadku wyjscia analogowego nadal bylo widac roznice.

cahe
30-08-2005, 18:54
na jakich kartach/monitorze sprawdzałeś? między GF3 a np. R9200 nie widzę żadnej różnicy :-). obraz jest troszkę inny, ale nie mogę stwierdzić z całą pewnością że jest gorszy na jednej albo drugiej karcie.

c2h5oh
30-08-2005, 19:56
GF4 vs Radeon 9500Pro na Iiyamie 21" CRT - jesli chcesz sprawdze dokladnie jaki monitor, ale jeden z lepszych w ofercie firmy.

cahe
30-08-2005, 20:38
ja obie karty sprawdzałem na 193P (LCD 19") i ostrość obrazu identyczna (doskonała ;-)) - wyjście analogowe. GF3 firmowany przez Asus'a a 9200 Sapphire. Nastomiast GF2MX noname był tragiczny. Wiele chyba zależy od producenta i filtrów zamontowanych na karcie :-).

gALL
31-08-2005, 10:42
ja obie karty sprawdzałem na 193P (LCD 19") i ostrość obrazu identyczna (doskonała ) - wyjście analogowe.

Sam sobie strzeliles w kolano, nie dosc, ze na LCD to jeszcze podwojnie obrabiane przez przetwoniki C/A i A/C ... jak LCD to tylko i wylacznie DVI.

Zapnij te dwie karty do dobrej banki a bedziesz wiedzal, ktora do czego sie nadaje.

ATI owszem, moze jeszcze byc ale nie noname ale i tak Matrox go powali na leb.

cahe
31-08-2005, 10:52
ja obie karty sprawdzałem na 193P (LCD 19") i ostrość obrazu identyczna (doskonała ) - wyjście analogowe.

Sam sobie strzeliles w kolano, nie dosc, ze na LCD to jeszcze podwojnie obrabiane przez przetwoniki C/A i A/C ... jak LCD to tylko i wylacznie DVI.

Zapnij te dwie karty do dobrej banki a bedziesz wiedzal, ktora do czego sie nadaje.

ATI owszem, moze jeszcze byc ale nie noname ale i tak Matrox go powali na leb.

ani jedna ani druga nie mają wyjścia DVI :-))).

pozatym, co z tego że na LCD? wiesz jaki typ matrycy ma 193P?

gALL
31-08-2005, 13:31
Nie ma znaczenia jaki typ, samo to, ze nie ma DVI oznacza, ze to LCD do zabaw domowych, no gora do pisania tekstow przez pania Zosie w sekretariacie.

A karty widac tanie ... wiec nie rozroznisz ich obrazow, choc ten noname to faktycznie musi byc shit.

cahe
31-08-2005, 14:10
Nie ma znaczenia jaki typ, samo to, ze nie ma DVI oznacza, ze to LCD do zabaw domowych, no gora do pisania tekstow przez pania Zosie w sekretariacie.

A karty widac tanie ... wiec nie rozroznisz ich obrazow, choc ten noname to faktycznie musi byc shit.

1. monitor ma wejście DVI, karty nie mają takich wyjść. wiem tylko że mój samsung 193P nie nadaje się za bardzo do grania (smuży ;-)), ale jeśli idzie o odzworowanie kolorków, ostrość i kontrast - nie mam zastrzeżeń.
2. jedna karta to wersja deluxe asusa (gf3).
3. noname to faktycznie shit.

Prezes
31-08-2005, 17:10
Ja w sumie w tej samej sprawie, tzn. prawie bo chodzi o laptopa. Zamowielem wlasnie, bedzie za 14 dni. Napiszcie plis czy parametry (jak na laptopa beda znosne do uzytku domowego wylacznie, ale pod katem wlasnie PH);
HP Pavilion zd8000
pentium IV 3.0 HT
1 giga ramu 533mhz
grafika 256 ati rodeon x600
dysk 80 (5400)
matryca 17 cali bright view

cos podobnego jest na allegro wiec mozna zobaczyc mniej wiecej jak to wyglada:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61024778

z gory dzieki za opinie :oops:

stig
31-08-2005, 18:52
Zamowielem wlasnie, bedzie za 14 dni. Napiszcie plis czy parametry (jak na laptopa beda znosne do uzytku domowego wylacznie, ale pod katem wlasnie PH); Teraz sie pytasz? Jak juz zamowiles, to po ptokach! No teoretycznie jest rekojmia, ale to troche niepowazne, zeby pytac sie "czy dobry?" juz po zakupie... :)

Na moje bedzie dobry, aczkolwiek do pracy z grafika, to zaden laptop nie zastapi desktopa... Waskim gardlem jest raczej nienajszybszy dysk a i zewnetrzny monitor oraz myszka, tez by sie przydaly...

Prezes
31-08-2005, 18:57
po ptokach fakt choc z drugiej strony zakup w moim odczuciu przemyslany i sprawdzony , bo akurat tym modelem mial okazje sie bawic 2 miechy aczkolwiek nie zajmowalem sie stricte fotami, grafika. Monitor w sensie panel jest git serio, a dysk najszybszy z mozliwych, myszka zewnetrzna wiadomo. Nie wiem tylko czy odczuje 256 mb na karcie grafiki , coz czas pokaze...

c2h5oh
31-08-2005, 19:03
Laptop do PSa to imho pomylka - LCD laptopowy nigdy nie bedzie nawet w poblizu tego co mozna uzyskac na "stacjonarnym", nie mowiac juz o LCD. Poza tym bedziesz musial uzywac myszki lub tabletu - touchpad sie do tego absolutnie nie nadaje. Poza tym laptop bedzie wolniejszy od komputera stacjonarnego o tych parametrach. To tyle na temat laptopa + PS.

Jesli zas chodzi o samego laptopa to:

-pentium IV 3.0 HT - pomylka, a nawet POMYLKA. Grzeje sie nieprzyzwoicie, przez co laptop musi miec system chlodzenia. Proby mocnego obciazenia laptopa przy 30+ stopniach moga zakonczyc sie dla procesora tragicznie, o czym mialo okazje sie przekonac sporo osob podczas tegorocznej fali upalow. Dodatkowo ten procek ma kosmiczny pobor mocy wiec czas pracy na bateriach bedzi krotki albo bardzo krotki (realny czas, nie czas maksymalny podany przez producenta)
Jesli procek to tylko w wersji mobile i o niewielkim taktowaniu. Laptopy nie musza miec ogromnej mocy obliczeniowej, bo to do czego sie je stosuje takiej mocy nie wymaga.

-Radeon X600 - pomylka^2 - po co karta graficzna dla graczy w laptopie? grac na nim bedziesz? Poza tym to dodatkowy zasysacz mocy baterii i bardzo ladne zrodlo ciepla - patrz wyzej.

-matryca 17" bright view - dzieki niej laptop jest wielki i ciezki, choc przyznaje ze powierzchania robocza jest calkiem przyjemna, choc krotka - tez ladnie zasysa prad, zwlaszcza przy pelnym podswietleniu (bright view).

Imho jesli nie potrzebujesz mobilnosci to kup komputer stacjonarny - uzyskasz lepsze parametry pracy za polowe ceny. Natomiast jesli musisz sie przemiszczac to kup komputer stacjonarny + laptopa z LCD max 14", prockiem Pentium M w okolicach 1,4GHz, dyskiem 40-80gb i pol giga ramu. W sumie wyjdzie Ci i tak taniej.

Prezes
31-08-2005, 19:20
nie da rady, jestem skazany na laptopa z racji charakterystyki mojej pracy i faktu ze czesto podrozuje. Co to grzania sie to szczerze mowiac jestem zaskoczony bo jak dla mnie to on wlasnie sie nie grzal , i to bylo jego zaleta. (porownujac do nizszych hp, toshib , medionow ) POza tym spokojnie w norway 30 stopni nie jest czesto , wiec to nei problem, myszka zawsze sie bawie a tablet olewam bo nie wygodny wiec to akurat nie problem. Jesli chodzi o karte to myslalem ze bedzie ona miala wplyw na prace w Ph i podobnymi aplikacjami?!? czyz nie? Jesli chodzi o pobor mocy to nie jest to istotne, bo nie potrzbuje uzywac go "w drodze". Jesli chodzi o powierzchnie robocza to nie wiem jakim cudem 14 cali ma miec wiekszy sens od 17 coz....ale i tak zwroce na to uwage i podziele sie opinia z Wami.
Jesli chodzi o matryce to dla mnei zadawaljaca jakosc jak najbardziej, o swietnych parametach jak na laptop. Poza tym jesli ten laptop jest "do bani" to co mialo byy wiekszy sens w okolicach do 5.500zl?
Oczywiscie masz racje ze stacjonarny bedzie bardziej wydajny , ale mi chodzi akurat o komp uniwersalny z powodow podanych powyzej, aczkolwiek skonfigurowany pod katem bardziej grafiki.

stig
31-08-2005, 19:25
Jesli chodzi o karte to myslalem ze bedzie ona miala wplyw na prace w Ph i podobnymi aplikacjami?!?
A jaki ma miec wplyw oprocz odswiezania interface'u?

Prezes
31-08-2005, 19:28
ogolnie na szybkosc dzialania Ph i obrobki ? jak dla mnie to ma sens,chyba ze sie myle, czyz karta graficzna nie odpowiada wlasnie za grafike?

stig
31-08-2005, 19:29
Oczywiscie masz racje ze stacjonarny bedzie bardziej wydajny , ale mi chodzi akurat o komp uniwersalny z powodow podanych powyzej, aczkolwiek skonfigurowany pod katem bardziej grafiki.

Uniwersalny -- znaczy do wszystkiego. A wiesz do czego jest cos, co jest do wszystkiego, prawda?! :)
Nie darmo do niedawna jeszcze odpowiednio skonfigurowane desktopy nazywalo sie "stacjami graficznymi". Nie darmo tez -- staly przy nich przepiekne banki o rozmiarach ekranu od 20" wzwyz... Nie darmo wkladalo sie tam dyski SCSI, podwojne procki i inne "dopalacze". A Ty chcesz, zeby taka maszyne zastapil Ci laptop?
Alkohol dobrze prawi -- spraw sobie najtanszego laptopa do swojej pracy, a z grafika (zdjeciami) baw sie na normalnym komputerze...

[ Dodano: Sro Sie 31, 2005 7:31 pm ]

ogolnie na szybkosc dzialania Ph i obrobki ? jak dla mnie to ma sens,chyba ze sie myle, czyz karta graficzna nie odpowiada wlasnie za grafike?

Za jej wyswietlanie, a nie obrobke... Gdyby tak bylo -- to po cholere ludzie pakowali by kase w szybkie procki, mase ramu i szybkie dyski? Wystarczylaby przeciez sama karta graficzna. Procesor karty pracuje generalnie w grach i aplikacjach 3D -- w pozostalych programach -- to (w uproszczeniu) jedynie wyswietlanie obrazu...

Prezes
31-08-2005, 19:34
to znaczy ze ten laptop jest do bani? chce sie bawic fotkami amatorsko ale z jakims tam komfortem powiedzmy nie czekania 2 minut na wgranie rawu itp. nie zalezy mi na kupowaniu sprzetu pokroju silicon graphics, bo i po co. Uniwersalny w sensie polaczenie mobilnocsci (laptop) z uzytecznoscia (duza matryca, stosunkowo duzo ramu, dobra grafika, szybki procesor). Nie rozumiem dlaczego sadzicie iz ten laptop jest beznadziejny? JEstem skazany na laptopa, tak wiec czy znacie jakis inny model ktory bylby lepszym rozwiazaniem? maci odpadaja, bo mnei nie stac i chyba nei potrzebuje

[ Dodano: Sro 31 Sie, 2005 ]

Za jej wyswietlanie, a nie obrobke... Gdyby tak bylo -- to po cholere ludzie pakowali by kase w szybkie procki, mase ramu i szybkie dyski? Wystarczylaby przeciez sama karta graficzna. Procesor karty pracuje generalnie w grach i aplikacjach 3D -- w pozostalych programach -- to (w uproszczeniu) jedynie wyswietlanie obrazu...

no oka , ale o wyswietlanie jak najbardziej przeciez chodzi , zostawiajac kwestie obliczeniowe prockowi i ramowi oraz ich zapisanie takze dyskowi. Jesli raw zajmuje iles tam mega, jesli pracujemy na kilku zdjeciach , czesto takze aplikacjach naraz to jest bez znaczenia? Jak dla mnie sytuacja poniekad analogiczna do karty dzwiekowej - z tym mialem o wiele wiecej do czynienia i procek i ram to byla czesc tej bajki tylko...

stig
31-08-2005, 19:43
to znaczy ze ten laptop jest do bani? Nie. Ten laptop jest OK -- przynajmniej oceniajac go na podstawie parametrow, ktore maja wplyw na wydajnosc (a jakie moga byc jego walory uzytkowe -- o tym juz wspomnial Alkohol). Ale to niestety tylko laptop. Porownujac go do identycznego zestawu desktopowego -- bedzie mniej wydajny ze wzgledu na swoja konstrukcje. Na pewno wystarczy Ci w czasie podrozy, ale odpowiedz sobie na pytanie: do czego uzywasz laptopa? Word, Excell, Outlook? Do tego potrzeba takiego procka, taka karte graficzna? Hmmm...

chce sie bawic fotkami amatorsko ale z jakims tam komfortem
A jaka widzisz roznice w komforcie pomiedzy praca amatora a zawodowca? Komfort, to komfort.

Nie rozumiem dlaczego sadzicie iz ten laptop jest beznadziejny?
A kto tak napisal? Tlumaczymy Ci tylko, ze laptop to laptop. Komputer mobilny to nie stacja graficzna. Oczywiscie -- bedziesz mogl sobie na nim pracowac i obrabiac fotki, ale nie bedzie to mile ani wygodne jak na komputerze stacjonarnym.

Prezes
31-08-2005, 19:47
zgadzam sie z tym ze laptop to just laptop. Pytanie czy jak na laptop to to ma sens czy sensu nie ma? slaby laptop plus stacja robocza odpada, kosztem tego dodalem wiecej ramu , i wzialem lepsza wlasnie grafike. 3.0 to minimum moglem wziac 3.2 lub 3.4...

komfort amatora i profesjonalisty rozni sie tym iz amator dopuszcza polsrodki ?:)

stig
31-08-2005, 19:51
no oka , ale o wyswietlanie jak najbardziej przeciez chodzi Kryste! Ale wyswietlanie to nie taka wydajnosc o jakiej rozmawiamy... Wyswietlanie to pokazanie okienka, to efekt tego, ze okienko przesuwa Ci sie plynnie, a nie ze skokami, to pojawianie sie zdjecia czy innego obrazu, a nie "rysowanie" po kilkanascie linii...

Jesli raw zajmuje iles tam mega, jesli pracujemy na kilku zdjeciach , czesto takze aplikacjach naraz to jest bez znaczenia?
Zajmuje iles tam mega... Ale w pamieci operacyjnej komputera, a nie pamieci karty graficznej! Pamiec karty graficznej to miejsce na obraz, ktory widzisz na monitorze (+ troche pomniejszych dupereli), czyli prawde mowiac niewielka ramka. Wystarczy karta 16 MB. A te 256 MB, ktore bedziesz mial w swojej laptopowej karcie -- to sluzy do wpychania tekstur i "miąchania" nimi w grach...
Obrobka obrazu (zdjec w naszym przypadku) dokonywana za pomoca PhotoShopa odbywa sie za pomoca procesora centralnego w pamieci operacyjnej. Karta graficzna nie ma tu nic do rzeczy...

[ Dodano: Sro Sie 31, 2005 7:56 pm ]

komfort amatora i profesjonalisty rozni sie tym iz amator dopuszcza polsrodki ?:)
Komfort amatora i profesjonalisty rozni sie tym, ze zawodowiec rozumie, dlaczego niektore operacje tak dlugo trwaja albo komputer tak sie meczy przy ich wykonywaniu, i pewnych rzeczy po prostu nie traktuje jako dyskomfort... A amator -- chce miec wszystko od razu, na nic nie czekac, nie rozumie zaleznosci pomiedzy wolnym dzialaniem komputera a tym co kazal mu robic... Na podstawie tego mozna nawet podniesc poprzeczke co do wymagan amatorow odnosnie komfortu pracy. :)

Antonina
31-08-2005, 19:58
Nie darmo wkladalo sie tam dyski SCSI, podwojne procki i inne "dopalacze". A Ty chcesz, zeby taka maszyne zastapil Ci laptop?

Witam tak czytam i sobie pomyślałam że jak są tu ludzie którzy znają się na komputerach to mi coś doradzą w sprawie SCSI bo kiedyś dostałam od znajomego dyski z serwera a dokładnie SEAGATE CHEETAH ULTRA-3 SCSI i tak myślę jak by zainstalować je do mojego komputera żeby pracowały na nich programy i system a ten który mam obecnie zostawić na jakieś dane tylko nie wiem jaki kupić kontroler i czy jest sens bo moja płyta nie należy do najnowszych ma już ponad 2 lata z góry za wszelkie sugestie dziękuje

c2h5oh
31-08-2005, 19:58
Zapytam jeszcze raz: Czy Twoja praca wymaga az tak wielkiej mocy obliczeniowej zeby pakowac tam procek 3,0GHz i to jeszcze HT? Ja nie potrafie sobie wyobrazic zastosowania laptopa, dla ktorego jest sens pakowac procek powyzej 1,5GHz. A w kazdym razie zastosowania, do ktorego nadaje sie laptop.

Pozwol ze powiem Ci co ja bym zrobil: kupilbym uzywanego IBMa T23 za ok 2000zl do pracy - cud-miod maszyna i do tego niezniszczalna, a do pracy nad zdjeciami i pracy w domu pececika takiego jak wyzej opisywany (w granicach 3000) i do tego monitor CRT 22".
Bedzie Cie to kosztowac w przyblizeniu tyle co ten laptop a zarowno w domu jak i w podrozy bedziesz mial wiekszy komfort pracy.

Prezes
31-08-2005, 19:59
a jesli bawilem sie kompem 2.0 celeron 256 mb ramu ze zintegrowana grafika z przydzielona 32 mega z ramu, i jpg`ow z d70 w maxymalnej rozdzielczosci prawie nie dalo sie nawet przegladac w sensie infranview? natomiast na innym sprzecie z 32 mb dedykowana grafika roznica byla niebo a ziemia?
po prostu nie wierze ze 32 mega grafiki bedzie mialo taka sama wydajnosc jak 256 mb w przypadku przegladania i obrobki zdjec. Sorry kieruje sie autopsja. Jak tylko dorwe sprzet pomierze posprawdzam bo nie lubie sie spierac bez dowodow rzeczowych, ale i tak dziekuje za krytyke

alkohol nie ma takiej mozliwosci, jesli bylbys srednio 2 -3 razy tygodniowo w 3 roznych panstwach to na nic zdalby Ci sie komputer stacjonarny, po prostu poki co nie mam fizycznej mozlwiosci aby sie bawic stacjornaym sprzetem. HP Pavilion ma procki tlyko HT od 2,8 do 3,4 wiec nie mam mozliwosci wlozenia tam 1,5. by the way bawiles sie kiedykolwiek tym pavilionem? chodzi mi o matryce

stig
31-08-2005, 20:15
a jesli bawilem sie kompem 2.0 celeron 256 mb ramu ze zintegrowana grafika z przydzielona 32 mega z ramu, i jpg`ow z d70 w maxymalnej rozdzielczosci prawie nie dalo sie nawet przegladac w sensie infranview? natomiast na innym sprzecie z 32 mb dedykowana grafika roznica byla niebo a ziemia? Widzisz... Co innego normalna karta graficzna (nawe najzwyklejsza, a co innego cos, co korzysta z pamieci operacyjnej). Dekodowanie JPGa odbywa sie za pomoca procesora komputera i stamtad, strumien danych (po dekompresji) przesylany jest do karty graficznej, ktora zamienia dane na obraz. Powodow kiepskiego zachowania maszyny, ktora sie bawiles -- moze byc wiele. Najpewniej wplyw mialo rowniez wspomniane rozwiazanie korzystania grafiki z pamieci operacyjnej. Ale to moglo byc wszystko! Zla wspolpraca podzespolow, zwalone pamieci, etc...
No i w koncu sie zastanow -- chesz kompa do ogladania zdjec czy do obrobki? Zrozum -- Twoja prace w PhotoShopie wykonuje procesor i pamiec komputera a nie karta graficzna. Jesli (sam sie przyznajac) masz tak mala wiedze na ten temat -- dlaczego probujesz dowodzic swoich racji? Twoje spostrzezenia nie moga byc argumentami, bo nie majac odpowiedniej wiedzy -- nie znasz ich przyczyn.
Na zakonczenie powiem Ci tylko tyle, ze zawodowcy -- DTPowcy czy ludzie od obrobki zdjec -- do dzisiaj (jesli nie zmienili PhotoShopa na wersje CS2), pracuja na kartach Matrox -- z 16 MB (sporadycznie 32 MB) pamieci. Uwazasz, ze gdyby ich kopie PhotoShopa -- dostawaly "speeda" po zainstalowaniu karty z 256 MB na pokladzie -- nie wymieniliby tych "starodawnych" Matroksow? Zastanow sie nad tym.

Prezes
31-08-2005, 20:25
no a zawdodowcy nie pracuja na macach??
hm, nie no ja nie pretenduje do bycia grafikiem, traktuje to hobbistycznie wylacznie. Nie zamierzam robic cudow wiankow w Ph, ale chcialbym sie bardziej zakolegowac z tym programem. A skoro jestem skazany na laptopa, coz staralem sie wybrac jak najlepiej. Nie rozumiem arguemntow za szybki procesor, za duza matryca, za duzo pamieci na karcie graf. czas pokaze, sprzet jak juz pisalem poznalem osobiscie, wiec nie czuje abym kupowal kota w worku. Bede mial okazje porownac toshibe 2.0 z 32 mb ramu z moim, wg Twojej teorii roznice nie powinny byc widoczne przy tych konfiguracjach. JAk tylko sprawdze to sie podziele spostrzezeniami, pozdrawiam

aha ja nie twierdze ze karta graf ma decydujace znaczenie - nigdy tego nie powiedzialem, natomiast nie wierze ze pozostaje bez znaczenia. Poza tym roznica miedzy 128 i 256 bylo 25 dolcow, przy czym w gry nie gram ....

c2h5oh
31-08-2005, 20:30
Glownym problemem w przypadku obrobki zdjec na laptopie jest marny LCD i touchpad. Skoro tyle jezdzisz i chcesz obrabiac zdjecia to faktycznie, kup jakiegos laptopa, ale takiego zeby byl wygodny w transporcie i z w miare mocny prockiem i masa pamieci, oraz grafika 16-32 mb. Z tego co wiem nie montuja w laptopach nic matroxa, wiec niech bedzie Ati.
Do tego dokup dobry LCD EIZO 19" i tablet A5 lub A6. - razem bedzie to rozwiazanie znacznie bardziej mobilne od komputera stacjonarnego i jednoczesnie da wygode uzytkowania i jakosc obrazu wymagana przy obrobce zdjec ktorej nie da Ci zaden laptop.

Wiem ze kombinuje strasznie, ale nie widzialem jeszcze LCD w laptopie dajacego obraz pozwalajacy na rozsadna obrobke zdjec.

Prezes
31-08-2005, 20:33
wlasnie myslalem o tym aby just dokupic jakis crt
ale do tego potrzbena jest dobra grafika, a x600 zebrala w sumei dobre opinie , pokombinuje w ta strone. hp pavilion ma grafe tylko x600 wersja 128 lub 256, a jesli chodzi o transport to luz, bo pozdrozuje samolotami wiec oka. dzieki za razy , mysle w pdoobna strone, ale touch pad jak juz pisalem olac , nigdy tego nie uzywalem bo to badziewne roziwaznie jak dla mnie

Wojtek J.K.
31-08-2005, 21:43
Zacny i szanowny Prezesie... wiara tym różni się od wiedzy, że dowodów nie wymaga - więc i nie będę nakłaniał do przyjęcia za aksjomat, że Stig ma rację (a ma... 8) ). Tym niemniej - łatwo sobie policzyć, ile RAMu jest konieczne - i całkowicie wystarczy, by obraz o danej rozdzielczości i "głębi kolorów" wyświetlić:

zakładając rozdzielczość 1024*1280 pixeli - mamy ich łącznie: 1310720,
każdy ma trzy subpixele (RGB): więc x3 = 3932160,
przyjmując 32-bitową głębię: (x32) = 125829120 bitów, tj. (:8) = 15728640 bajtów.

------------------------------
EDIT :
Jak słusznie zauważył poniżej Alkoholek, policzyłem dwa razy to samo :lol:
------------------------------

A więc ciut mniej niż wspomniane 16MB... i tyle tylko potrzeba - cała reszta pamięci będzie sobie leżała odłogiem i prąd cichcem żarła - bo jak już Stig prawił, a prawił mądrze - PS czy inne tego typu aplikacje wykorzystują grafę w trybie "dumb frame buffer" - po prostu wrzucają tam gotowy, przeliczony przez GŁÓWNY procesor obraz.

Dodam jeszcze - warto za to byłoby się upewnić, jeśli się już w sprzęt inwestuje - czy do tablic LUT grafy lapsa można "nawrzucać" dla każdego monitora oddzielnie... (zakładając, że będziesz chciał podłączyć "bańkę" jako drugi monitor. Bo ja np. miałem taki kłopot z moim HP'kiem (którego sporadycznie - bo zwykle na stacjonarnym to czynię) - że na firmowych driverach ni cholery się nie dało :shock: Ale dzięki Bogu "Omega" (bo to ATI jest) pomogła.

c2h5oh
31-08-2005, 21:55
zakładając rozdzielczość 1024*1280 pixeli - mamy ich łącznie: 1310720,
każdy ma trzy subpixele (RGB): więc x3 = 3932160,
przyjmując 32-bitową głębię: (x32) = 125829120 bitów, tj. (:8) = 15728640 bajtów.

Nawet troche przesadziles. 32bitowa glebia obejmuje juz wszystkie 3 kanaly, wiec wyjdzie nieco ponad 5mb. Niech karta stosuje podwojne buforowanie (w pamieci przechowuje ramke aktualnie wyswietlana i przygotowuje nastepna) to i tak bedzie mniej niz 11 mb.

Tak czy inaczej do grafiki 2d, czyli do wszystkiego do czego nadaje sie laptop i co nie jest grami pamiec karty graficznej powyzej 16mb nie bedzie wykorzystana.

Prezes
31-08-2005, 22:15
a co gdy bedziemy pracowac na 3 rawach w tych samym czasie plus bedziemy miec odpalone inne aplkacje graficzne w tym samym czasie?

stig
31-08-2005, 22:26
a co gdy bedziemy pracowac na 3 rawach w tych samym czasie plus bedziemy miec odpalone inne aplkacje graficzne w tym samym czasie? A Ty ciagle podejrzewasz, ze robimy Cie w konia? :)
Ile razy mam to pisac? Retuszowanie, dekodowanie, konwersja -- to wszystko dzieje sie w pamieci komputera, mielone przez procesor, a nie karte graficzna! Zrozum to wreszcie -- zapomnij o karcie -- w Twoim przypadku ona sluzy tylko do tego, zebys mial kolorowy obraz na monitorze!
Obrazki, zdjecia itd. to sa dane -- ktore obrabia sie tak jak wszystko inne. Z nimi pracuje procesor i pamiec komputera. Dopiero wynik obrobki (przefiltrowania, zdekodowania) jest wyswietlany przez karte graficzna -- i tylko tyle ma ona do roboty.

BTW -- jak chcesz pracowac na 3 RAWach jednoczesnie? Znaczy odpalony Shop z CameraRAW, do tego PhaseOne i Nikon Capture? Albo moze ktorys z nich (PhotoShopa sie nie da) w dwoch dodatkowych kopiach? Odpowiedz prosze, bo jakos nie potrafie sobie tego uzmyslowic...

cahe
31-08-2005, 22:27
@prezes: stig i c2h5oh mają racje :-).

Prezes
31-08-2005, 22:36
Droga Pani Stig,
nikogo o nic nie podejrzewam i pewne kwestie juz dawno zostaly zrozumiane i nie wymagaja powtorzen tudziez podkreslen. Poza tym prosze sie tak nie unosic bo to jest zbedne, i nikomu nie sluzy. 3 aplikacje graficzne, chociazby photoshop , noise ninja i corel lub cokolwiek innego. Jak juz powiedzialem skoro w standarcie jest karta 128 mb to przeciez nie bede pisal do HP zeby mi zmiejszyli do 16 mb bo tak lepiej, poza tym jesli za 25 dolcow na ktore mnie stac mam 2 razy tyle to mam nie dokladac tylko dlatego ze 16 jest idealem?
temat karty zostal jak dla mnie kilka postow wczesniej zamkniety , po co do tego wracac? poza tym wobec przygniatajacej - jak dla mnie - krytyki laptopa ktorego sobie wybralem poprosilem o inne bardziej sensowne alternatywy (bez stacjonarnego rozszerzenia) i sie nei doczekalem...coz pozostane przy swoim, mimo wszystko pozdrawiam

stig
31-08-2005, 22:55
Droga Pani Stig,
Panie Stig, Panie... Taki znaczek jest obok nicka... On okresla plec... :) No i imie -- takze chyba jednoznaczne...

nikogo o nic nie podejrzewam i pewne kwestie juz dawno zostaly zrozumiane i nie wymagaja powtorzen tudziez podkreslen.
[...]
temat karty zostal jak dla mnie kilka postow wczesniej zamkniety , po co do tego wracac? ykhhh... Az sie zakrztusilem... To ja do tego wracam? Przeciez to Ty co chwile wracasz do tego tematu nie dajac sobie powiedziec, ze karta graficzna nie ma nic do rzeczy w temacie obrobki (czy wresz wydajniejszej pracy PhotoShopa). Nigdzie nie napisales, ze zrozumiales to co piszemy, a wrecz w kazdym nastepnym pytaniu przemycales kolejne swoje podejrzenia, ze jednak 256 MB w karcie graficznej bedzie mialo znaczenie przy obrobce zdjec...

3 aplikacje graficzne, chociazby photoshop , noise ninja i corel lub cokolwiek innego. Pisales o 3 RAWach. A od kiedy Noise Ninja czy Corel -- pracuje na RAWach? I jak wyglada jednoczesna praca na nich...? No chyba, ze masz myszke i tablet i jedna reka smarujesz maske w Shopie, a druga cos tam beblasz w Corelu, bo inaczej sie raczej nie da. To, ze masz uruchomione 2, czy 3 programy -- nie ma dla karty graficznej zadnego znaczenia, bo ekran masz jeden. To, ile programow uruchomisz i ile w nich plikow otworzysz, to tylko kwestia ilosci pamieci operacyjnej.

poza tym wobec przygniatajacej - jak dla mnie - krytyki laptopa ktorego sobie wybralem poprosilem o inne bardziej sensowne alternatywy (bez stacjonarnego rozszerzenia) i sie nei doczekalem...coz pozostane przy swoim, mimo wszystko pozdrawiam Kryste! Czy logiczne myslenie w dzisiejszych czasach jest czyms zbyt trudnym? Skoro negujesz rozwiazanie z komputerem stacjonarnym, to co mamy Ci zaproponowac? Sa tylko komputery stacjonarne i przenosne. Stacjonarny odrzucasz, a wybierasz przenosny -- alternatywy nie ma! Jesli chodzi o laptopa, to wybrales "full wypas", bo zdecydowales sie robic na nim wszystko. Wiec czego od nas oczekujesz? Ze zaproponujemy Ci jeszcze wydajniejszego laptopa? To nie ma zadnego sensu, bo to dalej bedzie laptop, ktory wg nas nie nadaje sie do pracy z grafika. Jest mniej wydajny niz komputer stacjonarny i do tego wygodny jedynie w przenoszeniu -- proporcjonalnie do niewygody pracy na nim (przynajmniej jesli chodzi o prace ze zdjeciami).

Prezes
01-09-2005, 10:05
Panie Stig, Panie... Taki znaczek jest obok nicka... On okresla plec... No i imie -- takze chyba jednoznaczne...

no zdjecie tez jednoznaczne....

ykhhh... Az sie zakrztusilem... To ja do tego wracam? [quote] to tak sie glupio sklada, ja zakoczylem temat karty postem [quote]wlasnie myslalem o tym aby just dokupic jakis crt
ale do tego potrzbena jest dobra grafika, a x600 zebrala w sumei dobre opinie , pokombinuje w ta strone. hp pavilion ma grafe tylko x600 wersja 128 lub 256, a jesli chodzi o transport to luz, bo pozdrozuje samolotami wiec oka. dzieki za razy , mysle w pdoobna strone, ale touch pad jak juz pisalem olac , nigdy tego nie uzywalem bo to badziewne roziwaznie jak dla mnie

a pytanie o 3 aplikacje nei byly skierowane do CIebie , wybacz ... i chodzilo o sprawe troszke innej natury

Pisales o 3 RAWach. A od kiedy Noise Ninja czy Corel -- pracuje na RAWach? to byl przyklad 3 aplikacji graficznych ktore pierwsze przyszly mi do glowy, chodzi o sam zamysl pracowania na kilku programach naraz. Kiedys bawilem sie muzyka, i czesto byl odpalony cubase, soundforge, i zwykel 3 inne, i to mialo znaczenie .....wiec naturalna rzecza bylo szukanie analogii, to takie nielogiczne?

Kryste! Czy logiczne myslenie w dzisiejszych czasach jest czyms zbyt trudnym? Skoro negujesz rozwiazanie z komputerem stacjonarnym, to co mamy Ci zaproponowac? Sa tylko komputery stacjonarne i przenosne. Stacjonarny odrzucasz, a wybierasz przenosny -- alternatywy nie ma! Jesli chodzi o laptopa, to wybrales "full wypas", bo zdecydowales sie robic na nim wszystko. Wiec czego od nas oczekujesz? Ze zaproponujemy Ci jeszcze wydajniejszego laptopa?

Troche mi ublizasz, nie rozumiem z jakiego powodu. Negowac nie neguje, bo negowalbym wtedy gdybym odrzucal ta propozycje uznajac ja za gorsza. A ja po prostu nie moge wybrac tej alternatywy. Natomiast to ty sie myslisz bo w laptopach alteeratywa jest , bo jest mase firm i modeli, a nikt nie napisal ze jest to full wypas, ze ten laptop i tak jak na laptop bedzie bardzo wydajny??!. To o to mi chodzi od samego poczatku, jesli jestem "skazany na laptop" to staram sie wybrac dla siebie cos co w najwiekszym stopniu zapewni mi jakis komfort pracy tak? ze swiadomoscia ze to bedzie jednak tylko namiastka stacji graficznej od poczatku sie tez pogodzilem, z drugiej strony nie potrzebuje miec stacji graficznej z prawdziwego zdarzenia

Jest mniej wydajny niz komputer stacjonarny i do tego wygodny jedynie w przenoszeniu -- proporcjonalnie do niewygody pracy na nim (przynajmniej jesli chodzi o prace ze zdjeciami).

jest mniej wydajny ale skoro wybralem "full wypas" to problemu ciagle nie widze. Moglbym wziac 2.0 stacjonarny, ale biore 3.0 laptop ktory bedzie o podobnej wydajnosci jak ten stacjonarny. na szybkosc dysku nie mam wplywu, ale za to moge wybrac szybka pamiec co tez zrobilem (533) . Doplacam sporo wiecej kasy ale robie to swiadomie bo to co mialbym w stacjornanym bede mial w komputerze przenosnym . Gdzie tu brak logiki chlopie? I skad ta proporcja wygody przenoszenia do niewygody pracy? tracisz na wiarygodnosci piszac takie glupoty...

stig
01-09-2005, 10:13
Popraw cytowanie, bo Twoj post wyglada jakbym to ja odpowiadal na Twoje cytaty...

[ Dodano: Czw Wrz 01, 2005 10:16 am ]

Panie Stig, Panie... Taki znaczek jest obok nicka... On okresla plec... No i imie -- takze chyba jednoznaczne...

no zdjecie tez jednoznaczne....
A jak ktos ma szkic z matowki w awatarze, to znaczy, ze kim jest? :)

Prezes
01-09-2005, 10:19
probujesz mi teraz udowodnic ze nie mialem powodu aby sie pomylic tak ??

stig
01-09-2005, 10:22
to byl przyklad 3 aplikacji graficznych ktore pierwsze przyszly mi do glowy, chodzi o sam zamysl pracowania na kilku programach naraz.
Dlaczego przekrecasz? Wytlumacz mi to...

Tu jest cytat z Twojej wiadomsoci:

a co gdy bedziemy pracowac na 3 rawach w tych samym czasie

Wiec zapytalem -- jak chcesz pracowac na 3 RAWach jednoczesnie...

Kiedys bawilem sie muzyka, i czesto byl odpalony cubase, soundforge, i zwykel 3 inne, i to mialo znaczenie .....wiec naturalna rzecza bylo szukanie analogii, to takie nielogiczne?
Tak -- nielogiczny jest Twoj tok rozumowania. Jesli kiedys -- udawalo Ci sie pracowac na 3 programach jednoczesnie to dlaczego teraz (po ilus tam latach) pytasz, czy Ci sie teraz uda..? A dlaczego by nie? Jaka roznica dla komputera jest to, czy masz uruchomionego Cubase czy PhotoShopa?

[ Dodano: Czw Wrz 01, 2005 10:29 am ]

Troche mi ublizasz, nie rozumiem z jakiego powodu.
Gdzie Ci ublizam? Wykazalem Ci tylko brak logiki w swoich rozwazaniach... To jest ublizanie?

Negowac nie neguje, bo negowalbym wtedy gdybym odrzucal ta propozycje uznajac ja za gorsza. A ja po prostu nie moge wybrac tej alternatywy.
Wiec jest gorsza. Skoro nie mozesz to cos musi byc przeciw.

Natomiast to ty sie myslisz bo w laptopach alteeratywa jest , bo jest mase firm i modeli A co chcesz wlozyc -- 3,5 GHz miast 3 i 1 GB RAMu zamiast 512 MB? Czy moze inna karte graficzna? Roznicy nie odczujesz, a bekniesz na kilka tysiecy wiecej... Wiec co to jest za alternatywa, kiedy w efekcie -- nic na tym nie zyskasz, bo ten laptop nie bedzie sie nadawal do pracy z grafika.
ZADEN LAPTOP SIE DO TEGO NIE NADAJE! ZROZUM!

tak jak na laptop bedzie bardzo wydajny??!Tu nie wydajnosc decyduje o wykorzystaniu sprzetu przenosnego do tego typu pracy. Co nie zmienia faktu, ze laptop jest mniej wydajny niz desktop. Chodzi o wygode i np. obraz. Gdybym mial obrabiac zdjecia na LCDku laptopa, to czulbym sie jak przy korekcie barwnej na monitorze czarno-bialym. Wiesz o co chodzi, prawda? Widzisz obraz, masz suwaczki, ale mimo wszystko robisz "na czuja"...

Prezes
01-09-2005, 10:31
zapewniam cie ze w przypadku cubasa znaczenia ma karta muzyczna, natomiast jak tutaj sie dowiedzialem przy pracy z grafika karta graficzna nie ma zadnego znaczenia. Wiec roznica wydaje sie byc kolosalna. a karta graficzna i karta muzyczna to z reguly czesc komputera ? tak ?

nie rozumiem co niby przekrecam ?!

stig
01-09-2005, 10:47
zapewniam cie ze w przypadku cubasa znaczenia ma karta muzyczna, natomiast jak tutaj sie dowiedzialem przy pracy z grafika karta graficzna nie ma zadnego znaczenia. Specjalistyczne (lub po prostu bardziej zaawansowane karty dzwiekowe) sa po to, zeby udostepnialy Ci iles tam kanalow, sciezek o jakims tam probkowaniu z jakims tam np. procesorem poglosu. A karty graficzne nie wspomagaja dekompresji obrazu. Sa specjalistyczne karty video -- ktore wspomagaja np. kompresje materialu video i np. sprzetowo realizuja jakies efekty. I ten sprzet sluzy do montazu video (np. przystosowany do pracy w Adobe Premiere), a nie do pracy z pojedynczymi obrazkami. A karty graficzne tego po prostu nie robia! Tzn. robia -- ale tylko w grach 3D i aplikacjach do modelowania i animacji (OpenGL i podobne podsystemy). Zwykle karty graficzne, w zwyklej pracy w Corelu czy PhotoShopie -- nic nie daja. Jesli chcesz miec kopa -- kup maszyne dwuprocesorowa (laptopow takich chyba nie ma), lub z procesorem o dwoch rdzeniach... To Ci pomoze w obrobce grafiki, ale nie karta graficzna. Nadal jednak bedziesz mial tylko szybki komputer, ktory ograniczal Cie bedzie wygoda pracy i chociazby to, co bedzie pokazywal Ci ekran.

nie rozumiem co niby przekrecam ?!Jesli chcesz prowadzic jakakolwiek dyskusje, to staraj sie pamietac co piszesz i nie zmieniac zdania w trakcie dyskusji. Co przekrecasz? A to, ze najpierw pytales o "jednoczesna obrobke 3 RAWow", a pozniej zmieniles to na "jednoczesna prace w 3 programach graficznych". Pomiedzy tymi dwiema rzeczami jest kolosalna roznica.

REASUMUJAC (bo nie mam ochoty po raz nasty powtarzac tego samego i dla mnie EOT:
-- karta graficzna nie przyspieszy Ci pracy w PhotoShopie, ani przy konwersji z RAWa do TIFFa, ani tez od niej nie zalezy, czy odpalisz sobie 3 programy graficzne czy cztery. To wszystko jest kwestia procesora i pamieci operacyjnej komputera.
-- laptop nie nadaje sie do pracy z grafika -- i nie wazne, czy bedziesz mial tam 256 MB na karcie graficznej. Jesli chesz miec full wypas -- kup najlepszego laptopa (z najszybszym prcesorem, najszybszym i najwiekszym dyskiem i do tego z przynajmniej 1 GB pamieci). A do kompletu kup dobra myszke i duzy monitor, zeby to wszystko sprzac razem -- wtedy powinienes byc zadowolony; bedziesz mial mobilna maszyne i wygode podczas pracy w domu.

Prezes
01-09-2005, 10:53
Specjalistyczne (lub po prostu bardziej zaawansowane karty dzwiekowe) sa po to, zeby udostepnialy Ci iles tam kanalow, sciezek o jakims tam probkowaniu z jakims tam np. procesorem poglosu. A karty graficzne nie wspomagaja dekompresji obrazu. Sa specjalistyczne karty video -- ktore wspomagaja np. kompresje materialu video i np. sprzetowo realizuja jakies efekty. I ten sprzet sluzy do montazu video (np. przystosowany do pracy w Adobe Premiere), a nie do pracy z pojedynczymi obrazkami. A karty graficzne tego po prostu nie robia! Tzn. robia -- ale tylko w grach 3D i aplikacjach do modelowania i animacji (OpenGL i podobne podsystemy). Zwykle karty graficzne, w zwyklej pracy w Corelu czy PhotoShopie -- nic nie daja. Jesli chcesz miec kopa -- kup maszyne dwuprocesorowa (laptopow takich chyba nie ma), lub z procesorem o dwoch rdzeniach... To Ci pomoze w obrobce grafiki, ale nie karta graficzna. Nadal jednak bedziesz mial tylko szybki komputer, ktory ograniczal Cie bedzie wygoda pracy i chociazby to, co bedzie pokazywal Ci ekran.

to zostalo juz wyjasnione, nie rozumiem po co to rozwijac?

Jesli chcesz prowadzic jakakolwiek dyskusje, to staraj sie pamietac co piszesz i nie zmieniac zdania w trakcie dyskusji. Co przekrecasz? A to, ze najpierw pytales o "jednoczesna obrobke 3 RAWow", a pozniej zmieniles to na "jednoczesna prace w 3 programach graficznych". Pomiedzy tymi dwiema rzeczami jest kolosalna roznica.
ok moze po prostu nie wyrazilem sie precyzyjnie, w kazdym badz razie chodzilo o 3 aplikacje graficzne a raw zostal podany dla przykladu jako jeden z najbardziej "wymagajacych" rozszerzen . nic nie przekrecam, jesli czegos nie rozumiesz spytaj zanim zaczniesz insynuowac jakies tresci niezgodne ze stanem faktycznym

stig
01-09-2005, 11:00
Jesli chcesz prowadzic jakakolwiek dyskusje, to staraj sie pamietac co piszesz i nie zmieniac zdania w trakcie dyskusji. Co przekrecasz? A to, ze najpierw pytales o "jednoczesna obrobke 3 RAWow", a pozniej zmieniles to na "jednoczesna prace w 3 programach graficznych". Pomiedzy tymi dwiema rzeczami jest kolosalna roznica.
ok moze po prostu nie wyrazilem sie precyzyjnie, w kazdym badz razie chodzilo o 3 aplikacje graficzne

Nie rozumiem, co w ponizszym cytacie moze byc nieprecyzyjne:

a co gdy bedziemy pracowac na 3 rawach w tych samym czasie

a raw zostal podany dla przykladu jako jeden z najbardziej "wymagajacych" rozszerzen RAW nie jest zadnym rozszerzeniem, tylko formatem pliku. Wiec praca na 3 RAWach, to praca na 3ch plikach jednoczesnie. Jak chcialbys tego dokonac? Wyjasnij mi to, prosze...

jesli czegos nie rozumiesz spytaj zanim zaczniesz insynuowac jakies tresci niezgodne ze stanem faktycznym
Czlowiek uczy sie mowic a pozniej pisac po to, zeby jego rozmowcy nie musieli pytac: "Coz mial pan na mysli, mowiac, ze [...]?". Zamiast zwracac mi uwage, ze powinienem dopytac, Ty zacznij zrozumiale formuowac swoje mysli. Pytania sie zadaje po to, zeby uzyskac odpowiedz, a nie miast niej -- kolejne pytania "pomocnicze".

Lolas
01-09-2005, 11:04
Mysle ze dalsza dyskusja nic juz nie wnosi do tematu. Oczywiscie kazdy lubi miec ostatnie slowo ;) ale odpuscie juz sobie prosze.

Prezes
01-09-2005, 11:15
nie wiesz co to jest rozszerzenie? roszerzenei to jest to co jest po kropce w tym przypadku .raw , co mowi nam w jakim formacie jest dany plik. Z drugiej strony uzywa sie tego zamiennie - w tym plik graficzny z rozszerzeniem raw. Nie rozumiem po co do tego takze sie przypiepieprzasz skoro wiadomo o co chodzi i nie ma to zadnego znaczenia. Rozumujac twoim tokiem mozdzenia moglbym cie wysmiac za

Specjalistyczne (lub po prostu bardziej zaawansowane karty dzwiekowe) sa po to, zeby udostepnialy Ci iles tam kanalow, sciezek o jakims tam probkowaniu z jakims tam np. procesorem poglosu bo to jest totalna glupota zwazywszy na fakt ze takie cos jest mozliwe w najprostszym soundblasterze za 50 zl , a w kartach zewnetrznych za 6 tys. zl i wiecej chodzi o zupelnie cos innego i miedz takimi sprzetami jest mega przepasc.

Pytania sie zadaje po to, zeby uzyskac odpowiedz, a nie miast niej -- kolejne pytania "pomocnicze w tym przypadku ja nie oczekuje odpowiedzi, natomiast nie pozostaje biernym jesli pojawia sie odpowiedz.

Lolas
01-09-2005, 11:27
Prezes, nie mozesz sobie odpuscic?

Prezes
01-09-2005, 11:29
juz to zrobilem

Czornyj
01-09-2005, 11:54
No wiec z kartami graficznymi rzecz w uproszczeniu ma sie tak: Są dwa rodzaje grafiki:
2D - z tej korzystają praktycznie wszystkie aplikacje
3D - z tej korzystają wyłącznie gry oraz porgramy do animacji 3D i CAD

Dawno, dawno temu, firma Matrox wypuściła karty z tak zajebistą akceleracją gafiki 2D, że nie ma sensu robić czegoś szybszego, bo wszystko wyświetla sie momentalnie, bez jakichkolwiek opóźnień, jak to drzewiej bywało.
Widząc, że na polu grafiki 2D wszystko zostało już powiedziane, temat ten przestał zupełnie interesować producentów kart graficznych, którzy skupili sie wyłącznie na zwiekszaniu akceleracji grafiki 3D i wzbogacaniu możliwości wyświetlania tej grafiki - temat ten jest dla nich o wiele lepszy, bo tu barierą jest jedynie rzeczywistość - skomplikowana na tyle, że wyrenderowanie jej potrzebuje tak diabolicznej mocy obliczeniowej, że producenci mają na kilka dekad zapewniony spokojny byt i wypuszczanie coraz to innych nowinek i bajerków.
Obecnie zatem coraz to nowsze modele kart różnią sie wiec głównie bardziej wyrafinowanymi możliwościami wyświetlania grafiki 3D i z punktu widzenia użytkownika PSa posiadana karta graficzna ma marginalne znaczenie - sam nawet używam archaicznych Matroxów serii G... niepamietam ile (choć już Millenium to był wypas)...

stig
01-09-2005, 12:05
nie wiesz co to jest rozszerzenie? roszerzenei to jest to co jest po kropce w tym przypadku .raw , co mowi nam w jakim formacie jest dany plik.
Jesu! Chcesz byc drobiazgowy? Prosze bardzo. Nikt z nas nie uzywa juz takich okreslen jak "rozszerzenie" w okreslaniu formatu graficznego (ktore jesli juz chcesz uzywac -- korzystaj z "rozszerzenie nazwy pliku" -- to jednoznacznie okresla o co Ci chodzi). Wiadomo, ze jesli jest to Mowiac o RAWach, JPEGach czy TIFFach -- okreslamy format pliku a nie 3 literki, ktore maja nikle znaczenie w tym wszystkim.
W tym przypadku znowu wyszedl problem braku jasnosci w Twoich wypowiedziach. Mowiac o rozszerzeniach -- tutaj (czy gdziekolwiek porusza sie temat grafiki) tyczy sie to przewaznie rozszerzen (dodatkowych modulow, pluginow) do programow, a nie 3ch literek konczacych nazwe pliku.
Poza tym -- kiedy Ty widziales w plikach ze swojego D70 rozszerzenie RAW? Tam jest NEF moj drogi. Dalej sie wiec dziwisz, ze nie zrozumialem o jakie to rozszerzenie Tobie chodzi?

Nie rozumiem po co do tego takze sie przypiepieprzasz skoro wiadomo o co chodzi i nie ma to zadnego znaczenia. Zle Cie zrozumialem (z Twojej winy), wiec sie nie dziw. Nastepnym razem pisz po prostu jasniej...

Rozumujac twoim tokiem mozdzenia moglbym cie wysmiac za
[...]
bo to jest totalna glupota zwazywszy na fakt ze takie cos jest mozliwe w najprostszym soundblasterze za 50 zl , a w kartach zewnetrznych za 6 tys. zl i wiecej chodzi o zupelnie cos innego i miedz takimi sprzetami jest mega przepasc.
Sam wiec widzisz, ze roznica jest. Nie znam sie na muzyce -- podalem Ci tylko przyklad (skoro ten temat jest Ci blizszy). A ze "pojechalem" ogolnikami, do ktorych Ty mozesz sobie teraz przypiac cokolwiek? Jakie ma to znaczenie? -- to byl zgrubny przyklad. Nie napisalem, ze zaawansowane karty maja konkretna ilosc kanalow czy sciezek, tylko, ze wiecej. Ty napisales, ze nawet karta za 50 zl ma to. Wiec powiedz mi co? Wiecej czego od czego?
Logiki troche, chlopie...

Prezes
01-09-2005, 12:13
nie widze sensu kontynuowania tego watku, mam ciebie cytowac i udowadniac ze to wlasnie w twoim wypowiedziach nei ma logiki? raw nef, przeciez wiadomo o co chodzi czlowieku, w programach to przegladania zdjec masz zwykle, extensions (rozszerzenie ) a nie format (format) , ale przeciez wiadomo o co chodzi , po co robijac gowno na atomy? czy nie lepiej korzystrac z fajnej pogody jaka jest za oknem i robic zdjecia? po co mam pisac roznice w katach dzwiekowych skoro to nie to forum ? i nie zebym sie wymigiwal ze nie wiem, po prostu nie widze sensu, ale jesli ci na tym zalezy napisz, postaram sie wytluszczyc roznice o ktorych zaczalem pisac, choc szkoda mi na to czasu , bo nie wiem co to ma komu wniesc na forum nikona...a raw nef tiff, to wszystko sa rozszerzenia przeciez? a ze komputer widzi raw jako nef? eh,.,.szkoda czasu

matej
01-09-2005, 12:15
a swistak siedzi i zawija w sreberka... :(

irekka
01-09-2005, 12:16
Chciałbym zdementowac jeden z mitów dotyczący dual chanell. Przy procesorach ahtlon zysk całego systemu sięga 2 procent. Przy athlon 64 więcej - ok 5 procent. Nie jest to dużo, ale też 5% to przetaktowanie procesora np z 2 GHz na 2,1 GHz. Za tak mały przyrost wydajności przy Athlonie XP odpowiada taktowanie FSB i lepsza wydajnośc przy synchronicznej pracy pamieci. Przy 64 bitach jest lepiej. To tyle na temat ahtlonów. Dodam jeszcze, że mimo niewielkiej poprawy wydajności sam korzystam z DC. Co do matroxów - sam w pracy włożyłem sobie G450 i mam podłączone dwa monitory pracujące jednocześnie.

Prezes
01-09-2005, 12:17
tak samo jest przy pentium HT , zysk jest maks do 30 % i to tyczy sie tylko niektorych apliakcjach. anyway , robmy zdjecia !!

stig
01-09-2005, 12:27
raw nef, przeciez wiadomo o co chodzi czlowieku
Nie... Jesli tylko mowi sie o rozszerzeniu -- w kontekscie grafiki i obrobki, to to moze znaczyc cokolwiek. Ty wspomniales, ze chodzi Ci o rozszerzenie nazwy pliku. Takie tlumaczenie okresla konkretne 3 znaki wystepujace po nazwie. Wiec tlumacze Ci (skoro tak lubisz sie wszystkiego czepiac), ze Nikon D70 nie zapisuje rozszrzenia pliku RAW tylko NEF. Wiec Twoje tlumaczenie o tym, ze myslales -- o RAWie jako rozszerzeniu nazwy pliku -- jest g... warte, bo na oczy takiego rozszrzenia w nazwach plikow ze swojego aparatu nie widziales!

a raw nef tiff, to wszystko sa rozszerzenia przeciez? a ze komputer widzi raw jako nef? eh,.,.szkoda czasu
Nie... Komputer widzi NEF jako RAW, a nie jak Ty napisales... I RAW i TIFF, to nie sa rozszerzenia -- w naszym przypadku. RAW (w D70) ma rozszerzenie NEF, a TIFF to format graficzny, a jego rozszerzenie to TIF. Gdybys nie zauwazyl standardem (pozostaloscia po MS DOS) sa rozszerzenia 3 znakowe. TIFF to akronim nazwy formatu a nie rozszerzenie nazwy pliku.
Zastanow sie -- chcesz dyskutowac o roznicach pomiedzy istota formatu graficznego a rozszerzeniach nazw plikow w ktorych tak sformatowane dane sa zawarte, nie majac o tym kompletnie pojecia?

[ Dodano: Czw Wrz 01, 2005 12:29 pm ]

Chciałbym zdementowac jeden z mitów dotyczący dual chanell. Przy procesorach ahtlon zysk całego systemu sięga 2 procent. Przy athlon 64 więcej - ok 5 procent. Nie jest to dużo, ale też 5% to przetaktowanie procesora np z 2 GHz na 2,1 GHz. Za tak mały przyrost wydajności przy Athlonie XP odpowiada taktowanie FSB i lepsza wydajnośc przy synchronicznej pracy pamieci. Przy 64 bitach jest lepiej.
A slyszales cos na temat przyrostu wydajnosc w przypadku A64x2?

Prezes
01-09-2005, 12:41
Nie... Jesli tylko mowi sie o rozszerzeniu -- w kontekscie grafiki i obrobki, to to moze znaczyc cokolwiek

o czym ty w takim razie pomyslales skoro powstalo nieporozumienie?
kontynuuje topic tylko z racji faktu iz ciagle pytasz...

irekka
01-09-2005, 12:46
Dwurdzeniowe porcesory są na razie drogie i mało popularne - ale na pewno mój następny komputer będzie miał na pokładzie coś takiego. Poszukaj na forum.tweak.pl - moze ktos już testował.

stig
01-09-2005, 12:54
Nie... Jesli tylko mowi sie o rozszerzeniu -- w kontekscie grafiki i obrobki, to to moze znaczyc cokolwiek

o czym ty w takim razie pomyslales skoro powstalo nieporozumienie?
Jak to o czym? Przeciez wyraznie napisalem z czym to okreslenie kojarzy sie grafikom (lub fotografikom parajacym sie cyfrowa obrobka zdjec). Czytasz w ogole to co pisze, czy tylko wyrywasz sobie jakies pojedyncze zdania z kontekstu, zeby miec temat do kontynuowania tej dysputy?

Prezes
01-09-2005, 12:56
nie rozumiem twojego tlumaczenia, bo z niego nie wynika ze mogles pomyslec o czyms innym niz o nefie, wiec prosze jasniej

stig
01-09-2005, 12:58
Dwurdzeniowe porcesory są na razie drogie i mało popularne - ale na pewno mój następny komputer będzie miał na pokładzie coś takiego.
Tez sie nosze ze zmiana komputera, ale chwilowo sie wstrzymuje ze wzgledu wlasnie na ceny. Najtanszy Athlon 64 X2 z 2 MB chache (po 1 na rdzen), kosztuje 2.5 tysiaca. Podobny wydajnoscia Pentium D -- cos okolo 1.5 tysiaca, ale pozera mase pradu i wydziela niebotyczne ilosci ciepla. Dlatego tez stawiam na Athlona -- zastanawiam sie tylko jak dlugo bede musial czekac az jego cena spadnie powiedzmy do 1000-1200 zl...

stig
01-09-2005, 13:02
nie rozumiem twojego tlumaczenia, bo z niego nie wynika ze mogles pomyslec o czyms innym niz o nefie, wiec prosze jasniej

Czlowieku! Po co ja do Ciebie pisze? Zebym za kazdym razem musial wklejac Ci cytaty? Naucz sie czytac!

Mowiac o rozszerzeniach -- tutaj (czy gdziekolwiek porusza sie temat grafiki) tyczy sie to przewaznie rozszerzen (dodatkowych modulow, pluginow) do programow, a nie 3ch literek konczacych nazwe pliku.

[ Dodano: Czw Wrz 01, 2005 1:05 pm ]

To moze podsumuje watek i zamknijmy go: [...]
Klarowane od samego poczatku przez cale 4 strony watku, przez kilka osob, a Prezes (tak czuje) i tak jakos nie moze w to wszystko uwierzyc... Bo jakim niby cudem laptop za 6 tysiecy moze byc gorsza maszyna do pracy z grafika niz wielki starodawny desktop za 3 tysiace z karta graficzna 16 czy 32 MB... :twisted:

c2h5oh
01-09-2005, 13:02
To moze podsumuje watek i zamknijmy go:

Komputer stacjonarny:
procesor: 64-bitowy Athlon 3000-3200
plyta glowna: Asus / Abit
pamiec: 2GB Dual Channel
dysk systemowy: Western Digital Raptor 36 lub 74GB, w wersji ekonomicznej dobry dysk 7200rpm z 8MB cache
dysk na dane: Western Digital 200-250GB z serii JB/JD/SD(Raid Edition)/JS a najlepiej SE (Serial ATA II, 16mb cache)
grafika: Matrox lub Ati
Wszystko zasilane dobrym, markowym zasilaczem - np Chieftec'iem 460W z aktywnym PFC

Laptop:
-nie jest stworzony do obrobki grafiki
-ma wyswietlacz LCD zbyt slabej jakosci zeby dobrze odwzorowac kolory
-touchpad nie zapewnia wystarczajacej precyzji do obrobki

Wnioski ogolne
-Karta graficzna nie ma wplywu na obrobke grafiki 2d - np zdjec
-16MB na karcie to wiecej niz potrzeba, nawet w rozdzielczosci 1600x1200, niezaleznie od ilosci okien czy plikow graficznych aktualnie otwartych i niezaleznie od ich formatu
-pamiec na karcie powyzej tych 16MB przydaje sie w grafice 3d, czyli w wiekszosci przypadkow do gierek
-wszelkie obliczenia dla obrazow 2d wykonuje procesor komputera w pamieci komputera, niezaleznie od karty graficznej i tylko te 2 elementy maja znaczacy wplyw na predkosc obrobki. W przypadku gdy dojdzie do zapelnienia pamieci zaczyna liczyc sie predkosc dysku

--Koniec--

Prezes
01-09-2005, 13:07
winszuje twemu geniuszowi skoro w tym akurat kontekscie pomyslales o pluginach...no comment

koniec

stig
01-09-2005, 13:08
winszuje twemu geniuszowi skoro w tym akurat kontekscie pomyslales o pluginach...no comment
A jak niby ma pomyslec o okresleniu "rozszerzenie" grafik, kiedy kontekstem sa (wspminane wlasnie przez Ciebie) programy graficzne i obrobka RAWow..?

Prezes
01-09-2005, 13:11
przeczytaj jeszcze raz, moze sie uda tym razem zalapac. nota bene warto czytac, serio. pozdrawiam

stig
01-09-2005, 13:15
przeczytaj jeszcze raz, moze sie uda tym razem zalapac. nota bene warto czytac, serio. pozdrawiam
Te rade powinienes skierowac do siebie, bo to Ty masz klopoty z wyslawianiem sie i rozumieniem zdan zlozonych. "Rozszerzenie" w kontekscie "obrobka RAW, programy graficzne" -- jednoznacznie celuje chociazby w CameraRAW PhotoShopa, bo jest to wlasnie rozszerzenie tego programu o mozliwosc pracy z formatem RAW.

Wracajac jeszcze do tematu awatarka, w ktorym to napisales, ze miales prawo pomylic moja plec, bo zdjecie w moim awatarze jest jednoznaczne... Czy rozumujac w Twoj jakze logiczny sposob -- mam przyjac, ze jestes ogrem?

Prezes
01-09-2005, 13:21
pozwol ze sie zasmieje w tym momencie. Jesli oskarzasz mnie o problemy z wyslawaniem czyt. werbalnym przekazem swoich mysli oraz logicznym czytaniem tekstu to... jak sie tylko zasmieje. Nie obwiniaj mnie za braki dedukcji intelektualnej w twoim przypadku. To ze z powodu stosowania przez moja skromna osobe pewnych skrotow myslowych nie udalo ci sie zrozumic to co chcialem powiedziec i o to o co chcialem spytac...wybacz ... na marginesie zyczylbym kazdemu aby czytal tyle dziennie ile ja musze...

stig
01-09-2005, 13:24
To ze z powodu stosowania przez moja skromna osobe pewnych skrotow myslowych nie udalo ci sie zrozumic to co chcialem powiedziec i o to o co chcialem spytac Wiesz... Jesli kompletna niewiedze (co od samego poczatku jest powodem tej dyskusji), tlumaczysz skrotami myslowymi -- to masz racje -- nie rozumiem Cie. Bynajmniej jednak nie jest to powodem moich brakow w edukacji -- a jedynie Twoich, bo o ile sie nie myle, to pytania zadawales Ty a nie ja... :twisted:

zyczylbym kazdemu aby czytal tyle dziennie ile ja musze...
Wiesz... Przepisywanie codziennie przez "maszynistke" tresci z kilkudziesieciu kartek do Worda -- nie znaczy ze ona lubi te prace, i tym bardziej, ze dzieki tej pracy przybywa jej doswiadczenia w obsludze komputera...

Prezes
01-09-2005, 13:34
no pytania od kilku watkow zadajesz wylacznie ty, przy czym ja konczylem kilkukrotnie juz watek deklarujac ze juz wiecej nie chce.
nie mam wyksztalcenia graficzno-komputerowego wiec dlatego mam prawo pytac, za to ty nie masz prawa z tego powodu mnie obrazac za to ze czegos nie wiem. Ja nie szydzilem z ciebie gdy wytluszczyles swoja glupote na temat kart dzwiekowych. Natomiast jesli chodzi o moja o edukacje, to uprzedzam ze jest to niekorzystny grunt w kontekscie twojej osoby i lepiej jest nie zaczynac dysputy na tym polu - zapewniam...

stig
01-09-2005, 13:45
no pytania od kilku watkow zadajesz wylacznie ty
Tak? Jakich watkow? Podaj ich tytuly albo linki do nich... Bo ostatnio tylko odpowiadam na Twoje pytania w TYM watku...

nie mam wyksztalcenia graficzno-komputerowego wiec dlatego mam prawo pytac, za to ty nie masz prawa z tego powodu mnie obrazac za to ze czegos nie wiem. Nikt Cie nie obraza. To jest Twoja nadinterpretacja. A pytania -- owszem -- masz prawo zadawac -- po to istnieje to forum. Ale jesli odpowiadam Ci i tlumacze nascie razy, to dlaczego nie przyjmujesz tego do wiadomosci, tylko ciagle podwazasz argumentujac to obserwacjami o ktorych przyczynach nie masz pojecia? Dlaczego stwierdziles, ze "zrozumiales", ze karta graficzna nie ma wplywu na wydajnosc PhotoShopa, dopiero jak chyba 4 czy 5 osob potwierdzilo moje slowa?

Natomiast jesli chodzi o moja o edukacje, to uprzedzam ze jest to niekorzystny grunt w kontekscie twojej osoby i lepiej jest nie zaczynac dysputy na tym polu - zapewniam...
Bo co? Bo do dzialu "Fotografia" wstawisz skany dyplomow z ukonczonych uczelni? Co mnie to obchodzi? Mozesz byc nawet absolwentem Harwardu -- ale jesli wypisujesz bzdury, podwazasz moja wiedze i doswiadczenie, to nie ma to dla mnie zadnego znaczenia.
Pytasz -- odpowiadam. Odpowiadaja takze inni, a Ty przez kilkanascie wypowiedzi -- nie mogles jakos tego zrozumiec... O czym to swiadczy? Raczej nie o wartosci Twojego wyksztalcenia...

Prezes
01-09-2005, 13:48
wybacz kolego znow mi ublizasz, rozmowa z toba jest bez sensu.koniec

cahe
01-09-2005, 22:49
w macu natomiast podczas używania np. filtrów w szopie pracuje GPU zamiast CPU :-).

c2h5oh
01-09-2005, 22:52
w macu natomiast podczas używania np. filtrów w szopie pracuje GPU zamiast CPU :-).

Sluchaj, ale dyskusja dotyczyla komputerow, w ktorych mozna kliknac prawym przyciskiem myszy* ;-)

*Uzytkownikow Macowek uprasza sie o poczucie humoru.

cahe
01-09-2005, 22:52
tylko jako ciekawostkę podałem :P

Antonina
01-09-2005, 23:35
Komputer stacjonarny:
procesor: 64-bitowy Athlon 3000-3200
plyta glowna: Asus / Abit
pamiec: 2GB Dual Channel
dysk systemowy: Western Digital Raptor 36 lub 74GB, w wersji ekonomicznej dobry dysk 7200rpm z 8MB cache
dysk na dane: Western Digital 200-250GB z serii JB/JD/SD(Raid Edition)/JS a najlepiej SE (Serial ATA II, 16mb cache)
grafika: Matrox lub Ati
Wszystko zasilane dobrym, markowym zasilaczem - np Chieftec'iem 460W z
aktywnym PFC

:mrgreen: I do tego płyta główna dla AMD z chipsetem nForce4 a dla INTELA chipset 945 albo 955XE tak na przyszłość jak stanieją dwurdzeniowe ha ha pa
P.S
Trochę ta dyskusja jest śmieszna gość zapytał czy dobry będzie miał laptop do obróbki zdjęć ale i tak po usłyszeniu faktów i tak stoi na swoim w tym poście raczej widzę chęć pochwalenia się nowym nabytkiem niż usłyszenia opinii ludzi którzy mają z grafiką podejrzewam nie od dziś do czynienia
Pozdrawiam

Siupes
02-09-2005, 04:50
ale sie uparli, ja mam hp z serii 5000 i nigdy juz hp nie kupie, zlazl mi lakier z siatki na prawym glosniku od uzywania touchpad, srebrna klapa porysowala az milo, 15.4 lcd wcina baterie, ciezki jak diabli, ale da sie fotki ogladac (kupujac go kiedys kierowalem sie niestety sam nie wiem czym w sumie).
teraz zdecydowanie kupilbym apple z 12" lcd i 5 godzinami na baterii, mieszczacego sie wszedzie. a jakbym nalogowo obrabial fotki to kupilbym cokolwiek innego odpowiadajacego wymaganiom (na hobby trzeba wydawac, po to jest).
ale PREZES przyznac musze ze masz samozaparcie z tym 17" lcd :)

Prezes
02-09-2005, 09:48
Trochę ta dyskusja jest śmieszna gość zapytał czy dobry będzie miał laptop do obróbki zdjęć ale i tak po usłyszeniu faktów i tak stoi na swoim w tym poście raczej widzę chęć pochwalenia się nowym nabytkiem niż usłyszenia opinii ludzi którzy mają z grafiką podejrzewam nie od dziś do czynienia

kolejny, eh... zapytalem czy laptop ktory wybralem jak na laptop bedzie nadawal sie jako tako do bawienia sie grafika - przy czym mialem na mysli raczej bawienie czyli amatorskie podejscie do tematu - co wyraznie zaznaczylem , niz budowanie powaznej profesjonalnej stacji graficznej.
Poza tym chodzilo mi bardziej o sugestie jesli chodzi o same parametry i ewentaualna zmiane modelu jesli takowy by istnial. Nie mialem innego celu, a chwalic sie akurat komputerem nie musze, wole innymi rzeczami... takze kolego daruj sobie takie insynuacje....

stig
02-09-2005, 10:16
kolejny, eh... zapytalem czy laptop ktory wybralem jak na laptop bedzie nadawal sie jako tako do bawienia sie grafika - przy czym mialem na mysli raczej bawienie czyli amatorskie podejscie do tematu
Jaka widzisz roznice pomiedzy "amatorska zabawa" a "profesjonalna praca"? Jedyne roznice sa takie:
1. wielkosc plikow i ich jakosc techniczna
2. oprogramowanie i sprzet
3. robota dla satysfakcji lub pieniedzy
4. Umiejetnosci i doswiadczenie

ad. 1. Jakosc pliku z matrycy D70 i np. 50tki 1.8 zapisanego w RAWie nie odbiega w zaden sposob od jakosci materialow jakimi dzisiaj operuja zawodowcy. Oczywiscie nie mowie o firmach, ktore maja do dyspozycji srednioformatowe body z cyfrowymi scianami, ale nie oszukujmy sie -- gro firm korzysta dzisiaj z 6, 8 MP aparatow. Czym sie wiec rozni moja praca techniczna nad zdjeciem od Twojej? Ja robie to zawodowo i dostaje za to pieniadze. Ty robisz dokladnie to samo -- tylko dla siebie.

ad. 2. Zawodowcy pracuja na desktopach przy pomocy PhotoShopa. Amatorzy -- takze. Jaka jest wiec roznica?

ad. 3. Tego nie musze chyba rozwijac a i tez nie ma to znaczenia przy wyborze sprzetu, jesli ktos dysponuje gotowka i na kupno/zmiane komputera sie juz zdecydowal.

ad. 4. Umiejetnosci nie maja wiekszego wplywu na to -- jaka maszyna jest potrzebna do pracy.

Z tych 4 punktow podaj mi roznice miedzy Twoja praca (jak ją nazwales "amatorską zabawą"), a moja? Oczywiscie w kontekscie sprzetu a konkretnie -- wymagan mu stawianym. Jako amator wymagania masz takie same -- bo pracowac chcesz to na takim samym oprogramowaniu i takim samym materiale zrodlowym. Wiec jakie widzisz roznice?
Jesli nie masz roznic pomiedzy "amatorska zabawa", a "praca zawodowa" w wymaganiach jakie stawia sie przed maszyna, to Twoj argument w obronie laptopa -- jest do bani. Powiedz od razu, ze zdecydowales sie na komputer przenosny i nie masz ochoty zmieniac zdania, miast z nami dyskutowac. Nie zaczyna sie gry, kiedy z gory zna sie jej wynik. Po naszemu: po co pytasz czy Twoja maszynka bedzie dobra do pracy z grafika, skoro i tak nie masz zamiaru nawet rozwazyc naszych wypowiedzi ani propozycji.

Antonina
02-09-2005, 10:21
Witaj nie będę się z tobą wdawać w dyskusje bo to i tak nic nie da ty masz swoje jedno zdanie i nic nie mów że chciałeś zapytać bo jak ci odpowiedzieli to i tak cały czas próbujesz wszystkich przekonać do swoich racji tak więc dalsza dyskusja niczego nie wniesie . Widzę że masz takie podejście do komputerów jak mój znajomy do kamer który kupił kamerę HDTV i obrabiał materiał z tej kamery w laptopie też bardzo drogim i wydajnym ale po 20 min generowania procesor wyleciał w powietrze chociaż gość który to mu sprowadzał mówił że wymagany jest komputer dwu procesorowy . A tak na marginesie ja mam w moim PC dwa dyski ,2x kingston 512MB dual , a mimo to przy obróbce NEFÓW muli komputer strasznie tak więc laptop odpada no chyba ze robisz dwa zdjęcia dziennie to nie ma sprawy
P.S
Nie kolego tylko koleżanko
Pozdrawiam
I życzę miłej i bezawaryjnej pracy na nowej zabawce żeby się nie przegrzewał i szybkiej pracy jeszcze raz pozdrawiam
KONIEC
DOBRANOCKI

Prezes
02-09-2005, 12:33
czyli zabawy trwa dalej:

Jaka widzisz roznice pomiedzy "amatorska zabawa" a "profesjonalna praca"? Jedyne roznice sa takie:
1. wielkosc plikow i ich jakosc techniczna
2. oprogramowanie i sprzet
3. robota dla satysfakcji lub pieniedzy
4. Umiejetnosci i doswiadczenie Jaka widzisz roznice pomiedzy "amatorska zabawa"

ad1. no nieprawda, profesjonalista robi zawsze w RAW`ach (lub tiff)z tego co mi wiadomo. Ja poki co z RAW`mi wspolpracy zaczac nie moglem bo nie mialem wystraczajaco dobrego komputera, poza tym niezawsze robilem zdjecia w maxymalnej rozdzielczosci. Z drugiej strony nie jestem pewien czy jesli takowy komputer posiade czy RAW`y do konca zastapia JPG`i uzywane dotychczas, bo jestem ograniczony czasowo, a nie mam az tak wygorowanych ambicji i potrzeb.

ad2. Profesjonalisci pracuja na komputerach przeznaczonych do grafiki, amatorzy pracuja na tym na czym maja mozliwosc, takze na laptopach. Jesli chodzi o Ph - amator nie musi wykorzystywac calego spektrum jego mozliwosci, w przypadku profesionalisty z prawdziwego zdarzenia to chyba tak jest ze Ph powinno sie miec w jednym paluszku...( i nietylko ph..)

ad3. No tak sie sklada ze mnie stac na stacje graficzna ale kupic jej nie zamierzam bo nie potrzebuje profesjonlnego sprzetu, bo nigdy prawdopodobnie nie wykorzystalbym mozliwosci, bo bylby to czysty snobizm, bo jestem "skazany" na laptopa.

ad4. No tu sie kompletnie nie zgadzam. W miare jedzenia apetyt rosnie. Jesli zaczynasz przygode z czymkolwiek, to na poczatku masz zawsze mniejsze wymagania niz po kilku, kilkunastu latach doswiadczenia. Fotografia jest drogim sportem, jest nonsensem kupowania na starcie profesjonalnej stacji graficznej, macintosha g5, d2x z kompletu szkiel z gornej polki skoro po pierwsze jestes zielony, po drugie na dobra sprawe nie wiesz czy fotografia to nie jest przypadkiem twoje chwilowe zauroczenia - regula potwierdzona 1000krotnie w moim zyciu, otoczeniu. Mnie stac na maca, na silicon graphics, pytanie po co?

dlaczego mierzysz wszystkich swoja miara?? sa rozni ludzie, sa rozne podejscia, rozne potrzeby. Fotografia to kolejne moje hobby, mam prawo pewnych rzeczy nie wiedziec ale to nie jest podstawa do wyrokowania czegokolwiek. Po raz tysieczny pisze - wybralem laptopa bo musze. Wybralem konkretna firme i model takze z konkretna konfiguracja, majac poprawke na wymagania stawiane przez Ph. Poprosilem o opinie i ewentualne sugestie co do innego modelu o ile bylby lepszy. Ostatecznie skonczylo sie na propozycji Alkoholu z dokupieniem opcjonalnie dobrego CRT i tabletu. I w tamtym momencie temat zostal zamkniety.
Po co ciagnac cos co zostalo zakmniete, wyjasnione? To nic nie wnosi, zacmieca tylko to forum. Sprawi ci przyjemnosc ze mi poraz kolejny ublizysz, pokazesz ze jestes lepszy? to jest twoja praca a moje tylko hobby ... wyluzuj czlowieku

pebees
02-09-2005, 12:39
Jaka widzisz roznice pomiedzy "amatorska zabawa" a "profesjonalna praca"? Jedyne roznice sa takie:(..)
Amatorska zabawa jest wtedy, gdy jest to zabawa i ma się czas, a profesjonalna praca ma dawać szybko pożądany efekt, zaspokajający potrzeby pracodawcy (klienta) w sposób pozwalający mu na bezbolesne wypłacenie wynagrodzenia ;-)

Prezes
02-09-2005, 12:41
Amatorska zabawa jest wtedy, gdy jest to zabawa i ma się czas, a profesjonalna praca ma dawać szybko pożądany efekt, zaspokajający potrzeby pracodawcy (klienta) w sposób pozwalający mu na bezbolesne wypłacenie wynagrodzenia
u mnie niestety z czasem tez slabo wiec pewnie nie zaliczam sie nawet do amatorow eh

stig
02-09-2005, 13:16
ad1. no nieprawda, profesjonalista robi zawsze w RAW`ach (lub tiff)z tego co mi wiadomo. Z tego co Ci wiadomo? Jak juz zdążyles nam wielokrotnie w tym watku udowodnic -- niewiele Ci na ten temat wiadomo. Po pierwsze -- profesjonalista przede wszystkim robi w czym chce -- a TIFF najczesciej laduje jako finalny plik -- po obrobce z aparatu -- do skladu publikacji. Zreszta nasze Nikony nie zapisuja w TIFFach. A sensem tego punktu byla objetosc grafiki -- czyli liczba pikseli. No tak... Ty pewnie myslisz, ze jakis tam 2 MB JPG to zdecydowanie mniejsza wymagania dla komputera niz 18 MB TIFF... :) Wiec Cie uswiadomie -- w pamieci "ważą" tyle samo i takiez same wymagania stawiaja komputerowi.

ad2. Profesjonalisci pracuja na komputerach przeznaczonych do grafiki, amatorzy pracuja na tym na czym maja mozliwosc, takze na laptopach. Skad Ty to wytrzasnales? Kazdy pracuje na tym co ma. Jak zawodowiec pojdzie do firmy w ktorej maszyny maja procesory po 1 GHz, to myslisz, ze powie, ze bez Mac'ka G5 nie bedzie pracowal? Ja sam w domu mam jedynie Athlona 1.13 GHz z 768 MB pamieci -- i jakos caly czas pracuje na nim rowniez zarobkowo... Nie tylko przy obrobce zdjec, ale takze przy skladzie publikacji czy wykonujac ilustracje do prasy...

Jesli chodzi o Ph - amator nie musi wykorzystywac calego spektrum jego mozliwosci, w przypadku profesionalisty z prawdziwego zdarzenia to chyba tak jest ze Ph powinno sie miec w jednym paluszku... Czlowieku! I co z tego?? Czy jesli do kompa usiadzie zawodowiec i odpali PhotoShopa, to znaczy, ze on mu zeżre wiecej pamieci operacyjnej niz amatorowi? Zastanow sie co Ty w ogole za bzdury opowiadasz? Czy jesli amator wciagnie do Shopa JPGa z D70 i poprawi konstrast a pozniej go skadruje, to mniej mu to obciazy system, niz zawodowcowi, ktory bedzie sie bawil krzywymi w przed chwila skonwertowanym RAWie??

ad3. No tak sie sklada ze mnie stac na stacje graficzna ale kupic jej nie zamierzam bo nie potrzebuje profesjonlnego sprzetu, Wiec po co ten caly watek? Po co sie przypiales do niego i zadawales pytania, skoro i tak nie masz zamiaru posluchac nikogo z nas, bo i tak "jestes skazany na laptopa"?!

ad4. No tu sie kompletnie nie zgadzam. W miare jedzenia apetyt rosnie. Jesli zaczynasz przygode z czymkolwiek, to na poczatku masz zawsze mniejsze wymagania niz po kilku, kilkunastu latach doswiadczenia. Fotografia jest drogim sportem, jest nonsensem kupowania na starcie profesjonalnej stacji graficznej, macintosha g5, d2x z kompletu szkiel z gornej polki skoro po pierwsze jestes zielony, po drugie na dobra sprawe nie wiesz czy fotografia to nie jest przypadkiem twoje chwilowe zauroczenia - regula potwierdzona 1000krotnie w moim zyciu, otoczeniu. Mnie stac na maca, na silicon graphics, pytanie po co? Zrozumiales w ogole co napisalem w 4 punkcie, ze bez zadnego sensu sie do niego odnosisz..? Moj .4 punkt to "umiejetnosci i doswiadczenie" -- to roznice miedzy amatorem a zawodowcem. Przeczytales w ogole moja rozwiniecie do tego punktu? Umiejetnosci nie maja wiekszego wplywu na to -- jaka maszyna jest potrzebna do pracy. Wiec jaki sens ma Twoja powyzsza dywagacja? Ten punkt jedynie potwierdza, ze kolejna roznica miedzy amatorem a zawodowcem -- nie ma wplywu na wybor sprzetu, bo o predkosci maszyny zdecyduje OPROGRAMOWANIE, ktorego uzywasz.

Po raz tysieczny pisze - wybralem laptopa bo musze. No i koniec. Kropka. Wybrales -- wiec nie pytaj nas o alternatywy, skoro nie masz zamiaru zmienic swojej decyzji. Milej zabawy.

wyluzuj czlowieku Ty sobie wyluzuj. Tylko bzdury, ktore wypisujesz powoduja, ze odpisuje Ci -- udowadniajac, ze nie masz ani wiedzy ani racji. A ze sie pozniej "obrazasz" i piszesz, ze Ci ublizam -- nie moj problem. Pisze prawde i tylko prawde. Stosuje porownania, analogie i (niestety) powtorki, bo widzac, ze niewiele do Ciebie dociera -- po prostu zmuszasz mnie do tego.
Jestem swiadom tego, ze tej wiedzy nie posiadasz, ale to nie znaczy, ze masz sie obrazac, probowac dyskredytowac to co pisze, lub zmieniac zdanie, widzac, ze zabrnales w cos, z czego ciezko Ci sie wytlumaczyc...
Skoncz swoja walke za swoim wymazonym i zamowionym laptopem, bo jak widzisz -- nie ma to sensu. My o chlebie, Ty o niebie...

Prezes
02-09-2005, 14:05
a w ktorym momencie napisalem ze piszac o tiff`ie mam na mysli d70...?

Ty pewnie myslisz, ze jakis tam 2 MB JPG to zdecydowanie mniejsza wymagania dla komputera niz 18 MB TIFF... Wiec Cie uswiadomie -- w pamieci "ważą" tyle samo i takiez same wymagania stawiaja komputerowi. a kto powiedzial ze komputer to tylko pamiec???? przeciez to jest glupota to co napisales, operacja na pliku 2 megowym zawsze bedzie trwala krocej niz na 18`megowym !!!!! i ty smiesz pisac ze to ja pisze glupoty???

Skad Ty to wytrzasnales? Kazdy pracuje na tym co ma. Jak zawodowiec pojdzie do firmy w ktorej maszyny maja procesory po 1 GHz, to myslisz, ze powie, ze bez Mac'ka G5 nie bedzie pracowal? Ja sam w domu mam jedynie Athlona 1.13 GHz z 768 MB pamieci -- i jakos caly czas pracuje na nim rowniez zarobkowo... Nie tylko przy obrobce zdjec, ale takze przy skladzie publikacji czy wykonujac ilustracje do prasy...

przekreciles sens tudziez po raz kolejny niezrozumiales. Nie moja wina ze nie stac cie na lepszy komputer, w profesionalnych studiach grafiki nikt na takim sprzecie nie pracuje koniec kropka, sprawdzone, potwierdzone, nie win mnie ze ty akurat masz sprzet taki jaki masz....a wytrzasnalem z autopsji ... w polsce 3 znajomych pracuje na porfejsolnaym sprzecie graficznym , przy czym jeden z nich pracuje na...laptopie - na toshibie z 1 giga ramu, do tego ma profesjonalne wypasione studio, nie narzeka, efekty zadzwiajace .... ale temat laptopa zostal zakonczony , nie chce ciagnac juz dalej tego

Czlowieku! I co z tego?? Czy jesli do kompa usiadzie zawodowiec i odpali PhotoShopa, to znaczy, ze on mu zeżre wiecej pamieci operacyjnej niz amatorowi? Zastanow sie co Ty w ogole za bzdury opowiadasz? Czy jesli amator wciagnie do Shopa JPGa z D70 i poprawi konstrast a pozniej go skadruje, to mniej mu to obciazy system, niz zawodowcowi, ktory bedzie sie bawil krzywymi w przed chwila skonwertowanym RAWie??

oczywiscie obciazy bardziej komputer z racji faktu ze raw jest wiekszy objetosciowo, 2 poprawa kontrastu i kadrowanie obciaza nieporownywalnie mniej komputer niz operacje na rawach.

Wiec po co ten caly watek? Po co sie przypiales do niego i zadawales pytania, skoro i tak nie masz zamiaru posluchac nikogo z nas, bo i tak "jestes skazany na laptopa"?!

bo poraz setny powtorze: bo oczekiwalem opinii i ewentulanych propozycji innego laptopa o innej konfiguracji - bardziej pasujacej pod potrzeby obrozki grafiki. Alkohol pomogl, ty nie wniosles nic. Posluchalem Alkoholu, wyrazilem swoja aprobate co do jego propozycji, boli cie ze akurat olalem twoje chore teorie?

Umiejetnosci nie maja wiekszego wplywu na to -- jaka maszyna jest potrzebna do pracy. no ty nie rozumiesz, to jest glupota glupota i jeszcze raz glupota. Aby wykadrowac zdjecie, zmienic kontrast lub format nie potrzebujesz profesjonalnego sprzetu. Mozesz to robic na prostym domowym sprzecie. Zeby obrabiac Rawy, stosowac rozne efekty, konwwertowac, i przeprowadadzc 100 operacji na 1 zdjeciu komputer zwykly ci nie wystarczy, bo albo tego nie udzwignie albo to bedzie trwalo bardzo dlugo. Amator nie obrabia kilkuset zdjec dziennie, profesjonalista owszem...

i czego znow ublizasz, kim ty jestes , za kogos sie uwazasz?? Myslisz ze bycie grafikiem komputerowym to jakis top? po co te dygresje, kim ty dla mnie jestes zebym ci mial udowadniac cokolwiek? masz kompleksy, problemy, to jest uwazasz doskonale miejsce na twoje wypociny jako rezultat przesuniecia agresji? ( o ile wiesz co to oznacza)

Skoncz swoja walke za swoim wymazonym i zamowionym laptopem, bo jak widzisz -- nie ma to sensu. My o chlebie, Ty o niebie...

ty zacznij od slownika jezyka polskiego, i walcz z komleksami. I nie stosuj liczby mnogiej bo z nikim oprocz ciebie nie prowadze walki slownej...

Lolas
02-09-2005, 14:45
Oj panowie, rozkrecacie sie :twisted: :twisted:

stig
02-09-2005, 14:50
Ty pewnie myslisz, ze jakis tam 2 MB JPG to zdecydowanie mniejsza wymagania dla komputera niz 18 MB TIFF... Wiec Cie uswiadomie -- w pamieci "ważą" tyle samo i takiez same wymagania stawiaja komputerowi. a kto powiedzial ze komputer to tylko pamiec???? przeciez to jest glupota to co napisales, operacja na pliku 2 megowym zawsze bedzie trwala krocej niz na 18`megowym !!!!! i ty smiesz pisac ze to ja pisze glupoty??? A kto pisal o pliku? Obrobka grafiki, to nie kopiowanie pliku w te i z powrotem. No i znowu sie popisales kompletna niewiedza. Grafika to nie plik! To piksele zawarte w tym pliku! Widze, ze kompletnie nie masz pojecia o czyms takim jak grafika komputerowa. Skoncz wiec i wstydu sobie oszczedz... :)

Skad Ty to wytrzasnales? Kazdy pracuje na tym co ma. Jak zawodowiec pojdzie do firmy w ktorej maszyny maja procesory po 1 GHz, to myslisz, ze powie, ze bez Mac'ka G5 nie bedzie pracowal? Ja sam w domu mam jedynie Athlona 1.13 GHz z 768 MB pamieci -- i jakos caly czas pracuje na nim rowniez zarobkowo... Nie tylko przy obrobce zdjec, ale takze przy skladzie publikacji czy wykonujac ilustracje do prasy...

przekreciles sens tudziez po raz kolejny niezrozumiales.
Niby czego nie zrozumialem? Napisales wyraznie. Amatorzy pracuja na kiepskim sprzecie, a zawodowcy na wypasionym. A ja Ci napisalem, to nieprawda.

Nie moja wina ze nie stac cie na lepszy komputer Czlowieku -- gdzie napisalem, ze mnie nie stac? Pochopnie wyciagasz wnioski. To, ze pracuje na procesorze 1 GHz znaczy tylko tyle, ze mi to wystarcza. Nie jestem idiota, zeby co roku zmieniac komputer, tylko dlatego, ze wyszly nieco szybsze procesory i karty graficzne, ktore w mojej pracy nic mi nie dadza... :)

w profesionalnych studiach grafiki nikt na takim sprzecie nie pracuje koniec kropka, sprawdzone, potwierdzone Skad Ty to mozesz wiedziec? Skoro nie masz o tym zielonego pojecia i nigdy w tej branzy nie pracowales... Branza graficzno-poligraficzna, to nie tylko kilku Twoich kumpli... Takich firm jest w Polsce setki jesli nie tysiace... Myslisz, ze ludzie nie maja przyjemniejszych potrzeb niz tylko ladowac kupe kasy w sprzet? :)

Czlowieku! I co z tego?? Czy jesli do kompa usiadzie zawodowiec i odpali PhotoShopa, to znaczy, ze on mu zeżre wiecej pamieci operacyjnej niz amatorowi? Zastanow sie co Ty w ogole za bzdury opowiadasz? Czy jesli amator wciagnie do Shopa JPGa z D70 i poprawi konstrast a pozniej go skadruje, to mniej mu to obciazy system, niz zawodowcowi, ktory bedzie sie bawil krzywymi w przed chwila skonwertowanym RAWie?? oczywiscie obciazy bardziej komputer z racji faktu ze raw jest wiekszy objetosciowo, 2 poprawa kontrastu i kadrowanie obciaza nieporownywalnie mniej komputer niz operacje na rawach.
No pieknie... Twoja niewiedza, a jednoczesnie przekonanie, ze tak duzo wiesz (i Twoje fenomenalna wrecz logika) po prostu mnie przeraza! Moze po prostu poczytaj najpierw troche na temat podstaw grafiki, o pikselach, rozdzielczosci, kompresji i innych rzeczach... Wtedy dopiero staraj sie to zrozumiec i ewentualnie wypowiadac. Bzdury jakie produkujesz i to jak wlasnie teraz otwarcie potwierdziles swoj kompletny brak wiedzy na ten temat -- rozbawila mnie do reszty... Kazdy obraz bitmapowy w pamieci komputera zajmuje dokladnie tyle, ile zawiera w sobie pikseli. Niewazne czy jest RAWem, JPGiem, czy TIFFem. Pliki w tych formatach roznia sie tylko rodzajem i stopniem kompresji -- dlatego wielkosc plikow jest rozna. W PAMIECI JEDNAK ZAJMUJA TYLE SAMO JESLI TYLE SAMO MAJA PIKSELI! I dla komputera niewazne jest, czy otwieral JPGa, TIFFa czy RAWa -- obrabia plik, ktory ma 6 mln pikseli o glebi 24 bit i KONIEC!
Doucz sie chlopie, jesli chcesz ze mna dyskutowac, bo osmieszasz sie tak, ze az mi sie Ciebie zal robi...

bo poraz setny powtorze: bo oczekiwalem opinii i ewentulanych propozycji innego laptopa o innej konfiguracji - bardziej pasujacej pod potrzeby obrozki grafiki. Alkohol pomogl, ty nie wniosles nic. Nic...? No prosze... A jeszcze kilka Twoich wypowiedzi wczesniej, napisales, ze w koncu zrozumiales, ze dobra karta graficzna nie da Ci wiecej mocy w PhotoShopie... Ach ta hipokryzja... :)

Posluchalem Alkoholu, wyrazilem swoja aprobate co do jego propozycji, boli cie ze akurat olalem twoje chore teorie? Jesli olales cokolwiek co napisalem -- to tylko Twoj problem. Bo nie wyniosles z tego zadnej nauki... Tkwisz w swoim wyimaginowanym swiecie, w ktorym 256 MB pamieci w karcie graficzne, da kopa PhotoShopowi, i w ktorym praca na pliku JPG bedzie przebiegala sprawniej niz na TIFFie! Moje gratulacje Panie Prezesie! :D

Umiejetnosci nie maja wiekszego wplywu na to -- jaka maszyna jest potrzebna do pracy. no ty nie rozumiesz, to jest glupota glupota i jeszcze raz glupota. Aby wykadrowac zdjecie, zmienic kontrast lub format nie potrzebujesz profesjonalnego sprzetu. Uuuu... A Ty pisales, ze jestes amatorem (a nawet nie amatorem) i uzywasz PhotoShopa... Wiec co tu jest glupota? Chyba raczej wlasnie Twoje stwierdzenia...

Zeby obrabiac Rawy, stosowac rozne efekty, konwwertowac, i przeprowadadzc 100 operacji na 1 zdjeciu komputer zwykly ci nie wystarczy, bo albo tego nie udzwignie albo to bedzie trwalo bardzo dlugo. Kryste! Nie wypowiadaj sie juz na ten temat... Skoro twierdzisz, ze sie na tym nie znasz, to nie opowiadaj takich bzdur, bo to az przykre jest! Stosuje rozne efekty, obracam zdjeciami na lewo i prawo, konwertuje z RAWa do TIFFa -- powiem wiecej -- z jednej sesji potrafie przewalic 500 zdjec z RAWa do TIFFa, zeby dopiero pozniej je przejrzec i doszlifowac wybrane... I robie to wlasnie na tym procku 1 GHz. Ty oczywiscie potrzebowalbys 2x 10 GHz zeby to zrobic, wiem... Wiec nie mow juz nic...

i czego znow ublizasz, Uuuu... Jak Ci ublizylem? Ze sie nie znasz...?! Jesli to o to chodzi, to musisz byc po prostu hipokryta, bo jesli sam sie do tego przyznajesz, a pozniej, jesli ktos inny to stwierdza (czytajac bzdury, ktore produkujesz), a Ty sie obrazasz, to jak to inaczej nazwac?

kim ty jestes , za kogos sie uwazasz?? Jestem czlowiekiem, ktory w przeciwienstwie do Ciebie -- wie o czym mowi, i ktory nie dyskutuje z zawodowcami, jesli sam sie na tym nie zna... Reasumujac -- jestem dokladnym przeciwienstwem Twojej osoby... :)

jestes zebym ci mial udowadniac cokolwiek? masz kompleksy, problemy, to jest uwazasz doskonale miejsce na twoje wypociny jako rezultat przesuniecia agresji? Uuu... Zdenerwowalismy sie... Czyzby to wlasnie z Ciebie agresja zaczela wyplywac? Tylko nie opluj sobie monitora... :D
Nie rozumiem Twojego zachowania... Po co ten jad -- tylko dlatego, ze czlowiek, ktory odpowiada na Twoje pytania, wie wiecej niz Ty i neguje bzdury ktore produkujesz? Taka jest wlasnie rola dyskusji. Nie potrafisz dyskutowac, nie rob tego... :)

Prezes
02-09-2005, 15:19
nie chce mi sie tego czytac , skoczylem po 4 zdaniach, te same retoryczne techniki, poza tym ciagle mowisz glupoty, zmiana czegokolwiek w 2 megowym jpg`u trwa chwile, zmiana w Rawie nawet kilka minut o czym przed chwila po raz kolejny sie przekonalem na krotkim tescie.

koncze dyskusje, bo przejrzalem twoje wczesniejsze posty, okazalo sie ze nie jestem pierwszy z ktorym sie klocisz i tak sie zachowujesz. przejrzalem takze twoja strone, jesli uwazasz sie za profesjonaliste to ... :) ale ok nie bede kpic z czyjejs "sztuki", powodzenia.

stig
02-09-2005, 15:51
nie chce mi sie tego czytac , skoczylem po 4 zdaniach, te same retoryczne techniki, No tak... Jak w koncu zrozumiales, ze piszesz bzdury, to jak masz sie do tego odniesc, prawda...?! Lepiej udawac, ze sie nie czytalo zamiast w niewiadomo jaki sposob (argumentow przeciw faktom zabraklo) podwazyc wypowiedz poprzednika. Ale cos czuje, ze i tak nie zrozumiales... :) Material zbyt oporny na wiedze innych... ;)

poza tym ciagle mowisz glupoty, zmiana czegokolwiek w 2 megowym jpg`u trwa chwile, zmiana w Rawie nawet kilka minut o czym przed chwila po raz kolejny sie przekonalem na krotkim tescie. Zmiana czego trwa kilka minut? Dziwny masz komputer, skoro moj stary sprzet nie robi NIC z RAWem przez kilka minut... A moze po prostu wiedzy Ci brakuje? :)
Potrafisz liczyc? Ile jest 3000x2000? Tyle z grubsza pikseli -- gdybys nie wiedzial -- maja zarowno RAWy jak i JPGi z D70. Jesli w koncu zrozumiales, ze obrobka grafiki odbywa sie w pamieci komputera a nie na karcie graficznej, to jak niby RAW _otwarty_ w Shopie ma sie trudniej obrabiac niz tak samo otwarty JPG? One w tej chwili (otwarte w PhotoShopie) maja po 17 MB i praca z nimi odbywa sie tak samo szybko. Nie mowie o samym fakcie otwierania, bo to nie ma nic do rzeczy... Struktura wewnetrzna RAWa, dzieki ktorej mozna tak efektywnie wplywac na obraz zawarty w tym pliku -- powoduje, ze te pliki otwieraja sie dluzej niz to ma miejsce w przypadku kompresji JPEG. Nie zmienia to jednak faktu, ze po otwarciu "ważą" w pamieci dokladnie tyle samo i tyle samo mocy komputera potrzeba na prace z nimi!

Zreszta -- co Ci bede tlumaczyl -- obrazki szybciej powinny do Ciebie dotrzec:
Na gorze jest NEF, na dole uprzednio zapisany a pozniej otwarty JPG. W czerwonych ramkach masz zaznczone -- ile one zajmuja w pamieci... A teraz wymysl kolejna bzdure i powiedz, ze to nieprawda...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2005/09/shopgrab-1.jpg
źródło (http://www.saldat.pl/upload/_forum/shop-grab.jpg)

przejrzalem takze twoja strone, jesli uwazasz sie za profesjonaliste to ... :) ale ok nie bede kpic z czyjejs "sztuki", powodzenia.
Sztuka, jest dla artystow... A tylko nieliczni artysci z niej zyja... A zawodowcy to nie artysci -- przynajmniej nimi nie musza byc, zeby na tym zarabiac... :) Ja nie musze sie uwazac za profesjonaliste -- jestem zawodowcem. Pracuje w tym fachu i co miesiac za to dostaje pieniadze. Robie zdjecia, obrabiam je, łamię tekst, skladam publikacje, robie prezentacje i animacje... Zajmuje sie tym juz nascie lat, a Ty chcesz podwazac to co pisze? To, co mam w malym palcu i niczego w przeciwienstwie do Ciebie nie musze sie domyslac? Z bzdurami ktore wypisujesz, a ktore ja zmuszony jestem prostowac -- wystawiasz sie tylko na posmiewisko... Dobrze sie z tym czujesz? :)

Pomijajc juz to wszystko... Sprawdza sie stara prawda -- kiedy adwersarz nie ma nic madrego do powiedzenia -- czepia sie bledow w pisowni i prac swojego wspoldyskutanta. Szanowny Prezesie... Nie rozmawiamy tutaj o Twoich czy moich pracach -- tylko o konkretnej sprawie -- o sprzecie komputerowym do obrobki zdjec cyfrowych. Wykazujesz sie daleko idaca opornoscia i ignorancja na wiedze innych a takze podziwu godna dedukcja podparta zapewne wrodzoną inteligencją i pochodną jej logiką. Racz wiec nie osmieszac sie, a kiedy juz wszyscy pekaja ze smiechu czytajac bzdury ktore uwazasz za swoje fenomenalne odkrycia i kontrargumenty do dyskusji ze mna -- zlituj sie nad swa obsmiana osoba -- i daruj sobie. W tej dyskusji jestes na przegranej pozycji, obojetnie co napiszesz... Ja mam kilkunastoletnie doswiadczenie a Ty jedynie gdzies, cos slyszales... Aaaa... I jeszcze jedno... Gdybym chcial sie przyczepic Twojego jezyka, uwierz mi, ze wytknalbym Ci tyle bledow ile popelniales w szkole podstawowej.

cahe
02-09-2005, 20:36
@prezes: jak już otworzysz plik w szopie do edycji, to nie ważne czy był to RAW, bmp, czy JPG i tak wszystko zamieniane jest na mape bitową zawierającą informacje o każdym pixelu z osobna i będzie to zajmować tyle samo miejsca w pamięci. operacje na tym wykonywane także będą zajmować z grubsza tyle samo czasu.

Czornyj
02-09-2005, 21:19
pod warunkiem, że zamienisz palete na 8bitową :D NEF Ex definiendi otwiera sie w 16-tu

cahe
02-09-2005, 23:07
pod warunkiem, że zamienisz palete na 8bitową :D NEF Ex definiendi otwiera sie w 16-tu

co racja to racja. ale i tak otwieram w 8 bitach, bo na 16 połowa funkcji i filtrów nie chce działać :-)

krzysztof jot
05-09-2005, 14:08
karte graficzna wymienia sie w 3 minuty - myśle, ze istotniejsze jest wybranie
odpowiedniej płyty głównej/procesora/dysku. Te komponenty zwlaszcza przy
legalnym rejestrowanym oprogramowaniu OEM trudno potem zmienić, karte
czy RAM zawsze. Notabene polecam tez zainwestowanie troche wiecej w to na
czym zawsze sie oszczedza, lub nie zwraca uwagi - obudowa i zasilacz. Przy
ostatniej zmianie pc-ta "poszedłem na całość" płacac za obudowe 600 i za
zasilacz drugie tyle. Ale Antec jest doskonały - niespotykanie stabilny - kazde
napiecie oddzielne kable, cichy a obudowa wielka :) i wygodna w "budowaniu".
nawet jak coś zmienie - to te podzespoły pozostana chyba przez 10-15 lat :)
Z "tradycji" zawsze biore Pentium a przy obecnych cenach pozwoliłem sobie na
2 GB RAMu - nie musi byc hiper-szybka byle dobra - np. zwykły Kingston - do
grafiki milisekundy nie są tak istotne jak zasobność :)

pebees
05-09-2005, 14:10
nawet jak coś zmienie - to te podzespoły pozostana chyba przez 10-15 lat :)
O ile znowu się standard nie zmieni .. ;-)

Umba
05-09-2005, 17:23
Dziwie się że moderator nie zamknął tego wątku. Pewnie Prezes żałuje że tego żaden z modów nie zrobił. W moich oczach się koleś po prostu ośmieszyłeś (akurat w tym temacie). Co to Stig-a to zazdroszcze Ci cierpliwości i chciałbym umieć tak trzymać nerwy na wodzy.

Siupes
05-09-2005, 19:00
Co to Stig-a to zazdroszcze Ci cierpliwości i chciałbym umieć tak trzymać nerwy na wodzy.

a ja chcialbym jeszcze PS tak miec opanowanego, wiec moze zamiast tracic czas na tego typu dyskusje jakies tutoriale do PS w zamian :) ?

stig
05-09-2005, 19:19
moze zamiast tracic czas na tego typu dyskusje jakies tutoriale do PS w zamian :) ? Wlasnie sie kompiluje... :) Za chwile poleci do najbardziej zainteresowanego -- bo to jego zdjecie sluzylo jako material do obrobki (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=12703). Antek na pewno podzieli sie z Adminem, z jednoczesna prosba o umieszczenie na portalu.

szymony
05-09-2005, 20:28
moze zamiast tracic czas na tego typu dyskusje jakies tutoriale do PS w zamian :) ? Wlasnie sie kompiluje... :) Za chwile poleci do najbardziej zainteresowanego -- bo to jego zdjecie sluzylo jako material do obrobki (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=12703). Antek na pewno podzieli sie z Adminem, z jednoczesna prosba o umieszczenie na portalu.

No przeca jest podforum "tutoriale" :wink:
Dalej pisać tutki, bo nie mam czego murderować :mrgreen:

stig
05-09-2005, 20:35
Sorry, ale nie bardzo mam czas na pisanie... Zreszta -- w tym temacie napisalem juz sporo -- metodologia pracy jest najwazniejsza, a opisywac wszystkie ruchy myszka, robic grabscreeny -- nieco uciazliwe jest (i cholernie czasochlonne). Dlatego tez zrobilem animtutoriala... Wlasnie leci na serwer.

szymony
05-09-2005, 21:00
Sorry, ale nie bardzo mam czas na pisanie... Zreszta -- w tym temacie napisalem juz sporo -- metodologia pracy jest najwazniejsza, a opisywac wszystkie ruchy myszka, robic grabscreeny -- nieco uciazliwe jest (i cholernie czasochlonne). Dlatego tez zrobilem animtutoriala... Wlasnie leci na serwer.

Forma dowolna, nie koniecznie muszą być grabscreeny. A jeżeli nie można zamieścić tego w formie wiadomości na forum, to zawsze można tam umieścić linka.
Z góry dziękować z tutki wszelakie :wink: