Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Drugi nikon w domu-coś bardziej pro

kameleon30
02-02-2016, 10:29
Witam Panowie,
mam małą prośbe o pomoc w doborze nowej lustrzanki-do tej pory cykałem (bo fotografią tego nazwać nie można) N D40 ze względu głównie na budzet domowy. Wycisnąłem z tego aparatu chyba wszystko co się da - ale na te czasy już zdecydowanie odstaje i przydałoby się coś nowego-najlepiej pełnaklatka.
W nowościach jestem do tyłu-nie wiem jaki model będzie odpowiedni. Robie foty nieprofesjonalnie, raczej hobbystycznie-sporo kręce na rawach, później fotomontaże w PS, zdjęcia nocne itp - raczej uniwersalne zastosowania-na impreze rodzinną, porteret itp.
Chciałbym też ponagrywać video - tu zależy mi na dobrej jakości obrazu.
Który z modeli bedzie odpowiedni? Bardzo podoba mi się konkurencja Canon EOS 5D Mark III - może coś w ten deseń?
Na poczatek coś z kitowym obiektywem zmiennoogniskowym - preferuje raczej szerszy kąt, rzadko wychodziłem poza 80mm. bardziej niskie f mnie kręci ;)
Budzet mam 5-6tys

MstrG
02-02-2016, 10:43
Nie wiem dlaczego dałeś post w dziale jednocyfrówek, ale za taką kwotę w FF to możesz szukać tylko D600/D610 plus obiektyw - jednak aby lepiej doradzić to napisz co dokładnie fotografujesz i gdzie, czy potrzebne Ci jasne światło itp.
Zastanów się jednak nad D7200.

KELT
02-02-2016, 13:55
Zastanów się jednak nad D7200.

Popieram. Poczytaj o różnicach między pełną klatką a nowymi cropami i zastanów się czy potrzebujesz taki aparat. Poczytaj też opinię osób które wróciły z pełnej klatki do mniejszego formatu.

Peterpl
02-02-2016, 14:26
Jeśli nie potrzebujesz autofocusa z kosmosu i rozpatrujesz kupienie używanego aparatu to 5d mark ii powinien cię w pełni zadowolić, a na obiektywy też powinno starczyć, ale klawiszologia inna. Ja szczerze przyznam że zdecydowanie wolę obsługę nikonów. Z nikona jeśli chcesz filmy kręcić to d750/d610. Jeśli tylko zdjęcia bierz d700.

Andrzej1974
02-02-2016, 18:26
(...) Poczytaj też opinię osób które wróciły z pełnej klatki do mniejszego formatu.

Poczytaj np pod linkiem http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=264714. I zestaw to z rodzajem fotografii, która Cię najbardziej interesuje tj typem zdjęć, które robisz. Wspominam o tym nie bez powodu gdyż zauważyłem, że niektórzy nie doczytali i mają problem ze zrozumieniem, co np TOP67 napisał. Później wielu podnieca się nowym DXem przy robieniu np portretów bo wyczytali gdzieś na forum, że kilka znanych tu osób przeszło z FXa na DX. Wow. A TOP67 wyraźnie napisał już wszystko w pierwszy poście. No ale skoro on przeszedł na nowego DXa to mamy nowego króla... D7200 i koniecznie (na ślepo) trzeba mieć to body bo na pewno będzie wow.

hostman22
02-02-2016, 18:32
sprzedaj wszystko do nikona i kup marka 3, jak Ci się podoba. Trudno mówić, że masz jakiś system, więc wybrać możesz wszystko co jest na rynku.

poste
02-02-2016, 19:19
Nie wiem, czy d7200 jest nowym królem :D bo dla wielu jest nim wciąż d700, więc zaraz pewnie ktoś doradzi taki zestaw. ;-)

Problem polega na tym, że w sumie niemała kasa, którą chcesz przeznaczyć, będzie za mała na nowego FX, zwłaszcza z sensowymi szkłami, typu podstawowy jasny zoom ze stabilizacją. Możesz oczywiście biegać z d610 i N50, taki nowy zestaw da radę jeszcze kupić w mniej więcej założonej kwocie, mz taki i tylko taki obiektyw jest jednak sporym ograniczeniem.

Natomiast w tej kwocie całkiem nieźle zmieści się d7200 z Sigmą 17-50/2.8 , zostanie nawet na jakiś filtr czy kartę. Zestaw więcej niż bardzo zacny dla amatora. Przeskok z d40 będzie spory, także jeśli chodzi o ergonomię. No, ale jeśli dasz się przekonać do FX , i pomyślisz o używanym sprzęcie, to zaraz zapewne dostaniesz rady dotyczące odpowiednich zestawów.

Andrzej1974
02-02-2016, 20:01
@poste
A co z tymi, którzy nie lubią zumow tylko znacznie fajniejsze stałki? Mi np przepięknie leży w łapce duet D750 + N85/1.8G. Od biedy bym poszedł w D610.

poste
02-02-2016, 21:12
Mnie np. "przepięknie leży w łapce" 35 na DX, ale nie poleciłbym takiego szkła jako jedynego, mimo, że ogniskowa znacznie bardziej uniwersalna niż 85 na FX.

bolth
02-02-2016, 21:54
@poste
A co z tymi, którzy nie lubią zumow tylko znacznie fajniejsze stałki? Mi np przepięknie leży w łapce duet D750 + N85/1.8G. Od biedy bym poszedł w D610.

I tu jest pies pogrzebany,muszę żonie jakiegoś taniego zuma kupić,myślę nad Nikonem 24-50 f3.3-4.5 bo ona musi sobie pokręcić heh.Dla mnie 85mm f1.8 D

Czytałem http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=264714. każdy robi z pieniędzmi co mu się podoba,nie ma nad czym gdybać,aczkolwiek trzeba się zastanowić nad zmianą systemu Czy to na FX czy to na Canona lub mirrorless

A mnie kręcą starsze szkiełka a te są dosyć tanio do wyrwania,trzeba się czaić :)

Andrzej1974
02-02-2016, 22:00
Mnie np. "przepięknie leży w łapce" 35 na DX, ale nie poleciłbym takiego szkła jako jedynego, mimo, że ogniskowa znacznie bardziej uniwersalna niż 85 na FX.

Ja jednak do fotografowania ludzi wolałbym swoją wersję sprzętową. Nawet wtedy jeśli jest mniej uniwersalna od Twojej. :-)

poste
02-02-2016, 22:18
Nie neguję zalet Twojego zestawu, jednak autor napisał
raczej uniwersalne zastosowania-na impreze rodzinną, porteret itp.. Według mnie będzie za wąsko, ale co kto lubi.

hostman22
03-02-2016, 00:58
zaraz, kupujesz aparat dla siebie, czy dla żony? Żona jeżeli nie ma bakcyla foto, to na pewno nie będzie torbić ani marka3, ani d7200 z 16-80. Żonie kup lx100, a sobie to na co masz ochotę, robienie jakiś dziwnych kompromisów mija się z celem.

cz4rnuch
03-02-2016, 08:46
Co do dylematu kameleona to wydaje mi się, że w tych pieniądzach nie znajdziesz FFa ze standardowym zoomem (przynajmniej nie nowego). Dobrze filmuje D750 który oprócz 4K, dobrego AFu podczas filmowania i peakingu ma wszystko co potrzebne zarówno do foto jak i do video. No ale jest dla Ciebie za drogi. Za drogi będzie też D610. Ten nie ma już tak dobrego video a skoro jak sam piszesz niskie wartości przysłony (czyli jak rozumiem budyniowate tło) Cię nie interesują to tracisz jeden z atutów pełnej klatki. Może lepiej skup się na cropie. W zależności od tego na czym bardziej Ci zależy rozważyłbym D5500 ze względu na jakość video i ruchomy, dotykowy ekranik lub D7200 za całą resztę.

MstrG
03-02-2016, 09:35
D750 nie ma 4K, dopiero D5 i D500.

cz4rnuch
03-02-2016, 09:53
Może wyszło to nieczytelnie ale chodziło mi o to, że D750 nie ma ani 4K, ani peakingu ani dobrego AFu podczas filmowania.

MstrG
03-02-2016, 10:03
Może wyszło to nieczytelnie ale chodziło mi o to, że D750 nie ma ani 4K, ani peakingu ani dobrego AFu podczas filmowania.

Racja, wstałem dopiero :D

Glowa
03-02-2016, 14:42
Z przyimkiem "oprócz" trzeba być ostrożnym :)

http://sjp.pwn.pl/sjp/oprocz;2495815.html