PDA

Zobacz pełną wersję : Domowe Studio Fotograficzne

PablooPhotography
31-01-2016, 15:14
Witam, od jakiegoś czasu przymierzam się do stworzenia domowego studia fotograficznego. Owe studio chcę stworzyć w moim własnym pokoju. Wymiary 5,5 x 5m wysokość: 3m.
I chciałbym żebyście mi doradzili co do sprzętu, który chcę kupić, ewentualnie co zmienić, czego się wystrzegać itd.
Fotografować w tym studio chcę głównie portrety, ale też całe postaci jak i również produkty.

1. Tło fotograficzne:
b)tło kartonowe http://allegro.pl/tl...5191239505.html kupił bym białe i czarne na początek z tym że szersze

2. Belka poprzeczna do teł:

b)130-300cm http://allegro.pl/te...5626580532.html

3. Lampa błyskowa:
a) posiadam reporterską yongnuo YT568 EX II do której dokupił bym statyw oraz mocowanie bowens z softboxem ale jaki softbox jakie wymiary ?
b)lampa błyskowa studyjna : myślę nad 300/400 watowymi studyjnymi
http://allegro.pl/qu...5908239650.html
http://allegro.pl/st...5938437987.html
http://allegro.pl/qu...5785670065.html

4. Kostki synchro:
no i tutaj nie wiem jak by to połączyć żeby lampa reporterska błyskała razem z studyjną, jakie wyzwalacze wybrać? Yongnuo RF603 ?

5. Softbox/ parasolka
parasolka do reporterskiej 100 cm biała? czy biało czarna czy softbox ? a jak softbox to jaki? też 60x90 jak do studyjnej czy moze jakiś inny?

softbox 60x90 z greedem do studyjnej : http://allegro.pl/su...5805165344.html

6. blenda : jakaś 5w 1 110x90 ?

Całkowity koszt: max: 1000zł
Prosił bym o rady i z góry dziękuję :)

Jacek_Z
01-02-2016, 00:38
Linki są złe.
Blenda biało-srebrna. Zapomnijcie o istnieniu blend 5 w 1. Rozmiar jak największy (120x180). Małe rozmiary blend załatwisz paczką styropianu do ociepleń budynków. W fotografii produktowej używa się czasami kilku płyt z różnych stron. Dlatego piszę o całej paczce.

Co do lamp - nie kupujcie tych najtańszych - mają za mały zakres regulacji i słabe piloty. Sensowna lampa o mocy 300Ws kosztuje jakieś 600 zł (silny pilot i podział mocy do 1/64- 1/32)
Ale wy często szukacie sprzetu, którym mozna robić wszystko. A to nie jest wtedy tanio. Polecam lampy na którymch pracowałem - 400 Ws kosztuje 1000 zł - http://fripers.pl/p/lampa-studyjna-msn-2-400-jinbei-z-odbiornikiem-radiowym/
Ma 1/128 mocy, ma pilota 300 W, ma krótki błysk, ma HSS, ma sterowanie z radia.

PablooPhotography
01-02-2016, 16:27
Hmm 1000 zł to dość dużo jak na mój budżet, chciałem z lampą zmieścić się do 650zł. I zastanawiałem się nad Lampa Quantuum Move 300 albo Move 400. Z tym że jakie musiał bym mieć nadajniki/odbiorniki żeby ta lampa błyskała razem z reporterską yongnuo YT568 EX II ? YongNuo RF-603 II by działał z tą Quantuum i YT ?
I czy softbox 60x90 do studyjnej i reporterskiej byłby odpowiedni ?

r_m
01-02-2016, 16:47
Wyzwalacz radiowy - dowolny. W 568 masz tryb S1 = fotocela, dokładnie tak działająca, jak w lampie studyjnej.
Oszczędnościowo wystarczy jeden odbiornik, jeśli druga lampa "zobaczy" błysk z lampy mającej odbiornik wyzwalacza radiowego.
Tak, byłby odpowiedni, o ile założysz go do jednej albo drugiej,
Nie, nie będzie odpowiedni, jeśli potrzebujesz źródła światła o innym kształcie albo innej wielkości.
Quantuum Move - obok masz wątek, w którym te lampy okazały się problematyczne ze względu na za mały zakres regulacji do potrzeb kolegi - ale to wcale nie znaczy, że u Ciebie też będzie podobny problem. Jednak jak kupisz, i okaże się, że na minimalnej mocy jest za mocna, będziesz mógł mieć pretensje tylko do siebie ;)

W sumie nie do końca rozumiem Twój wątek, wygląda na to, że masz już dokładnie określona listę zakupów, i chciałbyś potwierdzenia, że masz kupić to, co wypisałeś?
W Katowicach masz kilka niedrogich miejsc do wynajęcia (studio), nie lepiej wydać kilkadziesiąt zł, żeby się upewnić, czy to chcesz kupić sprawdzi się w Twojej pracy, niż wydać, i potem żałować zakupu?

Jacek_Z
01-02-2016, 16:59
Hmm 1000 zł to dość dużo jak na mój budżet, chciałem z lampą zmieścić się do 650zł. I zastanawiałem się nad Lampa Quantuum Move 300 albo Move 400. Z
I czy softbox 60x90 do studyjnej i reporterskiej byłby odpowiedni ?
Odpowiem od końca - rozmiar softboxu - zalezy od rodzaju światła jakie chcesz dostać i od odległości z jakiej będziesz go w praktyce używał. Tego nie wiem, więc nie odpowiem.

Move 300 mają podział mocy .. nie wiem jaki. Bo raz piszą, że 5 przysłon (czyli do 1/32) a w instrukcji jest, że na wyświetlaczu jest 5.0 do 8.0 czyli wg mnie to jest... 1/8. Coś tu jest naknocone.
Pilot (światło modelujące) 150 W - też by mógł być silniejszy.

Nie napisałeś jakie cechy mają mieć lampy. Bo w watkach obok okazało się, że ludzie chcą mieć lampę by robić produktówkę ale i portrety móc robić na dziurze 2.0 (czyli potrzeba bardzo dużego podziału mocy), a i jeszcze chcą superszybkiego ładowania - kilka klatek na s. No i lampa ma być za kilka stów. Nie ma na razie takiego sprzętu!

PablooPhotography
01-02-2016, 17:12
Czyli spokojnie mogę sobie
YongNuo RF-603 II zamontować na sankach aparatu i wyzwalać studyjną np. Move 300 oraz reporterską YN w trybie s1. Tak ?
Co do studio to mam jakieś doświadczenie ze szkoły fotograficznej. Z tym że tam były profesjonalne lampy 1200 W. A nie takie bobeczki 300 w Quantum za 500/600zł :P. I nikt tam nie używał reporterskiej zamiast studyjnej heheh ;d.

Jacek_Z
01-02-2016, 17:18
Nie znam lampy reporterskeij YN. Żadnej. Gdzieś wyczytałem, że mają swoje "patenty" które mogą w niektórych przypadkach komplikować życie. Np wszyscy stosują wtyki jack lub mini jack. A oni mają w niektórych lampach coś jak usb. Nie wiem, nie rozgryzam tego, nie znam lamy. Niech odpiszą tobie ci co taką lampę mają.

Jarkod
03-02-2016, 00:09
http://fripers.pl/p/lampa-studyjna-msn-2-400-jinbei-z-odbiornikiem-radiowym/

A coś takiego tylko z zasilaniem plenerowym? Co w stylu Quantuum SD-300? Może być regulacja nawet do 1/32. Z jednej strony skłaniałem się do Quantuum Move 300, ale z drugiej SD-300 kusi niezależnością od gniazdka.

Jacek_Z
03-02-2016, 03:04
Z zasilaniem plenerowym mają słabe piloty. Celowo, bo żrą akku. No i jak chcesz 1/32 to ... chcesz nie taką lampę jaka linkowałem tylko zupełnie inną,
Ja podałem sieciową, z 1/128, z 300W modelującym. A ty mówisz o akumulatorowej, modelujące będzie pewnie miało 50W i z 1/32.
Nie wiem co teraz jest akumulatorowego. Jakoś te modele są robione przez rok i potem zaprzestają albo zmieniają model. Quantuuma DP robili dłużej, ale już też go chyba nie ma.

Jarkod
03-02-2016, 09:14
Z zasilaniem plenerowym mają słabe piloty. Celowo, bo żrą akku. No i jak chcesz 1/32 to ... chcesz nie taką lampę jaka linkowałem tylko zupełnie inną,
Ja podałem sieciową, z 1/128, z 300W modelującym. A ty mówisz o akumulatorowej, modelujące będzie pewnie miało 50W i z 1/32.
Nie wiem co teraz jest akumulatorowego. Jakoś te modele są robione przez rok i potem zaprzestają albo zmieniają model. Quantuuma DP robili dłużej, ale już też go chyba nie ma.

Wiem, że lampy akumulatorowe mają słabsze piloty. To w sumie oczywiste. O 1/32 napisałem, bo rozumiem, że coś za coś: jeśli chcę zyskać na mobilności, to muszę na czymś stracić, np. na pilocie i regulacji. Quantuum DP jest dalej dostępne i ma pilota 150 W http://foto-tip.pl/pl/lampa-quantuum-dp-600.html. Z mojego punktu widzenia brakuje jej tylko radiowego sterowania (leniwy jestem). Jinbei, które podałeś, jest oczywiście lepsze od Quantuuma, a skoro kosztuje tyle samo, to dodatkowy zakup sterowania nie byłby problemem - gdyby był możliwy. W Quantuumie sterowania nie ma w ogóle, stąd moje pytanie o coś w stylu Jinbei, ale z zasilaniem akumulatorowym.

Jacek_Z
03-02-2016, 11:50
Na razie bardzo niewiele lamp ma sterowanie radiowe. To nowość w tej klasie cenowej sprzętu.
Lampy z tą funkcją są droźsze a i sterownik dostepny raczej osobno też swoje kosztuje. Stąd nie jest to jakos bardzo popularne. Na razie. Bo kiedys to potanieje.

r_m
03-02-2016, 12:36
pytanie o coś w stylu Jinbei, ale z zasilaniem akumulatorowym.

Zawsze jest możliwość dokupienia zasilacza-generatora akumulatorowego, mającego "zwykłe gniazdka" na obudowie. To nie jest tak proste i eleganckie rozwiązanie, jak np. lampy z wbudowanym akumulatorem, gdzie nic się nie plącze pod nogami, ale używasz na codzień normalnych lamp studyjnych, z mocnym pilotem, zasilasz z gniazdka, a w razie konieczności wyjścia ze studia zabierasz dodatkową skrzynkę i przedłużacze.

Jarkod
03-02-2016, 12:38
Zawsze jest możliwość dokupienia zasilacza-generatora akumulatorowego, mającego "zwykłe gniazdka" na obudowie. To nie jest tak proste i eleganckie rozwiązanie, jak np. lampy z wbudowanym akumulatorem, gdzie nic się nie plącze pod nogami, ale używasz na codzień normalnych lamp studyjnych, z mocnym pilotem, zasilasz z gniazdka, a w razie konieczności wyjścia ze studia zabierasz dodatkową skrzynkę i przedłużacze.

Wiem o tym, ale w moim przypadku byłoby to strzelanie z armaty do muchy. A i koszty zabójcze.

r_m
03-02-2016, 14:21
Czy ja wiem...
Używane zasilacze akumulatorowe (zwłaszcza starsze, na zwykłe akumulatorki żelowe - takie jak w UPSach, alarmach, centralach telefonicznych) często pojawiają się poniżej 1000zł na aukcjach, koszt akumulatora jest niewielki, jakby wymagał wymiany.
Kosztem sporego ciężaru i niewygody masz możliwość użycia normalnych lamp studyjnych w plenerze. Jeśli sesje w miejscach bez zasilania są drobną częścią tego, co zamierzasz robić z lampami, może warto się nad tym zastanowić, w studio wygodnie używasz normalnych lamp, z ich wszystkimi zaletami, a od czasu do czasu zabierasz tragarza i działasz poza studiem ;)

Boomerang
05-02-2016, 08:31
Jeśli piszemy o DOMOWYM studio, czyli mało miejsca, to lampa z podziałem 1/16 jest bezużyteczna. Naprawdę lepszym rozwiązaniem w małym studio są lampy reporterskie.
Mam lampę quantuum 300. Po jednym dniu się poddałem i schowałem ją do pudła.
Miała być używana w pustym pokoju 25 m2.

Zdebik
05-02-2016, 10:06
Reporterskie beda ok. Jesli chcesz f16 i wiecej kup 300-600Ws.

Jacek_Z
05-02-2016, 21:51
Ludzie nie wiedza czego chcą. I nawet nie wiedza jak ważne sprawy pomijają w swoich zapytaniach - nie znają specyfiki lamp studyjnych i pracy z nimi. Myślą, że nie ma różnicy i że się z nimi pracuje jak z SBxxx czy z Metzami.
Jest pytanie o domowe studio. Ale ma mieć zasilanie z akku. Lampy maja pozwalać na prace na przysłonie i i na pełnej dziurze. A linkują jako wybór lampę UP! itp produkty. I ma pozwalać na zdjęcia w serii itd.
Jak ja to czytam to ... dla mnie są to wymogi s-f. Bo w dodatku lampa ma kosztować parę stów. Albo kilka lamp z osprzętem 1.5 tys.
Moja rada jest nieodmienna. Przed zainwestowaniem w sprzęt studyjny zjawić się choć raz w studiu i porozmawiać z jego obsługą.
Bo teraz to wygląda jakby ktoś wypytywał o samochód sportowy, a nie miał prawa jazdy.

Jarkod
05-02-2016, 23:24
Ludzie nie wiedza czego chca. I nawet nie wiedza jak wazne sprawy pomijają w swoich zapytaniach - nie znają specyfiki lamp studyjnych i pracy z nimi. Mysla ze nie ma roznicy i ze sie z nimi pracuje jak z SBxxx czy z Metzami.
Jest pytanie o domowe studio. Ale ma miec zasilanie z akku. Lampy maja pozwalac na prace na przyslonie i i na pelnej dziurze. A linkuja jako wybor lampe UP! itp produkty. I ma pozwalac na zdjecia w serii itd.
Jak ja to czytam to ... dla mnie sa to wymogi s-f. Bo w dodatku lampa ma kosztowac pare stów. Albo kilka lamp z osprzetem 1.5 tys.
Moja rada jest nieodmienna. Przed zainwestowaniem w sprzet studyjny zjawic sie choc raz w studiu i porozmawiac z jego obslugą.
Bo teraz to wygląda jakby ktos samochod sportowy a nie mial prawa jazdy.

Ależ oczywiście, że nie wiedzą, bo i skąd? Rada z wizytą w studiu jest jak najbardziej na miejscu, ale jedna raczej nie wystarczy (przynajmniej mnie), nie każdy ma dostęp do studia, no i wreszcie fakt, że tu pytają, wcale nie oznacza, że do tego studia nie pójdą. Jak dla mnie lepiej, że pytają (pytamy) przed zakupem, niż po. Kto pyta, nie błądzi (na ogół).

Umbra
05-02-2016, 23:51
Jeśli piszemy o DOMOWYM studio, czyli mało miejsca, to lampa z podziałem 1/16 jest bezużyteczna. Naprawdę lepszym rozwiązaniem w małym studio są lampy reporterskie.
Mam lampę quantuum 300. Po jednym dniu się poddałem i schowałem ją do pudła.
Miała być używana w pustym pokoju 25 m2.

Zgadzam się. Kupiłem 3 lampy Move 300 i dupa blada. Teraz czekam na filtr ND 16. Gdyby drugi raz wybierał, prawdopodobnie kupiłbym reporterskie albo jakąś studyjną 200 W, ale z większym zakresem regulacji.

Greg81
11-02-2016, 15:07
To ja chętnie usłyszę rad bardziej doświadczonych kolegów, w planach jest aby stworzyć zestaw do tzw domowego studia i wykonywania portretów ale uwzględnieniem całej sylwetki. Wykonywanie zdjęc bedzie w 70% w pomieszczeniach ,rzadziej w plenerze, lecz w sezonie na pewno będzie potrzeba, aby doświetlić i tutaj wspomnę o mojej SB 900 którą chce wykorzystać.
Doradzcie co kupić gdyż czytam i czytam i coraz mniej wiem,linki mile widziane :-)
1Tło i statyw -myślę że poradzę sobie
2 Softbox jaki 60x90 do tego lampa jaka ?
3Cos aby sb900 wykorzystać (drugi soft,parasolka)?
4 Wyzwalanie mojej lampy + druga z sofboxem ?
Założenie jest takie aby po jednej stronie wykorzystać sb900 a z drugiej lampa (jaka), w plenerze myślę aby sb 900 wykorzystać jeśli żle myśle to mnie poprawcie.

r_m
11-02-2016, 15:38
Doradzcie co kupić gdyż czytam i czytam i coraz mniej wiem
Standard, tak zawsze jest :D

1Tło i statyw -myślę że poradzę sobie
Nie jestem pewien. Początkujący najczęściej wybierają "profesjonalne tła polipropylenowe", które doskonale nadają się do bardzo wielu rzeczy, ale nie zawsze do tego, do czego (sądząc po nazwie) powinny być najlepsze ;)

2 Softbox jaki 60x90 do tego lampa jaka ?
Dlaczego 60x90?
300Ws z regulacją do 1/128 :)

3Cos aby sb900 wykorzystać (drugi soft,parasolka)?
Według gustu, może być soft reporterski, może być drugi studyjny z odpowiednim uchwytem do lampy, może być parasolka.

4 Wyzwalanie mojej lampy + druga z sofboxem ?
Tylko wyzwalanie: YN rf603n, korzystanie z TTL przy lampie reporterskiej: wyzwalacze TTL?

Jacek_Z
11-02-2016, 15:40
... Gdyby drugi raz wybierał, prawdopodobnie kupiłbym .. jakąś studyjną 200 W, ale z większym zakresem regulacji.Nie ma takich lamp. 200 Ws są oferowane w amatorskich liniach, które nie mają takiego podziału mocy. Wyższe linie mają (generalizuję trochę) jako najsłabsze lampy 300Ws i tam bywa 1/64, w lampie jaka podałem jest nawet 1/128 mocy, ale najsłabsza lampa z tej serii ma 400 Ws. I to ta lampa w efekcie daje najmniejszą moc.
Jak chce się mieć naprawdę mało to trzeba zapłacić trochę więcej. Kupowanie tańszych słabych lamp nie pozwala na uzyskanie naprawdę małych mocy. To niby nielogiczne - bo słaba lampa, a nie świeci najsłabiej??? Ano tak jest. Słabe lampy nie mają dużego zakresu regulacji mocy.
W studiu jest więcej paradoksów. Np robienie zdjęć z większą częstotliwością wymaga ... bardzo, bardzo silnych lamp pracujących na ... minimalnej mocy. I to się daje wytłumaczyć. Po prostu błysk mała mocą nie opróżnia wszystkich kondensatorów, więc lampa ma energie na kolejny błysk i kolejny itd.

r_m
11-02-2016, 16:15
Jak tak mocniej się zastanowić, to 200Ws i 1/64 da teoretycznie* to samo, co 400Ws i 1/128
Jeśli pomiędzy 200Ws i 300Ws jest różnica 1/2EV*, to może 300Ws z regulacją 1/64 da odpowiedni efekt?

* - różne konstrukcje lamp mogą dać inne efekty

Jednak Umbra używa "gołego palnika" i standardowego reflektora, czyli ma najmniejsze straty światła, większość zakłada duże softboxy, a w takim przypadku straty światła wyglądają zupełnie inaczej.

Jacek_Z
11-02-2016, 16:28
Jaka lampa 200Ws ma 1/64?
Może taka jest, po prostu ja nie znam wszystkich modeli.
Jesli taka jest to zacznę ją polecać ;)

ksh
11-02-2016, 16:41
Godox seria GT ma 1/64 i moc 200/300/400Ws.

r_m
11-02-2016, 17:05

Nie wiedziałem, czy taka jest :D Na szczęscie kolega podpowiedział: http://www.godox.com/EN/Products_Studio_Flash_Gemini_GT_Series.html
Szybkość, stabilizacja temp. barwowej, czas błysku - wygląda to ciekawie, a sądząc po kształcie i wyglądzie, niewykluczone, że niedługo przeczytamy o "nowych lampach Quantuum" ;)

Jacek_Z
11-02-2016, 17:08
A coś do kupienia w Polsce?
Nawet na amazonie sa niedostępne. Byłem ciekaw ceny.
Używka na ebayu za 250 USD - czyli 1000 zł. To ja wolę za 1000 zł kupic w Polsce, mieć nówkę z VAT i gwarancją i mieć 400 Ws do 1/128

ksh
11-02-2016, 18:11
Z tego co widzę to tylko chińczyk gdzie trzeba doliczyć za nadgorliwość naszych celników cło i vat, cena nie wyjdzie za ciekawa.
Nasi handlowcy skupili się na innej chińszczyźnie typu quantuum i wciskają to jakby zakupili cały statek, a przecież technika idzie do przodu, ceny spadają.
Ta seria Godox GT była nowością rok temu jak miałem cennik od nich.

r_m
11-02-2016, 19:08
off-topic
Nasi handlowcy zamawiają hurtową ilość np. lamp Godox, i zamawiają nadruk np. Quantuum (porównanie innych serii lamp wykazuje dużą zbieżność parametrów). Sam napisałeś, że dla polskiego klienta cena tych lamp nie byłaby ciekawa, więc dlaczego nasi handlowcy mieliby to kupować? Biorą tanie, proste lampy, bo "Quantuum to porządna firma", i brali wysokie modele z regulacja mocy czasem błysku (podobnie jak Lencarta i chyba inne firmy w innych krajach).

ksh
11-02-2016, 19:56
No to by się zgadzało, biorą jakieś wybrane modele w dobrych cenach w większe ilości i opychają potem bardzo długo, nie są w stanie posiadać dobrej pełnej oferty łącznie z nowościami, zresztą klient i tak szuka najtaniej, a ładna nazwa na lampie sporo zrobi i zarobi :)

Nie mogę się przyzwyczaić że nie cytujesz tylko piszesz normalnie kursywą :)

Umbra
11-02-2016, 21:10
Ja sobie staram poradzić tak, że dokupiłem filtr ND. Mam tylko nadzieję, że nie za mocny (ND16).

Greg81
12-02-2016, 23:08
Moja propozycja (domowe studio), lekkie korygowanie wskazane :-)
1 Lampa http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-quantuum-up!-300.html
2 Softbox http://fripers.pl/p/softbox-60x90cm-moc-bowens-z-gridem-4cm-freepower/
3Statyw http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-air-statyw-260-cm.html
4Softbox do lampy Sb 900 http://fripers.pl/p/zestaw-reporterski-softbox-60x60cm-statyw-225cm-freepower/
5Zestaw tła http://fripers.pl/p/domowe-studio-za-grosze-mini-atelier-tlo-1-6x5m-klipsy-freepower/
6 Wyzwalanie http://allegro.pl/nowosc-2x-yongnuo-wyzwalacz-rf-605n-nikon-d700-i5792956168.html
Całośc wyszło ok 1300 więc już nie może wzrosnąć.

r_m
13-02-2016, 02:44
1) Sprawdziłeś, jaki zakres regulacji mocy ma ta lampa? Porównałeś z tym, co piszemy na forum na ten temat?
2) Plus za grid, ale dalej nie wiem, dlaczego akurat 60x90, czy dlatego, że te liczby sympatycznie się kojarzą (jako fragment "90-60-90")? ;) Dwa plusy byłyby, gdybyś wybrał softbox "szybki montaż", ale w końcu to Ty będziesz się męczył z rozkładaniem i składaniem :D
3) Inne firmy tez maja statywy z tłumieniem powietrznym ("air"), nie wiem, jak to wygląda cenowo.
4) To jest lekki, delikatny statyw. W pomieszczeniu da rade, w plenerze też się może sprawdzić, jeśli go odpowiednio obciążysz (worek z piaskiem, żwirem). Tego softboxa nie założysz na lampę studyjną. Do tego uchwytu nie założysz parasolki. Decydujesz się albo na świecenie tym softboxem, albo gołą lampą.
5) Wiedziałam, "profesjonalne tła polipropylenowe" :D Widziałeś jak wyglądają "w akcji", zwłaszcza białe?
6) Dlaczego 605? Co więcej Ci dają, niż np. 603?

ThomasVoland
13-02-2016, 17:34

http://fripers.pl/p/lampa-studyjna-dm2-200-jinbei/

Jacek_Z
13-02-2016, 17:59
No to będę ja polecał ale ... tak połowicznie ;) Swiatło modelujące tylko 50W czyli mało widać co daje lampa gdy jest choć troszeczkę jaśniej - tzn gdy nie mamy zaciemnionego studia. Czyli w sesjach domowych. A gdy z kolei spełnimy warunek zaciemnienia to modelka ma rozszerzone źrenice. No i AF ma problem ze złapaniem ostrości.

ksh
13-02-2016, 19:22
Tych lamp już nie ma nigdzie w ofercie, pozostałości tylko po sklepach bez dostepności towaru.
No i światło modelujące 50W ledwo się przebije przez jakiś softbox, chyba że na golasa.

Greg81
13-02-2016, 23:35
1) Sprawdziłeś, jaki zakres regulacji mocy ma ta lampa? Porównałeś z tym, co piszemy na forum na ten temat?
2) Plus za grid, ale dalej nie wiem, dlaczego akurat 60x90, czy dlatego, że te liczby sympatycznie się kojarzą (jako fragment "90-60-90")? ;) Dwa plusy byłyby, gdybyś wybrał softbox "szybki montaż", ale w końcu to Ty będziesz się męczył z rozkładaniem i składaniem :D
3) Inne firmy tez maja statywy z tłumieniem powietrznym ("air"), nie wiem, jak to wygląda cenowo.
4) To jest lekki, delikatny statyw. W pomieszczeniu da rade, w plenerze też się może sprawdzić, jeśli go odpowiednio obciążysz (worek z piaskiem, żwirem). Tego softboxa nie założysz na lampę studyjną. Do tego uchwytu nie założysz parasolki. Decydujesz się albo na świecenie tym softboxem, albo gołą lampą.
5) Wiedziałam, "profesjonalne tła polipropylenowe" :D Widziałeś jak wyglądają "w akcji", zwłaszcza białe?
6) Dlaczego 605? Co więcej Ci dają, niż np. 603?

1 Zakres regulacji mocy: 5.0 - 7.0/4 EV w 20 krokach co 0.1 (1/16 – 1/1) jak to wygląda?
2 60X90 dlatego aby owietlic np całą postać modela, z szybkim montarzem pewnie droższa?
4 generalnie myślałem aby przeznaczenie tego było pod sb 900
5 Niestety nie mam pojęcia o tłach
6 603 a moze http://allegro.pl/wyzwalacz-radiowy-lam-quantuum-navigator-zestaw-i5807545379.html zależy mi na tym aby wyzwalać studyjną i sb 900 jeśli się da to ttl ale cena też ma dla mnie znaczenie

r_m
14-02-2016, 00:53
1) Nie wierzę, że przeglądałeś forum ;) Gdybyś przeglądał, nawet dwie ostatnie strony, trafiłbyś np. na te tematy, w których masz parę słów o mocy i podziale mocy lamp:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269246
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=268165
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267082

2) Softbox ma 90cm, wysokości, osoby fotografowane mogą mieć nawet 180cm (chyba, że skupiasz się na fotografowaniu "mniejszych osobników", albo głównie na portretach). Tzn. nie zrozum tak, że się nie da - wszystko się da, ale jeśli postawisz ten softbox blisko osoby (domowe studio sugeruje mało miejsca) może być duża różnica między oświetleniem głowy i nóg. Owszem, można równo oświetlić, ale jeśli odsuniesz softbox, co będzie pewnym kosztem "miękkości" światła. Inna sprawa, co kto lubi. Dla jednych okta 120cm jest za mała, dla innych wystarczające jest "słoneczko" 70cm. Tak, "szubki montaż" = droższe.

4) Od tego statywu zależy los lampy wartości prawie 1000zł. Jeśli chcesz używać tylko w pomieszczeniu, powinien wystarczyć (dla pewności i tak bym go dociążył), do pleneru wybrałbym solidniejszy (też z obciążeniem)

5) To jest dość cienkie tło, z charakterystycznym wzorkiem. Białe będzie brudnoszare w nieregularne plamy, jeśli go oddzielnie nie oświetlisz.
6) 603 powinny wystarczyć, jeśli cena ma duże znaczenie, nie będzie TTL.

ksh
14-02-2016, 01:07
No i czy ta lampka podoła tak wielkim softboxom ?

freebie
14-02-2016, 22:03
Lampa, podoła spokojnie, u ,mnie w większości zastosowań, na takim softboxie, lampa 300WS jest skręcona do 1/4 mocy a przy ISO 100 i tak mam przysłony 5,6-8

Jacek_Z
15-02-2016, 16:11
Dam sobie kontrargument - lampa z dużym podziałem mocy - Quantuum Fomex Cricket 200 - ma zakres regulacji aż 6 przysłon. Modelujące niestety tylko 60W a cena blisko 1000 zł.
To ja już wole te lampę co podawałem - silniejszy pilot a cena podobna, zakres do 1/128.
Tylko, że przestaję coś wierzyć producentom w to co podają.
Czasami podają np zakres wyświetlany 8.0 - 5.0 a piszą, że to 5 przysłon, 1/32 mocy. A między 8 a 5 są tylko 4 przysłony i to jest jedynie regulacja do 1/8 mocy!
Tak jest w przypadku lamy Quantuum Move 300. Czy ktoś pomierzył flashmeterem ile EV różnicy jest między minimum a max w tej lampie?

PablooPhotography
11-03-2016, 02:38
A więc po długich przemyśleniach zdecydowałem się na lampę 300ws. Z tym że zastanawiam się nad tymi 4 modelami:
Powerlux Visico VE-300 PLUS (531zł)
Powerlux VC-300LR (549zł)
Lampa Quantuum Move 300 (510zł)
Quantuum Pulse 300 (650zł)

Prosił bym o rady odnośnie tych 4 lamp.
Przypominam ze chcę kupić na początek jedną lampę studyjną którą będę używał z lampą reporterską.

raf_b
11-03-2016, 09:28
Przypominam ze chcę kupić na początek jedną lampę studyjną którą będę używał z lampą reporterską.

Nie lepiej dwie? Jak będziesz chciał podświetlić włosy modelki od tyłu, to już nie będzie czym.

Lampa Quantuum Move 300 (510zł)
Quantuum Pulse 300 (650zł)

Odwiedziłem ostatnio sklep firmowy w Krakowie - Foto tip. Za parę zł. możesz wynająć studio z... dziesiątkami lamp tej firmy. Widzę, że jesteś z Katowic, więc może ma to sens przejechać się.

PablooPhotography
12-03-2016, 00:34
Nie lepiej dwie? Jak będziesz chciał podświetlić włosy modelki od tyłu, to już nie będzie czym.

Od tego będę miał właśnie lampę reporterską która by oświetlała tył modelki. Głównym światłem była by lampa studyjna a modelujące hmm blenda? Ewentualnie z biegiem czasu bym dokupił kolejną, po zyskaniu większego rozeznania i doświadczenia, bo bym wiedział czego tak naprawdę potrzebuję czy mocniejszej lampy czy słabszej czy z większa regulacją itd.

Umbra
12-03-2016, 00:50
Też niedawno stałem przed podobnym problemem. Kupiłem 3x Quantuum Move 300 (2x60x60, octa 80, wrota i 2x snoot). Średnio jestem zadowolony z kilku powodów:
1. mieszkam w bloku, trochę jednak za mało miejsca, aby to sensownie porozstawiać,
2. tła kartonowe nie są imo takie fajne, jak się o nich pisze, moim zdaniem najfajniejsze są malowane szmaciaki

Dokupiłem też niedawno w plener Yongnuo 560 III i w zasadzie do domowego studia taka lampa jest wystarczająca. Problem - brak światła modelującego. Nie polecam za to mobilnych modyfikatorów (gówniane jakieś, softbox nie trzyma kształtu, choć funkcję niby spełnia). Lepiej poszukać jakiegoś adaptera na bowensa.

Koleżanka z pracy osiąga fajne efekty przy świetle ciągłym.
https://www.facebook.com/photo.dreams.daria.dajnowicz/photos/a.156079961211748.35407.155991607887250/584672081685865/?type=3&theater

Setup ma bardzo prosty i wielokrotnie tańszy: softbox ze światłem stałym i goła żarówka z tyłu. No chyba, że pisała akurat o tym jednym konkretnym zdjęciu, o które pytałem. :P

r_m
12-03-2016, 00:55
Skończy się tak, że będziesz robić przy świetle samych lamp pilotujących - będzie można spokojnie używać "pełnej dziury", i będą pasowały nasadki Bowens ;)

Softbox reporterski - może zależy od wersji i wykonania? Przeglądałeś ten wątek? http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=118875

Umbra
12-03-2016, 00:58
Kupiłem FV. Praktycznie identyczny jak ten: http://artoftheimage.blogspot.com/2009/08/speedlight-softbox-20x20-collapsible.html
Może źle go składałem, bo nie trzyma kształtu.
Tutaj jest filmik, gdzie gościu pokazuje jak to składać... Ni ch***, nie wychodzi. :P

Na razie robię jednak w błysku, tyle tylko że na bracie, a on nie jest za piękny i chętny do pozowania. :P Muszę namówić jakąś dziewczynę.

ksh
12-03-2016, 01:13
Ja sobie zrobiłem testy lamp co kupiłem Jinbei DM2 300Ws, dwie sztuki na minimum pozwalają mi spokojnie robić zdjęcia z f/1.8 przedmiotom na stole, więc jest bardzo dobrze i 1/64 w 50 krokach sprawdza się, maksymalna moc pozwala na f/16.
Obawiam się że nawet 1/32 może mocno ograniczać i wymuszać odstawianie lamp co mi akurat komplikuje efekt, a stosowanie filtrów czy dodatkowych dyfuzorów nie koniecznie jest wygodne.

Umbra
12-03-2016, 01:47
Czyli wychodzi na to, że Jinbei > Quantuum. Sam byłem zainteresowany Jinbei, ale nie mogłem nigdzie znaleźć sterownika radiowego.

Jacek_Z
12-03-2016, 01:49
.. Jinbei DM2 300Ws, dwie sztuki na minimum pozwalają mi spokojnie robić zdjęcia z f/1.8 przedmiotom na stole,.....maksymalna moc pozwala na f/16.Oczywiście zależy to od tego jaka jest nasadka na lampie i w jakiej odległości od oświatlanych przedmiotów stoją lampy i czy studio jest białe czy czarne.

ksh
12-03-2016, 02:05
Jak nie mogłeś znaleźć sterownika radiowego jak to każdy do lamp studyjnych działa, nawet te za 70zł zasilane z kabla lampy.

Co do pomieszczenia to oczywiście ma to znaczenie, tak samo odległości, ja jednak porównuje do innych lamp jakie mam czyli 250Ws i tylko 1/16 regulacja.

Umbra
12-03-2016, 02:25
Byłem zupełnie zielony w lampach, więc nie wiedziałem jaki sterownik będzie pasował. Najbezpieczniejszy wydawał mi się sterownik tego samego producenta, co lamp.

Evanduril
12-03-2016, 02:28
To ja tylko powiem, że wszystkie swoje sesje robię w pomieszczeniu na poddaszu, gdzie mam ok 2,5-3m wysokości i ok 4-5m długości, na którym mieszczę rozwijane tło o szerokości ponad 2m oraz zestaw 3 lamp:
1. Lampa główna, na którą nakładam Octę 92 cm: Quantuum Move 400
2. Dwie lampy na kontry (lub jak potrzeba - jako główne) Mircopro MQ 100 Ws (z założonymi stripami z gridem)
3. Yongnuo YN 560-II jako zamiennik blendy lub do innego wykorzystania

Używam porządnych statywów:
http://archiwum.allegro.pl/oferta/statyw-oswietleniowy-293-cm-pro-solidny-i5147010073.html

Do wyzwalania lamp używam zestawu odbiorników radiowych Yongnuo (RF 602).

PF: http://jaceksawicki.maxmodels.pl

Zdjęcia robię na przesłonach 1.4-2.8. Move 400 nie ma możliwości zejścia z mocą tak nisko, aby zdjęcia na f1.4-2.0 wychodziły nie prześwietlone, więc w tym celu używam filtra szarego ND8 Marumi DHG, który sprawdza się wyśmienicie.

Zupełnie nie potrzebuję lamp mocniejszych, z większą regulacją mocy. Na tym zestawie robiłem też sesje komercyjne. Jedyne, co mnie ogranicza to własne umiejętności.

Moje zdanie nieodmiennie, od momentu zakupu tego sprzętu jest takie: w domowym studiu nie potrzeba lamp z regulacją 1/64 czy 1/128. Całkowicie wystarczają 1/32. Jeśli chce się robić zdjęcia na f1.4, konieczne jest dokupienie filtra szarego ND4 lub ND8. Nic ponadto. 300Ws jest całkowicie wystarczającą lampą, 400Ws daje nieco większy komfort.

Umbra
12-03-2016, 10:32
Dobre portfolio. :)

U mnie jest jakieś 2x3m (+wnęka ze 2m) i wysokość nieco ponad 2m. W miejscu, w którym najchętniej postawiłbym lampę jest wersalka. :P

r_m
12-03-2016, 12:33
@umbra: w czym problem, stawiasz statyw na wersalce (byle stabilnie tzn. z obciążeniem), jak stoi krzywo, to do zakupów fotograficznych można dodać deskę (tzn. jakąś płytę) :D

Zdjęcia robię na przesłonach 1.4-2.8. Move 400 nie ma możliwości zejścia z mocą tak nisko, aby zdjęcia na f1.4-2.0 wychodziły nie prześwietlone, więc w tym celu używam filtra szarego ND8 Marumi DHG, który sprawdza się wyśmienicie.

Zupełnie nie potrzebuję lamp mocniejszych, z większą regulacją mocy.

Mocniejszych - nie, z większa regulacją mocy - tak, bo sam napisałeś, że "nie ma możliwości zejścia z mocą tak nisko, aby zdjęcia na f1.4-2.0 wychodziły nie prześwietlone".
Tylko Ty używasz okty i stripów z gridami, Umbra pisał o gołych palnikach (tzn. reflektorach standardowych), a to tez jest "drobna" różnica.

Umbra
12-03-2016, 13:32
Znaczy mam też oktę, 2 softy 60x60, 2 strumienice i wrota. Ogólnie drugi raz bym chyba nie kupił lamp. Nie idzie mi z tym wszystkim. Tła kartonowe mi się nie podobają. Wolałbym kupić FF - to by mi się na pewno bardziej przydało, ale learning curve wymagało lamp. :P

ksh
12-03-2016, 13:38
Problem u ciebie to małe pomieszczenie, więc i tło nie jest oddalone co powoduje spore problemy, a błyskanie mocnymi lampami pewnie powoduje że całe pomieszczenie świeci i nie uzyskasz efektów jak się gdzieś naoglądałeś.

r_m
12-03-2016, 14:07
@Umbra: Warto byłoby przypiąć Twój wątek, i odsyłać ludzi piszących "co kupić, ale nie piszcie, że mam wynająć studio i sam sprawdzić, bo wynajęcie kosztuje a nie będę tracił kasy" ;)

Jeśli masz problemy z za duża jasnością przy świeceniu przez inne nasadki niż reflektory, to można spróbować "rękodzieła" - sklep z tkaninami, jakaś (teoretycznie) biała tkanina podszewkowa, i zrobić sobie komplet dyfuzorów (wewnętrzne i zewnętrzne), myślę, że w taki sposób można byłoby zejść z mocą światła (niestety także modelującego). Wyciemnienie pomieszczenia też ma sens, czarna włóknina ze sklepu ogrodniczego na ściany (jakby "lepsza połowa" miała zastrzeżenia - zawsze można powiesić na ścianach kilka zdjęć albo kwiatków, a że tydzień później je zdejmiesz i na tych samych śrubach powiesisz włókninę do wyciemnienia, to czysty przypadek ;) ).

Evanduril
12-03-2016, 15:37
Mocniejszych - nie, z większa regulacją mocy - tak, bo sam napisałeś, że "nie ma możliwości zejścia z mocą tak nisko, aby zdjęcia na f1.4-2.0 wychodziły nie prześwietlone".

Ale napisałem tez, że problem ten całkowicie niweluje filtr szary. Mój kosztował ok 150 zł i przydaje się nie tylko w studiu ale też i poza. Lampa z większymi możliwościami regulacji mocy wyszła by dużo drożej, a co dopiero 3 lampy w sumie.

Umbra
12-03-2016, 23:58
@Umbra: Warto byłoby przypiąć Twój wątek, i odsyłać ludzi piszących "co kupić, ale nie piszcie, że mam wynająć studio i sam sprawdzić, bo wynajęcie kosztuje a nie będę tracił kasy" ;)

Jeśli masz problemy z za duża jasnością przy świeceniu przez inne nasadki niż reflektory, to można spróbować "rękodzieła" - sklep z tkaninami, jakaś (teoretycznie) biała tkanina podszewkowa, i zrobić sobie komplet dyfuzorów (wewnętrzne i zewnętrzne), myślę, że w taki sposób można byłoby zejść z mocą światła (niestety także modelującego). Wyciemnienie pomieszczenia też ma sens, czarna włóknina ze sklepu ogrodniczego na ściany (jakby "lepsza połowa" miała zastrzeżenia - zawsze można powiesić na ścianach kilka zdjęć albo kwiatków, a że tydzień później je zdejmiesz i na tych samych śrubach powiesisz włókninę do wyciemnienia, to czysty przypadek ;) ).

Wynajem studia też mógłby nie pomóc - studio jest duże, pokój niewielki. To już nawet nie chodzi o moc. Ogólnie jakoś mi nie idzie z tymi lampami. Nie jestem zadowolony z efektów.

Jinbei są chyba w podobnej cenie, ale mają za to słabszy pilot.

Umbra
13-03-2016, 00:33
To już chyba nie jest problem sprzętowy, tylko brak umiejętności.

Ten gościu ma dużo większe studio, a efekty podobnie kiepskie (chyba nawet gorsze). :P
https://www.facebook.com/979721252061055/photos/pcb.1136074569759055/1136073583092487/?type=3&theater

Pokazałbym kilka zdjęć, ale trenuję na bracie, który nie chce być w internecie.

Jacek_Z
13-03-2016, 09:51

Zupełnie nie potrzebuję lamp mocniejszych, z większą regulacją mocy. Na tym zestawie robiłem też sesje komercyjne. Jedyne, co mnie ogranicza to własne umiejętności.

Moje zdanie nieodmiennie, od momentu zakupu tego sprzętu jest takie: w domowym studiu nie potrzeba lamp z regulacją 1/64 czy 1/128. Całkowicie wystarczają 1/32. Jeśli chce się robić zdjęcia na f1.4, konieczne jest dokupienie filtra szarego ND4 lub ND8. Nic ponadto. 300Ws jest całkowicie wystarczającą lampą, 400Ws daje nieco większy komfort.
Piszesz, że nie jest potrzebna regulacja do 1/64, ale potem piszesz, że konieczne jest kupienie filtru ND. Na jedno wychodzi, nie uważasz? Lepiej nie wprowadzać filtra w drogę optyczną. Więc .. lepiej mieć lampę z regulacją do 1/64 lub choć 1/32.
W takich małych domowych studiach jest generalnie problem by zejść z mocą bardzo nisko. Lampa 400 Ws to przesada. Tym bardziej, że niedostatek mocy jest bardzo, bardzo łatwo obejść bez wielkich negatywnych skutków ubocznych. Po prostu podnosząc ISO. Czułość 200 czy 400 nie daje jeszcze szumu, dużego spadku DR itd. A w takim przypadku lampa 300 Ws robi się jakby 600, a nawet 1200 Ws.
Jesli już nie ma mozliwości by bardziej zgasić lampy na potencjometrze mocy, to mozna nałozyć na dyfuzor kolejne warstwy materiału. Zróbcie próbę, nałóżcie na przód softboxu białe prześcieradło kilkukrotnie złożone, można je przypiąć klamerkami.
Dobrze jest mieć aparat z niskim bazowym ISO. Niestety (bo drogo) to oznacza u nas Nikona D810 z ISO 64. Wtedy lampy robią się jakby słabsze.

ksh
13-03-2016, 10:21
Dokładnie tak, miałem 250Ws z regulacja 1/16 i dawałem sobie radę, miałem docięte parę dodatkowych materiałów na softbox, problemem dla mnie była druga strona bo te 250Ws nie pozwalało na bardzo duże przymknięcia przysłony, ciut lepsza i mocniejsza jinbei pozwala na więcej, a z regulacją 1/64 nie muszę już kombinować.

Umbra, czy próbowałeś ogarnąć jedną lampę z softboxem i dopiero uzupełniać brakujące światło blendami lub druga lampą ?
Zazwyczaj na początku od nadmiaru boli głowa i trudno jest opanować więcej lamp plus odbicia w pomieszczeniu.
Praca z jedną lampą nie da genialnych efektów na początku ale nauczy co przysłonić, co odbić, jaki daje efekt rozproszenie, a jaki skupienie światła, jaki wpływ ma odległość i kierunek.

Umbra
13-03-2016, 10:53
Próbowałem na różne sposoby. Trochę podbudował mnie Jacek w ostatnim tutorialu. Gołe nefy też nie wyglądają jakoś super u niego (ale jednak dużo lepiej niż u mnie).

Umbra
13-03-2016, 11:58
Nie próbowałem jeszcze ustawiać softboksu tak blisko: https://www.youtube.com/watch?list=PL821B7D720DEA39FA&v=PIoWwx-elCE

PablooPhotography
20-03-2016, 18:09
Dobra zdecydowałem się na zestaw Quantum Move 300.
A teraz wracając do lampy reporterskiej, to chce kupić do niej mocowanie Bowens z tym że nie wiem które lepsze pionowe czy poziome?
I hmm jaki softbox do reporterskiej? (taki który bym mógł także z studyjnymi używać). Czy dobrym rozwiązaniem była by okta 95cm? Czy soft 60x60 albo 60x90cm ?

Umbra
21-03-2016, 01:44
Phottix ma fajne modyfikatory repo i studyjne też. Łatwo się je rozstawia i chowa.

Rafał_Sz
23-03-2016, 12:19
Jeśli ktoś zamierza robić zdjęcia poza pomieszczeniem, polecam mały, cichy agregat prądotwórczy. Ograniczenie ilości błysków zależy tylko od pojemności kanistra. :). O komforcie braku konieczności tachania akumulatorów i możliwości zagotowania wody na kawkę nie wspomnę. ;) No i te same lampy wykorzystuje się i w studiu i w plenerze.

Evanduril
23-03-2016, 12:57
O? A to w takiej sytuacji nie jest problem z czasem ładowania kolejnego błysku?

Rafał_Sz
23-03-2016, 13:45
Żadnego. I piloty mogą sobie świecić jak chcą i ile chcą. Plus jakiś wiatrak, albo trzy. ;) Do tego można sobie wieczorem użyć mocnych lam led do doświetlenia/oświetlenia terenu, sam mam 4 oświetlacze led po 100W mocy nominalnej każdy, co razem daje odpowiednik lampy halogenowej 4kW, można w nocy mecz rozegrać.;) Ważne jest tylko, żeby suma szczytowego poboru odbiorników nie przekraczała max. mocy agregatu.

Evanduril
23-03-2016, 20:37
rsz, dzięki, to znakomity pomysł. Tanie agregaty są w niższej cenie niż lampy dual power, czy nawet co lepsze akumulatory. Pytanie tylko jak z prawdziwą mocą i wydajnością tych agregatów... :/

r_m
23-03-2016, 21:10
Tanie agregaty są w niższej cenie niż lampy dual power, czy nawet co lepsze akumulatory
Tanie się nie nadają, mogą Cię kosztować naprawę lamp. Tzn. agregaty się nadają, nawet te "tanie", ale określonego rodzaju.

Evanduril
23-03-2016, 22:22
Mógłbym prosić o jakiś sensowny przykład najtańszego? Kompletnie się na tym nie znam.

Rafał_Sz
24-03-2016, 10:35
Szukaj agregatu z tz. pełną sinusoidą. Takie kryterium spełniają tanie chińskie agregaty - tam napięcie jest regulowane przez stabilizację obrotów - choć napięcie jest niezbyt stabilne, to jednak ze względu na swoją charakterystykę w pełni bezpieczne dla lamp. Lub dobrych, drogich takich jak produkty Hondy - tam prąd podaje stabilizator napięcia i inwerter z pełną sinusoidą. Pewnym "testem bezpieczeństwa" dla sprzętu jest podłączenie do agregatu świetlówki kompaktowej. Jeśli świeci, nie grzeje się i nie wydaje charakterystycznych dźwięków (buczenie), to znaczy, że prąd jest bezpieczny dla elektroniki. Oczywiście rozsądek podpowiada zapytać sprzedawcy o konkrety - czy na wyjściu z agregatu mam stabilne napięcie z pełną sinusoidą? Fajnie też, jeśli agregat ma funkcję podłaczenia odprowadzenia spalin, można wtedy go włożyć do bagażnika i przymknąć klapę - agregatu w zasadzie nie słychać. Bo o tym, że pracującego agregatu w żadnym przypadku nie wolno trzymać w aucie czy w pomieszczeniu (spaliny) wspominać chyba nie muszę. ;)

Tu jest przykład takiej chińskiej produkcji: http://allegro.pl/generator-pradotworczy-inwertorowy-walizkowy-cichy-i5998208669.html

Evanduril
24-03-2016, 12:06
To jest kwota kompletnie nie przystająca do moich możliwości, myślałem, że uda się znaleźć coś w takich granicach:
http://www.tagred.pl/pl_PL/p/Agregat-pradotworczy-TA3000GH-3000W-AVR-TAGRED-PROFESSIONAL,-olej-i-dostawa-gratis/237?gclid=Cj0KEQjwoM63BRDK_bf4_MeV3ZEBEiQAuQWqkRhJ oZD6JTAF9JXGMi7nuyLO5DxtarUnPGu7OV-VAf0aAniT8P8HAQ

Wtedy to jeszcze dla mnie miałoby sens. Ale przy 2000 zł wolałbym już zainwestować w 2x Quantuum DP-300.

Rafał_Sz
24-03-2016, 12:30
To jest kwota kompletnie nie przystająca do moich możliwości, myślałem, że uda się znaleźć coś w takich granicach:
http://www.tagred.pl/pl_PL/p/Agregat-pradotworczy-TA3000GH-3000W-AVR-TAGRED-PROFESSIONAL,-olej-i-dostawa-gratis/237?gclid=Cj0KEQjwoM63BRDK_bf4_MeV3ZEBEiQAuQWqkRhJ oZD6JTAF9JXGMi7nuyLO5DxtarUnPGu7OV-VAf0aAniT8P8HAQ

Wtedy to jeszcze dla mnie miałoby sens. Ale przy 2000 zł wolałbym już zainwestować w 2x Quantuum DP-300.
Niestety, ale to nawet ciężko nazwać agregatem. ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

wolałbym już zainwestować w 2x Quantuum DP-300.

A koszt aku do nich? A gdzie żywotność i wydajność tych aku? ;)

Evanduril
24-03-2016, 16:23
Aku do DP-300 to ok 200-300 zł. A żywotność - nie wiem, ja głównie w studio pracuje, plener to może raz na 2 miesiące :)

kaku
22-04-2016, 10:56
Linki są złe.
Blenda biało-srebrna. Zapomnijcie o istnieniu blend 5 w 1. Rozmiar jak największy (120x180). Małe rozmiary blend załatwisz paczką styropianu do ociepleń budynków. W fotografii produktowej używa się czasami kilku płyt z różnych stron. Dlatego piszę o całej paczce.

Co do lamp - nie kupujcie tych najtańszych - mają za mały zakres regulacji i słabe piloty. Sensowna lampa o mocy 300Ws kosztuje jakieś 600 zł (silny pilot i podział mocy do 1/64- 1/32)
Ale wy często szukacie sprzetu, którym mozna robić wszystko. A to nie jest wtedy tanio. Polecam lampy na którymch pracowałem - 400 Ws kosztuje 1000 zł - http://fripers.pl/p/lampa-studyjna-msn-2-400-jinbei-z-odbiornikiem-radiowym/

Na jakiej zasadzie działa w niej HSS? Czy fotocelą można wyzwolić ją w trybie HSS? ( Ta jak udaje mi się nissinem i-40 na fuji x-t10 wyzwolić SB-900 z HSS).

Jacek_Z
22-04-2016, 14:48
Nie wiem jak. Na warsztatach była uzywana normalnie - z czasem synchro 1/125s.

damian_888
22-11-2017, 22:46
Napiszę w tym wątku, bo wydaje mi się być najsensowniejszy dla mojej prośby o radę.
Naczytałem się sporo na forum ale widzę, że problematyka "studia domowego" jest na tyle indywidualna, że postanowiłem poprosić o radę, gdyż nie chcę wydać pieniędzy bez sensu.

Organizuję sobie własne mini studio domowe.
Wielkość studia powiedzmy 3-4 metry szerokości (tu wliczamy tło o szerokości 2m) i długości do 4-5m. Wysokość standardowa domowa coś 270 cm chyba.

Fotografia portretowa z różnymi tłami.

Na ten moment pstrykam SB-900 na sufit + boczne światło ciągłe (lub bez) i chcę to rozwinąć.
Zakupiłem parasolki (dyfuzyjna i odbijająca), blendę okrągłą 80cm, statywy, uchwyt do blendy.
Posiadam również wyzwalacze radiowe YONGNUO zarówno RF 605N jak i YN622N-TX oraz YN622N II.
Chciałbym je wykorzystać również do sterowania lampą studyjną, chyba, że macie lepsze pomysły.

Planuję teraz lampę studyjną i softbox.

W tym potrzebuję pomocy.
Streszczę w punktach moje rozterki, pytania i jakie efekty chcę uzyskiwać.

1. Potrzebuję porady co do samej lampy, mocy pilota.
2. Dobór softboxa (octa? inny?) i jego wielkości. Chciałbym testować z różnym poziomem dyfuzji oraz z plastrami miodu więc fajnie jakby softbox można doposażyć z czasem w takie opcje. Preferowałbym niewielkie gabaryty nie wiem ... 80cm? Jeśli za mało to proszę o radę.
3. Na co powinienem zwracać uwagę w wyborze pierwszego softboxa?
4. Co jeszcze powinienem rozważyć?
5. Jak uważacie ... czy poza tą jedną lampą studyjną powinienem dalej kombinować z większą ilością lamp błyskowych TTL (np. Youngnuo) lub też manualnymi ... czy lepiej kolejna lampa studyjna + jakieś wrota, gridy, kolorowe filtry.

ZAŁOŻENIA:

6. Nie planuję zabierać studia w teren więc lampa ma być stacjonarna, czyli zasilanie sieciowe. Mobilne nie są mi potrzebne.
7. Chciałbym potestować fotografię zarówno na przysłonach jak i na pełnej dziurze.
8. Chciałbym potestować portret z nieco ciekawszą, dramatyczną grą światła (nie takie równo oświetlone snapshoty).

Budżet ... powiedzmy około 1000,00 na całość. Jeśli będę musiał przekroczyć i będzie to miało sens dla mnie to proszę również nie fixujmy się na tym założeniu budżetowym.

Z góry dziękuję za dyskusję.
Jeśli czegoś nie dopowiedziałem to chętnie to uzupełnię.

damian_888
23-11-2017, 19:04
Chyba wezmę lampę Jinbei MSN III 400, ale teraz zasadnicze pytanie ... Jaki SOFTBOX do niej? Pomóżcie doświadczeni koledzy i koleżanki :)

Jacek_Z
24-11-2017, 13:29
Duży albo mały. ;) Zadajesz pytania na które ciężko odpowiedzieć. Dla mnie to pytanie typu - kupiłem aparat, jaki mam kupic obiektyw? To przyznasz za mało danych by udzielić porady.
Coś piszesz o dramatycznej grze świateł, więc raczej nie miękko, czyli raczej mały softbox. Albo beautydish.
Z tą pełną dziurą może być problem, choć 1/256 daje nadzieję. Pełna dziura to 1.4 czy 2.8? - to robi różnicę.

damian_888
24-11-2017, 13:36
No tak analizuję temat i mi wychodzi, że dokupię do tego OCTĘ 70 cm DEEP ...
Najwyżej dokupię drugi softbox albo właśnie beautydisha.

Pełna dziura u mnie to 1.4, ewentualnie 1.8

Czyli lampkę wybrałem dobrą?

Jacek_Z
24-11-2017, 13:48
Dobrą, ma 1/256, ale jak to się okaże za dużo to LED ma 25W, czyli trochę za mało by pracować na świetle ciągłym (gdyby błysk był za mocny).
Jestem ciekaw czy ten pilot led świeci na boki. Jeśli nie to żle, bo nie odwzoruje rozkładu światła błyskowego w softboxie.

Może Jinbei MSN II 400 byłaby lepsza, bo ma pilota silnego (300W) i da się robić na ciągłym. Ale błysk za to tylko do 1/128.
Ta otwarta dziura sprawia problemy.

damian_888
24-11-2017, 13:56
Starsza Jinbei 400 już chyba niedostępna. Z kolei to 1/256 wygląda właśnie zachęcająco.
Nie napisali ile lumenów daje te 25W LED ... kompletnie nie umiem sobie tego wyobrazić.

A jakbym do pełnej dziury dał wtedy to przez rozpraszającą parasolkę zamiast z softboxa?
Tak pytam ale jak pisałem ... zaczynam z tym i nie mam do końca wyobrażenia ... tylko dużo dobrych chęci :)

Na pełnym otworze to będzie tylko jakiś % ... więc to jest problem jakoś ograniczony też.
Po prostu nie chciałbym być ograniczony, że nie zrobię nic na 1.4 z tym i kombinuję jak to rozwiązać :)

Umbra
24-11-2017, 14:01
400W to dużo do małego studia i modyfikatorów typu b.dish czy wrota. Zwłaszcza, jeśli chcesz mieć opcję strzelania na pełnej dziurze. Tutaj raczej 200W i filtr ND4 albo Quantuum z mocniejszym pilotem i światło ciągłe.

damian_888
24-11-2017, 14:12
Dużo ale chodzi mi też o strzelanie dynamiczne i z analiz wyszło, że mocniejsza lampa lepsza bo mogę dać serię strzałów na mniejszej mocy.
Ten model ma też wyjątkowo szybkie ładowanie.

Lampka ma opcję 1/256 ... to wygląda zachęcająco.
Ale dzięki za wszystkie uwagi bo przetwarzam wszystko, analizuję i myślę.

Rafał_Sz
24-11-2017, 14:26
Dodam od siebie, że parasolki to ZUO. Dwa standardowe softboxy, dwa wąskie, a długie, beauty dish z materiałową nakładką i plastrem miodu. Do tego 3 lampy i można działać.

damian_888
24-11-2017, 15:09
Dodam od siebie, że parasolki to ZUO. Dwa standardowe softboxy, dwa wąskie, a długie, beauty dish z materiałową nakładką i plastrem miodu. Do tego 3 lampy i można działać.

No pomysł na pewno fajny, ale ... miejsca tyle nie ogarnę u siebie pod to. Muszę ciutek na kompromis iść :)

damian_888
24-11-2017, 20:12
Mam jeszcze takie pytanie ... czym tą lampę [Jinbei MSN III 400] najlepiej odpalać?
Muszę kupić transmiter radiowy od JINBEI czy starczy mi moje YONGNUO 622n II na kablu synchronizacyjnym?

Wraz z lampą Jinbei chciałbym mieć możliwość zdalnego odpalania również SB-900.

Transmiter Jinbei pozwala na pracę lampy w TTL jak widziałem ... ale nie wiem czy to potrzebne w ogóle.
No i pytanie czy taki transmiter Jinbei "gada" z tymi od YONGNUO?
Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia?

damian_888
24-11-2017, 21:33
Dobrą, ma 1/256, ale jak to się okaże za dużo to LED ma 25W, czyli trochę za mało by pracować na świetle ciągłym (gdyby błysk był za mocny).
Jestem ciekaw czy ten pilot led świeci na boki. Jeśli nie to żle, bo nie odwzoruje rozkładu światła błyskowego w softboxie.

Może Jinbei MSN II 400 byłaby lepsza, bo ma pilota silnego (300W) i da się robić na ciągłym. Ale błysk za to tylko do 1/128.
Ta otwarta dziura sprawia problemy.

Jacku a filtr ND4 nie pomoże mi w tym? Jesteś przeciwnikiem takich filtrów? Jeśli tak to dlaczego?

Jacek_Z
24-11-2017, 22:08
Wraz z lampą Jinbei chciałbym mieć możliwość zdalnego odpalania również SB-900.

Transmiter Jinbei pozwala na pracę lampy w TTL TTL w studiu??? Po co? Praca w studiu na TTL to BŁĄD, a nie wygoda (w reporterce to zupełnie co innego).

Jacku a filtr ND4 nie pomoże mi w tym? Jesteś przeciwnikiem takich filtrów? Jeśli tak to dlaczego?Filtr pomoże. Nie jestem zwolennikiem bo się robi ciemniej w wizjerze i AF ma trudniej.

damian_888
25-11-2017, 00:21
Z TTL to tak pomyślałem, że do niczego w studiu mi to będzie.
Filtr - trafna uwaga z tym AF i ciemnicą w wizjerze ...

Zostaje mi sprawa czym tą lampę [Jinbei MSN III 400] najlepiej odpalać?
Czy na tych transmiterach YONGNUO poleci czy trzeba zaplanować zakup innego?

CO do Softboxa zaplanowałem OCTA 70cm DEEP.
Ma on podwójne warstwy dyfuzora w środku + zamierzam dokupić GRIDa.

Myślę, że to + blenda i będzie fajny zestaw na początek zabaw.
Zostaje mi jeszcze SB-900, którą też da się sensownie wykorzystać, ale to pewnie wyjdzie w toku doświadczeń.

Jak macie ciekawe pomysły na wykorzystanie dodatkowe SB-900 w zestawie to piszcie śmiało.
Ja jestem otwarty na wszelkie pomysły :)

damian_888
27-11-2017, 22:56
Rozmawiałem dziś na temat tej lampy Jinbei MSN III 400. Podobno ten pilot LED świeci na poziomie 250W standardowego i nie ma problemów z równomiernym rozchodzeniem się światła z niego.
Lampa zamówiona i jest w drodze. Najdalej w weekend zrobię jakieś testy i podzielę się wrażeniami.

Jacek_Z
28-11-2017, 02:31
Mam wątpliwości. 25 W LEDa z dobrym oddaniem barw to nie jest nawet ekwiwalent 200W, a ta dioda wydaje się schowana, więc jak świeci na boki? Z drugiej strony taka konstrukcja lampy byłaby wręcz głupotą, a o to ich nie podejrzewam. Nie widać dobrze tego miejsca, na zdjęciach diodę przysłania ochrona od UV.

damian_888
28-11-2017, 10:08
No tak to wygląda na zdjęciach.
Kierowany jakimś tam zaufaniem do tego producenta postanowiłem zaryzykować. Jutro dostanę przesyłkę.

damian_888
01-12-2017, 14:22
Lampa dotarła :)
Pierwsze testy zrobione i jestem bardzo zadowolony.

Trochę z początku myślałem czy może aby nie za mocna na to moje "domowe studio" ale teraz widzę, że w sam raz.

Pilot - tak dioda jest zagłębiona na jakieś 2-3 milimetry ale dochodzi do tego lekko mleczna osłona palnika (czego na fotkach nie ma, bo tam wygląda ona na przezroczystą, a w rzeczywistości jest inaczej).
Chyba ta osłona robi robotę. Chłopaki z fripers twierdzą, że nie widzą różnicy w świetle z pilota LED tego rodzaju a świetle ze standardowego pilota.
Ja nie mam porównania i jestem początkujący w zabawach "w studio" więc się nie wypowiem, ale jak dla mnie to pilot świeci OK, tyle, że jakby był mocniejszy to bym się nie pogniewał.

Sam pilot ma regulację od 1-9 i lampa podobnie, przy czym za pomocą transmitera zdalnego od JINBEI mogę lampę ustawiać w zakresie od 1.0 do 9.0 co 0.1.
Nie zdążyłem zrobić dużych testów więc napiszę jeszcze więcej po weekendzie.

Teraz z kolei poczułem potrzebę doświetlenia boków .... odpuszczam lampy reporterskie do tego bo dodatkowo zainwestowałem w ciemne gumowane rolety do pomieszczenia, w którym się bawię aby ograniczyć światło zastane do minimum na te warunki jakie mogę u siebie uzyskać więc nie będę psuł zabawy speedlightami :)

Chciałbym sobie jakieś słabsze doświetlenie boczne w stripy 20x90 z gridami wsadzić ... i potrzebuję kolejnej porady.
Patrzę w kierunku lampek JINBEI SPARK II 300. W moim odczuciu zrobią u mnie robotę .... ale pokornie poczekam na Wasze zdanie i porady.

Chyba będę się trzymał teraz marki JINBEI bo mam już transmiter tej marki a nie znam się jak to działa z innymi lampami wyzwalanymi i obsługiwanymi zdalnie (pomijam tu metodę wyzwalania na fotocele bo to wiadomo, że zadziała).

Co mi doradzacie?

Jacek_Z
01-12-2017, 23:46
Zwróć uwagę, że ma 300Ws, ale z podziałem do 1/32. Będzie pewnie stała blisko tła, czyli oświetli je mocno. Dwie lampy z dwóch stron - tu zapomnij o otwartych przysłonach.

PS - sprzedawcy powinni pisać o Energii, a piszą Moc. I jak się tu dziwić, że ludzie się mylą. Ba, ja sam już mówię czasami moc :(

damian_888
02-12-2017, 00:06
No właśnie tego się obawiałem i to potwierdziłeś.
Zatem ... jakie mam sensowne wyjścia? :) Coś do 300 Ws z 1/64 ... ? Pewnie dalej za mocno będzie.

Mam jakieś inne opcje poza takimi samymi lampkami z podziałem 1/256?
To zejście z mocą w tej lampie co kupiłem jest naprawdę obiecujące.

A w ogóle pomysł z tymi dwoma stripami 20x90 jest sensowny czy może coś innego rozważyć można?
Może przeginam i powinienem się skupić na blendach ... ?

Jacek_Z
02-12-2017, 00:12
Jest OK, lepiej stripy jeszcze dłuższe.
Jak będzie za dużo światła to możesz wytłumiać je swojej roboty dodatkowymi przesłonkami.

damian_888
02-12-2017, 00:40
OK, fajny pomysł z dłuższymi bo faktycznie mogę sobie zrobić jakieś zasłonki i nawet pomysły już mam na to. Dziękuję.

I tak myślę i myślę i liczę z tymi lampami ... i kurcze wychodzi mi, że 1/128 przy 250Ws to absolutne minimum (a może będzie i tak za mocno) a jak mam taki setup z 3 lampami w planie to pewnie powinienem bezwzględnie szukać 1/256 aby mieć zakres pracy na przysłonach.

Wiem, że pytanie w stylu "czy może jeden strip i do tego blenda" to jest taki z serii czy mam w kuchni do potrawy wziąć większy czy mniejszy garnek hehe ... i pewnie nie sposób odpowiedzieć bo to ja muszę czuć czego potrzebuję i ewentualnie testować.
Dlatego muszę zaplanować wizytę w studiu, zebrać więcej doświadczenia i będzie to jasne :)

Chyba sobie sam odpowiedziałem hehe.

Chyba, że do opcji pod rozwagę powinienem "przeprosić" lampki reporterskie i rozważyć do doświetlenia w stripy ... Moc mała, cena niska ... no nic jest nad czym myśleć jeszcze :)

Pobawię się moją SB-900 i zobaczymy :)

Jacek_Z
02-12-2017, 01:06
Wg mnie błyskanie po to by mieć w studiu f 1.4 to generalnie słaby pomysł. I tak nie ma czego rozmyć w tle, bo najczęsciej jest ono .. gładkie (papier). Rozmycie drugiego oka to dla mnie jest niefajne. Rozmycie ucha, włosów z tyłu - OK, nie muszą być żyletą jak w większości zdjęć beauty, ale z tego powodu bym nie dążył za wszelką cenę do f 1.4. W końcu 2.8 czy 4.0 to też jest jakas tam ;) używalna przysłona.

damian_888
02-12-2017, 01:22
I pewnie racje z tym bo jak się dobrze zastanowiłem to nigdy nie miałem potrzeby na 1.4 - 2.0 robić tych "studyjnych" a wręcz zauważyłem tendencję do przymykania bo chcę ostrzej.
Zafixowałem się trochę z tym, że "a co jak dojdę do wniosku, że będę chciał / potrzebował?".

Ja w moim "studiu" oprócz teł używam też dość często "gadżetów" w tle więc teoretycznie jest co rozmyć ... ale po przemyśleniu to jednak nie aż do 1.4

Dzięki za opinię. Przemyślę to jeszcze pod tym kątem czy naprawdę potrzebuję takich przysłon ... bo teraz na szybko mi wbiłeś "kij w mrowisko" i doszedłem do wniosku, że nie pamiętam kiedy takie robiłem więc może faktycznie do pominięcia ten aspekt jest.

Umbra
02-12-2017, 01:57
Wg mnie błyskanie po to by mieć w studiu f 1.4 to generalnie słaby pomysł. I tak nie ma czego rozmyć w tle, bo najczęsciej jest ono .. gładkie (papier). Rozmycie drugiego oka to dla mnie jest niefajne. Rozmycie ucha, włosów z tyłu - OK, nie muszą być żyletą jak w większości zdjęć beauty, ale z tego powodu bym nie dążył za wszelką cenę do f 1.4. W końcu 2.8 czy 4.0 to też jest jakas tam ;) używalna przysłona.

Pomysł jest dobry, ale współczesne aparaty cienkie jak komarzy sik. Dlatego najlepszymi aparatami studyjnymi są klasyczne analogowe aparaty wielkoformatowe. Niektóre średnie też dają radę (GX680).

Ja w sumie często używam 1.4 w studio.

damian_888
02-12-2017, 11:56
Pomysł jest dobry, ale współczesne aparaty cienkie jak komarzy sik. Dlatego najlepszymi aparatami studyjnymi są klasyczne analogowe aparaty wielkoformatowe. Niektóre średnie też dają radę (GX680).

Ja w sumie często używam 1.4 w studio.

Skąd założenie, że współczesne aparaty są cienkie?

Z mojego rozumienia wynika raczej, że nie chodzi tu o nowe rozwiązania technologiczne ale mówisz tu o wielkości matrycy w odniesieniu do głębi ostrości.
Znów z mojego rozumienia to im większa matryca to przy 1.4 będzie jeszcze mniejsza głębia ostrości i wiek aparatu nie ma tu nic do rzeczy bo to optyka (fizyka).
Więc można wysnuć wniosek, że skoro na DX / FX focenie na 1.4 w studiu to słaby pomysł (bo w sumie szereg racjonalnych argumentów za tym przemawia i przemyślałem to sam już) to przy średnim formacie taki pomysł na 1.4 byłby chyba jeszcze gorszy.

Oczywiście wszystko zależy na pewno od celu jaki chcemy osiągnąć więc to co piszę Tobie może nie pasować .... i to normalne :) Świat (w tym świat fotografii) musi być różnorodny :)

Umbra
02-12-2017, 12:49
Przede wszystkim dawne aparaty miały tilt shift, dzięki czemu można było mieć małą GO i oboje oczu w GO. Ponadto nie ma obiektywów 1.4 na wielki format. Najjaśniejsze to chyba 5.6, więc też jest to lepiej przemyślane, biorąc pod uwagę moc błysku.

Na średnim jest np. Fuji 180/3.2 - zobacz sobie, co z nim robi Marcin Wajda.

damian_888
02-12-2017, 14:05
No i znów się czegoś dowiedziałem :) Dzięki.
Mało wiem o średnich formatach i większych.

Poczytałem sobie o Fuji GX 680, pooglądałem portrety Marcina Wajdy.
Wszystko fajnie. Większość fotek oceniłbym w moim odbiorze na 10/10 ... ale na niektórych bym mimo wszystko przymknął.
Co na pewno bije z fotek to ... wyczucie momentu, emocje, estetyka. Fajnie, fajnie.

Wszystko fajnie ale wiesz ... powiem tak. Mam sprzęt jaki obecnie mam. Uczę się i mam frajdę z postępów.
Skupiam się na tym co mam. Pogadać można o sprzęcie i podywagować. Dla mnie to temat z gatunku "kiedyś jak się więcej nauczę i będę miał więcej czasu to może sobie kupię i będę się bawił czymś innym" :)

Dla mnie fotografia to pasja, hobby. Nie zarabiam na fotografii i nic nie zapowiada, że będę (chyba, że mi moje biznesy upadną to jak się nauczę fotografii to będę miał zawsze kolejny fach w ręku) ... i uważam, że w obliczu hobby to ja i tak włożyłem w to już "wagon" kasy ... a najbardziej brakuje w tym wszystkim jednego czynnika ... najważniejszego ... CZASU :) .... ale pogadać można.

Jak masz Umbra jakieś merytoryczne pomysły jak mi pomóc czy doradzić z tym nad czym sobie teraz rozmyślam w zakresie tego mojego pierwszego, domowego studia to nie krępuj się i pisz :)
Na razie trochę OT poszło :) Ale dzięki za uwagi i informacje bo zawsze się czegoś dowiem :)

CO do meritum tematu to Ci powiem tak ... popatrzyłem na wiele fotek tego Marcina Wajdy ... i się zaczynam utwierdzać w tym, że w moim przypadku faktycznie 1.4 to trochę bez sensu w tym "mini studiu" bo jednak będę przymykał ... Co innego w portrecikach w plenerze, ale to wiadomo.

Umbra
02-12-2017, 14:27
Marcin to też hobbysta. I ja również. Niestety. Na portretach bardzo ciężko w naszym kraju zarobić.

Jacek_Z
02-12-2017, 21:45
Przede wszystkim dawne aparaty miały tilt shift, dzięki czemu można było mieć małą GO i oboje oczu w GO..Tilt i shift to jest ostatnia rzecz która była dawniej wykorzystywana w portrecie. Tego używano w architekturze itd. Nie w portrecie. Wykorzystanie T-S w portrecie to pewnie ostatnie 20-30 lat, gdzie ludzie usiłują zrobić coś innego niż inni ;)

Ponadto nie ma obiektywów 1.4 na wielki format. Najjaśniejsze to chyba 5.6, więc też jest to lepiej przemyślane, biorąc pod uwagę moc błysku.Fakt, chyba nie ma, najjaśniejszy jaki znam to ... Nikkor 65 i ma on f 4. Możliwe, że były jaśniejsze. Szkieł f 5.6 za to to jest całe multum, to chyba jedna z popularniejszych jasności LF.
Na pewno przyczyną takiej jasności nie jest pomysł, że to fajne dla błysku, bo tak nie jest.
W MF jest sporo szkieł 2.8, jest też Planar 110/2 i chyba nie tylko on.

Na portretach bardzo ciężko w naszym kraju zarobić.Zdjęcia do dowodów/legitymizacyjne to jedno z podstawowych źródeł utrzymania fotografów. Fakt, że to rzemiosło, ale jest.
No i w reklamie ludzie są na co drugim zdjęciu. Portret to nie tylko główka, ale nawet patrząc tylko tak to też na wielu reklamach jest portret pani z .... biżuterią, kremem itd. itp.
Są zdjęcia rodzinne, jest fotografia dzieci i niemowląt. Ba, jest mokry kolodion (portrety) robiony na zamówienie, czyli za kasę. Na stockach jest mnóstwo portretów, są wykorzystywane jako ilustracje do artykułów.
Gotowe portretowe "zdjęcie artystyczne" (jak i każdą fotografie artystyczną) ciężko sprzedać, ale jak wyżej widać to portret (szczególnie szerzej pojmowany jako zdjęcia ludzi) chyba wręcz dominuje jeśli chodzi o to, na czym się zarabia. Bo nawet przy ślubie się robi portrety pary młodej. Marcin Wajda kojarzy mi się z portretem hollywoodzkim a na to zbytu nie ma. uogólnił (jeśli to powiedział) patrząc na to co on robi. U nas kiedyś rzemieślnicy tak potrafili fotografować i dość podobne zdjęcia szły na dowody osobiste i legitymacje. To były fajne czasy. Wymogi stawiane dzisiejszym zdjęciom dowodowym ... :) litości, nie będę rozwijał tematu z powodów oczywistych. Ale fakt jest taki, że tak jak kiedyś płacono za dobre zdjęcia tak teraz płaci się za kiepskie. To, że fotograf nie chce takich robić to nie znaczy, że nie istnieją, że się nie zarabia na portretach.
No i dałem się wpuścić w OT. Może dlatego że uczę portretu i uczę foto studyjnej :)

Umbra
03-12-2017, 00:29
Powiem Ci, że nie wiem od czego zależy zarabianie na portretach. Moja pierwsza sesja to była sesja dziecięco-rodzinna w zamian za zgodę na publikację. Od znajomych babeczek dostałem około 40 wiadomości, ale jak powiedziałem, że teraz chcę 100 zł (co i tak jest mega niską ceną) za taką sesję, to mi powiedzieli, że to za dużo. No to podziękowałem.
Agencje modelek też nie chcą płacić. Na TFP to chętni, jak chytra baba z Radomia na oranżadę, ale jak za kasę, to "a, już kogoś znaleźliśmy".
Dowodowych nie mam ochoty klepać. :P Dla mnie to nie portret.

Rafał_Sz
03-12-2017, 09:54
Nie wiem po co w studiu otwór 1.4. Pstrykając 85 lub 24-70 w zasadzie nigdy nie wychodzę poza f 4, często natomiast przymykam dużo mocniej. Za to w plenerze mocno otwarte szkło robi robotę. Tylko, że ja od 3 lat focę wyłącznie hobbystycznie, więc mogę się już nie znać. ;)

Umbra
03-12-2017, 13:05
Każdy ma swój gust. :)

Ja tam lubię otwierać w studio, ale brakuje mi tilta, a na średni/wielki format nie mam kasy, a i musiałbym wiedzę zdobywać.

damian_888
03-12-2017, 13:10
To co ja zauważyłem z mojego krótkiego (jak na ten moment) doświadczenia studyjnego, to że dużo łatwiej daje się modelować i kontrolować światło jak właśnie przymykam. Może to jedna z przyczyn, dla której w studiu się raczej przymyka niż otwiera?

damian_888
03-12-2017, 15:17
Marcin to też hobbysta. I ja również. Niestety. Na portretach bardzo ciężko w naszym kraju zarobić.

Jeszcze co do naszego OT ... Polecam te 2 filmy. W sumie ogólnie tego gościa polecam, ale te dwa filmy dają obraz, że to co napisałeś jest prawdziwe nie tylko w naszym kraju.

https://www.youtube.com/watch?v=aDxMQZWDRGo&pbjreload=10
https://www.youtube.com/watch?v=7rsIax72248&pbjreload=10

Pieniądze na pewno są w korporacyjnej, produktowej do sklepów internetowych itp ... żmudne, nudne rzemiosło ale tam jest kasa ... u nas w PL też i wiem o tym, bo mój biznes to IT.

damian_888
03-12-2017, 19:54
Kolejne testy w studio zaliczone i kolejne doświadczenie zebrane :)

Wychodzi mi, że moc 400 Ws z mojej JINGBEI to w pewnych sytuacjach wcale nie jest jakiś szał ... w moim softboxie OCTA 70 DEEP na pełnej mocy wcale to nie robi szału.
Mogła by być mocniejsza lampa, tym bardziej, że wówczas inaczej podział wychodzi. Więc pewnie ją zatrzymam jako drugą lampę a to co dokupię to będzie wersja mocniejsza ... i będzie pełnia szczęścia :)

Wujot
03-12-2017, 21:05
Wychodzi mi, że moc 400 Ws z mojej JINGBEI to w pewnych sytuacjach wcale nie jest jakiś szał ... w moim softboxie OCTA 70 DEEP na pełnej mocy wcale to nie robi szału.
Mogła by być mocniejsza lampa, tym bardziej, że wówczas inaczej podział wychodzi. Więc pewnie ją zatrzymam jako drugą lampę a to co dokupię to będzie wersja mocniejsza ... i będzie pełnia szczęścia :)

400 Ws to optimum - lampy są jeszcze zgrabne, moc wystarczająca. Aby mieć 1 EV więcej trzeba już kupić grzmoty 800 Ws. Co ciekawe nawet na zredukowanej mocy nie oferują większej szybkostrzelności. Mam w studiu zawodową lampę 1000 Ws i nawet jej nie używam bo nie ma takiej potrzeby.
Jak będzie brakowało tego 1 EV to podniesiesz ISO do 200 i będzie dobrze.

Pozdro
Wiesiek

damian_888
03-12-2017, 23:40
Dzięki za radę. To sprawię sobie taką drugą i będzie dobrze :)

Fakt, że ISO też mogę podnieść hehe ...

Zafixowany jestem w tych studyjnych działaniach moich na ISO 100 ale myślę, że to 200 to faktycznie dramatu nie zrobi mi.
Potestuję sobie na 200 w najbliższej wolnej chwili.

themadablues
07-12-2017, 12:51
Takie szybkie pytanie. Czy błysk z lampy studyjnej wyzwoli błysk w sb700 ?

Jacek_Z
07-12-2017, 13:15
Tak, jeśli ją ustawisz w trybie SU-4 (manual).

themadablues
07-12-2017, 13:17
Super, dzięki. Jest już czym doświetlić tło :D jeszcze tylko jakiś domowy snoot musze zrobić :D

damian_888
07-12-2017, 13:41
Takie szybkie pytanie. Czy błysk z lampy studyjnej wyzwoli błysk w sb700 ?

No ja tak teraz odpalam SB-900. Właśnie na tło ... ale trochę mnie to drażni jakoś i już czekam na kolejną JINBEI MSN III 400 ... chwilowo nie ma u dostawcy.
Wówczas SB-900 będzie robiła jako światełko numer 3 (opcjonalnie) ... aż w końcu zabiorę ją "ze studia" do zadań dla niej przeznaczonych ... czyli błyskania gdzieś w terenie jak potrzeba.
Docelowo chcę 3 takie JINBEI do tego mojego studia i będzie "bajka" :)

Od czasu jak się zacząłem w to bawić to czuję, że kilka szczebelków na drabinie doświadczenia i umiejętności fotograficznych do góry wszedłem.

I na własne oczy poczułem, że prawdą jest twierdzenie, że lepiej mieć dziadowski obiektyw i świetne światło niż świetny obiektyw i dziadowskie światło :)

Chociaż pewnie taka lampka na samo tło jest OK ... mnie w niej boli jednak to, że chcę robić (nawet często) dynamiczne akcje na tle i potrzebuję HSS ... a te lampki w trybach manualnych, zdalnych nie obsługują tego więc są do niczego. Działają do max 1/250 wyzwalane fotocelą.

Ale mam dodatkowe pytanie jeszcze sam ... czy jak użyję kabla synchronizacyjnego pomiędzy pilotem od JINBEI a jakimś YONGNUO (mam kilka) z wejściem PC i na tym SB-900 ... to obsłuży mi szybkie czasy migawki?

Super, dzięki. Jest już czym doświetlić tło :D jeszcze tylko jakiś domowy snoot musze zrobić :D

Chce Ci się to robić?
Na Allegro widziałem takie proste do lampek reporterskich po około 20 zeta.

Z drugiej strony ten sprzęt cały kosztuje wagon kasy i serio trzeba pewnie część co się da robić sobie bo kurde masakra ... zwłaszcza jak się na tym nie zarabia i stanowi to tylko "zabawki dla dorosłych".

Umbra
07-12-2017, 16:26
Gdzieś kiedyś wyczytałem, że można użyć HSS z prawie dowolną lampą - trzeba ją ustawić jako slave i wyzwolić błyskiem lampy, która posiada HSS.

Jacek_Z
07-12-2017, 16:31
Wejście PC nie obsługuje nic (HSS, TTL itp. - nie), to tylko styk do odpalenia lampy. Ale .. do czego ci te HSS w studiu? Przy portrecie??? Co to znaczy dynamiczne? Jaki czas musisz mieć?
lampy studyjne mają dość długi błysk, ale .. twoja na minimum ma 1/4000 zdaje się i to bez HSS, na synchro 1/200s.
Lampy typy SB900 są do mrożenia ruchu wiele lepsze, mają krótszy czas błysku (z tego co kojarzę to potrafią zejść do 1/40.000 minimum) i to przy stosowaniu czasu synchro 1/200. Coś mi się wydaje że niepotrzebnie chcesz pracować w HSS, to ma więcej wad niż zalet.

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że można użyć HSS z prawie dowolną lampą - trzeba ją ustawić jako slave i wyzwolić błyskiem lampy, która posiada HSS.Oczywiście, tak.

damian_888
07-12-2017, 16:39
Pewnie się nie znam :)
Dopiero się uczę jak wiecie i każda rada czy wiedza jest mile widziana.

Jeszcze się Jacku umówimy na naukę w studiu po Nowym Roku :)

Oto co mam na myśli pisząc dynamiczne.

1895

Muszę strzelić w serii aby z tego był jakiś kadr czy dwa ...
Jak macie inne pomysły jak zamrozić i co potestować sobie to proszę napiszcie mi :)

Wujot
07-12-2017, 16:40
Wejście PC nie obsługuje nic (HSS, TTL itp. - nie), twoja na minimum ma 1/4000 zdaje się i to bez HSS, na synchro 1/200s.
Lampy typy SB900 są do mrożenia ruchu wiele lepsze, mają krótszy czas błysku (z tego co kojarzę to potrafią zejść do 1/40.000 minimum) i to przy stosowaniu czasu synchro 1/200. Coś mi się wydaje że niepotrzebnie chcesz pracować w HSS, to ma więcej wad niż zalet.
.

Z instrukcji:

Czas trwania błysku: tryb normalny: 1/2200 - 1/8000s; tryb Freeze: 1/2200 - 1/19000s

Jak widać te lampy, biorąc pod uwagę dyspozycyjną moc, są doskonałymi źródłami bardzo krótkich błysków. To był zresztą jeden z głównych powodów dla których je nabyłem (poprzedni model).

pozdro
Wiesiek

damian_888
07-12-2017, 16:55
Do takich nie potrzebuję HSS ani nic ponad 1/250 :)

1896

Dodam, że mnie się nie udało SB 900 zmusić zdalnie do czegoś więcej niż 1/250 ... od razu widać na kadrze pasek zanikającego światła z tej lampy ... może coś źle robię :(

Odpalałem JINBEI w trybie HSS na powiedzmy 1/800 pilotem od JINBEI a SB 900 był manual na fotocelę ... i efekt jak piszę, czyli widać, że nie widać :D
Potem przeczytałem, że manualnie zdalnie nie zrobi ta lampa i przestałem szukać dalej ... więc ktoś mnie w błąd gdzieś wprowadził ... a ja czytam różne infa i forma English też :)

I podkreślam ... SB 900 MANUALNIE i ZDALNIE.

Na aparacie to ona normalnie wali na szybkich czasach bez problemu ... ale nie chcę jej na aparacie tylko zdalnie.

Wujot
07-12-2017, 17:53
Dodam, że mnie się nie udało SB 900 zmusić zdalnie do czegoś więcej niż 1/250 ... od razu widać na kadrze pasek zanikającego światła z tej lampy ... może coś źle robię :(

Odpalałem JINBEI w trybie HSS na powiedzmy 1/800 pilotem od JINBEI a SB 900 był manual na fotocelę ... i efekt jak piszę, czyli widać, że nie widać :D
Potem przeczytałem, że manualnie zdalnie nie zrobi ta lampa i przestałem szukać dalej ... więc ktoś mnie w błąd gdzieś wprowadził ... a ja czytam różne infa i forma English też :)

I podkreślam ... SB 900 MANUALNIE i ZDALNIE.

Na aparacie to ona normalnie wali na szybkich czasach bez problemu ... ale nie chcę jej na aparacie tylko zdalnie.

Zamotałeś się. Migawkę ustalasz na te 1/200 (1/250) a rzeczywisty czas błysku lampy Jinbei 1/2200 lub mniej. podobnie z SB choć tu dużo zależy od ustawionej mocy.

Pozdro
Wiesiek

damian_888
07-12-2017, 18:12
To mam pytanie ... jak wówczas mam ustawić czas błysku JINBEI? :)
Tam nie można ustawić błysku tylko "moc" czy inaczej mówiąc natężenie światła błysku.

Chyba, że czegoś nie wiem ... bo dopiero zacząłem się bawić tymi zabawkami więc serio może mi coś umknęło ;)

r_m
07-12-2017, 18:39

Im większa moc, tym dłuższy czas błysku. jeśli potrzebujesz krótkiego błysku, to... już chyba wiesz ;)

Pierwsza lepsza gazetka reklamowa, dwie gumki-recepturki, tubus gotowy ;)

Wujot
07-12-2017, 19:34
Nawet 1/2200 na pełnej mocy to jest bardzo krótki czas. Wystarczy (od biedy) do kropel a co dopiero skaczącej córki. Ale jak wiesz możesz go jeszcze łatwo skrócić.

Pozdro
Wiesiek

antos
07-12-2017, 19:43
snoota można też zrobić z czarnej pianki, można ją kupić za kilka zł w empiku, a nawet widziałem wersję z kartonowego opakowania po płatkach śniadaniowych :D

Jacek_Z
07-12-2017, 20:13
Tam nie można ustawić błysku tylko "moc" czy inaczej mówiąc natężenie światła błysku.
Normalne, jedno jest konsekwencją drugiego, a w lampie ustawia się energię (nie moc).
Niektóre lampy maja na LCD wyświetlone to, jaki jest czas t 0.1 (no i musisz się dowiedzieć jakie sa to czasy, często producenci ich nie podają lub podają t 0,5). Taka lampa to np. Quadralite Pulse Pro X.
Jeśli tego nie ma podanego na lampie to po prostu trzeba znać parametry, mieć tabelkę od producenta i to tyle. Ale i tak to się ustala eksperymentalnie, bo skąd wiesz czy ruch ci zamrozi 1/1500 czy 1/3000s? Robi się zdjęcie i sprawdza. Bo to też zależy jaka masz matryce aparatu. 12 Mpx czy 36 Mpx?
No i to wszystko się robi na zwykłym błysku, nie na HSS. Na HSS zejdziesz najwyżej do 1/8000.

snoota można też zrobić z czarnej pianki, można ją kupić za kilka zł w empiku, a nawet widziałem wersję z kartonowego opakowania po płatkach śniadaniowych :DSnoota można zrobić ze 100 czarnych rurek (słomek) do napojów, związanych gumką ;)

Wujot
07-12-2017, 20:28
Snoota można zrobić ze 100 czarnych rurek (słomek) do napojów, związanych gumką ;)

i to jest bardzo dobry snoot (tylko bardzo dużo światła traci)

pozdro
Wiesiek

damian_888
07-12-2017, 20:56
Dobrze, zgadza się - energia :) Tego słowa mi właśnie brakowało dlatego napisałem "moc" w cudzysłowie :)

OK więc ustawiam czas błysku dostosowując poziom energii (czyli moja skala od 1 do 9 na lampce) i pamiętając, że im mniejsza energia tym czas błysku jest niższy i tym eksperymentując mogę zamrażać ruch. Czy dobrze to podsumowałem?

Czyli do tych fotek, do których chcę to rozumiem HSS niepotrzebne i nie muszę się tym trybem teraz zajmować?

damian_888
07-12-2017, 21:37
Swoją drogą widzę, że weszły lampki JINBEI MSN V ... https://jinbei.eu/produkty/msnii.php
I wrócili do pilota halogenowego w miejsce tego LEDowego ... ciekawe .... ale nie ma już 1/256 .... tylko 1/128.

Jacek_Z
07-12-2017, 23:13
Jak widziałem lampę (na zdjęciach) to miałem uwagi co do rozłożenia światła pilotującego. Niby to dla efektu na zdjęciu nieważne, ale jednak do oceny oświetlenia przez zdjęciem niefajne.
Mogli dać innego LEDa. Kiedyś wrócą do Ledów, ale świecących naokoło.

OK więc ustawiam czas błysku dostosowując poziom energii (czyli moja skala od 1 do 9 na lampce) i pamiętając, że im mniejsza energia tym czas błysku jest niższy i tym eksperymentując mogę zamrażać ruch. Czy dobrze to podsumowałem?Tak.

Czyli do tych fotek, do których chcę to rozumiem HSS niepotrzebne i nie muszę się tym trybem teraz zajmować?
tak

hostman22
07-12-2017, 23:35
damian_888 czemu na tych fotach jest tak mało światła?

damian_888
07-12-2017, 23:41
No i znów mnie nauczyliście czegoś - dziękuję :)
Pobawię się z tym zamrażaniem w ten sposób bez HSS.
W sumie super sprawa :)

damian_888 czemu na tych fotach jest tak mało światła?

Dzięki za uwagę i za podjęcia tematu fotek bo chętnie z kimś doświadczonym to przedyskutuję, wyciągając może znów jakieś wnioski.

Z kilku powodów są dość ciemne :)

1. Główny to taki, że to jedne z pierwszych fotek w moim "mini studiu" więc się dopiero uczę :)
2. Na tło chciałem dać tylko taki punktowy efekt i w sumie to mi się udało zgodnie z założeniem.
3. Myślisz, że dałem za mało na lampie z przodu? Możliwe, że za mało ...

Z tej sesji miałem kadry jaśniejsze ale mi się z kolei nie podobały z innych względów, a te z kolei są słabo naświetlone ...
Miało być tak nieco ciemniej, aby uwydatnić głębię czerni itd ... ale faktycznie chyba tam coś nie poszło i przesadziłem ...

Co myślisz?

Jacek_Z
08-12-2017, 00:13
Miało być tak nieco ciemniej, aby uwydatnić głębię czerni itd ... ale faktycznie chyba tam coś nie poszło i przesadziłem ...

Co myślisz?Brak detalu w czerniach, taka zabita czerń to wada, a nie fajność zdjęcia :)

damian_888
08-12-2017, 00:23
No wyszło za ciemno :)

Cenię krytykę bo wychodzę z założenia, że tylko tak robi się postępy.
Na kolejnej sesji to poprawię :)

Rafał_Sz
08-12-2017, 10:12
Ja Wam dam zaraz "energię".:) W lampach ustala się MOC, czyli wypadkową wyzwolonej energii (pracy) w określonym czasie. Z tym, że w lampach czas błysku jest ściśle zależny od ustawionej mocy. Przy zwiększaniu mocy zwiększa się ilość energii zamienianej na światło, wydłuża się czas samego błysku. Inna sprawa, że niezależnie od przyłożonej energii czas jest na tyle krótki, że nie ma to (poza matematyką) większego znaczenia. ;) Ale ustawia się moc (błysku), nie energię.

damian_888
08-12-2017, 10:34
No ja nie jestem fizykiem ... to nie wiem :)
Ustalmy może faktycznie konkretnie jak to jest ... bo zgłupiałem całkiem :)

Wujot
08-12-2017, 11:18
Ja Wam dam zaraz "energię".:) W lampach ustala się MOC, czyli wypadkową wyzwolonej energii (pracy) w określonym czasie. Z tym, że w lampach czas błysku jest ściśle zależny od ustawionej mocy. Przy zwiększaniu mocy zwiększa się ilość energii zamienianej na światło, wydłuża się czas samego błysku. Inna sprawa, że niezależnie od przyłożonej energii czas jest na tyle krótki, że nie ma to (poza matematyką) większego znaczenia. ;) Ale ustawia się moc (błysku), nie energię.

OJ, oj - lampy skalowane są w Ws (watosekundy to nic innego jak dżule - kiedyś zresztą były oznaczenia typu lampa 1000 J). Czyli w lampie ustala się po prostu ilość wypromieniowanej energii.

pozdro
Wiesiek

Rafał_Sz
08-12-2017, 11:49
W określonym czasie - Ws. Inaczej mówiąc w przypadku źródeł światła MOC to jest energia emitowana przez określony czas. Czyli ustawia się MOC błysku. Co do dżuli to Ws, to J = 1W na s. :)

Dobra, już kończę. :)

Jacek_Z
08-12-2017, 11:58
Ale ustawia się moc (błysku), nie energię.Język potoczny nie przekłada się na to co mówi fizyka. Ws to??? (energia)
Mówimy o tym, że lampa jest mocniejsza, a nasza skłonność do skracania słów dała moc. Moc wyraża się w Watach W, nie w Ws. Możemy mówić, że lampa jest silniejsza, ale to wcale nie oznacza, że charakteryzuje ją siła (taką określaną na fizyce jednostką jest N - Newton)
Energię wyraża się w Julach (SI) albo w Ws. Czyli jak mamy Ws to mamy ENERGIĘ.

Wujot
08-12-2017, 12:02
W określonym czasie - Ws. Inaczej mówiąc w przypadku źródeł światła MOC to jest energia emitowana przez określony czas. Czyli ustawia się MOC błysku. Co do dżuli to Ws, to J = 1W na s. :)

Dobra, już kończę. :)

Jeszcze raz - lampy skalowane są w jednostkach energii. I tylko to ustawia fotograf. Dla fotografa dwie różne lampy odpalone na 300 Ws dadzą mniej więcej ten sam efekt (przy właściwym czasie synchronizacji). Ich moc może być krańcowo inna (może się różnić nawet 10 - 20 x) a także jest zmienna w czasie. Z tego powodu używanie pojęcia mocy jest bezsensu.

Sprawa jest bardziej jeszcze skomplikowana bo z energii elektrycznej należałoby przejść na energię promienistą ale użytkowo rzecz biorąc wygodnie jest się posługiwać pierwszą.

edit

widzę, ze Jacek też sprostował prostującego ;) czyli już wiemy jak jest!

pozdro
Wiesiek

Rafał_Sz
08-12-2017, 12:10
Energia jest wyzwalana w określonym czasie więc nie jest już energia, a mocą. W moich stronach mówi się moc błysku, nie energia błysku. Więc może sprawa nie jest tak oczywista jakby się mogło wydawać. ;)

A jak dodamy jeszcze do tego liczbę przewodnią to pozostanie się tylko napić. ;)

Wujot
08-12-2017, 12:29
Energia jest wyzwalana w określonym czasie więc nie jest już energia, a mocą.

:) :) :)

Rafał zlituj się.

1915

Energia to energia abyś zrozumiał dlaczego nie ma sensu posługiwania się pojęciem mocy wgrywam wykres jej zmian w czasie. Energia jest więc całką tej funkcji. Teraz zastanów się (bo ja nie wiem) jak jest realizowana regulacja dawki energii (czyli Twojej "mocy") - przez odcięcie wykresu stopniowo od prawej? Zmianę ilości przesłanej energii z kondensatora??? Zauważ, że wychodzimy od energii ładunku zgromadzonego w kondensatorze. Rozumowanie w kategoriach mocy jest jak widzisz dość karkołomne.

Natomiast potocznie możemy mówić o zmianie mocy lampy (mając na myśli zmniejszenie wypromieniowanej energii). Nie pierwszy to przypadek gdy język potoczny używany jest nieprecyzyjnie. Warto jednak rozumieć dokładnie podstawy fizyczne.

Pozdro
Wiesiek

Jacek_Z
08-12-2017, 12:30
Energia jest wyzwalana w określonym czasie więc nie jest już energia, a mocą.
Tak by można było uznać (choć nadal nieprawidłowo) że ustawiamy moc, gdyby była ona w miarę constans w czasie. A przy błysku absolutnie to nie jest stałe. Ustawiamy energię jaką lampa "przełoży" na błysk.

EDIT - w międzyczasie Wujot załączył odpowiedni wykres.
PS - dość podobnie wygląda tez wykres temperatury barwowej w funkcji czasu, bo lampa daje 5500 K tylko w dwóch momentach - tak jak stojący zegar pokazuje 2x na dobe dobry czas :)

W moich stronach mówi się moc błysku, nie energia błysku. Więc może sprawa nie jest tak oczywista jakby się mogło wydawać. ;)Wszędzie się tak mówi, co nie znaczy, że mówi się prawidłowo. Niestety.

A jak dodamy jeszcze do tego liczbę przewodnią to pozostanie się tylko napić. ;) Prawda. LP byłaby najfajnieksza, bo już mówi o świetle, a nie o prądzie, ale niestety zależy od kąta rozsyłu światła no i kicha, bo każdy odbłyśnik (np. softbox) zmienia inaczej LP.

Rafał_Sz
08-12-2017, 12:45
Ja jednak mam nieco inne zdanie. Poprzez dostarczoną energię z kondensatora wyzwalany jest błysk trwający z różną siłą w określonym czasie. Aż normalnie zajrzałem do Wiki ktorej nie lubię. Jako, że w lampie błyskowej tempo emisji nie jest stałe, ponizszy wzór musi być mocno zmodyfikowany.

Za wiki:

Moc może być również definiowana jako prędkość emisji energii (na przykład dla źródła światła, anteny,głośnika). Wzór na moc (przy stałym tempie emisji) przybiera wówczas postać:

P=e/T

gdzie E jest energią emitowaną w czasie t.

damian_888
08-12-2017, 12:50
Ciekawe rzeczy się dowiaduję ... chociaż na moim etapie to czy to się zwie moc, czy energia czy inaczej ... ważne, że wiem o co chodzi, błyska i fotki robię :)

Wujot
08-12-2017, 12:52
Teraz zastanów się (bo ja nie wiem) jak jest realizowana regulacja dawki energii (czyli Twojej "mocy") - przez odcięcie wykresu stopniowo od prawej? Zmianę ilości przesłanej energii z kondensatora??? Zauważ, że wychodzimy od energii ładunku zgromadzonego w kondensatorze. Rozumowanie w kategoriach mocy jest jak widzisz dość karkołomne.

Doczytałem jak odbywa się sterowanie energią. Jak podejrzewałem odbywa się to przez odcięcie wykresu z prawej. Na początek rys

1924

Czyli na początku powiedzmy do 1/3 energii lamp moc maksymalna będzie "o dziwo" stała, później będzie liniowo spadała. Czyli jak powiedziałem posługiwanie się mocą dla opisu tych zjawisk jest bezsensu.

Edit

Rafał

Niepotrzebnie brniesz dalej w temat - oczywiste jest, że energia jest całką z mocy po czasie. Nie zmienia to postaci rzeczy, że w tym przypadku nieracjonalne jest posługiwanie się pojęciem mocy i to zarówno z powodu jej nieliniowego przebiegu jak i zastosowanego sposobu regulacji dawki energii (poprzez skracanie czasu trwania).

Nie regulujesz więc mocy (bo wykres jest stały) a jedynie czas. Czyli mógłbyś ewentualnie mówić o tym, że regulacja Twojej "mocy" lampy polega na regulacji czasu błysku.

Jeszcze raz - wykres mocy jest stały, zmienia się tylko czas trwania błysku.

Pozdro
Wiesiek

damian_888
08-12-2017, 13:16
A ja tu z prozaiczną informacją wejdę ... właśnie się dowiedziałem, że oglądane przeze mnie wczoraj lampki JINBEI MSN V .... to stara seria a seria oznaczona III to nowy następca ... Trochę to DZIWNE jak dla mnie bo już myślałem, że nowe V wyszły i że nie ma już LEDA jako pilota tylko wrócili to halogena ... a tu się okazuje, że jednak ta seria III, którą mam jest najnowsza. To tak piszę prostując to co napisałem wczoraj o nowej serii V.

.... i nie ma dostępności tych lampek MSN III teraz i przed lutym nie będzie ich ... więc pozostaje mi zabawa jedną lampką + SB900 do tego na kilka miesięcy :) SZKODA, ale co zrobić :)

Wujot
08-12-2017, 13:17
A ja tu z prozaiczną informacją wejdę ... właśnie się dowiedziałem, że oglądane przeze mnie wczoraj lampki JINBEI MSN V .... to stara seria a seria oznaczona III to nowy następca ... Trochę to DZIWNE jak dla mnie bo już myślałem, że nowe V wyszły i że nie ma już LEDA jako pilota tylko wrócili to halogena ... a tu się okazuje, że jednak ta seria III, którą mam jest najnowsza. To tak piszę prostując to co napisałem wczoraj o nowej serii V.

Używam tych "starych" lamp i jestem bardzo zadowolony.

Pozdro
Wiesiek

Jacek_Z
08-12-2017, 13:24
Wzór na moc (przy stałym tempie emisji) przybiera wówczas postać:

P=e/T

gdzie E jest energią emitowaną w czasie t.Tempo emisji nie jest stałe, więc .. nie podaje się mocy lampy tylko energię błysku.
Przy okazji - podaje się moc żarówki pilotującej, bo ona jest stała w czasie, więc wtedy tak można.

Rafał_Sz
08-12-2017, 13:28
Jeszcze raz - wykres mocy jest stały, zmienia się tylko czas trwania błysku.

Ok, porzućmy czytofizyczne dewagacje. Mówicie lampa nie wyzwoliła z "pełną mocą" czy z "pełną energią"? :)

Tempo emisji nie jest stałe.
Pisałem o tym, ale to tylko kwestia wzoru, zasada jest podobna.

Jacek_Z
08-12-2017, 13:35
Z instrukcji:

Czas trwania błysku: tryb normalny: 1/2200 - 1/8000s; tryb Freeze: 1/2200 - 1/19000s

Jak widać te lampy, biorąc pod uwagę dyspozycyjną moc, są doskonałymi źródłami bardzo krótkich błysków. To był zresztą jeden z głównych powodów dla których je nabyłem (poprzedni model).
Jeśli chcesz jeszcze krótszych czasów 1/35.000 (ale jednak w hss) to kup te, no i czas jest na wyświetlaczu lampy, tabela z czasami str. 7-8
http://quadralite.pl/images/quadralite-manuals/Quadralite-Pulse-Pro-X-manual-ENG.pdf
Przy okazji widać, że nie sposób tak prosto mówić, że mniejsza energia to krótszy błysk. Tak ogólnie to tak, ale .... ta tabela pokazuje, że w trybie stabilnej tempaeratury barwowej to lampa 400Ws daje błysk od 1/8 do 1/64 w tym samym czasie 1/4444 s.

damian_888
08-12-2017, 13:35
Nie kupię nowej lampki przez dwa miechy ale "na pocieszenie" planuję sobie dobrać jakiś BD do domowego studia do urozmaicenia zabawy i doświadczeń ze światłem ... no i mam dylemat.

Co mi poradzicie do domowej zabawy?

1. Rozmiar ... Tak sobie pomyślałem, że może coś pośrodku czyli te 55cm? Mniejszy czy odpuścić i tylko 70?
2. Biały tak sobie myślę .... nie ogarnę chyba srebrnego i czuję, że wolę biały .... i grida i ewentualny dyfuzor do kompletu ...

Mniej więcej wiem o co chodzi z rozmiarem ale jak byście mi jakoś krótko i obrazowo jeszcze poradzili ...

Wujot
08-12-2017, 13:54
Ok, porzućmy czytofizyczne dewagacje. Mówicie lampa nie wyzwoliła z "pełną mocą" czy z "pełną energią"? :)
.

Mówimy - faktycznie wygłupiłem się z tym prostowaniem energii. Sorki - człowiek uczy się przez całe życie.

Jeśli chcesz jeszcze krótszych czasów 1/35.000 (ale jednak w hss) to kup te, no i czas jest na wyświetlaczu lampy, tabela z czasami str. 7-8
http://quadralite.pl/images/quadralite-manuals/Quadralite-Pulse-Pro-X-manual-ENG.pdf
Przy okazji widać, że nie sposób tak prosto mówić, że mniejsza energia to krótszy błysk. Tak ogólnie to tak, ale .... ta tabela pokazuje, że w trybie stabilnej tempaeratury barwowej to lampa 400Ws daje błysk od 1/8 do 1/64 w tym samym czasie 1/4444 s.

Świetna jest ta tabela. Im dalej w las tym więcej drzew. Jak widać oprócz sterowania czasem (czyli odcięcia błysku), musi być sterowanie napięciem a być może jeszcze parę innych patentów o których nie mamy pojęcia.

Nie kupię nowej lampki przez dwa miechy ale "na pocieszenie" planuję sobie dobrać jakiś BD do domowego studia do urozmaicenia zabawy i doświadczeń ze światłem ... no i mam dylemat.

Co mi poradzicie do domowej zabawy?

1. Rozmiar ... Tak sobie pomyślałem, że może coś pośrodku czyli te 55cm? Mniejszy czy odpuścić i tylko 70?
2. Biały tak sobie myślę .... nie ogarnę chyba srebrnego i czuję, że wolę biały .... i grida i ewentualny dyfuzor do kompletu ...

Mniej więcej wiem o co chodzi z rozmiarem ale jak byście mi jakoś krótko i obrazowo jeszcze poradzili ...

Dla mnie srebrny BD w dużym rozmiarze i plastrem miodu jest unikatowym i nieporabialnym źródłem światła. Biały i bez plastra jest w jakimś sensie ekwiwalentem innych typowych powierzchniowych źródeł (a takie na pewno będziesz miał, choćby blendę transpartentną). Srebrny daje dość ukierunkowany a jednocześnie szeroki snop światła. Można go zastosować nawet przy tonacji Low Key.

Pozdro
Wiesiek

hostman22
08-12-2017, 14:14
Panowie.. kolega kupił lampy 400Ws do domowego studia i narzeka, że za mało mocy..., może powinniście swoją "energię" skierować tutaj ;).

damian_888
08-12-2017, 14:17
Mając srebrny BD ... i zakładając dyfuzor lub błyskając przez transparentną blendą (mam ... ale to też dyfuzor, no nie?) to pewnie będę bliżej softboxa niż białego BD?
Muszę to rozważyć poczytam Wasze porady i zdecyduję coś. Trochę się boję srebrnego BD, że będzie za ostry a jak będę to chciał łagodzić to wyjdzie mi softbox i bez sensu wydatek :)
Może źle kombinuję.

W necie gdzieś widziałem porównania portretów na różnych modyfikatorach. Też to znajdę i porównam dobrze :)

Rafał_Sz
08-12-2017, 14:18
Panowie.. kolega kupił lampy 400Ws do domowego studia i narzeka, że za mało mocy..., może powinniście swoją "energię" skierować tutaj ;).
Bo jeszcze nie zdaje sobie sprawy co potrafią takie lampki 400 Ws. Z trzema lampami 400 Ws kolego Damian mozna w studiu ogarnąć 95% roboty. ;)

damian_888
08-12-2017, 14:21
Ważne dla mnie jest też dobrze zrozumieć jak się ma rozmiar do efektów ... bo nie wiem jak dużego BD szukać.

Bo jeszcze nie zdaje sobie sprawy co potrafią takie lampki 400 Ws. Z trzema lampami 400 Ws kolego Damian mozna w studiu ogarnąć 95% roboty. ;)

Tak kolega Damian uważnie czyta, chłonie informacje a w wolnych chwilach bawi się w studiu i nabiera doświadczeń :)
Dziękuję za każdą dodatkową radę.

Rafał_Sz
08-12-2017, 14:24
Tak kolega Damian uważnie czyta, chłonie informacje a w wolnych chwilach bawi się w studiu i nabiera doświadczeń :)
Dziękuję za każdą dodatkową radę.
Nie mogę teraz znaleźć, ale jest w necie katalog/instruktaż PDF oświetlenia studyjnego. Jest tam na przykładach pokazane jakie efekty dają konkretne modyfikatory w konkretnym ustawieniach. Gdzieś to nawet mam w formie papierowej od Bowensa. Jak znajdę to tu podlinkuję.

Wujot
08-12-2017, 14:28
Mając srebrny BD ... i zakładając dyfuzor lub błyskając przez transparentną blendą (mam ... ale to też dyfuzor, no nie?) to pewnie będę bliżej softboxa niż białego BD?
Muszę to rozważyć poczytam Wasze porady i zdecyduję coś. Trochę się boję srebrnego BD, że będzie za ostry a jak będę to chciał łagodzić to wyjdzie mi softbox i bez sensu wydatek :)
Może źle kombinuję.

W necie gdzieś widziałem porównania portretów na różnych modyfikatorach. Też to znajdę i porównam dobrze :)

To są rozważania, które podejmiesz później mając już doświadczenie. Nie siedzimy w Twojej głowie. Jeden fotograf woli biały inny znów srebrny. Wszystko zależy od stylu pracy. Na razie to masz multum pracy przed sobą i na początek powinieneś nauczyć pracować się parabolami, snootami i źródłami rozproszonymi (blendy lub softboxy). BD to specyficzne końcówka - jest nieporęczna, ciężka (w odpowiednim formacie), trzeba mieć solidny statyw. Są też składane - recenzję takowej znajdziesz w moim blogu http://polandtravel.info/jurewicz/skladana-koncowka-luny-czy-zasluguje-na-nazwe-bd/

Pozdro
Wiesiek

damian_888
08-12-2017, 14:41
To są rozważania, które podejmiesz później mając już doświadczenie. Nie siedzimy w Twojej głowie. Jeden fotograf woli biały inny znów srebrny. Wszystko zależy od stylu pracy. Na razie to masz multum pracy przed sobą i na początek powinieneś nauczyć pracować się parabolami, snootami i źródłami rozproszonymi (blendy lub softboxy). BD to specyficzne końcówka - jest nieporęczna, ciężka (w odpowiednim formacie), trzeba mieć solidny statyw. Są też składane - recenzję takowej znajdziesz w moim blogu http://polandtravel.info/jurewicz/skladana-koncowka-luny-czy-zasluguje-na-nazwe-bd/

Pozdro
Wiesiek

No wiem :) Mnie nie tyle chodziło o napisanie "bierz biały bo jest super (dla mnie)" czy srebrny ... ile o bardziej ogólnikowo ... "mały BD robi tak i tak a duży to i tamto ... srebrny powoduje takie efekty a biały takowe" :) To pozwala mało doświadczonemu koledze coś dopasować.
Możliwe też, że jak napisał Wiesiek może na serio BD to "overkill" na ten moment dla mnie i dać na luz ucząc się bez presji na tym co mam. To do mnie przemawia i właśnie o takie rady mi chodzi bo czuję, że muszę przemyśleć.

http://fotoblysk.com/test-i-porownanie-modyfikatorow-swiatla/

Tu mam coś takiego.
Muszę to przestudiować.

Wujot
08-12-2017, 15:07
No wiem :) Mnie nie tyle chodziło o napisanie "bierz biały bo jest super (dla mnie)" czy srebrny ... ile o bardziej ogólnikowo ... "mały BD robi tak i tak a duży to i tamto ... srebrny powoduje takie efekty a biały takowe" :) To pozwala mało doświadczonemu koledze coś dopasować.
Możliwe też, że jak napisał Wiesiek może na serio BD to "overkill" na ten moment dla mnie i dać na luz ucząc się bez presji na tym co mam. To do mnie przemawia i właśnie o takie rady mi chodzi bo czuję, że muszę przemyśleć.

http://fotoblysk.com/test-i-porownanie-modyfikatorow-swiatla/

Tu mam coś takiego.
Muszę to przestudiować.

Miedzy dużym a małym BD jest różnica taka, że duży po założeniu kartonowego okręgu z dziurą stanie się mały a małego nie powiększysz. Ze srebrnym i białym jest podobnie. Zwiększając przy srebrnym ilość światła wypełniającego uzyskasz podobny efekt jak z białego. Ale jak Ci jest potrzebny mały i biały to go kup!
Ja mam akurat 5 BD, zbyt często ich nie używam ale zdarza się. Za to ta rozkładana luna stała się zawsze wożonym akcesorium.

Tak czy tak pora brać się za zdjęcia - wstawiaj i poznęcamy się bezinteresownie ale z dużym zacięciem.

Pozdro
Wiesiek

damian_888
08-12-2017, 15:11
OK podziałam bo idzie weekend hehe ... to powstawiam i się poznęcamy. Ja cenię sobie krytykę i z pokorą przyjmuję.

Mam pytanko jeszcze bo mi się przypomniało coś ... do czego można wykorzystać w studio światło ciągłe?
W sklepach widziałem ... ale nie mam za bardzo pomysłu jak to się ma dla mnie do użytku ... W filmach Video to wiem, ale tego nie robię ... jakoś mnie nie kręci film. Aparatem raz minutę tylko sprawdziłem jak to robi filmy.

To co można zrobić z ciągłym w studio?
Dzięki i zabieram się za plan testów :)

hostman22
08-12-2017, 15:57
Damian a jak będziesz chciał mieć bardziej ostre światło z disha to co zrobisz..? (dodatkową "skarpetę" dodatkowo zawsze nałożysz). Poza tym głęboka octa da światło bardzo zbliżone do beautydisza. Mam 52cm i większego do wyjazdów w plener sobie nie wyobrażam, wszystkie modyfikatory kupuję zawsze z dyfuzorem i gridem. Stosuj dłuższe czasy za szybko odcinasz fotoy od matrycy ;), to że jest synchro do 1/250 lub HSS to nie znaczy, że jest dobre w studiu.. ;)

Ogólnie doradzam deep Octę i strip plus książkę o błyskaniu :) (parasolki robię czasy zbytni "burdel" z oświetleniem), /ogólnie dwa różne kup modyfikatory jeżeli masz dwie lampy, a później zdjęcia, zdjęcia zdjęcia :)/

damian_888
08-12-2017, 16:40
Damian a jak będziesz chciał mieć bardziej ostre światło z disha to co zrobisz..? (dodatkową "skarpetę" dodatkowo zawsze nałożysz). Poza tym głęboka octa da światło bardzo zbliżone do beautydisza. Mam 52cm i większego do wyjazdów w plener sobie nie wyobrażam, wszystkie modyfikatory kupuję zawsze z dyfuzorem i gridem. Stosuj dłuższe czasy za szybko odcinasz fotoy od matrycy ;), to że jest synchro do 1/250 lub HSS to nie znaczy, że jest dobre w studiu.. ;)

Ogólnie doradzam deep Octę i strip plus książkę o błyskaniu :) (parasolki robię czasy zbytni "burdel" z oświetleniem), /ogólnie dwa różne kup modyfikatory jeżeli masz dwie lampy, a później zdjęcia, zdjęcia zdjęcia :)/

Na ten moment mam jedną MSN III 400Ws i SB900 ... Czekam na dostępność lampek to kupię taką drugą bo ogólnie jest fajna i jestem zadowolony.

Mam do niej teraz właśnie DEEP OCTę 70cm z podwójnym dyfuzorem i GRID. Nie testowałem jej na "goło" jeszcze, ale to zrobię.

Do tego mam blendę srebrną owal 102 x 168 cm i ramię do tego.

Oprócz powyższego mam wrota pasujące do reflektora 17cm jaki kupiłem też do lampy, jakieś kolorowe filtry do tego i co najważniejsze GRID i mocowanie statywowe pod to, tak że mogę tam wstawić SB 900.

No i w zasadzie tyle z oświetlenia i modyfikatorów.
AHA no mam jeszcze parasoli ... białą dyfuzyjną i srebrną odbijającą ... ale jak poczytałem, że to słaby modyfikator w studiu ... więc leżą.

Strip w planie pod drugą lampkę jest.
Księżki o błyskaniu - mam kilka w formie ebook i czytam sobie.

Dłuższe czasy - OK. Potestuję i dzięki za rady :)

Możecie polecić jakieś książki o błyskaniu w studiu? Może coś lepszego poradzicie niż to co ja mam.

Rafał_Sz
08-12-2017, 16:51
Możecie polecić jakieś książki o błyskaniu w studiu? Może coś lepszego poradzicie niż to co ja mam.
http://strobox.com
https://fripers.pl/porownywarka/
http://www.zvork.fr/vls/

Umbra
08-12-2017, 20:27
Żadna książka nie da Ci tyle, ile warsztaty u kogoś, kto robi zdjęcia, jakie Ci się podobają.

damian_888
08-12-2017, 21:06
Żadna książka nie da Ci tyle, ile warsztaty u kogoś, kto robi zdjęcia, jakie Ci się podobają.

Możliwe. Wybieram się na takowe po Nowym Roku :)
Twoje zdjęcia mi się podobają na przykład. Tylko do takich nie mam modelek na razie :)

Rafał_Sz
08-12-2017, 22:10
Możliwe. Wybieram się na takowe po Nowym Roku :)
Twoje zdjęcia mi się podobają na przykład. Tylko do takich nie mam modelek na razie :)
Dawno, dawno temu, jak zaczynałem zabawę w studiu to przytargalem tam sobie wielkiego miśka pluszowego. Takiego z 1,5 metra. I na nim trenowalem ustawienia lamp, przyslon, czasów, itd. Miało to tą zaletę, że było bez stresu, na spokojnie. Potem zaliczyłem kilka lekcji u jednego z najlepszych fotografów studyjnych w PL. Dopiero po tym odwazylem się na pierwsze modelki-koleżanki. :)

damian_888
08-12-2017, 23:27
No dokładnie :) Ja też nie startuję na razie z nikim bo wiem, że mam dużo do nauczenia.
Z miśkiem się wstrzeliłeś ... mamy miśka i mam fajną stojącą lalkę taką około metra ... trochę mała ale zawsze.
Tyle, że moja córka jest tak chętna i tyle radości i frajdy ma, że najwięcej z nią ćwiczę :)
Czasami muszę odpuścić pewne testy i iść spontanicznie w takie, które widzę, że dziecko kręcą ... ale jest super, dobra zabawa itd ... a to najważniejsze :)

W spokoju sobie dorobię resztę z lalką czy miśkiem. I potem pomyślę o modelkach chętnych do fotek.

damian_888
09-12-2017, 00:36
Zachęcony do konsultacji fotek i krytyki wstawiam kilka z dzisiejszej zabawy.
Proszę o uwagi.

1932

1933

1934

1935

Jak ze światłem? :) Lepiej?

Jacek_Z
09-12-2017, 00:46
Myślę, że sety zdjęciowe niech lądują w dziale zdjęciowym.
Tu mamy jednak wątek o tym co kupić do domowego studia, a nie jak wyszły zdjęcia.
Światło jest lepsze.
Nie możesz przesadzać z foceniem córki, bo na razie chce, ale może nagle mieć przesyt i zacznie uciekać przed aparatem. Moja znajoma tak ma. Robi foty dziecięce, ale córka już bez przekupstwa i to dużego nie chce stawac przed aparatem.

damian_888
09-12-2017, 01:05
Myślę, że sety zdjęciowe niech lądują w dziale zdjęciowym.
Tu mamy jednak wątek o tym co kupić do domowego studia, a nie jak wyszły zdjęcia.
Światło jest lepsze.
Nie możesz przesadzać z foceniem córki, bo na razie chce, ale może nagle mieć przesyt i zacznie uciekać przed aparatem. Moja znajoma tak ma. Robi foty dziecięce, ale córka już bez przekupstwa i to dużego nie chce stawac przed aparatem.

Też tak pomyślałem, aby tu nie wstawiać ... ale jeden z użytkowników mnie zachęcił i ...
Kolejne damy do innego działu. Poszukam lub zrobię taki osobny z "domowego studia".

Z córką robię tak, że sama decyduje kiedy i ile. Dziś szedłem po lale ale mała zaprotestowała, że ona chce ... więc jest.
Masz rację z tym, że trzeba uważać bo nie chcę też dziecka zrazić do fotografii. Na razie mała się sama interesuje, ma też swój aparacik, robi lalkom i pluszakom sesje ale też nie tylko tym się bawi.
Musi być zdrowo i nic na siłę :)

Swoją drogą co do sprzętu ... to znalazłem takiego małego GRIDa na lampkę SB-900 ... i dziś go właśnie założyłem aby doświetlić tło.

Rafał_Sz
11-12-2017, 10:44
Swoją drogą co do sprzętu

Poniżej masz "kodeks" oświetlenia studyjnego, wszystko pokazane czarno na białym, chociaż w kolorze. ;) I bez zbędnego bla, bla, bla. ;)

https://hensel.eu/wp-content/uploads/2015/01/hensel_lichtformervergleich_crisp_light.pdf

https://hensel.eu/wp-content/uploads/2015/01/hensel_lichtformervergleich_soft_light.pdf

https://hensel.eu/wp-content/uploads/2015/01/hensel_lichtformervergleich_special_light.pdf

damian_888
11-12-2017, 10:55
Super, dzięki ... a istnieje to gdzieś w English? :)

Rafał_Sz
11-12-2017, 11:31
Super, dzięki ... a istnieje to gdzieś w English? :)Tobie potrzebne są z tego tylko obrazki i cyferki + setki godzin praktyki. ;) Potem będziesz nas uczył. ;)

damian_888
11-12-2017, 12:04
Tobie potrzebne są z tego tylko obrazki i cyferki + setki godzin praktyki. ;) Potem będziesz nas uczył. ;)

heheh ... dobre :)
Ale faktycznie da się ogarnąć te materiały. Przeanalizuję i dzięki.

I znalazłem to English na tej stronie ... super :)

Rafał_Sz
11-12-2017, 12:08
To czekamy na efekty. ;)

sufenta
11-12-2017, 12:19
wpisz w google "photography lighting setup for portraits".

damian_888
11-12-2017, 13:57
To czekamy na efekty. ;)

Tu nie będę zaśmiecał bo tu gadamy o sprzęcie i jego konfiguracji, zastosowaniach ... a nie efektach fotek ze studia :)
Dałem te fotki do działu zdjęciowego dla początkujących ale nikt się jeszcze tam nie wypowiedział :) Na razie więc cierpliwość potrzebna.

Tu jest link: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274890&page=23&p=3910537#post3910537

adamtg
13-12-2017, 17:23
Spytam w tym temacie, bo też do domowego studia. Czy będzie różnica w softboxie gdzie lampa świeci od środka światłem odbity (coś takiego (https://www.rbl24.pl/pl/p/Softbox-z-gridem-parasolkowy-octagon-Mitoya-80cm/2345)), a takim gdzie lampa świecie od tyłu (taki (https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/softbox-oktagonalny-quantuum-quadralite-flex-oktagonalny-80-cm-skladany.html))? Lampa jaką bym świecił to Quadralite Reporter 200 albo Quadralite Atlas 600 (jeśli mi się błyskanie spodoba na tyle i postanowię dokupię mocniejszą lampę).

Jacek_Z
13-12-2017, 21:13
... lampa świeci od środka światłem odbity (coś takiego (https://www.rbl24.pl/pl/p/Softbox-z-gridem-parasolkowy-octagon-Mitoya-80cm/2345)), .Ciekawy wynalazek :) Powinno dość podobnie, ale na zdjęciu ciężko powiedzieć na ile głęboko w sofcie jest lampa. Jak głęboko to kiepsko świeci po bokach softa. A jak płytko to z kolei zasałnia sobą środek dyfuzora.
Myslę, że zaletą tego wynalazku jest to, że statyw z softboxem można przystawić do sciany, a w tradycyjnej konstrukcji masz to o 0,4 m dalej od ściany.
czyli może w małych pomieszczeniach ma to sens. Ale w normalnym studiu brałbym tradycyjne rozwiązanie.
W plenerze .. ten wynalazek jakoś chroni wywracającą się lampę (wiatr), bo lampa jest w środku, a softbox dotknie pierwszy ziemi i zamortyzuje uderzenie.

damian_888
15-12-2017, 14:38
Miałem problem z blikami na okularach modela w moim domowym studio ... Wcześniej nie robiłem w studiu nikogo w okularach ... Domyślam się, że polarka powinienem założyć czy są jeszcze inne techniki i opcje?

czarny
12-01-2018, 18:57
Proszę was o poradę. Nie ukrywam, zgłupiałem od przelewu informacji.

Potrzebuję dobrać lampę do okty 120 z gridem.

Zestaw będzie stał jakieś max 1,5m od osoby. Robię zdjęcia max do przysłony 7.1 (najczęściej 2.8, sporadycznie 1.4). Zależy mi również na dość mocnym pilocie (300W). Pomieszczenie najczęściej o wymiarach około 5x4m (zdjęcia u klienta; pomieszczenia czasami nawet mniejsze). Do tej pory radziłem sobie lampą systemową. Ale to już za mało.

Początkowo myślałem o zakupie tej lampy https://fripers.pl/p/lampa-studyjna-msn-2-400-v-jinbei-z-odbiornikiem-radiowym/
(https://fripers.pl/p/lampa-studyjna-msn-2-400-v-jinbei-z-odbiornikiem-radiowym/)
Teraz mam mieszane uczucia.

Wujot
13-01-2018, 00:21
Po co Ci taki mocny pilot?

Pozdro
Wiesiek

Jacek_Z
13-01-2018, 01:08
Być może wziął pod uwagę to co gdzieś dawałam jako opcję. Jeśli odstawi lampe na 1.5 m to nie uzyska f 1.4, nawet na energii na minimum (chyba).
Można robić na pilocie, podnieść ISO, da się robic na 1.4. Oczywiście trzeba zmieniać WB, najlepiej na PRE, bo Auto na żarowym ... wiadomo jak trafia.

Wujot
13-01-2018, 01:37
Być może wziął pod uwagę to co gdzieś dawałam jako opcję. Jeśli odstawi lampe na 1.5 m to nie uzyska f 1.4, nawet na energii na minimum (chyba).
Można robić na pilocie, podnieść ISO, da się robic na 1.4. Oczywiście trzeba zmieniać WB, najlepiej na PRE, bo Auto na żarowym ... wiadomo jak trafia.

Jacku! 300 W pilot od razu wskazuje na lampę z wentylatorem - dużą i ciężką. Na wyjazdach bardzo cenię sobie poręczność - małą wagę i mały rozmiar. Nawet kosztem kompromisów. W studio mam duże i porządne lampy a wożę te najmniejsze (1,1 kg). Za to mam do nich akumulatorowe zasilanie (które czasem biorę a przeważnie nie). Mała lampa to lekki statyw (ale trzeba byłoby sprawdzić jak jest z tą oktą). A tu jest pytanie co jest robione? Jeśli to sylwetki to wiadomo. Ale do portretów na wyjeździe można zdecydowanie zejść z wymiarem. Słowem dużo pytań brak odpowiedzi.

Pozdro
Wiesiek

Jacek_Z
13-01-2018, 02:00
Pomieszczenie 4x5 m. W terenie 300W zeżre natychmiast to co w akumulatorze. To nawet nie o wagę wtedy chodzi.
Lampy plenerowe mają bardzo słabe piloty - nie zauważyliście tej reguły? Często jest to 50W. Wydawało by się że to wbrew logice, ale wcale tak nie jest. Bo gdy w plenerze mamy światło zastane (nie mówiąc o pełnym słońcu) to silny pilot i tak będzie prawie niewidoczny, więc po co ma zżerać prąd? W sumie w lampach plenerowych to w dzień się nie używa pilotów, stosuje się je dopiero do zdjęć o zmierzchu/w nocy. Producenci dają w tych lampach słabe piloty. Niestety traci na tym użyteczność tych lamp w studiu.

czarny
13-01-2018, 14:06
:) Dokładnie, brałem pod uwagę wypowiedź Jacka co do mocy pilota. Wykorzystać do mniejszych go.

Zdaję sobie z tego sprawę, że nie da się osiągnąć wszystkiego 1 lampą, ale chciałbym to jakoś wypośrodkować. Pomyślałem, że ta powyższa 4setka będzie dobrym rozwiązaniem ze względu na możliwość zejścia do 1/128.

Wojut @ jest robione biznesowo-reklamowe (podczas pracy np. fryzjezr, kosmetyczka, stomatolog itp), również połowa sylwetki i ostatnio wchodzi noworodkowo-dzieciakowe (tak do 2 lat).

Nie wspomniałem o tym, że na samą lampę mogę przeznaczyć do 2000zł

Jako modyfikator biorę pod uwagę głównie oktę 120 z gridem. Chociaż nie zamykam się na pozostałe.

Jeszcze jak jesteśmy przy 400Ws to brałem pod uwagę również "Quadralite Pulse Pro X 400" (tutaj pilot 150).

Być może powinienem iść w kierunku 200Ws?

r_m
13-01-2018, 16:36
"Quadralite Pulse Pro X 400"

W tym przypadku wchodzisz w (wbudowany) system radiowego sterowania, w którym masz i lampy na sanki, i studyjne, i akumulatorowe 200Ws i 600Ws (mocowanie akcesoriów Bowens, pilot LED), wszystko sterowane i wyzwalane jednym urządzeniem. W razie konieczności rozbudowy to może być przydatna informacja.

Wujot
13-01-2018, 23:32
:) Dokładnie, brałem pod uwagę wypowiedź Jacka co do mocy pilota. Wykorzystać do mniejszych go.

Zdaję sobie z tego sprawę, że nie da się osiągnąć wszystkiego 1 lampą, ale chciałbym to jakoś wypośrodkować. Pomyślałem, że ta powyższa 4setka będzie dobrym rozwiązaniem ze względu na możliwość zejścia do 1/128.

Wojut @ jest robione biznesowo-reklamowe (podczas pracy np. fryzjezr, kosmetyczka, stomatolog itp), również połowa sylwetki i ostatnio wchodzi noworodkowo-dzieciakowe (tak do 2 lat).

Nie wspomniałem o tym, że na samą lampę mogę przeznaczyć do 2000zł

Jako modyfikator biorę pod uwagę głównie oktę 120 z gridem. Chociaż nie zamykam się na pozostałe.

Jeszcze jak jesteśmy przy 400Ws to brałem pod uwagę również "Quadralite Pulse Pro X 400" (tutaj pilot 150).

Być może powinienem iść w kierunku 200Ws?

Prawdę powiedziawszy moc nie jest tu istotna bo po pierwsze 200 Ws przy tej przysłonie (do 7) wystarczy. Dalej miedzy 200 a 400 jest tylko 1 EV - wystarczy, że podniesiesz czułość do 200 ISO. Powinny decydować inne względy - podział mocy, HSS, radio, pilot (???) ale też waga i rozmiar. W sumie to nikt za Ciebie nie zadecyduje. Ja sam raz biorę jeden sprzęt a drugim razem inny. Być może pierwszą lampę chciałbym mieć jednak porządną (choć ceną jest właśnie waga i rozmiar). Ale jak bym miał 3 sesje dziennie (a tak nieraz mam) to mam inne priorytety - minimalizm - dbam o kręgosłup a wiem, że sobie poradzę.
Czyli obawiam się, ze wybór spadnie na Twoje barki.

Pozdro
Wiesiek

czarny
14-01-2018, 13:40
Dzięki za rady. To 1EV to dużo i nie dużo. Zależy od miejsca gdzie będziemy błyskać. Po długim namyśle wezmę tego Quadralite Pulse 400. Jeśli będzie zdecydowanie za dużo to zakupię 200. W sumie nie będzie tragedii bo taki plan na przyszłość był - dwie lampy. Chociaż problem jest taki, że "pomagiera" nie mam :) To właśnie ten aspekt minimalizmu. Raz jeszcze dzięki.

Jacek_Z
14-01-2018, 14:04
Weź Pulse 400 pro x i Nawigator x. Ja nie jestem zwolennikiem HSS, ale jak jest uzywana jedna lampa to możesz tak robic i będziesz miał te f 1.4.
Lampa Jinbei MSN jest niedostepna, chyba jej nie robią. Ja ją miałem na warsztatach 3 lata temu. Szkoda że nie ma następcy tego modelu.

r_m
14-01-2018, 14:30
Miałeś na myśli Pulse Pro X? Bo Pulse Pro nie ma wbudowanego radia, a seria Pulse chyba nie ma modelu 400Ws (pomijając regulację do 1/32 i brak radia).

A co do minimalizmu, to zobacz Quadralite Reporter 200, z dodatkiem http://quadralite.pl/reporter-akcesoria/330-reporter-200-twin-head-s-holder-glowica - może się okazać, że tyle Ci wystarczy (i obejdziesz się bez plączących się kabelków).

Jacek_Z
14-01-2018, 16:56
Miałeś na myśli Pulse Pro X?
Tak, oczywiście.

damian_888
17-01-2018, 11:17
Nowa dostawa JINBEI jest w drodze do dostawcy .... ma być po 20.01, czyli niebawem ... Sam czekam na drugą JINBEI MSN III 400.

czarny a rozważałeś taką lampę jak ja mam MSN III 400?

Ona pozwala zejść na 1/256. Mam to w Deep Octa z podwójnym dyfuzorem ... Tym można 1.4 na błysku robić, nie na pilocie .... Ostatecznie jeszcze można zrobić sobie dodatkowy wyciemniacz z białej tkaniny np w ramce i dać przed oktą ... ale to tylko taki mój pomysł, 5 groszy od kolegi, który się dopiero uczy :)

Wujot
17-01-2018, 12:21
Nowa dostawa JINBEI jest w drodze do dostawcy .... ma być po 20.01, czyli niebawem ... Sam czekam na drugą JINBEI MSN III 400.

czarny a rozważałeś taką lampę jak ja mam MSN III 400?

Ona pozwala zejść na 1/256. Mam to w Deep Octa z podwójnym dyfuzorem ... Tym można 1.4 na błysku robić, nie na pilocie .... Ostatecznie jeszcze można zrobić sobie dodatkowy wyciemniacz z białej tkaniny np w ramce i dać przed oktą ... ale to tylko taki mój pomysł, 5 groszy od kolegi, który się dopiero uczy :)

Dodatkowa tkanina to nie jest najlepszy pomysł - potrafi zmienić temperaturę barwową. Lepsze są po prostu szare folie stosowane w filmie dokładnie w tym celu.

Pozdro
Wiesiek

Jacek_Z
17-01-2018, 13:18
Tylko pamiętajcie, że jak kupujecie kolejną lampę to raczej tego samego producenta i najlepiej z tej samej serii. Bo inaczej można stracić wygodę zaawansowanego starowania lampami jaką się czasami ma (typu grupy-kanały, HSS itp.). Systemy radiowe różnych producentów nie są ze sobą kompatybilne, poza bardzo nielicznymi wyjątkami.

damian_888
17-01-2018, 13:35
Tylko pamiętajcie, że jak kupujecie kolejną lampę to raczej tego samego producenta i najlepiej z tej samej serii. Bo inaczej można stracić wygodę zaawansowanego starowania lampami jaką się czasami ma (typu grupy-kanały, HSS itp.). Systemy radiowe różnych producentów nie są ze sobą kompatybilne, poza bardzo nielicznymi wyjątkami.

Zgadza się. Skonsultowałem już to z dostawcą, dlatego kupuję dokładnie drugą taką lampkę jak już mam. I to mi pewnie starczy na długo na moje potrzeby.

6868
17-01-2018, 17:29
Dodatkowa tkanina to nie jest najlepszy pomysł - potrafi zmienić temperaturę barwową. Lepsze są po prostu szare folie stosowane w filmie dokładnie w tym celu.

Pozdro
WiesiekMoglbys polecic jakis sklep gdzie ja mozna kupic?
Z gory dziekuje.

Wujot
17-01-2018, 19:31
Moglbys polecic jakis sklep gdzie ja mozna kupic?
Z gory dziekuje.

https://www.thomann.de/pl/lee_filter_roll_211_09neutrdens.htm

Na Amazonie (https://www.amazon.com/FILTERS-SHEET-NEUTRAL-DENSITY-Gel-Sheets/dp/B003DIDKEY/ref=pd_bxgy_421_img_2?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B003DIDKEY&pd_rd_r=S7WNDFKAK9J91GPE2WTQ&pd_rd_w=sjgaV&pd_rd_wg=nI5WF&psc=1&refRID=S7WNDFKAK9J91GPE2WTQ) jest nawet fajny kpl (3 gęstości) tylko z wysyłką do Polski jest problem, na Aliexpress też są

Kupowałem to dawniej w Polsce a teraz kolorowe znajduję a z szarymi spory problem. Sprawdź w Teatrum - to przedstawiciel Rosco na Polskę powinno tam być ale... strona nie działa.

Pozdro
Wiesiek

6868
17-01-2018, 21:30
https://www.thomann.de/pl/lee_filter_roll_211_09neutrdens.htm

Na Amazonie (https://www.amazon.com/FILTERS-SHEET-NEUTRAL-DENSITY-Gel-Sheets/dp/B003DIDKEY/ref=pd_bxgy_421_img_2?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B003DIDKEY&pd_rd_r=S7WNDFKAK9J91GPE2WTQ&pd_rd_w=sjgaV&pd_rd_wg=nI5WF&psc=1&refRID=S7WNDFKAK9J91GPE2WTQ) jest nawet fajny kpl (3 gęstości) tylko z wysyłką do Polski jest problem, na Aliexpress też są

Kupowałem to dawniej w Polsce a teraz kolorowe znajduję a z szarymi spory problem. Sprawdź w Teatrum - to przedstawiciel Rosco na Polskę powinno tam być ale... strona nie działa.

Pozdro
WiesiekSerdecznie podziekowal ;-)

march5
04-03-2018, 15:10
a jaki sprzęt i gdzie najlepiej kupić do fotografii plenerowej, na wyjazdy? Co jest mi potrzebne?

Teu
04-03-2018, 15:20
a jaki sprzęt i gdzie najlepiej kupić do fotografii plenerowej, na wyjazdy? Co jest mi potrzebne?

Sklepy to fotoplus / cyfrowe / abfoto / fotojoker / etc.

Na wyjazdy i w plenery:
-Nikon D850
-Grip Nikon D850
-baterie en el20 x3
-2x karta SD lexar 128GB
-gotowy zestaw: PROFOTO B1 500 AIR TTL LOCATION KIT
-broncolor Para 133 P kit
-broncolor Para 88/133 reflektor
-statyw Manfrotto Befree Carbon

Myślę, że taki zestaw na początek wystarczy.

A co Ci jest potrzebne? Nie mam pojęcia. Pewnie samochód, aby w plener dojechać. ;)

Rafał_Sz
09-03-2018, 19:40
Sklepy to fotoplus / cyfrowe / abfoto / fotojoker / etc.

Na wyjazdy i w plenery:
-Nikon D850
-Grip Nikon D850
-baterie en el20 x3
-2x karta SD lexar 128GB
-gotowy zestaw: PROFOTO B1 500 AIR TTL LOCATION KIT
-broncolor Para 133 P kit
-broncolor Para 88/133 reflektor
-statyw Manfrotto Befree Carbon

Myślę, że taki zestaw na początek wystarczy.

A co Ci jest potrzebne? Nie mam pojęcia. Pewnie samochód, aby w plener dojechać. ;)

Ja bym pomyślał też o jakiś obiektywach, ale co ja się tam znam. ;)

Jacek_Z
09-03-2018, 21:14
Nie słyszałeś o fotografii otworkowej? :)

Rafał_Sz
10-03-2018, 10:54
Masz na myśli akty? ;)

Jacek_Z
10-03-2018, 12:40
Nie brnijmy :) :) :)

Velinyth
24-04-2018, 15:05
Witam wszystkich,

Zastanawiam się nad zakupem sprzętu do studia fotograficznego w małej rodzinnej firmie (amatorskie, lecz wspomagające sprzedaż internetową). Będzie to głównie fotografia produktowa jak i fotografia produktów na modelce na tle tła, gdzie modelka będzie prezentować na sobie np. kostiumy karnawałowe, piżamy, staniki itp.

Również planuję fotografować produkty które będą położone np. na biurku/stoliku na którym będą położone przeróżne rekwizyty np. z Harrego Pottera itp - pokazując jak wygląda produkt w " bardziej naturalnym miejscu".
Co głównie jest fotografowane:

- gadżety filmowe jak kubki, zegary ścienne, zeszyty, małe zabawki, koce, materace do pływania, bielizna także większe produkty jak np. mapa zdrapka.itp.

Wymiary studia:

Szerokośc: 280cm (możliwość usunięcia z 2 regałów po lewej stronie, dzięki czemu będzie dużo więcej miejsca z lewej strony, około 100 cm można wtedy dodać- tylko tam jest niestety niższy sufit)
Długość: 515cm z możliwością do 700 cm (jeśli wyjdziemy poza główne pomieszczenie)
Wysokość: 315 cm

(wiem, jest bardzo małe lecz tylko taki kawałek udało się zrobić z części biurowo/magazynowej)

Zdjęcia studia poniżej:

http://i63.tinypic.com/15s545y.jpg
http://i65.tinypic.com/i3gtxk.jpg
http://i67.tinypic.com/2h8259f.jpg
http://i65.tinypic.com/72dqpk.jpg
http://i64.tinypic.com/f3hkb9.jpg

Z lewej strony mogę zamontować jeszcze zasłonę / kotarę, która zasłoni te regały. Również z tyłu magazynu mogę także zamontować zasłonę / kotarę.

Do fotografii produktowej zastanawiałem się nad zakupem namiotu bezcieniowego z racji tego, że mamy dużo trudnych produktów do fotografowania (szklane kielichy, kubki z ceramiki, które mocno odbijają światła itp )

Myślałem o czymś takim:

https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-s...70x155-cm.html

Jeśli chodzi o budżet to posiadam kilka tysięcy zł do zagospodarowania.

Aktualnie posiadam jedynie:

Nikon D750, obiektyw 35 1.8 FX Nikkor, 24-120 F4, 85 1.8 Nikkor oraz lampę błyskową nikon SB700.

Czy byłaby szansa aby ktoś mógł mi coś polecić / doradzić ?

Nie wiem jakie lampy (polecano mi ze światłem stałym) dobrać i inne niezbędne "Akcesoria". Też mam w planach wybrać się do jakiegoś studia we Wrocławiu i porozmawiać z obsługą.
Cel: Zdjęcia modelek na tle tła z produktami + zdjęcia produktów

Tutaj kilka zdjęć jak aktualnie fotografujemy produkty:

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2cmu9si&s=9#.Wt8pzIhuZaQ

http://i68.tinypic.com/amwcw3.jpg

http://i64.tinypic.com/33mo8ll.jpg

Z góry niezmiernie dzięki!

ps. czy jest ktoś może z Wrocławia kto mógłby mi później ewentualnie pomóc z tym wszystkim na miejscu ? (naturalnie, dogadalibyśmy się)

Pozdrawiam,
Wojtek

ksh
24-04-2018, 15:56
Do fotografii produktowej zastanawiałem się nad zakupem namiotu bezcieniowego z racji tego, że mamy dużo trudnych produktów do fotografowania (szklane kielichy, kubki z ceramiki, które mocno odbijają światła itp )
Nie rób tego błędu bo zwątpisz w wydatki jakie poniosłeś jak zobaczysz te koszmarki z namiotu, właśnie te trudne przedmioty wychodzą tragicznie.

Nikon D750, obiektyw 35 1.8 FX Nikkor, 24-120 F4, 85 1.8 Nikkor oraz lampę błyskową nikon SB700.
Sprzęt bajeczny i nie jest wymagany aż tak dobry do takich zdjęć, więc tu nie musisz się martwić.

...mam w planach wybrać się do jakiegoś studia we Wrocławiu i porozmawiać z obsługą.
No i to jest świetny pomysł.

Co mogę ci doradzić w kwestii światła to przetestowanie czy potrafisz ogarnąć błyskowe, jeśli nie to ciągłe dlatego że teoretycznie widzisz co się dzieje ze światłem.
Pomieszczenie wąskie, zasłonięcie regałów pewnie będzie potrzebne ale co do miejsca i wygody przekonasz się dopiero jak ustawisz cały sprzęt zwłaszcza światło.

lejoss
24-04-2018, 17:58
Ja niestety niezbyt się na tym znam... Dlatego też kompletnie nie będę w stanie pomóc...

Wujot
24-04-2018, 18:32
Pomieszczenie wąskie, zasłonięcie regałów pewnie będzie potrzebne ale co do miejsca i wygody przekonasz się dopiero jak ustawisz cały sprzęt zwłaszcza światło.

Z kichowatego studia nie ma zbytniego pożytku. 2,8 m daje tylko po metrze od stolika (na statyw i końcówkę). To mało. Ja bym (na 90%) zmienił oś fotografowania na tą po krótkim boku. Odejście to będzie tylko 3,8 (czyli w praktyce 2 m od stolika) ale za to będą w pełni dostępne kąty na oświetlenie. W takim układzie regały należy wywalić bo będzie to miejsce dla fotografa. Nie trzeba tam wysokości ale za to nad planem będzie dobrze (bardzo dobrze). Prawdę powiedziawszy to najprościej wejść i się rozejrzeć i od razu wiadomo co trzeba zrobić.

A przede wszystkim trzeba pomyśleć o infrastrukturze - podwieszeniach lamp, gniazdkach, przestrzeni na składowanie przedmiotów, oświetleniu roboczym. Dalej gdzie tło (i jakie).
Teraz oświetlenie - jednak błyskowe - jak ktoś może polecać tandetne rozwiązania świetlówkowe??? pomysł na stolik - najlepiej zrobić samemu.

Namiot oświetleniowy możesz sobie darować.

Pozdro
Wiesiek

ksh
24-04-2018, 19:03
...jak ktoś może polecać tandetne rozwiązania świetlówkowe???
Póki co nikt chyba nie polecił :)
Światło stałe dobre na ledach do zrobienia lub kupienia, ewentualnie halogeny nawet budowlane ale tu walka z temperaturą wymusza inne dyfuzory.
Zarówno na ledach jak i halogenach można regulować siłę światła, kwestia jakości światła też przyzwoita zwłaszcza jeśli dobre ledy wybierzemy.
Odradzam świetlówki, a polecam błysk, w takich warunkach może systemowe będą lepsze niż studyjne, nawet tanie chińskie po 100zł plus mocowanie bowens i do tego mamy co potrzeba, snooty, klosze, softboxy itd w niskich cenach, a przy okazji pozbywamy się kabli.

Wujot
24-04-2018, 23:09
Światło stałe dobre na ledach do zrobienia lub kupienia, ewentualnie halogeny nawet budowlane ale tu walka z temperaturą wymusza inne dyfuzory.
Zarówno na ledach jak i halogenach można regulować siłę światła, kwestia jakości światła też przyzwoita zwłaszcza jeśli dobre ledy wybierzemy.

Nie wiem jakie lampy (polecano mi ze światłem stałym) dobrać i inne niezbędne "Akcesoria". Też mam w planach wybrać się do jakiegoś studia we Wrocławiu i porozmawiać z obsługą.
Cel: Zdjęcia modelek na tle tła z produktami + zdjęcia produktów

No trochę to dedukcja była bo odpowiednie do tych celów oświetlenie ciągłe będzie dużo droższe od błyskowego i uznałem, że jak zawsze polecą "fotograficzne" światło ciągłe.

Co do regulacji halogenów pod kątem fotografii produktowej gdzie może być konieczne np 3-4 EV różnicy to trudne jest - dimerów tu nie wykorzystasz, wymiana palników też jest ograniczona (chyba tylko 300 i 500 W) trochę odległością no i najlepiej filtrami szarymi ale znów wysoka temperatura je wykańcza (no chyba, że górna półka). Do tego to cholerstwo jest po prostu niebezpieczne w małym studio. Mam sporo halogenów, wykorzystywaliśmy je do filmowania, ale w studio foto to nie jest dobre rozwiązanie.
Z LED-ami będzie też spory problem z regulacją wielkości powierzchni świecących. Do tego w produktówce z ludźmi trzeba sporo światła.

Czyli po prostu błysk.

Pozdro
Wiesiek

4listny
28-04-2018, 14:34
Witam,

Jak niektórzy już wiedzą z wątku gdzie prosiłem o pomoc w wyborze nowego body, mam robić sesję dla klubu piłki halowej (liga luksemburska więc amatorski poziom). Ja sam studia nie potrzebuje a kumpel chce to zrobić jak najniższym kosztem. Wysłał mi link do takich zestawów:

https://www.amazon.de/OUBO-Hintergrundstoff-Studioleuchte-Fotoleinwand-Schutztasche/dp/B00MN0TEW0/ref=sr_1_1?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1524914836&sr=1-1&keywords=greenscreen%2Bset&th=1
https://www.amazon.de/OUBO-Hintergrundstoff-Studioleuchte-Fotoleinwand-Schutztasche/dp/B01BY381TI/ref=sr_1_1?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1524914836&sr=1-1&keywords=greenscreen%2Bset&th=1
(w pierwszym są lepszej jakości tła, bawełna, w drugim włóknina ale za to blenda która wydaje mi się średnio potrzebna, nie mylę się?)

Ja za bardzo się na sprzęcie studyjnym nie znam bo to nie mój ulubiony rodzaj fotografii. Czy do 100euro znajdzie się coś lepszego? Mnie obawia trochę rozmiar tła (3m x 1,6m) może być za wąskie jeśli zawodnik stanie powiedzmy metr przed tłem i rozłoży ręce, nie wiem czy takie zdjęcia będą potrzebne no ale biorę to pod uwagę. Dodam też że sam posiadam do aparatu lampę Metz 50 af-1.

EDIT:
aha, zależy mu na zielonym tle bo zawodnicy mają być wycinani potem w postprodukcji i będą robione, plakaty, fimiki ze skrótami z meczów itd, więc przyda się i dlatego takiego zestawu szuka)

.:Gerard:.
28-04-2018, 15:05
Lepiej miec szersze tlo, na pewno 1,5m jest za wąskie
Soft boxy sa za male i lampy malej mocy
Niech kolega szuka co najmniej 1,5 wysokie softboxy, mogą byc wąskie jak nie ma miejsca, w studio używają lamp od 600W mocy, tło tez trzeba będzie podświetlić jak chce je uwydatnić

4listny
29-04-2018, 10:54
Pytałem kumpla i zdjęcia mają być od pasa w górę więc ta szerokość myślę że starczy jednak. Zielone tło będzie i tak wycinane więc jest potrzeba je podświetlać? Jeżeli tak to czy ustawienie softboxów na modela (z przodu pod lekkimi kątami po obu stronach) i błyskanie na tło Metz'em da w miarę zadowalający efekt? Chodzi o to żeby w PS nie było dużo zabawy z wycinaniem tych postaci.

ksh
29-04-2018, 11:16
Takie zestawy na świetlówkach do tego co potrzebujesz nie nadają się i szkoda wywalać kasy, cała reszta o co pytasz wymaga jakiegoś doświadczenia i wiedzy własnej, którą zdobędziesz bo próbach, jak dla mnie zielone tło to najgorsza możliwość, przecież szare/białe tło daje tyle możliwości.

29-04-2018, 12:39
Jezeli postacie beda wycinane z tla to nie potrzeba go podświetlać

Na początek metz-e wystarcza
Jezeli cześć tla ma pozostać, to żeby uniknąć cieni na tle trzeba postacie odsunąć, a wtedy na tlo idzie mniej światła i zmieni sie nasycenie koloru, będzie musiał w PS rozjaśniać itd.
chyba ze bedzie podświetlał prawie centralnie to cienie inaczej sie ułożą, za postacia, musi sam przetestować

4listny
29-04-2018, 15:23
Takie zestawy na świetlówkach do tego co potrzebujesz nie nadają się i szkoda wywalać kasy, cała reszta o co pytasz wymaga jakiegoś doświadczenia i wiedzy własnej, którą zdobędziesz bo próbach, jak dla mnie zielone tło to najgorsza możliwość, przecież szare/białe tło daje tyle możliwości.

Białe/czarne wydaje mi się że utrudni wycinanie postaci. Dlatego chcieliśmy użyć zielone. Włosy np, blond/ciemne na białym/czarnym tle mogą sprawić problem.

sailor
29-04-2018, 17:55
Czy do 100euro znajdzie się coś lepszego?

za 100 ojro to kolega niech na piwo pojdize bedzie z tego wiekszy pozytek. Naprawde ktos mysli ze za cene skrzynki piwa da sie skompletowac studio foto nadajace sie do czegokolwiek?

Umbra
29-04-2018, 22:58
Lepiej miec szersze tlo, na pewno 1,5m jest za wąskie
Soft boxy sa za male i lampy malej mocy
Niech kolega szuka co najmniej 1,5 wysokie softboxy, mogą byc wąskie jak nie ma miejsca, w studio używają lamp od 600W mocy, tło tez trzeba będzie podświetlić jak chce je uwydatnić

Ja fotografuję na tłach o szerokości 1,3m i jakoś nie narzekam specjalnie. Softboxy (jeżeli już w ogóle używam) mają rozmiary 60x60 lub octa 80. W małym studio niekoniecznie trzeba podświetlać tło - i tak będzie przeważnie oświetlone. No i lampy 600W też nie wiem po co. Sam mam 300W, ale jakbym kupował drugi raz, wybrałbym 200W. Jak już komuś naprawdę brakuje mocy, to zawsze można podnieść iso.

Odradzam świetlówki, a polecam błysk, w takich warunkach może systemowe będą lepsze niż studyjne, nawet tanie chińskie po 100zł plus mocowanie bowens i do tego mamy co potrzeba, snooty, klosze, softboxy itd w niskich cenach, a przy okazji pozbywamy się kabli.

Może osoby, które znają historię fotograficzną Wacława Wantucha. :P

30-04-2018, 00:32
Ja fotografuję na tłach o szerokości 1,3m i jakoś nie narzekam specjalnie. Softboxy (jeżeli już w ogóle używam) mają rozmiary 60x60 lub octa 80. W małym studio niekoniecznie trzeba podświetlać tło - i tak będzie przeważnie oświetlone. No i lampy 600W też nie wiem po co. Sam mam 300W, ale jakbym kupował drugi raz, wybrałbym 200W. Jak już komuś naprawdę brakuje mocy, to zawsze można podnieść iso.

Ja mam tło szare 1,5m szerokie, do portretów wystarczy ale cala postać (chyba ze na baczność) lub więcej i jest problem
Na tyl jako dwie kontry parasole z opcja dyfuzora 90cm, lampy po 200W
przód, 600W i 300W, beauty dish 55cm i softbox 120 x 30 cm

Moze Ty potrafisz octa 80cm ale ja nie potrafię podświetlić całej postaci tak jakbym chciał softboxem 120cm, chyba ze takiej wysokości jest postać, miałem przyjemność błyskać z octy 2m i wiem jaka to różnica
tylko większymi mocami lamp można uzyskać więcej wariacji błyskowych, polecam 600W