PDA

Zobacz pełną wersję : Wzorzec oddania naturalnych kolorow w RAW przez matryce w Nikonie

Irma
28-01-2016, 10:31
Ot naszlo mnie takie pytanie, mozliwe przez te dlugie wieczory zimowe i mniej czasu na zewnatrz. Wiem, ze Rawy sie obrabia i tak robie, ale interesuje mnie Wasze zdanie w tym temacie.

Ktora matryca w Picture Control w Nikonie dawala , oddawala najlepsze, wierne kolory wystepujace w naturze? I chodzi o to, ze surowy RAW prosto z puszki najbardziej wiarygodnie oddawal kolory.

Mysle, ze temat jest ciekawy i mozna sobie podyskutowac, ja mam niewielkie doswiadczenie w Nikonie, mialem D700, D800 i teraz D4 i dlatego bardzo ograniczone pole doswiadczen. Brak doswiadczenia z wczesniejszycmi matrycami CMOS.
A tu ponoc roznica jest.

GonzoG
28-01-2016, 10:48
Nie ma czegoś takiego jak oddawanie kolorów przez RAWy. Nie da się oglądać RAWów, ogląda się tylko wywołane już zdjęcie (można uprościć, że zawsze oglądasz JPEGi).

W samych RAWach nie masz kolorów. Maje jedynie dane binarne, które wymagają interpretacji, a ta interpretacja zależy od programu i tak inne kolory (na domyślnych profilach) będziesz miał w sofcie Adobe, inne w sofcie Nikona i inne np. w RAW Therapee.
Do tego dochodzi jeszcze jedna ważna rzecz - interpretacja odbywa się w oparciu o profil, a ten niemal w każdym programie można zmieniać.

Irma
28-01-2016, 11:18
Dzieki za techniczne wyjasnienie.

Rzeczywiscie, tamat rzeka. Teraz rozumiem.

Odkrylem ostatnio taka strone http://nikonpc.com/ i stad moje pytanie, zaciekawienie i chec poznania Waszych zdan na ten temat.