PDA

Zobacz pełną wersję : Lustrzanka i obiektyw dla amatora do ~1,5K

DyndaS
30-01-2016, 00:17
Witam,

Przymierzam się do zakupu lustrzanki i obiektywu. Do tej pory jedyny aparat jaki znam jest po prostu tym w telefonie, więc w jeśli chodzi o temat foto jestem krótko mówiąc zielony. Planowanym głównym zastosowaniem aparatu będzie głównie robienie zdjęć w domu oraz możliwe, że co jakiś czas jakiś film (recenzje, video recenzje, vlogi). No a kto wie... może wkręcę się bardziej w samo foto.

Przed napisaniem tematu trochę poczytałem i z używek myślałem nad Nikon D5100, choć nie wiem czy to jest najlepszy wybór, stąd przybyłem tutaj ;) . Zależy mi na czymś łatwym do obsługi przez amatora.

Edit.
Chyba pomyliłem działy, więc prosiłbym moderatora o przeniesienie tematu do właściwego.

notdot
30-01-2016, 00:30
To ja zadam przewrotne pytanie:
dlaczego lustrzanka?

DyndaS
30-01-2016, 00:34
Ponieważ odradzono mi kompakty :P ...oraz widziałem kilka zdjęć zrobionych niedrogą lustrzanką jak 450d, które robią wrażenie.

Mam nadzieje, że zrobienie przynajmniej przyzwoitego/dobrego zdjęcia lustrzanką nie jest takie trudne. No a w każdym razie raczej będzie z pewnością sporo lepsze, niż zrobione Samsungiem Galaxy S3.

r_m
30-01-2016, 00:53
Mam nadzieje, że zrobienie przynajmniej przyzwoitego/dobrego zdjęcia lustrzanką nie jest takie trudne. No a w każdym razie raczej będzie z pewnością sporo lepsze, niż zrobione Samsungiem Galaxy S3.

Nie, nie jest "takie" trudne, podobnie, jak nie jest trudne zrobienie dobrego zdjęcia Twoim Samsungiem.
Zobacz te filmy https://www.youtube.com/playlist?list=PL7ECB90D96DF59DE5 - można je traktować z przymrużeniem oka, ale w wielu z nich fotografowie mówią, w jaki sposób radzili sobie ograniczeniami sprzętu.

ksh
30-01-2016, 01:58
W cenie do 1500zł dla używanych lustrzanek alternatywa obecnie to nowe bezlusterkowiec olympus/panasonic/fuji/sony często nazywane kompaktem z wymienną optyką lub hybrydowy lub systemowy, dziwne nazwy ale nie o to chodzi.

d90
30-01-2016, 10:32
A ja chce powiedziec, ze wybrałeś dobrze.
D5100 i N18-105 do Twoich zastosowań bedzie ok. Lampe zaplanuj tylko zewnetrzna koniecznie.

A bezlustra - Olek jest super. Ale ... nie bedzie różowo jak zechcesz lampami sie pobawić. Poza stopką Olka, nic nie bedzie działać nawet w manualu. Mam pare lamp. Sprawdzałem. Nawet błysnąć nie chce...

Sony - na a6000 działa mi wszystko (Olka tez mam) i dokladka taka ze stare szkła lepiej śmigają. Te z analogów.

Nikon - dobry system.
niestety, zupełnie odpada jesli bedziesz chciał tanio zapiąć jakies szkła ktore albo masz albo kupisz za 100zł z analoga z innych systemów. Wizjer malutki w d5100 i nie ma ostrzenia na nieskonczonosc.
Dyskwalifikacja ( w tym zastosowaniu zupełna).

Portretówkę kiedys i tak dla checy bedziesz chciał kupic. I tu wlasnie bezlustro juz zaczyna miec same plusy...

Sumując.:
D5100 i 18-105 super zestaw.
Jesli kasa jest na szkła na pozniej. System super.

Bezlustro -
Szkła kitowe w olku super. W sony tez.
Dodatek extra: adapter i focisz na zabytkach bez ograniczeń.

Olek/sony :
Oba śmigają ze starociami. Ostrzenie bez porównania (ręczne) na korzyść sony.

Matryca mała Olek/matryca wieksza sony:
Nie zobaczysz jakis większych różnic. Na pewno nie na początku. Moze za jakis czas.

D5100:
Pomimo ze to entry level, matryca jest bardzo bardzo super. Miałem dwa czy trzy takie. Ale to koniec zalet...

Video :
Tu sie nie znam. Ale chyba sony zjada d5100 oraz Olka...poczytaj albo luknij w "inne systemy" jest wątek sony nex. Na pewno cos znajdziesz.

Konkluzja:
Kazdy zrobi fajne fotki. Video to chyba sony.
Wybór (mój) do Twoich zastosowań: bezlustro - zdecydowanie - i jednak a6000.

Ps.
Ale zaraz "taliby" sie zlecą i mnie zakrzyczą pewnie hehe
Pzdr

bic44
30-01-2016, 11:07
Do tej pory jedyny aparat jaki znam jest po prostu tym w telefonie, więc w jeśli chodzi o temat foto jestem krótko mówiąc zielony.

Myślę, że w pierwszej kolejności mógłbyś się przejść do którejś dużej sieciówki pokroju Fotojoker/Abfoto/Mediamarkt itd i na spokojnie pobawić się różnymi rodzajami sprzętu. Weź kartkę, długopis i spisuj na niej model i swoje wrażenia (np za mały/duży, wizjer ok/słaby, pokrętła itd). Nie przejmuj się, że nie będzie przykładowo wspomnianego d5100, będzie jeszcze pewnie 5200, na potrzeby takiego testu to bez różnicy.

Archibald6803
30-01-2016, 12:27
........................

Biorąc pod uwagę Twoje potrzeby oraz jakość zdjęć (jpeg) proponuję na początek Sony A3000 + 18-55 za 1300 zł ( nowy zestaw w sklepie ).
Będziesz zachwycony.

karad
30-01-2016, 13:34
Moje dwie propozycje w twoim budżecie od których zaczynałem D90 + 50 1,8 G , a moja żona miała D5100 + 18-105 kit . Oba zestawy mogę polecić na początek

loockas
30-01-2016, 13:45
Jak chcesz nowy to w tej kasie masz D3300 + 18-55 kit. Miałem 2 lustrzanki i jako 3 kupiłem D3300 + 35 1,8G. Mimo tego, ze coś już tam wiem o fotografowaniu, to wcale nie przeszkadza mi, że D3XXX to kastrat. Na potrzeby amatorskiego fotografowania tej puszce nic nie brakuje. Chociaż za chwilę ktoś wpadnie i napisze, że ta puszka nawet dla początkującego jest zbyt początkująca i należy kupić D7XXX :)

arturmsi
30-01-2016, 14:09
Jeśli chcesz Nikona i nie jesteś w stanie dołożyć dużo do budżetu, to jak wyżej również proponuje d3300, jakość fotek będziesz miał na poziomie tego, co aparaty po kilka tysięcy złotych miały jeszcze kilka lat temu. Przy przesiadce z telefonu nie powinno Ci niczego brakować, a z racji stajni Nikona, będziesz miał duży wybór obiektywów zarówno nowych jak i używek, gdy się wciągniesz w temat. Sam zaczynałem od d40, powiedzmy że to taki odpowiednik seri 3xxx z przed 10 lat ;) potem kupisz sobie choćby właśnie serie ala d7xxx, jeśli tak jak pisałem, temat Cie wciągnie.

harpooon
30-01-2016, 15:43
5100 mam, używam jestem mega zadowolony ,pierwszą rzeczą którą zrobiłem to odpiąłem 18-55 .Nie nie to nie jest zły obiektyw ale , żeby matryca mogła pokazać co potrafi trzeba innych szkieł .50 1.8 mnie zszokował 70 300 to dopiero radocha 35 szybko poszedł w odstawkę przez artefakty muszę poszukać innej bo ogniskowa mi pasuje ale trafiłem na kiepski egzemplarz tak to jest jak się kupuje w pc world bez podpięcia do puszki .Reasumując 5100 to świetna jakość obrazka jak dasz jej fajne szkiełko .

DyndaS
30-01-2016, 20:15
Ktoś polecił mi do zastosowań domowych i ogólnie Nikkor 35mm f/1.8G

To tak odpowiadając na Wasze pytania.

- Nie nie musi to być nikkon, a po prostu ktoś mi podpowiedział czego można szukać z używek i padały głownie one.

- Szukam czegoś po prostu na start stosunkowo łatwego do obsługi aby się wczuć. Czegoś co ewentualnie jak mi nie podejdzie totalnie kwestia foto, aby sprzedać bez jakiejś straty dlatego nówki raczej odrzucam. No chyba, że bym miał wydać z 800zł, ale tak pięknie to nie będzie :P

-Zewnętrzne oświetlenie? Masz na myśli softbox? Właśnie planowałem go sobie kupić na dniach, bo widziałem na allegro za ~130zł ze statywem oraz żarówką.

-Słyszałem, że dołączane w zestawie obiektywy do lustrzanek są przeważnie po prostu "kiepawe"

-D90 też mi polecono, że warta uwagi z używek, ale trochę odrzuca mnie jej wiek. Raczej szukałbym czegoś nowszego mało używanego, stosunkowo nowego.

-Video to raczej jest "opcja" i nie oczekuję tutaj jakieś topowej jakości, lecz aby była co najmniej przyjemna dla oka gdy będę chciał coś nagrać. Głownie chodzi na tą obecną chwilą o zdjęcia i tutaj też nie wymam nie wiadomo czego jako amator. Ważne aby zakup był opłacalny.

ksh
30-01-2016, 20:25
No to kup nikkor 18-105VR i ucz się, a jak ci zacznie brakować czegoś to sprzedaż i kupisz inny lub dokupisz to co wypełni braki.
Do tego Nikon D5100 i będzie ok.

DyndaS
31-01-2016, 15:42
No a jakieś ogólnie porady dla początkującego? Co robić a czego nie?

Znacie jakieś dobre poradniki dla amatorów w kwestii foto ?

Kojocisko
31-01-2016, 16:17
polecam: Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 200 ujęć Scotta Kelby’ego

d90
31-01-2016, 17:25
Porada:
1. Kupic aparat z obiektywem.
1/a. koniecznie - przeczytać instrukcje.
2. Robic zdjęcia.
3. Oglądać co sie sfociło i analizować.

Tyle.
:)

( w necie "szeroki kadr" zobacz )

golfplayer
01-02-2016, 07:37
Może jakaś hybrydka całkiem spory wybór w sklepach Nikon,Olek,Fuji, Canon,Sony pomacaj w sklepie kup i heja w plener. Po foceniu komurką będzie bajkowo :)

DyndaS
02-02-2016, 01:20
Pomyślałem sobie, że najpierw kupię może softboxa oraz jakieś tło tak jeszcze dla sprawdzenia. Czy ktoś tutaj się zna na softboxach? Chciałbym coś dobrego niebublowatego ale zarazem opłacalnego dla amatora ;)

Czy jest w ogóle sens interesować się tą ofertą? http://allegro.pl/l6-zestaw-swiatlo-ciagle-softbox-40x40-400w-statyw-i5236489096.html

d90
02-02-2016, 18:20
Znaczy sie, chcesz to kupic i focic telefonem ?
Hmmm...
Chytry plan :)

Ps.
Nie masz lampki zadnej w domu ? Wkręć żarówkę i zobaczysz efekt.

DyndaS
02-02-2016, 21:44
Ostatnio przy dobrym świetle słonecznym udało mi się zrobić całkiem dobre foto, więc tak sobie cicho liczę, że może coś zdziałam :p

http://i.imgur.com/UcvGgdX.jpg?1

Lampki próbowałem jakiejś starej ale z takim żółtym światłem i szczerze mówiąc słabo to wyglądało. Tak czy inaczej taki softbox mi się i tak przyda do lustrzanki do doświetlenia. Chodzi po prostu o to aby nie kupić jakiegoś bezużytecznego gówna, stąd pytam :P

DyndaS
03-02-2016, 18:31
Lustrzankę i tak na 90% kupię i padnie pewnie na tego D5100. Chce po prostu sprawdzić co to daje w praktyce.

d90
03-02-2016, 19:32
Daje tyle samo co lampka.
I kawałek prześcieradła.
Żarówkę kup.

Choć serio nie wiem po co, do takich fotek jak pokazałeś jakiekolwiek nowe światło.

Ps.
Chcesz zestaw do studio, bedzie bolało... :)

DyndaS
03-02-2016, 19:36
Bardziej takie totalnie amatorskie mini studio domowe aby robić zdjęcia pewnych rzeczy jak np. to co widać w linku, który podałem wyżej oraz pojedynczych elementów. Nie oczekuję cudów, a po prostu coś co pomoże mi w robieniu zdjęć przy słabym oświetleniu :p

d90
04-02-2016, 09:56
Jeśli to cos ma pomagać i byc tanie, to postaw aparat na krzesło albo stołek.
Bedzie za darmo. A efekty super.
Do tego latarka zwykła (dobra) wystarczy.
A na poczatek - poczytaj. Bo widac troche brak wiedzy. :)

Chyba ze fotki do międzynawowych katalogów. To co innego. Szykuj studio...

GaijinPawel
04-02-2016, 10:46
Kup na początku aparat. Ten 5100 może być najlepszy ze względu na gibany LCD co pomaga w foceniu ze statywu. Potem zobaczysz. Poczytaj o doświetlaniu a potem kupuj. Albo szukaj alternatywnych metod.

Boomerang
05-02-2016, 09:20
Kup lustrzanke. Najlepiej Nikona to nie będziesz musiał zmieniać forum :-)
Nie idź w wynalazki. Za dobrego bezlusterkowca trzeba dać więcej niż za 5100 a i tak lustzanka lepsza.
Przerabiałem to.

sl011
05-02-2016, 10:34
Za dobrego bezlusterkowca trzeba dać więcej niż za 5100 a i tak lustzanka lepsza.
To oczywiście względne, bo zależy co się uważa za dobre.
Olympus e-pl6 lub sony A3000 czy A5000 kosztują mniej niż D5100, a do takich (http://i.imgur.com/UcvGgdX.jpg?1) zastosowań powinny być zupełnie wystarczające. Wiele osób uważa je nawet za "dobre". ;)
Co nie zmienia faktu, że D5100 też jest bardzo fajny i też się nada. A system Nikona daje dużo możliwości (ostatnio niestety za wyższą cenę, po podwyżce cen obiektywów).

d90
05-02-2016, 13:13
Kup lustrzanke. Najlepiej Nikona to nie będziesz musiał zmieniać forum :-)
Nie idź w wynalazki. Za dobrego bezlusterkowca trzeba dać więcej niż za 5100 a i tak lustzanka lepsza.
Przerabiałem to.

W czym niby lepsza jest "lustrzanka" od bezlustra ?

Poprosze trzy konkretne punkty/odpowiedzi.

Pytam, bo używając obu - mam nieco inne zdanie...i nie uważam żebyś miał racje.

ksh
05-02-2016, 13:40
Kiedyś w euro rtv sprzedawca tłumaczył że "tylko lustrzanka robi profesjonalne zdjęcia" zachowana pełna wypowiedź ;)

d90
05-02-2016, 19:29
I kiedys, dawno, mogła to być (jakaś tam) prawda.
Tak samo jak to, ze stosunkowo nie dawno, maszyna parowa była rownie "zła" co czarownice...

Ale mamy XXI wiek. Ludzie w kosmos latają.

Wracając:
W czym lustrzanka jest niby lepsza od bezlustra ?

sl011 - to pytanie jest do Ciebie

nikoniarz
05-02-2016, 19:32
W czym lustrzanka jest niby lepsza od bezlustra ?

W AF-C...

DyndaS
07-02-2016, 21:49
Tak przeglądam co jakiś czas te oferty D5100 na allegro i nie wiem na co patrzeć odnośnie tego, która sztuka jest warta uwagi, a która nie. Szczególnie gdy są różne obiektywy, a ja nie wiem jak odróżnić ten dobry od tego "złego".

sl011
08-02-2016, 09:29
W AF-C...
AF-C szczególnie przyda się przy zdjęciach takich jak to ;) :

http://i.imgur.com/UcvGgdX.jpg?1

Tak przeglądam co jakiś czas te oferty D5100 na allegro i nie wiem na co patrzeć odnośnie tego, która sztuka jest warta uwagi, a która nie. Szczególnie gdy są różne obiektywy, a ja nie wiem jak odróżnić ten dobry od tego "złego".
Jeśli chodzi o to, który pierwszy obiektyw - moim zdaniem do zastosowań "ogólnych" 18-105 jest lepszy od 18-55. Ale 18-55 można robić lepsze zbliżenia, więc do Twoich zastosowań na początek może być lepszy 18-55vr.
Skoro nie wiesz jak odróżnić dobry od złego, to bierz nówkę. Np D3300 z 18-55vr.
Albo bezlusterkowiec - też powinien być OK do zastosowań, jakie podajesz. A do video może być nawet lepszy od lustrzanki.
Przed zakupem przejdź się do sklepu i weź aparat do ręki, a najlepiej by było gdyby Ci pozwolili zrobić parę fotek. Wybierz ten najwygodniejszy. Różnica w jakości zdjęć np między Sony A5000 i Nikonem D3300 jest minimalna i na pierwszy rzut oka przejawia się głównie w innej kolorystyce jpegów - każda firma ma nieco inne upodobania.

poste
08-02-2016, 09:35
Szczególnie gdy są różne obiektywy, a ja nie wiem jak odróżnić ten dobry od tego "złego"

Z moich doświadczeń, obserwacji i lektur powiedziałbym, że najlepsze obiektywy do Nikonów DX to
1. Sigma 17-50, za światło i ostrość oraz stosunek ceny do jakości, ale przekroczy założony budżet,
2. Nikkor 16-85, najlepszy zoom Nikona (w tej kategorii), ale używane ok.1tys.
3. N18-105 dobry zakres ogniskowych, przyzwoity optycznie
4. N18-55 najtańszy, mniej uniwersalny zakres, ale optycznie zbliżony do 105.
Tyle jeśli chodzi o zoomy z AF i VR.

d90
09-02-2016, 00:50
Z moich doświadczeń, obserwacji i lektur powiedziałbym, że najlepsze obiektywy do Nikonów DX to
1. Sigma 17-50, za światło i ostrość oraz stosunek ceny do jakości, ale przekroczy założony budżet,
2. Nikkor 16-85, najlepszy zoom Nikona (w tej kategorii), ale używane ok.1tys.
3. N18-105 dobry zakres ogniskowych, przyzwoity optycznie
4. N18-55 najtańszy, mniej uniwersalny zakres, ale optycznie zbliżony do 105.
Tyle jeśli chodzi o zoomy z AF i VR.

Błąd.
To nie "najlepsze" obiektywy,
a lista tanich obiektywów.

poste
09-02-2016, 21:21
To oczywiste, zwróć uwagę na tytuł "Lustrzanka i obiektyw dla amatora do ~1,5K"

DyndaS
10-02-2016, 05:41
Tak patrząc na używki, to chyba zostanę z N18-105, a z czasem może dokupię Nikkor 35mm f/1.8G DX

d90
10-02-2016, 08:35
18-105 to nie najlepszy (widac nawet po cenie) ale bardzo fajny wybór na poczatek.

DyndaS
13-02-2016, 13:08
Do ilu warto to licytować ?

http://allegro.pl/zestaw-nikon-d5100-nikkor-18-105mm-f-3-5-5-6-ed-vr-i5975307270.html

jaś
13-02-2016, 14:13
W czym niby lepsza jest "lustrzanka" od bezlustra ?

Poprosze trzy konkretne punkty/odpowiedzi.

Pytam, bo używając obu - mam nieco inne zdanie...i nie uważam żebyś miał racje.

konkretnie to we wszystkim :) - od początku wizjera ;) do końca obiektywu.

bezlustro "lepsze" (lub porównywalne) od lustrzanki będzie znacznie więcej kosztować niż lustrzanka (jak podliczysz optykę to ho-ho), a jak się porówna wagę to bezlustro wyjdzie kilkanascie-kilkadziesiąt deko lżejsze, jak doliczysz wagę obiektywów to rożnica będzie jeszcze mniejsza, obiektywy jak kupisz te dobre do bezlustra to będą droższe od odpowiedników do lustrzanki i praktycznie równie wielkie i ciężkie, wybór obiektywów do bezlustra jest mniejszy (tylko błagam nie opisywać że wszystkie pleśniaki pasują i przez to wybór jest przeogromny) - jedynym parametrem w którym bezlustra rzeczywiście sa zawsze lepsze to grubość korpusu - z powodów oczywistych grubość korpusu bezlustra jest praktycznie zawsze mniejsza od grubości korpusu lustrzanki.
ale nie wykluczam (kiedyś) zakupu bezlustra - technologia osiągnie dojrzałość, będzie taniej :), wybór obiektywów stanie sie większy - zastanowię się i może kupię ale jeszcze nie w tym obrocie :) - jestem przekonany że następny korpus jaki kupię znowu będzie lustarzanką - to bardzo uniwersalna i dojrzała technologia - mająca jak wszystko swoje wady ale trudna do pokonania.

philpanselmo
13-02-2016, 15:50
ze swojego doświadczenia powiem że amatorsko robiąc zdjęcia prościej, łatwiej i wygodniej brać na wycieczki bezlustro niż całą puchę z torbą ( co niestety spowodowało u mnie że rzadziej biorę aparat na wyprawy z braku miejsca i mnogości innych bambetli przy dziecku potrzebnych )

janek_p
13-02-2016, 16:57
Do ilu warto to licytować ?

Do tylu za ile chcesz kupić :) Wg mnie tak rozsądnie to mniej więcej do ok 100 zł powyżej wartości którą określa nazwa wątku w którym piszesz. Ale jak to już w licytacjach bywa współzawodnictwo i chęć posiadania biorą górę czasem nad chłodną kalkulacją ;)

d90
14-02-2016, 07:49
konkretnie to we wszystkim :) - od początku wizjera ;) do końca obiektywu.

bezlustro "lepsze" (lub porównywalne) od lustrzanki będzie znacznie więcej kosztować niż lustrzanka (jak podliczysz optykę to ho-ho), a jak się porówna wagę to bezlustro wyjdzie kilkanascie-kilkadziesiąt deko lżejsze, jak doliczysz wagę obiektywów to rożnica będzie jeszcze mniejsza, obiektywy jak kupisz te dobre do bezlustra to będą droższe od odpowiedników do lustrzanki i praktycznie równie wielkie i ciężkie, wybór obiektywów do bezlustra jest mniejszy (tylko błagam nie opisywać że wszystkie pleśniaki pasują i przez to wybór jest przeogromny) - jedynym parametrem w którym bezlustra rzeczywiście sa zawsze lepsze to grubość korpusu - z powodów oczywistych grubość korpusu bezlustra jest praktycznie zawsze mniejsza od grubości korpusu lustrzanki.
ale nie wykluczam (kiedyś) zakupu bezlustra - technologia osiągnie dojrzałość, będzie taniej :), wybór obiektywów stanie sie większy - zastanowię się i może kupię ale jeszcze nie w tym obrocie :) - jestem przekonany że następny korpus jaki kupię znowu będzie lustarzanką - to bardzo uniwersalna i dojrzała technologia - mająca jak wszystko swoje wady ale trudna do pokonania.

Same bzdury :) totalne.

Np.:
Jak mam nie pisac o tanich plesniakach, jesli mozna je uzywac bezkarnie i tanio ? No prosze Cie...napisałeś stek bzdur.

Ja rozumiem ze musisz bronić swojego wyboru, i ze jakos trzeba uzasadnić fakt wydania kasy na DSLR - ale miejmy jakieś hamulce ! :)

Bezlusterkowiec spokojnie na dzisiejsze czasu służy juz do zarabiania kasy. Nie tylko do zabawy. Jedyna wada - krótszy czas pracy puszki na jednej baterii. Ale czy to problem ? Nie wiem. D700 - cztery baterie. D5100 trzy baterie. Bezlustro trzy baterie. Tak to mozna porównać u mnie. W czasie używania. I oczywiscie nikt nie musi zabierać wora baterii na wycieczkę. Sa tacy którym wystarczy jedna.

Nadal prosze o podanie różnic na korzyść lustra.
To zacytowane wyzej, to mz próba manipulacji i bzdury.

I pytam jako (tak sadze) świadomy użytkownik obu rozwiązań.

ksh
14-02-2016, 12:08
Sam używam bezlustra i lustrzanki, oba mają swoje zalety w postaci obiektywów, do lustrzanki mam wielki rynek używanych, a bezlustro wybrałem samsunga ze względu na tanie świetne stałki jakie można jeszcze czasami wyrwać gdzieś, jednak jak bym miał robić zakup fuji lub sony to zwyczajnie nie byłoby mnie stać.
Ja spokojnie szukając, za samsunga NX30 plus 45mm, 16mm i 18-55mm zapłaciłem łącznie 2000zł ( dziękuję ci samsungu za zamieszanie ), za to mam jakość porównywalną z D7100 nikona i już, o współpracy z pleśniakami nie wspomnę bo zabawa super jak wszystko da sie podłączyć za koszt adaptera 40-60zł.

O zaletach i wadach bezlustra można sporo dyskutować, a fakty są takie że konkurują już z segmentem amatorskim i zaawansowanym, dlatego najniższe modele lustrzanek sa takie tanie obecnie.
Pamiętajmy tez że bezlusterkowce to wcale nie jest jakaś wielka sprzedaż na świecie w porównaniu do lustrzanek, kompaktów itp, to nisza ale się rozwija.

DyndaS
18-02-2016, 09:02
Kupione :wink:

http://allegro.pl/d5100-jak-nowy-body-obiektyw-torba-statyw-bcm-i5990689907.html

DyndaS
23-02-2016, 15:23
Przyszła paka. Okazało się, że obiektyw latał sobie po opakowaniu od niego, bo nie był właściwie zabezpieczony i przy tym spadł z niego frontowy dekiel. Wstępnie wydaje się, że chyba jest ok, ale wyjdzie w praniu.

Pytanie: Jaki kupić dokładnie przewód usb do połączenia z PC? Obecnie mam żadnego aby mieć wgląd do zdjęć, stąd muszę coś nabyć.

Edit.

Albo może w ogóle olać kabel usb i kupić jakiś tani czytnik kart pamięci pod usb? Co zasugerujecie?

GonzoG
23-02-2016, 16:08
Aby podłączyć D5100 pod USB potrzebujesz kabla do Nikonów i musi to być Nikonów, bo taką samą wtyczkę ma masa aparatów, ale piny są w nich inaczej i złym kablem można uszkodzić gniazdo a nawet aparat.
Taki sam kabel jest teraz do wszystkich nowych Nikonów, wyjątek to najwyższe puszki pro (D500, D8x0 i D5).

Ale jeśli ma to być do zgrywania zdjęć z karty, to zdecydowanie czytnik, bo zgrywając zdjęcia przez kabel prosisz się o problemy.

Rafał_Sz
23-02-2016, 20:35
Aby podłączyć D5100 pod USB potrzebujesz kabla do Nikonów i musi to być Nikonów, bo taką samą wtyczkę ma masa aparatów, ale piny są w nich inaczej i złym kablem można uszkodzić gniazdo a nawet aparat.
Taki sam kabel jest teraz do wszystkich nowych Nikonów, wyjątek to najwyższe puszki pro (D500, D8x0 i D5).

(...)
Czytałeś to co napisałeś?

bolth
23-02-2016, 22:08
no właśnie Gonzo,wiesz co piszesz?

- - - - kolejny post - - - - - -

d3100,d90,d7000 oraz d700 łączyłem tym samym kablem co mi został po playstation 3 do ładowania pada i nic nie wybuchło

Sinobrody
23-02-2016, 22:09

Ale jeśli ma to być do zgrywania zdjęć z karty, to zdecydowanie czytnik, bo zgrywając zdjęcia przez kabel prosisz się o problemy.

No patrz, a mój aparat (D5200) o tym nie wiedział i do dzisiaj działa z kablem od fujifilm sl300 :).
A tak przy okazji mógłbyś rozwinąć myśl o problemach przy zgrywaniu zdjęć przez kabel?

DyndaS
24-02-2016, 00:19
Czyli o jaki dokładnie kabel mam pytać w sklepie aby go znaleźć :P ?

Dostanę taki w saturnie?

DyndaS
24-02-2016, 01:30
Dobra... znajomy po pewnej konsultacji mi odradził kabel i żebym kupił czytnik. Chyba zakupię to http://www.morele.net/czytnik-kingston-usb-3-0-mobilelite-g4-fcr-mlg4-646794/

_DsP_
24-02-2016, 09:35
Jeżeli chodzi o problemy przy zgrywaniu kablem to jednym z nich jest brak widocznych plików RAW jeśli robisz w RAW + JPEG

bolth
24-02-2016, 11:22
Kup ten czytnik w końcu i idź robić zdjęcia,koniec głupich pytań :)

GonzoG
24-02-2016, 11:32
no właśnie Gonzo,wiesz co piszesz?

d3100,d90,d7000 oraz d700 łączyłem tym samym kablem co mi został po playstation 3 do ładowania pada i nic nie wybuchło
A ty czytałeś ?? Bo jakoś D3100, D90 czy D7000 nie wyglądaja mi na nowe...

bolth
24-02-2016, 12:39
Oj cały Gonzo,a czytałeś co kolega pisał wyżej o d5200? Zamieszanie zrobiłeś w sprawie d5100 a niby w d5200 już można używać innego kabla?.
Nie będe się spierał z Tobą bo nie macam wszystkich puszek ale nie wydaje mi się aby Nikon pozmieniał piny aby używać nikonowskiego kabla tak samo jak wejscie USB z Blackberrego miałoby się różnić od wejscia w Samsungu czy HTC.

Zadzwoniłbym do kuzynki co ma d5100 aby potwierdzić Twoją tezę ale ja niczego nie muszę sobie udowadniać w przeciwieństwie do niektórych userów tego czy innego forum

Pzdr

Gonzo słuchaj,coś tam niby wiesz ale nie do końca.
Wbiłem w gugle nikon usb i wypluło mi taki kabel
Nikon UC-E6 od razu napiszę że małpa by się połapała że do mini usb ten kabel ma daleko i by go ma siłę nie wciskała w d5100.
Więc nie wmawiaj nikomu ani nie sugeruj że ktoś myślący usiłowałby do wciśnąc.
Tak jak myślałem że choć nie najlepsi te majstry w Nikonie nie odważyliby się pozmieniać piny jak ty to napisałeś.

Sinobrody
24-02-2016, 19:36
Jeżeli chodzi o problemy przy zgrywaniu kablem to jednym z nich jest brak widocznych plików RAW jeśli robisz w RAW + JPEG

Z tym problemem się nie zetknąłem, może to kwestia systemu operacyjnego (pracuję na linuksie), albo jest to problem na tyle sporadyczny , że może mnie kiedyś dotknie w przyszłości.