Zobacz pełną wersję : aRGB vs sRGB - I have problem
Foto1270
02-02-2016, 20:59
Cześć, mam problem i zarazem pytanie. Przestawiłem w swoim aparacie przestrzeń barw z sRGB na aRGB. Zrobiłem dużo fajnych zdjęć i mam teraz problem. Zdjęcia po zgraniu nie mogę otworzyć do edycji RAW. Są tylko do oglądnięcia natomiast Rawy się nie dają edytować. (Robiłem w rawach na 100%) Pytanie: Czy to wina programu ? Czy ja coś niechcący spierniczyłem ? help me :-)
Nie ma to nic wspólnego z przestrzenią ustawioną w body. Masz po prostu źle zgrane NEF. Być może problem wynika podkreślenia na początku.
Jak zgrywasz i czym próbujesz edytować?
Foto1270
02-02-2016, 21:29
Podpinam kabel do body, włączam i zgrywam. Co do programu to Zoner Photo Studio 15 Czechy
Podpinam kabel do body, włączam i zgrywam. Co do programu to Zoner Photo Studio 15 Czechy
To wrzuć kartę do czytnika i zgraj na kompa. Pomoże na 90% ;)
Nikony, aby odróżnić pliki aRGB od sRGB, dodają do plików aRGB znak podkreślnika "_" do nazwy pliku. Ponieważ umieszczają go na początku nazwy, niektóre programy pod "Małego Miękkiego" mogą mieć problem z ich otwieraniem. Nie wiem czemu ale wiem, że mogą. Może wystarczy postąpić jak napisał kolega 'kkokosz' albo do otwarcia/konwersji użyć softu Nikona.
Borat1979
02-02-2016, 23:45
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://treasure.diylol.com/uploads/post/image/406039/resized_jesus-says-meme-generator-jesus-says-you-re-wrong-ef7b83.jpg)
Zawsze używaj czytnika kart. Windows często daje du... przy kopiowaniu przez kabel.
Mariusz81
08-02-2016, 11:34
Czy RAWy z ustawionym w aparacie AdobeRGB zamiast sRGB nadają się już tylko do kosza czy można je przekonwertować w PS na sRGB bez jakiejkolwiek straty na kolorach?
Czy RAWy z ustawionym w aparacie AdobeRGB zamiast sRGB nadają się już tylko do kosza czy można je przekonwertować w PS na sRGB bez jakiejkolwiek straty na kolorach?
RAWy z "ustawionym" AdobeRGB to tak jak zdjęcie w postaci cyfrowej z "ustawionym" 300 DPI.
Ta informacja nie ma kompletnie żadnego znaczenia :-)
Odpowiadając wprost: tak, można je "przekonwertować", ale one nie mają żadnej przestrzeni, czyli nie można, bo nie posiadają żadnej przestrzeni.
RAW nie posiada zapisu kolorów w ogóle, tylko ilości światła jakie padło na czujnik. Kolory powstają po interpretacji tych informacji przez odpowiednie oprogramowanie. Następnie już zinterpretowany plik graficzny trzeba zapisać w jakiejś przestrzeni kolorystycznej, dopiero wtedy, na końcu.
Cytat z postu nr2: "Nie ma to nic wspólnego z przestrzenią ustawioną w body"