Zobacz pełną wersję : karta czy tarcza do balansu bieli?
Witam. Na allegro widziałam karty do ustawienia poprawnego balansu bieli 3szt. za 15 zł, chciałam takie kupić, lecz zobaczyłam 3xdroższą tarczę o wymiarac 30x30 czy jest jakaś różnica między małą kartą, a dużo większą tarczą?
ekhm... rozmiar ?
przepraszam ale musiałem :wink:
A na serio - podaj może linki ?
Generalnie brałbym raczej coś firmowego - biel/szarość neutralna to nie taka prosta sprawa
przykładowo http://allegro.pl/gm-szara-karta-czarna-biala-zestaw-balans-bieli-i5744683204.html oraz http://allegro.pl/szara-biala-karta-grey-panel-balans-bieli-2w1-wawa-i5549677483.html
Niestety w życiu rozmiar ma znaczenie(tez musiałam:p) ale czy w tym przypadku też?:D
Hmmm te małe karteczki to bym sobie odpuścił.
Co do tej drugiej większej - nie mam pojęcia jak prawdziwa jest neutralność
Mieliśmy na planie Lastolite - sprawdzał sie
A możesz napisać dlaczego potrzebujesz wzorca bieli?
Ponieważ jak ustawie automat to wychodzą tragiczne kolory, natomiast w LR nie potrafię odpowiednio dobrać balansu bieli, a chciałabym robić zdjęcia już z poprawnie dobranym WB wtedy mniej roboty w programie ;) bynajmniej tak mi się wydaje, byłam też ostatnio na warsztatach i tam również polecili taki wzorzec balansu bieli.
Hmmm
Wiesz... To poradzę ci jednak najtańsza metodę i bardzo skuteczna.
Bierzesz zwykłą kartkę papieru do drukarki i nosisz ja ze sobą na zdjęcia.
90% a może i 99% takich kartek jest zbyt niebieska zawyżając temp. barwową. W przypadku światła dziennego o ok. 500 do 1500K
A w przypadku sztucznego ok. 300-700K
Po takim pomiarze wszystko jest zbyt ciepłe ale w LR zjedziesz sobie z temp. barwową i po kłopocie.
To już nie lepiej zainwestować w te 3 małe kartki za 12zl?;D taka kartka z drukarki to jednorazowa sprawa, a to z allegro starczy na dłużej ;) ale dzięki za radę dziś pobawię się zwykłą kartką, a jak nie będę zadowolona z efektu to spróbuję te za 12zl. Pozdrawiam
RobertMiernik
02-02-2016, 13:52
Te karteczki raczej mocno słabe, za małe i bez futerału szybko się zniszczą.
Mitoya to w miarę porządna chińszczyzna, jak już coś kupować to wybrał bym to.
Mam zresztą podobną, sprawdza się poprawnie - nie zawsze jest w punkt tak jak bym chciał i czasem coś w LR jednak przestawiam, ale jeśli masz problemy z WB będzie na pewno dużo bliżej prawidłowości niż bez.
Korzystając jeszcze z okazji zapytam, co w przypadku kiedy mam zdjęcia, wszytskie z AWB i jak wtedy dobrać w Lr najbardziej bliski balans bieli?
DaroD300S
02-02-2016, 13:59
Witam. Na allegro widziałam karty do ustawienia poprawnego balansu bieli 3szt. za 15 zł, chciałam takie kupić, lecz zobaczyłam 3xdroższą tarczę o wymiarac 30x30 czy jest jakaś różnica między małą kartą, a dużo większą tarczą?
Pamięta, ze kartki do drukarek NIGDY nie są białe. Balans na taką kartkę będzie błędny. Z reguły przesuną tonację w kierunku żółtego. Dobra jest dedykowana karta szara Kodaka. A najlepsze coś takiego https://www.markinsamerica.com/MA5/CBL.php?req=CBL110 wiem bo używałem do kamery jeszcze za czasów VX2100.
RobertMiernik
02-02-2016, 14:02
W LR masz pipetę przecież przy balansie, ona służy do wskazania odpowiedniego miejsca (można też się suwakami bawić ale to mocno niewygodne jest).
Pamięta, ze kartki do drukarek NIGDY nie są białe. Balans na taką kartkę będzie błędny. Z reguły przesuną tonację w kierunku żółtego. Dobra jest dedykowana karta szara Kodaka. A najlepsze coś takiego https://www.markinsamerica.com/MA5/CBL.php?req=CBL110 wiem bo używałem do kamery jeszcze za czasów VX2100.
Już to opisałem, wydaje mi sie że wystarczajaco dokładnie.
DaroD300S
02-02-2016, 14:06
Korzystając jeszcze z okazji zapytam, co w przypadku kiedy mam zdjęcia, wszytskie z AWB i jak wtedy dobrać w Lr najbardziej bliski balans bieli?
Zakładam, że fotografujesz w RAWach, bo tylko wtedy zmiana balansu w LR ma sens. Wtedy tak w skrócie wzorzec, kroplomierz i skopiowanie ustawień do pozostałych zdjęć wykonanych w tych samych warunkach. No i oczywiście banał... dobry skalibrowany monitor
A jest sens kupować taki mały przenośny color checker w przypadku gdy robi się zdjęcia sportowe np na hali, gdzie są okna, raz robi się zdjęcie w jedną stronę, raz w drugą, raz pod światło raz nie, raz obiekt jest w cieniu a za chwile w świetle? Wtedy trzeba by mieć zdjęcie color checkera w każdym możliwym ustawieniu?
madebyzosiek
02-02-2016, 14:31
A jest sens kupować taki mały przenośny color checker w przypadku gdy robi się zdjęcia sportowe np na hali, gdzie są okna, raz robi się zdjęcie w jedną stronę, raz w drugą, raz pod światło raz nie, raz obiekt jest w cieniu a za chwile w świetle? Wtedy trzeba by mieć zdjęcie color checkera w każdym możliwym ustawieniu?
Profil trzeba zrobić w każdych warunkach oświetleniowych i na każdym obiektywie, ma to sens, jeżeli chcesz mieć idealne odwzorowanie wszystkich barw, ale... ja chckera sprzedałem, prawie nowego, bo jednak nie widziałem szerszego zastosowania. Owszem, jeżeli robisz fotografię produktową, to jest to super sprawa, jeden klik i wszystkie kolory prawidłowe, ale w większości zastosowań podczas obróbki kolory się w którąś stronę "podkręca" i tam już gadżet jest bezużyteczny. W sporcie raczej na pewno go nie wykorzystasz moim zdaniem. Pozdrawiam serdecznie
bliski czemu ?
temu co pomierzylyby przyrzady , czy temu co subiektywnie odczulas?
Szara kartka jest czesto pomaca ,ale nie rozwiazuje problemu.
dziala dobrze w przypadku , jesli cala scena jest oswietlona rownomiernie swiatlem o tej samej temperaturze barwowej - ale to raczej radki przypadek - moze w Studio z bialymi scianami.
Uzyskany balans bieli bedzie zalezal od tego gdzie umiescic ta karte . Problem przesunie sie wiec w inne miejsce - gdzie najlepiej te karte umiescic?
Czesto wystarczajaco dobry wynik uzyskujemy klikajac na miejsca na zdejciu , ktore wiemy , zer Maja byc neutralnie szare - np szara odziez , sciana , bialko oczu , czy cos w tym rodzaju.
Jesli juz stosujesz karte to pomoca jest o trzech polach rozniacych sie szaroscia - czarne , szare i biale , pozwala to na odpowiednie wyprofilowanie krzywej Gamma w calym zakresie tonalnym , nie tylko dla szarosci odbitej 18%.
moze zdazyc sie , ze z jedna karta 18%poprawnie zbalansujesz szrosci , nadal bedzie w swiatlach lub glebokich cieniach zafarb
W sumie stosujac nawet karte jej prawidlowe uzycie sprowadza sie do doswiadczenia jak jej uzywac.
jedno doswiadczenie - jak balansowac w LR zastepuje sie innym - jak uzywac karty ?
Owszem karta jest pomocna , ale nie gwarantuje automatem prawidlowego wyniku.
Czesto lepszy wynik daje szukanie pipeta takiego miejsca na zdjeciu , ktore da nam wynik , ktory subiektywnie oceniamy jako prawidlowy.
Pelny balans bieli , dopasowanie krzywych mozliwy jest jednak przy uzyciu karty trojpolowej i to oczywiscie pod warunkiem wczesniejszego oprofilowania sprzetu.
cokolwiek szarego wezmiesz , jesli ma byc jednopolowe - bedzie ok.
Dziękuje.
zakup nie jest potrzebny
mozesz wydrukowac sobie szary prostokat o wartosciach RGB 127,127 ,127 i wydrukowac tylko w czerni bieli.
do balansu bieli na jedno pole szarosci ( czyli z grubsza ) w zupelnosci wystarczy.
Taki przenośny jest jednak wytrzymalszy.