Zobacz pełną wersję : N D7100 problem z baterią
amatorsko
30-01-2016, 11:48
Witam,
Chciałem się Was - posiadaczy tego modelu, zapytać jak u Was wytrzymuje bateria? Zakupiłem sobie jakis czas temu aparat D7100, najczęściej używam go z S 17-70 2.8-4. Problem mam z baterią, Nikon podaje mi że EN-EL15 w tym modelu powinna trzymać 900 zdjęć jednak mi wytrzymuje zaledwie 400 :(. Wysyłałem go już na gwarancję dwa razy i wnioski są następujące:
Pierwszy raz: Trzymali z jakieś 3 tygodnie po czym odesłali z kwitkiem że wszystko ok działa i że nie widzą usterki. Sprawdziłem aparat i problem dalej istniał a więc odesłałem drugi raz.
Drugi raz w serwisie: Poproszono mnie o to bym wysłał im cały zestaw (aparat, obiektyw i karta pam) aparat przyszedł do nich z naładowaniem ok 80%, Podobno wgrali softa i odesłali aparat z przebiegiem 800 zdjęć i ok 40% baterii... Teraz sam mam 1300 zdjęć i jeszcze 28% baterii. Kierownik serwisu zadzwonił do mnie osobiście robiąc wywiad ze mną na zasadzie pytań i odpowiedzi. I teraz ja mam pytania do Was.
1. Czy to że nigdy nie wyciągałem baterii z aparatu (nawet jeśli leżał tydzień nie używany) miało wpływ na żywotność baterii?
2. Spacery, wyjazdy itp. Aparat był regularnie włączany i wyłączany.
3. Czy czyszczenie matrycy przy włączeniu ma takie duże zużycie?
Pozdrawiam,
Amatorsko
A z innymi obiektywami też tak masz ??
Mój, taki sam zestaw nie wytrzymywał całego dnia... natomiast z podpiętą S30 1.4 zapominam co to ładowarka.
Pewnie to związane ze stabilizacją i związane z nią niedogodności z D7100.
Napisz dokladniej co to znaczy ze wytrzymuje zaledwie 400 zdjęć wg Ciebie. Czy to jest godzina robiebia zdjęć, jeden dzien, dwa dni czy tydzien robienia zdjec. Pozdrawiam
patefonik
30-01-2016, 12:36
Mój były już 7100 3 tygodnie wczasów jakieś 2300 zdjęć, większość ( 95% ) bez lampy, na wyjeździe ładowałem raz. Wrócił to jeszcze miał sporo baterii ze 30%, a ładowałem go po 2 tygodniach przed jakąś dłuższą wyprawą, bateria jeszcze by trochę podtrzymał, ale wiedziałem że będę dużo pstrykał i nie będzie gdzie ładować przez cały dzień. Szkła to N 24-120, S30 1.4 z przewagą tego pierwszego.
amatorsko
30-01-2016, 12:49
Nie ważne czy to jest S17-70, N35, N50 czy jakieś manualne... wszędzie wytrzymuje +/- 400zdjęć. Jaki to jest czas? Kiedys to był czas niezależny, czyli albo cały dzień spacerowania i aparat włączany i wyłączany (włączany tylko gdy chciałem robić zdjęcie) i też jakaś "sesja" dziecka co trwała być może 2godziny ok. Nie błyskam, pracuję najczęściej na trybie manualnym albo na A.
Przez wizjer, bez podglądu, lampy i włączonego VR spokojnie zrobi się 2 tys. zdjęć. Zwłaszcza jedno po drugim (niekoniecznie w serii).
Ale na zdjęciach nocnych z LV nawet 400 będzie wyczynem.
Włączenie podglądu po każdym zdjęciu, zmniejsza ilość zdjęć.
Używanie VR też, ale dużo mniej
Używanie Sigmy 17-50/2.8 OS dużo bardziej. Niezależnie od włączonego OS. Pozostałe Sigmy z OS też, ale w mniejszym stopniu.
Również nieodpowiednia karta mocniej zużywa prąd, jest zasilana nawet po wyłączeniu aparatu.
amatorsko
30-01-2016, 14:19
kartę posiadam sony 16gb 45mb/s i sandisk 30mb/s 8gb planuję zakupić lexara 150mb/s 16gb ale.. Lv nie używam, jedynie do podglądu zdjęć ale to też mało kiedy - głównie na komputerze przeglądam.
Po pierwsze, to te 900 zdjęć to wartość tylko testowa. Nie ma nic wspólnego z rzeczywistymi wynikami. Jednemu aparat zrobi 3000 zdjęć, innemu 200. Wszystko zależy od tego czego się używa i jak się te zdjęcia robi.
Nawet to, że w aparacie są włożone 2 karty pamięci sprawia, że zrobisz mniej zdjęć.
Sigma z OS sprawi, że te 900 zdjęć, to zrobisz ale w serii, bo w Sigmach stabilizacja jest cały czas zasilana nie zależnie czy włączona, czy nie. A 17-70 działa dokładnie tak samo jak 17-50 - czyli wydłuża czas uśpienia aparatu o minutę, jak i przez tą minutę cały czas zasila stabilizację. Czyli, jeśli zdjęcia robisz pojedynczo, w większych odstępach czasu i do tego nie wyłączając aparatu, to zrobisz ich znacznie mniej.
To samo będzie, jeśli co chwilę włączasz/wyłączasz aparat, a masz ustawione czyszczenie matrycy przy włączaniu i wyłączaniu.
Karty pamięci, jak pisał TOP67, też są ważne.
Do aparatu zostaw tylko tego SanDiska, a Lexara nie masz co kupować, bo D7100 nie ma UHS-II, więc karta nie będzie działać ze swoją prędkością. Lepiej będzie kupić SanDiska Extreme 90MB/s czy nawet SanDisk Exteme Plus 80MB/s.
Sony przeznacz na co innego.
amatorsko
30-01-2016, 16:00
Bardzo dziękuję za te wszystkie odpowiedzi ale mam jeszcze pytanie, znajomy ma ten sam aparata i ten sam obiektyw, karta pam .. nie pamietam ale nie jakaś super najlepsza (jakaś C10). Kiedyś przed wysłaniem do serwisu zrobiliśmy mały test. fotografowaliśmy mniej to samo w tym samym czasie, u niego był spadem baterii o jakieś 10% a u mnie o chyba 30. Mimo że identyczna ilość zdjęć, parametry mocno zbliżone.
2. Czemu serwis Nikona jakoś wystukał 800 zdjęć i teraz sam mam już ponad 1300 i jeszcze trochę w zapasie? Czy to wszystko mogła byc wina softu? Dokładnie wgrali mi Firmware.
Mogła być wina softu, ale również ustawień aparatu i sposobu robienia zdjęć.
Serwis Nikona prawie przy każdej naprawie wgrywa nowy soft.
Maly.Psikus
02-02-2016, 01:58
Oryginalne baterie en-el14 za pierwszym razem wytrzymują kilka zdjęć i padają. Ładujemy ~2h i znów robimy zdjęcia, trzyma trochę dłużej.
Po paru razach od naładowania max (ja ładuje zawsze 3h) i rozładowania na max'a wytrzymuje czasami i kilkakrotnie więcej.
Spróbuj i u Ciebie :-)
iljuszyn
02-02-2016, 09:30
Posiadam dwie oryginalne EN EL 15, srednio w miom przypadku baterie wytrzymuja 500-650 zdjec, mam wylaczony podglad zrobionego zdjecia, korzystram w dwoch slotow rownolegle (RAW+JPEG), no i niestety dosc czesto sprawdzam wykonane zdjecie, mozliwe ze bez zerkania w podglad mozna ilosc klapniec zwiekszyc. Obiejktyw z wlaczona stabilizacja S17-50 2.8.
D7100 pod wzgledem wydajnosci na aku wypada slabo w porownaniu do poprzednikow ktore uzytkowalem D40, D90.
zotornik
02-02-2016, 12:38
Na 350-351 stronie instrukcji D7100, mamy info o metodzie testowania wydajności i zastrzeżeniach.
Powodów zmiennej wydajności akumulatora (względem tej z materiałów reklamowych) jest sporo, po za oczywistymi jak np. częstotliwość podglądu i używanie VR - są też te, które wiążą się z zabiegiem marketingowym - a przynajmniej ja to tak odczytuję.
Bo jak traktować zapis - iż robienie zdjęć w NEF-ach zmniejsza żywotność baterii w stosunku do testowej ?! Oczywiście można robić JPG-i, ale nie powinno być dla Nikona zaskoczeniem, że "zaawansowani amatorzy" do jakich kieruje ten model wg własnych materiałów reklamowych będą robić w większości NEF-y, więc robienie testu wydajności na JPG-ach o czym sami piszą, jest właśnie tym co ja uważam za sztuczkę marketingową i lekkim krętactwem.
To uwaga ogólna, nie odnosząca się bezpośrednio do problemu autora.
Ale zwróciłem na to uwagę, bo podobnie było z moją starą analogową Minoltą, gdzie akumulator miał wystarczać na "N" filmów, a ja wyciągałem ledwie 1/3 !!! Dopiero po jakimś czasie zauważyłem, że test wydajności opisany w manualu cwaniaczki robili na kliszach 12 klatkowych ! I wszystko się wyjaśniło ;)
p.s.
Amatorsko
Sprawdzałeś "stan zużycia baterii" w menu ustawień/informacje o akumulatorze ?
Zamień się ze znajomym akumulatorami i zobaczycie, czy wydajność się zmieni i czy szukać (o ile szukać problemu) problemu w akusie, czy w body.
Sprawdziłem teraz u siebie - choć to żadne porównanie - ale zużywając 13% wykonałem 228 zdjęć (NEF), z tym, że ja mam Tamrona ze stopki bez stabilizacji.
jarek_1981
31-03-2016, 20:12
Witam!
Podepnę się pod temat bo mam z moim d7100 pewien problem. Chodzi o "zjadanie" baterii gdy aparat jest wyłączony, dotyczy to oryginalnej baterii. Aparat posiadam od dwóch miesięcy. Zauważyłem ten problem kilkanaście dni temu, ostatnio był ładowany cztery dni temu, zrobiłem wtedy ok. 40 zdjęć dziecku na spacerze i nagrałem filmik 2-minutowy. Po powrocie do domu aparat wskazywał 76% baterii, minęły dwa dni, aparat nie był używany, wczoraj wieczorem zrobiłem jedną fotkę, baterii było już 53%, dzisiaj rano włączam z ciekawości, 51% a teraz wieczorem jest tylko 38%. Czy to może być jakiś problem z aparatem czy samą baterią?
madebyzosiek
31-03-2016, 20:17
A nie masz przypadkiem jakiegoś dziwnego pochodzenia gripa? Nie zauważyłem prawie żadnego spadku naładowania akumulatora u siebie od dwóch lat...
jarek_1981
31-03-2016, 20:31
Mam gripa Newell i drugą baterię też Newell ale przez te kilka dni nie były używane i leżały sobie grzecznie w szafce, jeszcze sprawdzę jak z tą drugą baterią będzie. Co może być powodem takiego spadku poziomu naładowania przy wyłączonym sprzęcie?
zotornik
31-03-2016, 20:32
Nigdy nie sprawdzam poziomu akumulatora w %, a więc tej informacji nieco głębiej zaszytej w menu. Patrze tylko na "bateryjkę" z górnego wyświetlacza i jak zejdzie do połowy to doładowuję.
Jaki obiektyw masz podpięty ?
jarek_1981
31-03-2016, 20:36
Tamron 16-300, też generalnie patrzę na tą bateryjkę na wyświetlaczu ale czasem z ciekawości zerknę na % w menu.
madebyzosiek
31-03-2016, 22:19
Nie mam pomysłu... Załóż oryginalną baterię, nie zapinaj gripa, odłącz obiektyw i sprawdź czy tak samo jest na pustym aparacie.
zotornik
31-03-2016, 22:40
Zajmuje się modelarstwem i temat akumulatorów w różnych formach i wersjach nie jest mi obcy. Jedno Ci powiem czasami zupełnie nie wiadomo o co chodzi i dlaczego coś ma miejsce ;)
A na poważnie, to może jednak grip nie służy akumulatorom i nawet ten oryginalny po wyjęciu z gripa, gdy zasila aparat bezpośredni jest "rozregulowany". Po jednym dwóch cyklach ładowania powinien wrócić do normy. Możesz mieć też - co mało prawdopodobne - zabrudzone styki, a to mogło by powodować zwiększony pobór prądu.
Spróbuję poobserwować moje D7100 i jego ewentualny spadek w %.
Do testów warto wyjąć karty, one są cały czas zasilane.
jarek_1981
01-04-2016, 07:00
Wieczorem włożyłem baterię Newell, naładowaną do pełna, aparat pokazywał 100%, był wyłączony całą noc, teraz rano jest już 89%. Z tego wniosek, że to nie wina baterii tylko coś z aparatem albo obiektywem?
madebyzosiek
01-04-2016, 07:15
Miałeś włożyć oryginalną baterię ;) Wyjąłeś kartę/karty?
Jeżeli przez noc straciło się 11% to nie jest to normalne, ale nie możesz tego sprawdzać na nieoryginalnej baterii ;)
jarek_1981
01-04-2016, 07:39
Ale na oryginalnej podobny upływ był...
madebyzosiek
01-04-2016, 08:19
To aparat do serwisu, ale o zabawkach Newella raczej nie wspominaj ;)
zotornik
01-04-2016, 09:46
Sprawdziłem - co prawda tylko przez noc, ale zawsze - wczoraj po naszej rozmowie było 48%, teraz też jest 48%. Akus oryginalny - a te zużyte 52% pozwoliło mi zrobić ok. 1150 zdjęć.
Dwie karty w gniazdach - czarne Sandiski 16 i 32 GB - skoro to też ma, może mieć znaczenie.
Jeżeli taki spadek masz na różnych akumulatorach i to do tego tak szybki i duży, to chyba musisz pójść drogą jak Koledzy mówią - serwis.
madebyzosiek
01-04-2016, 10:03
Sprawdziłem - co prawda tylko przez noc, ale zawsze - wczoraj po naszej rozmowie było 48%, teraz też jest 48%. Akus oryginalny - a te zużyte 52% pozwoliło mi zrobić ok. 1150 zdjęć.
I to jest zachowanie normalne i normalna wydajność tej baterii w tym aparacie...
Co wy macie z tymi akumulatorkami ? Wczoraj miałem rano pełną, dopiero co naładowaną baterię, na motor show poznan napstrykałem 1000 fotek, i dalej mam 3 kreski baterii - Nikon D3100 .. Średnio 1 akumulator to 1100-1200 zdjęć ... Pierwsze słyszę, żeby tyle lustrzanka energii zużywała ... Jeśli by to był telefon, to zrozumiem że o 8 rano 100%, o 12 w południe prosi o ładowarkę ... Ale żeby D7100 miało takie problemy ?
No właśnie koledzy piszą, że to nie jest normalne a na 1000 zdjęć schodzi tylko pół baterii.
jarek_1981
01-04-2016, 17:40
Rano było 89, teraz jest 66 na samym body, bez kart i obiektywu, raczej nie obędzie się bez serwisu.
madebyzosiek
01-04-2016, 18:14
Zdecydowanie serwis. Daj znać jaka diagnoza.
A możesz napisać jakie używasz do tego obiektywy? U mnie sigma 17-50 to max 400 szt. Z gripem Meike ze 200.
madebyzosiek
01-04-2016, 21:32
A możesz napisać jakie używasz do tego obiektywy? U mnie sigma 17-50 to max 400 szt. Z gripem Meike ze 200.
To nic nowego. Ja z Sigmą też nie docieram do 500, a z Nikkorem 17-55 2.8 przekraczam 1400 ;)
zotornik
01-04-2016, 22:21
O tym, że Sigma 17-50/2.8 jest wybitnie prądożerna (czy tylko z D7100, tego nie wiem), to tu na forum cale wątki już spisano. Ja ich przyznaję ani nie czytałem, ani nie śledziłem bo tego szkła nie mam i nie miałem. To co przeczytałem, to tylko przy okazji innych tematów, gdzie o tym wspominano.
Podstawowe moje szkło na co dzień to Tamron 28-75/2.8. Nim wykonuję 2/3 zdjęć, reszta zdjęć to pozostałe obiektywy ze stopki.
Z tym, że to stara wersja Tamrona, jeszcze tworzona pod analogi - ale to chyba mało istotne.
W zakresie działań prądożernych,:
- nie używam LV, na palcach można policzyć ile razy to włączyłem
- podgląd zdjęć po każdym wykonanym na 2-3 sekundy jakoś tak
- nie włączam i wyłączam aparatu co chwila, jak go odpalę np. w górach to wyłączam po tych 6-10 godzinach
- mam na stałe włączone czyszczenie matrycy, przy każdym uruchamianiu aparatu
Ale to wszystko to kwestia przyzwyczajenia i jakiegoś znaczącego i istotnego wpływu na żywotność akumulatora nie ma. Co innego kwestia współpracy z Sigmą.
marek_bog
01-04-2016, 22:33
Ja miałem Sigmę 17-50/2.8 OS z D90. Na naładowanym oryginalnym aku robiłem około 1200 - 1300 zdjęć. Aparat włączałem rano, wyłączałem wieczorem, podgląd zdjęcia po wykonaniu 2 - 3 sekundy, czasem robiłem powiększenie, aby sprawdzić, czy dobrze, czy ostro itp. Każde zdjęcie ustawiałem (czas, przysłona, iso), kadrowałem. W obiektywie miałem zawsze włączoną stabilizację, nigdy jej przez 5,5 roku nie wyłączyłem ;) Na zamienniku aku robiłem około 900 - 1000 zdjęć w tych samych warunkach.
Wynika z tego, że obiektyw sam w sobie nie jest prądożerny.
madebyzosiek
02-04-2016, 07:54
Wynika z tego, że obiektyw sam w sobie nie jest prądożerny.
Na D90 nie jest ;)
To nic nowego. Ja z Sigmą też nie docieram do 500, a z Nikkorem 17-55 2.8 przekraczam 1400 ;)To mnie trochę uspokoiłeś ;) Problemy z sigmą są mi znane - aczkolwiek zastanawia mnie ten trik (ps://www.youtube.com/watch?v=tiZgwzWllMw) cz4rnuch,a - czym składał filmik, że nie widać momentu zmiany obiektywów ;) Muszę klatka po klatce sprawdzić 8)
jarek_1981
22-04-2016, 20:36
Zdecydowanie serwis. Daj znać jaka diagnoza.
Na razie chyba nie będę potrzebował serwisu, aparat się "uzdrowił" sam? Córa miała ostatnio w przedszkolu imprezkę więc chciałem co nieco uwiecznić, dlatego zwlekałem z serwisem. Strzeliłem kilka fotek z podpiętą lampą, nagrałem kilkanaście minut filmu co spowodowało rozładowanie baterii z 51% do 16%. Po powrocie do domu jeszcze parę fotek z lampą, aku do ładowania, potem do aparatu i aparat został na noc z podpiętą lampą. Rano, o dziwo, 100% baterii, od tamtej pory w ciągu 5 dni zrobiłem 78 zdjęć i już trzeci dzień mam baterii 85% i nie spada. Nic tylko się cieszyć i dalej obserwować albo dać spokój i pstrykać :)
madebyzosiek
22-04-2016, 21:19
Może bateria przeżywała okres dojrzewania ;) Dobrze, że jest ok, nic tylko używać ;)
jarek_1981
12-07-2016, 18:17
Szczęśliwy byłem do ostatniego weekendu... w piątek byłem u mamy, podpiąłem swojego Tamrona 90 VC, zrobiłem ok. 100 zdjęć, potem powrót do domu. Obiektyw został u mamy a aparat od tamtej pory "żre" baterię... czyżby to była wina tego Tamrona? Dziwne jest to że nawet po jego odpięciu bateria dalej znika w oczach... jeszcze mi się pojawił problem z wyłażącą gumą w okolicy czerwonego "bumerangu". Jak teraz nie dojdę co z tą baterią się dzieje to będzie jednak serwis ale pewnie z obiektywem trzeba by go było wysłać do sprawdzenia?
cz4rnuch
12-07-2016, 18:34
...Obiektyw został u mamy a aparat od tamtej pory "żre" baterię... czyżby to była wina tego Tamrona?... To tzw "ból fantomowy" :) A tak już bardziej na poważnie to mam ten sam aparat oraz obiektyw i nic podobnego nie zauważyłem. Jeśli masz możliwość to sprawdź z inną baterią czy sytuacja się poprawiła.
jarek_1981
09-02-2018, 21:07
Ehhh problem z rozładowywaniem pojawiał się co jakiś czas aż w końcu zbliżał się koniec gwarancji. Aparat poszedł do serwisu, diagnoza: wymiana płytki elektroniki cyfrowej. Dzisiaj wrócił do mnie i zobaczymy czy pomogło, przy okazji wymiana gumy na której opiera się kciuk z racji tej że pod nią jest śrubka.