PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie laika - kabel synchro, iTTL i fotocela

asche
02-02-2016, 17:57
Zanim kupię kabel synchronizacyjny PC-PC, to zadam pytanie na forum - może ktoś to przerabiał.
Mam kostkę z fotocelą (HYK-4), którą wyzwalam starą lampę Metza (zero ustawień), ustawienie lampy w aparacie w trybie M - wszystko działa prawidłowo lampa jest wyzwalana błyskiem lampy wbudowanej.
Przełączając w tryb iTTL fotocela nie wyzwala lampy (TTL, błysk na pierwszą czy drugą kurtynę - obojętnie).
Chciałbym mimo wszystko, żeby lampa na aparacie (Pixel X800N) wyzwalała drugą lampę, będą w trybie iTTL, więc wymyśliłe, że podepnę lampę na aparacie z fotocelą za pomocą kabla synchronizacyjnego.
Czy takie coś zadziała w trybie iTTL? czy pozostaje tylko lampa w trybie manualnym?

amirez
02-02-2016, 19:20
Nie. Jak lampa nie ma iTTL to nic jej nie wysteruje. Można pokombinować: lampa w aparacie iTTL, na drugiej lampie programowalna fotocela na ostatni błysk. Tak sobie myślę.

asche
02-02-2016, 19:54
Hmmm to jest najprostsza fotocela, tutaj akurat chciałbym żeby to zagrało, że druga lampa (Metz) jest wyzwolona przewodem pc z lampy założonej na stopce aparatu, która działa w iTTL (anie fotocelą)

GonzoG
02-02-2016, 20:00
W lampie masz wejście PC, a nie wyjście. Spinając te gniazda w 2 lampach można uszkodzić lampy, szczególnie jeśli mowa o jakieś starszej lampie i nowej.

Jak chcesz to tanio zrobić, to musisz wpiąć się pomiędzy lampę i aparat (np. do stopki w lampie) i stamtąd brać sygnał do wyzwolenia lampy (styk centralny), ale też musisz zrobić sobie układ izolujący obie lampy (powinna wystarczyć dioda).

asche
02-02-2016, 20:10
No to teraz ma to sens :) . Teraz inaczej - mam jeszcze kabel SC-28A (zamiennik) - są dwa złącza po bokach kostki - da się to wykorzystać w celu wyzwolenia drugiej lampy z kabla?

kazzi
02-02-2016, 20:56
Właśnie przed chwilą sprawdziłem jak to będzie z d700 , SB-800 i SB-25.Lampa SB-800 założona na aparat w trybie ttl bl, SB-25 ustawiona na manual, spięta kabelkiem poprzez gniazda pc w obu lampach.
Zrobiłem kilka próbnych strzałów i wygląda ,że obie lampy wyzwalają się prawidłowo. Dla dokładnego sprawdzenia jak pracuje TTL w SB-800 trzeba by zrobić dokładny test. Nie wiem jak to działa, bo
teoretycznie SB-25 nie powinna się chyba wyzwalać.

GonzoG
02-02-2016, 21:21
To, że lampy spięte przez gniazda PC się wyzwolą, to może być skutek uboczny, ale równie dobrze możesz spalić tym gniazdo lampy, czy nawet układ jej wyzwalania. gniazdo PC nie jest przystosowane do podłączenia pod nie zasilania, to ono ma być źródłem.
Do gniazda PC w lampie podłącza się układ zwierający.

amirez
02-02-2016, 22:00
W instrukcji jest chyba, że gniazdko w sb800 służy do sterowania/podłączenia kolejnych lamp działających w automatyce.

GonzoG
02-02-2016, 22:49
Rzeczywiście, PC w SB-800 służy to również jako gniazdo wyzwalania, ale tylko innych SB-800, ale nie w automatyce.
Do automatyki (TTL) jest drugie gniazdo.

asche
03-02-2016, 23:16
Jeszcze z ciekawości zmierzyłem napięcie w gnieździe PC w Pixelu - ok. 3V, na fotoceli z podpiętym Metzem - ok. 11V, także strach cokolwiek podłączać ;)

GonzoG
03-02-2016, 23:35
To i tak mało, a co będzie gdy podłączysz lampę mającą 20, 40, czy nawet 100V do lampy, której gniazdo PC ma wytrzymałość np. 10V.
Dlatego lampę podłącza się do urządzenia wyzwalającego - ono nie ma żadnego napięcia, albo ma zupełnie pomijalne, a nie do innej lampy...

WALOD
07-02-2016, 22:25
Kiedyś miałem potrzebę doświetlić bardzo ciemną katedrę. Dysponując wtedy D80, założyłem SB800 i pod gniazdo tej lampy podłączyłem kablem PC "młotek" Metz 45 (szyna pod aparatem, palnik w górę). Od tego czasu Metz powrócił do łask i zawsze zabieram go ze sobą, choć rzadko jest używany, bo dzisiaj fotografuję na innych czułościach.