PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] 2 złote i patyk

Misher
30-01-2016, 14:50
Witajcie!

Chciałbym pokazać wam swoje ujęcie Złotych Tarasów, Złotej Tower, PKiN'a i zapytać was o zdanie :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://bajkowekadry.pl/wp-content/uploads/2016/01/2z%C5%82-i-patyk.jpg)

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania :)

Archibald6803
30-01-2016, 16:51
bardzo smakowite .... szczere gratulacje !

basket
30-01-2016, 17:14
bardzo smakowite .... szczere gratulacje !
Też tak myślę. Widziałem już wcześniej :-) Myślałem żeby trochę "wybielić" szarości, tylko wtedy PeKin byłby mniej wyeksponowany. Jest bardzo ładnie jak jest :-)
pozdrawiam :-)

SerU
30-01-2016, 18:05
Myślałem żeby trochę "wybielić" szarości,

I tu się muszę zgodzić. O ile kadrowo to zdjęcie się podoba, to te szarości sprawiają już wrażenie przygaszonych na siłę bieli - szególnie LG.
Nic przecież nie stoi na przeszkodzie, żeby dać lekkiego kopa Pekinowi. Można nieco nad tym zdjęciem posiedzieć i wyciągnąć z niego to, co najlepsze, a jest sporo dobrego w tym kadrze ;)

2pompony
30-01-2016, 18:44
Jeśli pytasz o zdanie, to ja - niestety - nei mam najlepszego.

Ale zacznę od plusa: kadr nie jest najgorszy. Co prawda piony mi ogólnie słabo leżą (kwestia gustu), co prawda wolałbym z tego kadru wyciąć raczej kwadrat bez Pałacu Kultury u dołu (tylko te dwei wieże vis a vis) - ale przynajmniej trzeba przyznać, ze od jakiegoś czasu takie kadry tu i ówdzie święcą triumfy. Nie jestem ich specjalnym wielbicielem, ale to inna historia. Tu kadru nie ma się co czepiać, i choć absolutnego wyczynu jeszcze nei ma, ale źle nie jest jeśli ktoś tak lubi. Słowem jest jakiś pozytyw.

Natomiast w wyniku zastosowania takiej obróbki zdjęcie moim zdaniem straciło dużo, stało się mało ciekawe. Mniej lub bardziej szklane wieże powinny wyglądać trójwymiarowo, ściany powinny mieć ostre rysy, wyraziste formy, widoczne wykusze, sugestywnie wycinające (lub wcinające) się z bryły wystające elementy i załamania prostych powierzchni. Tutaj niestety (zwłaszcza budynek po lewej stronie kadru, wybaczcie - nie znam jego nazwy) wygląda trochę tak, jakby był wycięty z płaskiej tektury. Domyślam się po załamaniach linii okien, że nie jest płaski, ale tego na zdjęciu nie widzę.

To jest dla mnie przykład zdjęcia, w którym zbyt forsowna obróbka zdjęciu nei służy, a przecież powinna. Pocieszeniem w tej sytuacji może być fakt, że to jeszcze nie koniec świata i skoro dziś autor zrobił taką obróbkę, to może jutro zrobi inną - i moze będzie lepiej przy tym samym zdjęciu. Czego życzę. :)

Misher
30-01-2016, 19:55
Jeśli pytasz o zdanie, to ja - niestety - nei mam najlepszego.

Ale zacznę od plusa: kadr nie jest najgorszy. Co prawda piony mi ogólnie słabo leżą (kwestia gustu), co prawda wolałbym z tego kadru wyciąć raczej kwadrat bez Pałacu Kultury u dołu (tylko te dwei wieże vis a vis) - ale przynajmniej trzeba przyznać, ze od jakiegoś czasu takie kadry tu i ówdzie święcą triumfy. Nie jestem ich specjalnym wielbicielem, ale to inna historia. Tu kadru nie ma się co czepiać, i choć absolutnego wyczynu jeszcze nei ma, ale źle nie jest jeśli ktoś tak lubi. Słowem jest jakiś pozytyw.

To znaczy "nie spierdzieliłeś tego po całości" ;)
Zastanawiałem się nad pionami, ale przy kącie patrzenia prawie 90 stopni w górę na 12mm, ciężko prostować cokolwiek, aczkolwiek, jak tak teraz patrzę to Pekin leci trochę na prawo.

Natomiast w wyniku zastosowania takiej obróbki zdjęcie moim zdaniem straciło dużo, stało się mało ciekawe. Mniej lub bardziej szklane wieże powinny wyglądać trójwymiarowo, ściany powinny mieć ostre rysy, wyraziste formy, widoczne wykusze, sugestywnie wycinające (lub wcinające) się z bryły wystające elementy i załamania prostych powierzchni. Tutaj niestety (zwłaszcza budynek po lewej stronie kadru, wybaczcie - nie znam jego nazwy) wygląda trochę tak, jakby był wycięty z płaskiej tektury. Domyślam się po załamaniach linii okien, że nie jest płaski, ale tego na zdjęciu nie widzę.

To jest dla mnie przykład zdjęcia, w którym zbyt forsowna obróbka zdjęciu nei służy, a przecież powinna. Pocieszeniem w tej sytuacji może być fakt, że to jeszcze nie koniec świata i skoro dziś autor zrobił taką obróbkę, to może jutro zrobi inną - i moze będzie lepiej przy tym samym zdjęciu. Czego życzę. :)

Super, dzięki za metyroryczne uwagi!
Kiedy przeczytałem od was o tych szarościach, to faktycznie, przez nie obrazek wydaje się mdły, nie ma w nim dynamiki, ruchu (jeśli można tak powiedzieć o nieruchomościach).
Taki kadr z Pekinem podobał mi się bo te dwa budynki z tej perspektywy wyglądają jak domykające się wrota które górują nad pałacem. Spróbuję to podkreślić w kolejnej obróbce.

Bardzo dziękuję za uwagi!

creep
30-01-2016, 22:25
Kadr jest bardzo dobry, ciekawy, jedyne czego mi na nim brakuje to większa jasna przestrzeń w LG rogu, dla przeciwwagi jasnych świateł w PD. I mam wrażenie jakby szarość Złotej była nierówna, jakbyś coś zakombinował prze obróbce/konwersji - ale to może mi się tylko wydawać.
Pomimo tych drobiazgów chcę zdecydowanie napisać, że zdjęcie mi się bardzo podoba.

sufenta
31-01-2016, 10:23
Zdjecie nie ma blysku i glebi- jak juz wspomnialy 2pompony: szarosciami mozna bardzo ladnie strukutre oddac- tu wszystko jest plaskie i sprawia wrazenie wycietego z jednego arkusza kartonu. Najokropniejszy jest jednak kadr- Warszawa nie jest ladnym miastem a najokropniejszy jest palac (sowieckiej) kultury- umieszczenie go w centralnym punkcie kadru, umieszczenie go na jakimkolwiek zdjeciu gdziekolwiek, przesuwa zdjecie do kosza.

creep
31-01-2016, 14:07
Sufenta, wydaje mi się że Twoje prywatne uprzedzenia w stosunku do tego budynku rzutują na postrzeganie całości. Ja lubię widzieć PKiN jako taki nasz Empire State Building, i wtedy od razu można podejść do niego inaczej. A w przypadku tego konkretnego kadru, będę go mocno bronił. Każdy inny, "zwykły" współcześnie wybudowany biurowiec umieszczony w takich nowoczesnych "nawiasach" robiłby mniejsze wrażenie. To ten kontrast epok i stylów "robi" to zdjęcie. Gdyby dodatkowo obróbka bardziej "błyszczała", byłoby jeszcze lepiej.

cz4rnuch
31-01-2016, 14:16
...Warszawa nie jest ladnym miastem a najokropniejszy jest palac (sowieckiej) kultury- umieszczenie go w centralnym punkcie kadru, umieszczenie go na jakimkolwiek zdjeciu gdziekolwiek, przesuwa zdjecie do kosza. Chris Niedenthal (oraz kilku innych) może już zwijać interes :) A tak na poważnie to albo z tym miejscem wiążą się jakieś Twoje traumatyczne wspomnienia i pisząc ostatnie zdanie działałeś w afekcie albo co gorsza zabrakło Ci wyobraźni. Pozdrawiam i bardziej wyważonych opinii na przyszłość życzę.

basket
31-01-2016, 14:17
Sufenta, wydaje mi się że Twoje prywatne uprzedzenia w stosunku do tego budynku rzutują na postrzeganie całości. Ja lubię widzieć PKiN jako taki nasz Empire State Building, i wtedy od razu można podejść do niego inaczej. A w przypadku tego konkretnego kadru, będę go mocno bronił. Każdy inny, "zwykły" współcześnie wybudowany biurowiec umieszczony w takich nowoczesnych "nawiasach" robiłby mniejsze wrażenie. To ten kontrast epok i stylów "robi" to zdjęcie. Gdyby dodatkowo obróbka bardziej "błyszczała", byłoby jeszcze lepiej.

W pełni się zgadzam z tym co napisałeś. Właśnie ten kontrast epok jest mocnym atutem tego zdjęcia.