PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto EIZO / Jeżeli tak to jaki, do ślubnych fotografii?

major
02-02-2016, 11:58
Hej,
Pytanie do doświadczonych, używających EIZO lub znających temat.

Co fotografowane: Fotografia ślubna + reporterka ogólna, czasami jakiś portret, nieruchomości.
Przeznaczenie zdjęć: internet, odbitki drukowane na EPSON L800, czasami Fotoalbum i coś innego.

Do tej pory od X lat wszystko obrabiane na laptopie i jakoś idzie, ale dziś stawiam pytanie: czy warto zapłacić i kupić EIZO jeżeli nasze zdjęcia będą oglądane w 80% tylko przez internet, komputer, proste odbitki (fotoalbumy odrzucam, bo niby fotolab sam robi koretkę na życzenie).
Tu uprzedzam, że wiem jak gigantyczna różnica jest EIZO = ekran laptopa. Pytam czy warto zapłacić, bo odbiorca (głównie ten oglądający na "zwykłym" ekranie) doceni to.

Jeżeli uważacie że tak, to czy: - CS 230, CS 240 czy CX 241 czy może coś innego? (zakładamy, że pieniądze jak trzeba to się poszuka i na droższego)

wilk325
02-02-2016, 12:04
Nie będę się rozpisywał na temat jakie Eizo, ale dla mnie pytanie trochę źle postawione ;). Ja kupiłem Eizo dla siebie, aby praca ze zdjęciami; jak również oglądanie wszystkiego innego na monitorze nie męczyło moich oczu. To, że efekty pracy na dobrym monitorze są wyraźnie lepsze to nie wszystko. Niestety przychodzi taki wiek, gdzie gapienie się w tani monitor powoduje zaburzenia wzroku, od kiedy w pracy mam Eizo po powrocie do domu nie łzawią mi oczy jak poprzednio :).

Andrzej1974
02-02-2016, 12:09
W sąsiednim wątku trwa mała wojenka na temat dobrych i kiepskich monitorow:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=244372. Zdania są podzielone choć dla mnie wystko jest jasne i oczywiste. ;-)

AdamC2
02-02-2016, 17:08
Wg mnie odbiorca doceni. Prosty przykład ze swojego doświadczenia. Otwieram zdjęcie na lapku i widzę że górny róg zdjęcia jest przepalony bez szczegółów po prostu biały. Normalnie pędzlem bym przyciemniał, żeby nie biło po oczach albo jakaś winieta. Oglądam to samo zdjęcie na Eizo i się okazuje że wszystko jest ok. Jest biało ale widać wszystko. Skóra na lapku jest blada jakby świecąca na Eizo jest naturalna bez " świecenia" Normalnie bym korygował żeby zlikwidować świecenie a tu się okazuje że nie potrzebie. Na odbitce wyjdzie kaszana po takiej korekcji. Polecam wyciągnąć z fotolabu profil papieru i zaszczepić do PS. Potem oddajesz pliki do labu i prosisz o odbitki bez korekcji maszyny i wtedy masz pewność że zdjęcia będą takie jak sobie życzysz. Warunek jest jeden: musisz mieć skalibrowany monitor.

conio
02-02-2016, 17:28
Podpisuję się pod tym co napisał AdamC2. Nie wyobrażam sobie, a mam jakieś stare, budżetowe EIZO, obróbki zdjęć czy jakiejkolwiek bardziej zaawansowanej pracy nad grafiką na innym (słabym) monitorze. Przekłamane kolory, brak gradacji i detalu. Jak w takich warunkach zapewnić aby zdjęcie, nawet w zakresie podstawowych ustawień: balansu bieli czy korekty ekspozycji, było "poprawne"?
Ale oczywiście jak ci zdjęcia dobrze wychodzą nawet z laptopowego monitora (jakaś grupa "specjalna" odbiorców???) , to po co przepłacać :)

gALL
02-02-2016, 17:45
Grupa normalnych odbiorcow co lubi kolorowe, ostre i wyrazne zdjecia, a nie jakies artystyczne maziaje, na ktorych nie widac wujka Gienka w trzecim planie. :D

Tom01
03-02-2016, 03:00
A tymczasem: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152

major
03-02-2016, 13:32
Dzięki piękne za odpowiedzi, czuję, że zakup oprze się na EIZO.
Mam dodatkowe pytanie techniczne. Pracuję w zespole dwuosobowym, czyli potrzebuję dwóch monitorów.
Jaka powinna być minimalna odległość między monitorami 24 cal. zakładając że będą obok siebie w jednej linii? :)

Tom01
03-02-2016, 13:51
Nie ma żadnej minimalnej odległości.

Brassai
16-02-2016, 18:11
A ja bym dopytał, jaki kalibrator do Eizo CX241, czy np. X-Rite Color Munki Display wystarczy?

gALL
16-02-2016, 18:17
Przeciez CX241 ma wbudowany czujnik.

Tom01
16-02-2016, 18:25
Nie. CMD nie jest obsługiwany przez oprogramowanie monitora. Minimum to X-Rite I1 Display Pro.

sufenta
16-02-2016, 18:33
Pisze kolezanka zalozycielka watku, ze od lat wszystko na laptopie obrabia (domyslam sie, ze uzywa laptopowego monitora) i "wszystko jest w porzadku"- po kupnie cs240/270 (niezauwazlane golym okiem roznice w obrazie) i powtornym obejrzeniu zdjec juz obrobionych nic juz w porzadku nie bedzie. Do kompletu polecam eizo ex3 - software na cd razem z monitorem, kabel hdmi trzeba niestety dokupic. pzdr.

Tom01
16-02-2016, 18:44
"EIZO EX3" to zwykły Spyder. ZDECYDOWANIE nie polecam. Czujnik ma 2x większe błędy niż monitor, czyli ustawianie monitora tym ustrojstwem jest formalnie dekalibracją. Nie polecam również połączenia HDMI. Bardzo łatwo wpaść w "telewizyjną" dynamikę i 16 odcieni najciemniejszych i tyle samo najjaśniejszych poleci do kosza. Pomijając "drobny" fakt, że monitorów takich jak CS270 w ogóle się nie podłączy. HDMI przelezie tylko 1920x1080 w porywach do 1920x1200 a 27" wymaga 2560x1400.

sufenta
16-02-2016, 18:48
Wg producenta jedynie hdmi daje mozliwosc pelnego (10 bit) wykorzystania barw. Nalezy uzywac Display port?

dmk
16-02-2016, 19:05
O ile sterownik nie stwierdzi ze podlaczyles tv a nie monitor to tak.

sufenta
16-02-2016, 19:08
na "szczescie" mam cs240 ;-)

Tom01
16-02-2016, 19:08
Wg producenta jedynie hdmi daje mozliwosc pelnego (10 bit) wykorzystania barw. Nalezy uzywac Display port?

To jest nieprawda. 10-bitowy kolor można przekazać do monitora wyłącznie DisplayPortem, tylko z kart Quadro i FirePro i tylko w Adobe CS/CC. Inna sprawa czy w ogóle to widać...

sufenta
16-02-2016, 19:11
danke wieder was gelernt- dziekuje, znow moglem sie czegos nauczyc

Tom01
16-02-2016, 20:34
danke wieder was gelernt

Ju łelkom... ;)

Brassai
16-02-2016, 22:00
Nie. CMD nie jest obsługiwany przez oprogramowanie monitora. Minimum to X-Rite I1 Display Pro.

Hm... To zła wiadomość. A czy pisze o tym gdzieś producent Eizo? Nie znalazłem tego, że jakiś zewnętrzny kalibrator nie obsłuży tego monitora.

gALL napisał: "Przeciez CX241 ma wbudowany czujnik."

No tak, ale piszą, że do pierwszej kalibracji potrzebny jest zewnętrzny kalibrator.
Ciekaw jestem na jak długo wystarczy ta pierwsza kalibracja.

madebyzosiek
16-02-2016, 22:41
Hm... To zła wiadomość. A czy pisze o tym gdzieś producent Eizo? Nie znalazłem tego, że jakiś zewnętrzny kalibrator nie obsłuży tego monitora.

gALL napisał: "Przeciez CX241 ma wbudowany czujnik."

No tak, ale piszą, że do pierwszej kalibracji potrzebny jest zewnętrzny kalibrator.
Ciekaw jestem na jak długo wystarczy ta pierwsza kalibracja.
Pisze o tym X-rite w opisie kalibratorów :-)

Brassai
16-02-2016, 23:22
Pisze o tym X-rite w opisie kalibratorów :-)

Ale w którym miejscu. Ja tylko znalazłem coś takiego:
http://www.xrite.com/i1display-pro/support/kb5568
Ale z tego wynika, że nawet i1 Display Pro nie obsłuży serii Eizo CX, czy CS bo nie ma jej na liście.

madebyzosiek
16-02-2016, 23:28
Nie przytoczę Ci w tej chwili, bo nie pamiętam, ale na stronie jakiegoś sklepu z kalibratorami X-rite
Napisz do użytkownika Skinny500, myślę, że Ci pomoże.
Albo do Tom01, chociaż widzę, że on pisze w tym wątku :-)

Tom01
17-02-2016, 00:18
A czy pisze o tym gdzieś producent Eizo?

Oczywiście:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/EIZO_ColorNavigator_czujniki_1-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/EIZO_ColorNavigator_czujniki_1.jpg)

Zewnętrzny czujnik jest potrzebny do kalibracji i rekalibracji. Wbudowany w monitorach serii CX służy do jej utrzymywania w niezmienionej formie.

Brassai
17-02-2016, 00:37
Oczywiście:

Zewnętrzny czujnik jest potrzebny do kalibracji i rekalibracji. Wbudowany w monitorach serii CX służy do jej utrzymywania w niezmienionej formie.

Ok. wielkie dzięki. A co to jest ten czujni EX3 - wygląda jak kalibrator. Czy on jest w zestawie z monitorem?

Tom01
17-02-2016, 00:53
To jest Spyder 5 Express. Jak wcześniej pisałem, nie zalecam użycia z jakimikolwiek monitorami EIZO a już szczególnie serią CS/CX/CG. Sam kalibrator ma błędy 2x większe niż błędy monitora, więc kalibrując tak naprawdę rozregulowujemy go.