PDA

Zobacz pełną wersję : yongnuo 560IV - kilka pytań o podstawy działania

bk2x
03-02-2016, 09:10
Witam,

miałem ostatnio okazję "pobawić się" aparatem z zewnętrzną lampą błyskową. Zdjęcia robione w warunkach domowych (rodzinie) oczywiście miażdżyły moje strzelane z lampą z body aparatu. Postanowiłem zakupić YN 560IV + dyfuzor - zdjęcia powiedzmy, wychodzą 1 na 10 w związku np. z przepaleniem obrazu i ogólnie złym światłem
Jako że jest to lampa manualna, chciałbym Was uprzejmie prosić o wyjaśnienie dla nowicjusza w temacie najbardziej podstawowych podstaw działania takiej lampy. Nie mam na myśli sposobu jej ustawienia przy zdjęciu (typu skierowania w górę czy w bok) tylko ustawień parametrów. Dodam, że zdjęcia wykonuje w trybie A.

1. Zoom - od czego zależy wartość zoom'u? np 50 mm jest związane z ogniskową obiektywu? jaką wartość ustawiać?
2. Rozumiem że 1/4, 1/16, 1/128 to siła błysku - dobieram ją sobie na czuja zależnie od panujących warunków?
3. Jest tam tryb M i Multi - zdjęcia z lampą "na sankach aparatu" powinienem robić na którym trybie?
4. Czy przy automatycznym dobieraniu ISO przez aparat (tak mam ustawione) lampa ma trudniej i w związku z tym trudniej o dobre światło na zrobionym zdjęciu?
i pytanie troszkę odbiegające....:
5. W przypadku zdjęcia rodzinnego z lampą - rodzice + małe dziecko na rękach - rodzice wychodzą "ostro" - mały jest troszkę nieostry i jakby wklejony na zdjęcie z przodu... - rozumiem że to kwestia zbyt płytkiej GO? (np przy zdjęciu obiektywem N35 - przysłona przy robieniu zdjęcia 1.8 )

Dziękuję bardzo za pomoc
pozdrawiam

r_m
03-02-2016, 12:23
zdjęcia wykonuje w trybie A
A aparat sobie myśli, ze nie istnieje żadna dodatkowa lampa, i radośnie dobiera ustawienia tak, żeby wycisnąć poprawną ekspozycję z tego światła, jakie zmierzy - już widzisz pierwszy problem?

1. Zoom - od czego zależy wartość zoom'u? np 50 mm jest związane z ogniskową obiektywu? jaką wartość ustawiać?
Mówisz o zoomie na lampie? Przy lampie ustawionej na wprost ustawiasz kąt świecenia lampy na taki, jaki jest kąt widzenia obiektywu. Jeśli obiektyw widzi "szeroko", a lampa będzie świecić wąsko, to będziesz mieć oświetlony tylko sam środek zdjęcia. Oczywiście wiesz, że robienie lampą na wprost nie jest najlepszym sposobem jej użycia ;)

2. Rozumiem że 1/4, 1/16, 1/128 to siła błysku - dobieram ją sobie na czuja zależnie od panujących warunków?
Albo "na czuja" (podpierając się histogramem), albo światłomierzem do błysku.

3. Jest tam tryb M i Multi - zdjęcia z lampą "na sankach aparatu" powinienem robić na którym trybie?
Nie masz instrukcji od lampy? Jak była kupiona w polskim sklepie powinna mieć instrukcję po polsku.

4. Czy przy automatycznym dobieraniu ISO przez aparat (tak mam ustawione) lampa ma trudniej i w związku z tym trudniej o dobre światło na zrobionym zdjęciu?
Patrz pierwszy komentarz.

5. W przypadku zdjęcia rodzinnego z lampą - rodzice + małe dziecko na rękach - rodzice wychodzą "ostro" - mały jest troszkę nieostry i jakby wklejony na zdjęcie z przodu... - rozumiem że to kwestia zbyt płytkiej GO? (np przy zdjęciu obiektywem N35 - przysłona przy robieniu zdjęcia 1.8 )
Tak.
Nikon przygotował stronę szerokikadr.pl, na niej znajdziesz trochę poradników i dla początkujących, i bardziej zaawansowanych, jeśli nie masz żadnej książki o podstawach fotografii, warto poczytać tamte artykuły.

bk2x
03-02-2016, 13:02
ok, dziękuję bardzo za odpowiedź proszę jeszcze o wyjaśnienie:

0) czyli zdjęcia z lampą powinienem wykonywać w jakim trybie jeśli nie A lub na co zwrócić w trybie A uwagę żeby nie było przepałów? - korygowałem to wartością ekspozycji np -0,7...

1) jeśli lampę ustawiam na odbicie światła od sufitu lub od ściany bocznej (pod kątem prostym do obiektu/ osoby fotografowanego - to zoom lampy powinien się pokrywać mniej więcej z wartością ogniskowej obiektywu? - czyli np 35mm obiektyw i zoom lampy50?

r_m
03-02-2016, 14:13
0) czyli zdjęcia z lampą powinienem wykonywać w jakim trybie jeśli nie A lub na co zwrócić w trybie A uwagę żeby nie było przepałów? - korygowałem to wartością ekspozycji np -0,7...
Aparat nie wie, że ma jakiekolwiek dodatkowe oświetlenie, nie bierze tej lampy pod uwagę, więc żadne korekty automatyki nie pomogą, robisz w trybie M.

1) jeśli lampę ustawiam na odbicie światła od sufitu lub od ściany bocznej (pod kątem prostym do obiektu/ osoby fotografowanego - to zoom lampy powinien się pokrywać mniej więcej z wartością ogniskowej obiektywu? - czyli np 35mm obiektyw i zoom lampy50?
Nie, powinien być taki, jak zechcesz - aby uzyskać odpowiednią płaszczyznę świecącą. Jak stoisz przy ścianie, możesz ustawić szeroki kąt świecenia, jak daleko - wąski, ale i tak warto zrobić kilka prób, żebyś sprawdził, czy są jakieś różnice, jakie są i jaki efekt Ci się podoba.

Mam wrażenie, że jesteś kolejną osobą, która kupiła lampę manualną z przypadku, bo była tania, ładna, i w sklepie pisało "do Nikona".
Chyba najlepszą rzeczą jaką mógłbyś zrobić byłoby pozbycie się tej lampy, i kupienie działającej w TTL, bo wyraźnie widać, że chcesz jej używać w sposób, przy którym najlepiej się sprawdzają lampy systemowe, a nie manualne.

bk2x
03-02-2016, 14:56
no niestety jest tak jak napisałeś, przydałaby się jak rozumiem lampa z ttl jak np yn565? rozumiem ze wtedy aparat ma świadomość o jej istnieniu i wartości na lampie dobierane są automatycznie?

GonzoG
03-02-2016, 15:14
Albo "na czuja" (podpierając się histogramem), albo światłomierzem do błysku.

Nie masz instrukcji od lampy? Jak była kupiona w polskim sklepie powinna mieć instrukcję po polsku.

Już tak nie przesądzaj. Nie trzeba ani na czuja, ani żadnego światłomierza.

Tabelka z mocą lampy (niestety ta oryginalna trochę przesądzona) i moc ustala się na podstawie ISO, przesłony i odległości od fotografowanego obiektu.
Wzór jest prosty - odległość * przesłona, do tego doliczamy korektę na ustawioną czułość (ile EV od ISO 100) i mamy wymaganą LP.
Odszukujemy w tabelce i wiadomo jaką moc trzeba ustawić.

A zooma ustawiana wedle uznania, albo węgle ogniskowej. Przy czym na lampie podana jest ogniskowa dla pełnej klatki, więc dla aparatów DX trzeba ustawić 1.5x większą niż na obiektywie.

r_m
03-02-2016, 15:41
Już tak nie przesadzaj. Nie trzeba ani na czuja, ani żadnego światłomierza.

Tabelka z mocą lampy (niestety ta oryginalna trochę przesądzona) i moc ustala się na podstawie ISO, przesłony i odległości od fotografowanego obiektu.
Wzór jest prosty - odległość * przesłona, do tego doliczamy korektę na ustawioną czułość (ile EV od ISO 100) i mamy wymaganą LP.
Odszukujemy w tabelce i wiadomo jaką moc trzeba ustawić.

A zooma ustawiana wedle uznania, albo węgle ogniskowej. Przy czym na lampie podana jest ogniskowa dla pełnej klatki, więc dla aparatów DX trzeba ustawić 1.5x większą niż na obiektywie.

Zapomniałeś dodać: "jeśli palnik lampy jest ustawiony na wprost", a kolega pisał, o odchylaniu palnika...

no niestety jest tak jak napisałeś, przydałaby się jak rozumiem lampa z ttl jak np yn565? rozumiem ze wtedy aparat ma świadomość o jej istnieniu i wartości na lampie dobierane są automatycznie?

Dokładnie tak - przy lampie "systemowej" (obsługującej iTTL) aparat wie, że jest lampa zewnętrzna, odpowiednio się z nią komunikuje, i może dobierać moc błysku automatycznie.

bk2x
03-02-2016, 16:19
Zapomniałeś dodać: "jeśli palnik lampy jest ustawiony na wprost", a kolega pisał, o odchylaniu palnika...

Dokładnie tak - przy lampie "systemowej" (obsługującej iTTL) aparat wie, że jest lampa zewnętrzna, odpowiednio się z nią komunikuje, i może dobierać moc błysku automatycznie.

czyli konkretny model Yongnuo 565 EX II eTTL będzie ok czy iTTL? - czym to się różni?
rozumiem że siła błysku i zoom będzie dobierany automatycznie?

GonzoG
03-02-2016, 16:22
czyli konkretny model Yongnuo 565 EX II eTTL będzie ok czy iTTL? - czym to się różni?
rozumiem że siła błysku i zoom będzie dobierany automatycznie?
Nie. To lampa do Canona, z resztą jestem pewien, że jest to przy niej dokładnie opisane.
Nikon ma i-TTL, ani eTTL.

bk2x
03-02-2016, 16:35
sorki, masz rację oczywiście... źle popatrzyłem...