PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Sigma 50 mm f/1.4 EX

mwojtex
03-02-2016, 09:47
Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie.

Jako były użytkownik systemu Sony, w świecie Nikona stawiam pierwsze kroki.
Zacząłem od D7200, SB-700 i Sigmy 17-50.
Pierwsze zdjęcia pokazały problemy z autofocusem. Tablica testowa wykazała spory BF.
Regulacja w puszce niewiele poprawiła, więc obiektyw czeka wycieczka do Gdyni.

W międzyczasie kolejny zakup: Sigma 50 mm f/1.4 EX. I kolejne problemy. Tym razem niewielki FF, kalibracja w body załatwiła sprawę.
Niestey problemem jest nie działający autofocus w trybie Live View.
I teraz czas na pytanie.
Czy aktualizacja firmware obiektywu powinna załatwić problem?
Sigma 17-50 jest z polskiej dystrybucji, ta ma gwarancję europejską, dlatego kolejne pytanie, czy w takiej sytuacji serwis wykona usługę w ramach gwarancji?
Mam 14 dni na odstąpienie od umowy, więc jeżeli rozwiązanie problemu okaże się niemożliwe, pewnie skończy się zwrotem Sigmy i zakupem Nikona.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

poste
03-02-2016, 16:01
Skontaktuj się bezpośrednio z serwisem, napisz numer obiektywu, podadzą ceny i szczegóły.
Brak AF w LV to prawdopodobnie kwestia uaktualnienia oprogramowania, ja zadawałem takie pytanie co do moich starszych szkieł, podano mi cenę 123 zł/obiektyw za taką usługę. 17-50 można wysłać z aparatem, płacisz za przesyłkę w jedną stronę, kalibracja gratis.
Nie wiem, ile zapłaciłeś za 50 i czy cena rekompensuje krótszą gwarancję. Sam zdecyduj.

Ps. 50 można skalibrować także samemu USB Dock-iem.

cz4rnuch
03-02-2016, 16:41
Niestety nie da się. 50 EX to starsza wersja. Dock hula tylko z A, C i eSami.

poste
03-02-2016, 18:09
Racja, nie zauważyłem, że 50 to EX, nie A.
Cena i usługa, którą mnie zaproponował serwis S dotyczyła m.in. 10-20/4-5.6 EX , 70/2.8 EX, to chyba da się uaktualnić 50. Ale jeszcze nie robiłem, nie wiem jak to będzie w praktyce, więc radzę samemu dopytać.

mwojtex
03-02-2016, 18:17
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu Sigmy. Zaproponowano mi podanie szczegółów na maila. Ale z rozmowy wynikło też, że gwarancji to ja za bardzo jednak nie mam. Poza gwarancją sprzedawcy. Obiektyw pochodzi z niemieckiego rynku, paragon wystawiony w Polsce i nie podbita karta gwarancyjna. Nie będę ryzykował. Wystarczy mi jedna Sigma, którą czeka serwis. Człowiek kupuje sprzęt, żeby robić zdjęcia, a nie zaczynać od pakowania wysyłek. Mam nadzieję, że z Nikonem lepiej trafię. Pozostaje tylko zdecydować, czy f 1.4 czy 1.8.

poste
03-02-2016, 18:52
Chyba rzeczywiście rozsądniej zwrócić. Nikon, którego byś nie wybrał, będzie lepszy od S50 EX. Seria Art to zupełnie inna bajka.

Ps. N50/1.8 bez AF-S mam od dawna, niezły i tani. Gdybym jednak teraz kupował, to chyba wybrałbym 1.4.