PDA

Zobacz pełną wersję : CaptureOne 8 długo startuje wczytuje zdjęcia albo i nie...

Jolania
29-01-2016, 12:41
Od jakiegoś czasu mój C1 8 strasznie muli. Nie ładuje plików zbyt szybko albo w ogóle zawiśnie. System na ssd pliki z nefami na zwykłym dysku.
Ponownie instalowałem program i bez zmian (zwykłe uninst i pozostałości z dysku C). Pewnie nie wszystko dobrze wyczyściłem, bo nie domagał się kodu. CS5 rusza bez problemu.
Zauważyłem też, ze czasem gdy otwieram folder ze zdjęciami (nie z poziomu programu), trwa to bardzo długo. Gdy próbowałem usunąć jeden z plików tego folderu
pojawił się komentarz, ze dysk nieczytelny albo błąd dysku. Po ponownym uruchomieniu komputera usunąć mogłem bez problemu, jednak C1 dalej muli.
Dysk na którym są zdjęcia ma około 2 lat...

gALL
29-01-2016, 13:23
Zrob kopie tego dysku jak najszyciej sie da. Kup inny dysk a ten pod mlotek (tak tak, fizycznie zniszcz).

AdamGrabo
03-02-2016, 11:55
Dokładnie, najnowsze dyski w dobie coraz to tańszych zamienników potrafią się już zepsuć po kilkudziesięciu miesiącach... Lepiej się zaopatrzyć w coś lepszego jakościowo bo kiedyś mi się zdarzyło utrata wszystkich danych i zdjęć co było dla mnie związane z okropnymi stratami finansowymi.

Teraz wszystko trzymam na dysku + kopia zapasowa w chmurze.