PDA

Zobacz pełną wersję : Zbyt wolne ładowanie lampy błyskowej!

oniaxd
28-01-2016, 04:50
Witam,

Mam problem z czasem ładowania lampy błyskowej między kolejnymi błyskami.

sprzęt: Nikon D7200 + Metz 52 AF-1

Mam wrażenie, że próbowałam już wszystkiego... zmieniałam ustawienia zarówno w lampie jak i w aparacie (próbowałam na trybach: M, TTL, TTL BL)
W lampie zawsze były akumulatorki. Na początku korzystałam z Kodaka 2000-2100mAh AA HR6 1.2V i jakiś czas temu specjalnie kupiłam lepsze(podobno dużo) baterie Panasonic Eneloop R6/AA 2000mAh BK-3MCCE.

Niestety ciągle ten sam problem... po dosłownie kilku zdjęciach (niezależnie od warunków) w lampie pokazuje się, że są słabe baterie i trzeba długo czekać, żeby zrobić kolejne ujęcie (na serie nie ma co liczyć!).
Wydaje mi się, że wcześniej (z Nikonem D3100) działała lepiej, szybciej. (Aktualnie nie mam możliwości sprawdzenia tego, ale jestem prawie pewna.)

Bardzo proszę o pomoc, jakieś wskazówki, jeśli ktoś miał takie doświadczenia lub ma jakiś pomysł czemu tak się dzieje!
Będę bardzo wdzięczna :)

cezary-k
28-01-2016, 08:12
A masz te same objawy po włożeniu baterii?

GonzoG
28-01-2016, 10:08
1. Co znaczy "długo czekać" ?? 1s, 5s, 30s??
2. Na jakich parametrach ekspozycji ??
3. Jak chcesz lampę do błyskaniu w serii to kup Metz 76 MZ-5 i zewnętrzny zasilacz.do niego... W pewnych warunkach pozwoli na użycie serii, ale też nie zbyt długiej.
4. Czy masz porządną ładowarkę do aku ?? Bo te co ładują parami nadają się tylko do śmieci.

oniaxd
28-01-2016, 15:26
A masz te same objawy po włożeniu baterii?

nigdy nie używałam zwykłych baterii

- - - - kolejny post - - - - - -

1. Co znaczy "długo czekać" ?? 1s, 5s, 30s??
2. Na jakich parametrach ekspozycji ??
3. Jak chcesz lampę do błyskaniu w serii to kup Metz 76 MZ-5 i zewnętrzny zasilacz.do niego... W pewnych warunkach pozwoli na użycie serii, ale też nie zbyt długiej.
4. Czy masz porządną ładowarkę do aku ?? Bo te co ładują parami nadają się tylko do śmieci.

Długo czekać oznacza ok 10s czasem więcej.
Głównie próbowałam na auto.. ale na manualnych to np. 1/200 iso 160 f. 3,5 (staram się jak najmniejsze, ale mam dosyć ciemny kitowy obiektyw)
Używam lampy do zdjęć reporterskich, więc jakieś super serie mi nie potrzebne :)
Mam dwie ładowarki, ładuje się po 4, jedna z Kodaka, a druga z Energizer.

zgera
28-01-2016, 15:34
nigdy nie używałam zwykłych baterii

- - - - kolejny post - - - - - -

Długo czekać oznacza ok 10s czasem więcej.
Głównie próbowałam na auto.. ale na manualnych to np. 1/200 iso 160 f. 3,5 (staram się jak najmniejsze, ale mam dosyć ciemny kitowy obiektyw)
Używam lampy do zdjęć reporterskich, więc jakieś super serie mi nie potrzebne :)
Mam dwie ładowarki, ładuje się po 4, jedna z Kodaka, a druga z Energizer.

Co prawda mam Metza 50 AF-1 i ładuje się bardzo szybko, kup dobrą ładowarkę, choćby BC-700, ładuje każdy akumulator osobno i posiada dodatkowe funkcje.

r_m
28-01-2016, 17:52
@oniaxd: kup paczkę alkalicznych, nie muszą być najdroższe, ustaw lampę na M, jakiś średni zoom (żeby nie przypalić "szybki"), ustaw moc na 1/1, i zrób kilka błysków (nie zdjęć, aparat niepotrzebny), następny wyzwalaj gdy tylko zaświeci się gotowość lampy - uważaj, żeby jej nie przegrzać, w instrukcji masz informacje o ograniczeniach. Sprawdź jak szybko będzie się ładować, bo z tego co piszesz, wygląda, że masz problem z zasilaniem, być może jeden z akumulatorków "nie wyrabia", albo coś jest nie tak z ich ładowaniem.