PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia na ekranie kompa super po wywołaniu za ciemne

Marek30
01-02-2016, 20:58
o co kaman ? wyczytałem że problem może polegać na skalibrowaniu ekranu w kompie ktoś coś jakieś porady ? nie znalazłem tematu na forum chyba ze ktoś mnie naprowadzi.

madebyzosiek
01-02-2016, 21:03
Słabo szukasz... A najlepiej zacznij od znacznego obniżenia poziomu podświetlenia matrycy, tak do maksymalnie 35% i z takim podświetleniem szykuj zdjęcia do wywołania. Pozdrawiam serdecznie

RomanZWrocławia
01-02-2016, 21:48
kaman o to że trzeba przysiąść fałdów:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
pierwszy post i już dajcie mi na talerzu bo szukać mi się nie chce. Znalezienie tej informacji trwa krócej niż zarejestrowanie się na forum

GonzoG
01-02-2016, 22:26
kaman o to że trzeba przysiąść fałdów:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
pierwszy post i już dajcie mi na talerzu bo szukać mi się nie chce. Znalezienie tej informacji trwa krócej niż zarejestrowanie się na forum
monitor akurat tu nie ma nic do rzeczy.

Problemem jest to, że ludzie walą podświetlenie w nich na full i później larum, bo albo na monitorze za jasne a na aparacie dobre, albo na monitorze dobre, a na odbitkach słabo.

o co kaman ? wyczytałem że problem może polegać na skalibrowaniu ekranu w kompie ktoś coś jakieś porady ? nie znalazłem tematu na forum chyba ze ktoś mnie naprowadzi.
Przestań oglądać jasność zdjęć na monitorze, a zacznij na histogramie. Skończą się problemy z jasnością.

Ogryzek
01-02-2016, 22:28
Zacznij od wyregulowania monitora.
http://www.lagom.nl/lcd-test/

Marek30
01-02-2016, 22:30
o dziękuje :)

Ogryzek
01-02-2016, 22:42
zjedź jasnością na 20-30 a potem jedź kontrastem z niskiej wartości w górę i wyreguluj poziom bieli.
Przyjemne testy gamma dla poszczególnych kanałów RGB są tutaj: http://heima.olivant.fo/~styrheim/tools/moncal/moncal.html
W zabawie chodzi o to aby metodą kolejnych przybliżeń uzyskać prawidłowy poziom czerni, bieli i gamma. Cudów nie będzie ale prawdopodobieństwo rozczarowania w LAB'ie spadnie znacząco.

karad
01-02-2016, 23:08
Witam. Metodą prób dojdziesz do celu . Zrób korektę ekspozycji i wywołaj 2-3 zdjęcia w tym samym labie w małym formacie .Jak za mało - to popraw . Kilka razy to popróbujesz i masz ustawione w/g labu i to za max 10-20zł. Bardzo prosta i tania kalibracja monitora

Marek30
01-02-2016, 23:24
popróbuje z tą ekspozycją i histogramem dzięki zobaczymy co to da ;)

Mathis
02-02-2016, 00:33
zjedź jasnością na 20-30 a potem jedź kontrastem z niskiej wartości w górę i wyreguluj poziom bieli.
Przyjemne testy gamma dla poszczególnych kanałów RGB są tutaj: http://heima.olivant.fo/~styrheim/tools/moncal/moncal.html
W zabawie chodzi o to aby metodą kolejnych przybliżeń uzyskać prawidłowy poziom czerni, bieli i gamma. Cudów nie będzie ale prawdopodobieństwo rozczarowania w LAB'ie spadnie znacząco.

co ma zrobić z kontrastem? w LCD suwaka kontrastu pod żadnym pozorem się nie rusza! choćby jakieś testy czy "specjaliści" mówili że mamy nim coś regulować.

Marek30 najlepiej włącz biała stronę na monitorze, połóż biała przed monitorem i tak reguluj jasność aby kartka byla tak samo jasna jak monitor. Pamiętaj też że zdjęć nie obrabia się po ciemku.

Ogryzek
02-02-2016, 08:42
rusza rusza, ale Ty wiesz lepiej, po to w pierwszym teście jest coś takiego jak White Saturation, które niestety/stety zależne jest od składowej wartości gamma (np. u mnie). Nie jestem "specjalistą" ale mam jakieś swoje skromne doświadczenie. Wartości kontrastu nie rusza się tam gdzie jej nie ma np. w laptopach. Skoro producent przewidział możliwość zmiany tego parametru to znaczy, że ta zmiana może być konieczna. Howgh...

Merde
02-02-2016, 11:13
rusza rusza, ale Ty wiesz lepiej, po to w pierwszym teście jest coś takiego jak White Saturation, które niestety/stety zależne jest od składowej wartości gamma (np. u mnie). Nie jestem "specjalistą" ale mam jakieś swoje skromne doświadczenie. Wartości kontrastu nie rusza się tam gdzie jej nie ma np. w laptopach. Skoro producent przewidział możliwość zmiany tego parametru to znaczy, że ta zmiana może być konieczna. Howgh...
A czy sprawdzałeś jak wpływa zmiana kontrastu na przejścia tonalne?

Ogryzek
02-02-2016, 11:18
przeczytaj ale przeczytaj ze zrozumieniem moje poprzednie wypowiedzi

Mathis
02-02-2016, 12:00
czytam i sądzę że nie masz pojęcia o czym mówisz, ale skoro po Twoich zmianach kontrastu masz lepszy obraz to tylko się cieszyć, a że to jest niezgodne że sztuka kalibracji monitorów i pracy z kolorem to inna sprawa.

Merde
02-02-2016, 12:23
przeczytaj ale przeczytaj ze zrozumieniem moje poprzednie wypowiedzi

Też przeczytałem, również te w wątku o tanim monitorze.

A teraz lektura dla ciebie:

http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=1481

PS: Nie, nie mam monitora graficznego, tylko stare (bodaj siedmioletnie), półamatorskie Eizo S2231W.

Ogryzek
02-02-2016, 14:00
http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php

ile pól szarych kwadratów widzisz na monitorze? czy jakieś z nich zlewają się z tłem?

Merde
02-02-2016, 15:00
http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php

ile pól szarych kwadratów widzisz na monitorze? czy jakieś z nich zlewają się z tłem?

Na S2231W sprawdzę w domu, tutaj mam niestety tylko TN (choć jak na TN całkiem sensowny, tj. nie jest to typowa spawarka).

Widzę do 253, przy czym obniżenie kontrastu nie powoduje "pojawienia się" 254, a jego zwiększenie błyskawicznie powoduje znikanie kolejnych aż do 244 włącznie (przy kontraście ustawionym na 73%).

Ogryzek
02-02-2016, 17:23
I teraz wyobraź sobie, że otrzymujesz monitor, który fabrycznie nie jest tak ustawiony jak Twój i aby uzyskać widoczność pola 253/254 musisz gmerać w kontraście; uwierz mi tak się zdarza i nie tylko w monitorach za 200zł z matrycą TN.
Jak już masz ustawiony poziom bieli otwierasz palety z gamma i jeśli jest tak jak być powinno to cud miód. Natomiast jeśli musisz zmienić całą składową gamma to poziom bieli może się zmienić i wracamy wtedy do punktu pierwszego czyli kontrastu. Dziękuję za zrozumienie :-)

Merde
03-02-2016, 16:27
I teraz wyobraź sobie, że otrzymujesz monitor, który fabrycznie nie jest tak ustawiony jak Twój i aby uzyskać widoczność pola 253/254 musisz gmerać w kontraście
Przecież ci napisałem, że zmiana kontrastu nie powoduje że widzę więcej tych twoich szachownic, może spowodować co najwyżej to, że będę widział ich mniej (przez obcięcie poziomu bieli).

W jaki sposób zmniejszenie ilości informacji (bo do tego sprowadza się w monitorach LCD regulacja kontrastu) ma się przyczynić do poprawy obrazu?

Przeczytałeś wątek na mva do którego podałem link?

Marek30
08-02-2016, 13:50
Panie i Panowie dostałem profile z labu i teraz moje pytanie bo chce je załadować do ps6 dobrze to robię ?:)

www.fotosik.pl/zdjecie/1be42197c8d87c63

Marek30
08-02-2016, 18:44
znalazłem cosik takiego :

Aby zainstalować profil kolorów
Profile kolorów związane z konkretnymi urządzeniami są często dołączane podczas instalowania tych urządzeń na komputerze. Dokładność tych profilów (nazywanych często profilami typowymi lub profilami wbudowanymi) bywa różna, w zależności od producenta. Innego rodzaju profile można uzyskać od firm (np. poligraficznych). Można też używać specjalnego sprzętu i tworzyć własne profile.
• W systemie Windows należy kliknąć na profilu prawym przyciskiem myszy, po czym wybrać polecenie Instaluj
profil. Można też skopiować profile do folderu WINDOWS\system32\spool\drivers\color (Windows XP) lub
WINNT\system32\spool\drivers\color (Windows 2000).
• W systemie Mac OS należy skopiować profile do folderu /Library/Application
Support/Adobe/Color/Profiles/Recommended. Inna możliwe miejsce zapisania profili to folder
/Users/username/Library/ColorSync/Profiles.
Po zainstalowaniu profilów kolorów należy ponownie uruchomić aplikacje firmy Adobe.

ale post wyżej zamieściłem jeszcze żebyście mi powiedzieli czy ok :P

sorki ale jestem nowicjuszem ;) jeszcze mam pytanie czy najpierw obrabiac foto i potem załączyć profil czy najpierw załączyć profil i obrabiać foto na profilu ?

Mikołaj
08-02-2016, 20:35
Powinno się obrabiać z włączonym profilem, chociaż sam tak nie robię (tylko czasami zerkam kończąc obróbkę czy wszystko OK). Ale te profile myślę, że ci nic nie pomogą. I - skalibrować monitor. II - robić próbne odbitki i zobaczyć jaka różnica. III - nie zmieniać laboratorium.

GonzoG
08-02-2016, 20:55
znalazłem cosik takiego :

Aby zainstalować profil kolorów
Profile kolorów związane z konkretnymi urządzeniami są często dołączane podczas instalowania tych urządzeń na komputerze. Dokładność tych profilów (nazywanych często profilami typowymi lub profilami wbudowanymi) bywa różna, w zależności od producenta. Innego rodzaju profile można uzyskać od firm (np. poligraficznych). Można też używać specjalnego sprzętu i tworzyć własne profile.
• W systemie Windows należy kliknąć na profilu prawym przyciskiem myszy, po czym wybrać polecenie Instaluj
profil. Można też skopiować profile do folderu WINDOWS\system32\spool\drivers\color (Windows XP) lub
WINNT\system32\spool\drivers\color (Windows 2000).
• W systemie Mac OS należy skopiować profile do folderu /Library/Application
Support/Adobe/Color/Profiles/Recommended. Inna możliwe miejsce zapisania profili to folder
/Users/username/Library/ColorSync/Profiles.
Po zainstalowaniu profilów kolorów należy ponownie uruchomić aplikacje firmy Adobe.

ale post wyżej zamieściłem jeszcze żebyście mi powiedzieli czy ok :P

sorki ale jestem nowicjuszem ;) jeszcze mam pytanie czy najpierw obrabiac foto i potem załączyć profil czy najpierw załączyć profil i obrabiać foto na profilu ?
To nie ma nic wspólnego z profilami labów. Te ustawia się tylko w PS / LR albo sofcie od monitorów zdolnych symulować urządzenia wyjściowe na podstawie profili.
Tak czy owak robi się to po to, aby sprawdzić poprawność kolorów i tylko i wyłącznie wtedy, gdy masz w miarę dobry i poprawnie skalibrowany monitor.
Jak również sprawdza się w ten sposób czy i jakie kolory z użytej palety przekraczają zakres urządzenia i zostaną zatracone.

W twoim przypadku raczej nie da to nic, bo profil tylko w małym stopniu jest odpowiedzialny za jasność.

Marek30
08-02-2016, 21:06
GonzoG tak jak piszesz, chodzi mi o profil w ps, a tak jak pisał Mikolaj ze obrabia się foto na włączonym profilu. Ale szczerze powiem tak ze dużej różnicy nie ma pomiędzy profilem z laba a standardowym ustawieniem w ps, byc moze dla tego że jeszcze nie mam skalibrowanego monitora, być może przy skalibrowanym różnica bedzie większa.

Zdebik
08-02-2016, 21:13
Kup najprostrzy kalibrator i po problemie.

GonzoG
08-02-2016, 21:31
GonzoG tak jak piszesz, chodzi mi o profil w ps, a tak jak pisał Mikolaj ze obrabia się foto na włączonym profilu. Ale szczerze powiem tak ze dużej różnicy nie ma pomiędzy profilem z laba a standardowym ustawieniem w ps, byc moze dla tego że jeszcze nie mam skalibrowanego monitora, być może przy skalibrowanym różnica bedzie większa.
Nie. Różnicy nie będzie jeśli lab ma dobrą i poprawnie skalibrowaną maszynę. Profil jest od tego, aby "naprawić" błędy w interpretacji kolorów przez maszynę. Jak ich nie ma, to i profil nie będzie nic zmieniał.

Marek30
08-02-2016, 23:25
Dobra ale pracując (obrabiając) foto na danym profilu, po zakończonej obróbce przed zapisaniem dajemy edycja>konwertuj do profilu a następnie ustawiamy profil z labu tak ? jak w linku ?
www.fotosik.pl/zdjecie/525e1cbb13c1e621
i takie foto do druku mam rozumieć ?

Marek30
09-02-2016, 00:02
Ewentualnie myślałem o jeszcze czymś kto ma z was mega fajny monitor i nie ma z tym problemów jak ja byłbym wdzięczny jak by ktoś na próbę obrobił mi to foto a ja porównał bym sobie to z moim jaka to różnica jest... Nie mam pomysłów juz chyba najprościej kupić ten kalibrator...

Mathis
09-02-2016, 00:05
Nie konwertuje się zdjęć do profilu labu chyba że ten tego wymaga, 99% drukarni i labow sami konwertuja pliki które otrzymali - większość z nich wymaga sRGB, co lepsze Adobe RGB

Marek30
09-02-2016, 00:16
No nic czyli Kaliblator trzeba bedzie zakupić, bo zdjecia obrabiać i wstawiać czy to na strony internetowe czy to oglądając na kompie CD itd. Są oki, problem jest przy odbitkach kupując taki kalibrator moje odbitki bedą takie jak na kompie po obróbce ? No w 90% niech takie bedą ...

GonzoG
09-02-2016, 01:10
Dokładnie - profilu używa się do podejrzenia jak by to wyglądało. Nie konwersuje się do niego, bo przecież lab właśnie po to ma profil, aby ze standardów (czy to sRBG czy AdobeRGB, czy innych) przetworzyć pod maszynę.
Jak wyślesz im zdjęcie zapisane pod ich profil, to może zostać on użyty 2x i kolory się na pewno rozjadą.

Kalibratora też nie potrzebujesz. Wejdź na notebookcheck i poszukaj tam swojego laptopa, oni mają profile. Przy jakości monitora w laptopie zazwyczaj taki ogólny profil wystarczy, a 1500zł zostanie Ci w kieszeni.
Ew. znajdź jakąś firmę z kalibratorem i niech Ci skalibrują. Koszt dla laptopa to do 100zł.

Ale to też nie będzie miało wpływu na postrzeganie jasności zdjęć, bo kalibruje się przy ustawionej określonej jasności bieli, ale jeśli nie masz stanowiska z dokładnie taką jasnością oświetlenia, to i tak będziesz w d***, bo jasność monitora trzeba za każdym razem ustawić względem ilości światła w otoczeniu i gdy będzie jasno, to zdjęcia będą na monitorze za ciemne, a gdy będzie ciemno, to będą za jasne, mimo, że w rzeczywistości cały czas będą miały dokładnie taką samą jasność.

Tak więc, póki nie nauczysz się ustawiać jasności monitora, albo ustawiać jasności zdjęć pod histogram, to nie masz co pchać się w dodatkowe wydatki, chyba że będzie to monitor z czujnikiem światła i automatycznym ustawianiem jasności podświetlenia.

marcinn29
29-06-2016, 13:40
Cześć,
podpowiedz proszę jak można z tej strony ściągnąć profil ICC.

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Latitude-E5540.116649.0.html

jest tam Plik ICC (X-Rite i1Pro 2) - ale mi się zapisuje jako html.

ksh
29-06-2016, 15:37
http://www.notebookcheck.pl/uploads/tx_nbc2/Dell_Latitude_E5540.icm
ściąga się normalnie, to ten plik ?