PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wyłączyć błysk w SB-600

caliber50
01-02-2016, 16:09
Witam,

Chciałbym czasami wykorzystać lampę SB-600 tylko do wspomagania AF-u w D610 (wyczytałem gdzieś, że czerwone diody z lampy zewnętrznej lepiej wspomagają AF niż lampka z korpusu).
Jak w takim razie na stałe wyłączyć sam błysk z lampy w sb-600 ? Czy można to zrobić z poziomu lampy czy korpusu ? Udało mi się jedynie tak ustawić, że pod przyciskiem Fn mam przypisane BRAK BŁYSKU i muszę go przytrzymać w trakcie robienia zdjęcia i faktycznie wtedy lampa nie błyska a diody z lampy wspomagają AF. Chciałbym natomiast ustawić to na stałe, tak żebym nie musiał trzymać dodatkowego przycisku w trakcie robienia zdjęcia gdyż jest to mocno nie wygodne. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

K4JT3K
01-02-2016, 17:10
Ja używam tego właśnie w taki sam sposób jak to napisałeś. Czyli pod FN mam brak błysku, mi nie przeszkadza wciskanie tego guzika przed zrobieniem zdjęcia. Jeżeli jest jednak inny sposób aby to zrobić to również chętnie go poznam.

hostman22
03-02-2016, 20:58
nie mam sb600 więc takie moje gdybanie.. ;), obrócić palnik do tyłu, w lampie af-assist, a w aparacie sterownik błysku.. powinno zadziałać... ;)

(w sb-800 mam ikonkę w opcjach lampy od tego.)

grzegorzdz72
04-02-2016, 15:32
Sprawa rozwiązana i okazała się banalnie prosta, wystarczy w korpusie przytrzymać przycisk z oznaczeniem lampy błyskowej (ten z przodu korpusu) i przekręcić pokrętłem (od przesłony lub czasu, teraz nie pamiętam) do czasu aż na wyświetlaczu ustawimy przekreślony znak lampy błyskowej, czyli bez błysku. Wówczas po podłączeniu zewnętrznej lampy, wspomaganie AF z diodami będzie działać, a sama lampa nie będzie się wyzwalać.

caliber50
04-02-2016, 16:04
Sprawa rozwiązana i okazała się banalnie prosta, wystarczy w korpusie przytrzymać przycisk z oznaczeniem lampy błyskowej (ten z przodu korpusu) i przekręcić pokrętłem (od przesłony lub czasu, teraz nie pamiętam) do czasu aż na wyświetlaczu ustawimy przekreślony znak lampy błyskowej, czyli bez błysku. Wówczas po podłączeniu zewnętrznej lampy, wspomaganie AF z diodami będzie działać, a sama lampa nie będzie się wyzwalać.

dzięki za info