Zobacz pełną wersję : D7000 2 zastanawiające mnie aspekty
100pytań
27-01-2016, 23:26
Witam
Nie wiem czy dobrze to określę ale postaram się :)
Posiadam d7000 kupiony używany jeśli ma to jakieś znaczenie dla tematu.Zastanawia mnie jedna rzecz otóż efekt zrobionego zdjęcia,przed zrobieniem mogę zobaczy dopiero włączając tryb filmowania ale wtedy nie mogę zmienić przesłony chyba że mam obiektyw typu D jak np: posiadaną stalkę 50 mm 1.8 wtedy mogę w opcjach aparatu ostawić przesłonę na regulację pierścieniem.Przy drugim obiektywie sigma 17-50 2.8 nie posiadającej wspomnianego pierścienie jedyną opcja jest wejść w tryb wizjera wtedy jest możliwość regulacji.Pytanie moje brzmi czy mogę zobaczy jaki uzyskam efekt przed zrobieniem zdjęcia nie włączając trybu filmowania ?
Ps:dziwne pytanie ale mnie bardzo ciekawi gdyż to dość ułowiła by mi "pracę"
Jeszcze jedno pytanie ;) posiadam lampę sb-800,oglądając filmiki z bezprzewodowego błyskania nie mogę ustawić"e3 sterowanie lampą wbud.>wbudowana>tryb -- komp i tu zamiast mięć puste pole zawsze mam przygaszona wartość jaką ustawiłem.Również bardzo mi zależy na przypisaniu tego pod jeden klawisz jeśli to możliwe np Fn,bo ciągle muszę wchodzić w menu i przestawiać natężenie błysku.
Może instrukcja obsługi pomoże rozwiązać problemy.
100pytań
27-01-2016, 23:38
Hehe tego się spodziewałem i oczywiście szukałem tych zagadnień,można przypisać odpowiedni kiwasz do odpowiednie funkcji ale jakoś tego nie mogę zrobić względem mocy błysku bezprzewodowego bez wchodzenie głęboko w menu aparatu
Ad. 1. Guzik podglądu GO. Oczywiście zakładam, że używasz lustrzanki jak należy, a nie na zombie.
Ad. 2. NIe wiem w czym problem. U mnie zapamiętuje wartości. Nie można tego podpiąć wprost pod guzik, ale można podpiąć pierwszą pozycję własnego menu. A tam dajesz e3.
100pytań
28-01-2016, 00:30
1 Widać tylko zmianę przesłony a nie migawki w wizjerze a mi chodzi o to że gdy zmienię w opcjach na możliwość filmowania to wtedy widzę efekt finalny bo zmiana migawki też jest widoczna a wyświetlanym zdjęciu na lcd.Obiektywy bez pierścienia przesłony jak np: sigam 17-50 2.8 nie maja takie możliwości no chyba że zmieni się przesłonę wchodząc w tryb wyziera.
Ps Chodzi mi o podgląd na żywo czyli zdjęcie finalne widoczne na ekranie lcd przed zrobieniem tak jak w trybie kręcenia.No chyba że coś mieszam ;)
P
Jeszcze jedno pytanie ;) posiadam lampę sb-800,oglądając filmiki z bezprzewodowego błyskania nie mogę ustawić"e3 sterowanie lampą wbud.>wbudowana>tryb -- komp i tu zamiast mięć puste pole zawsze mam przygaszona wartość jaką ustawiłem.Również bardzo mi zależy na przypisaniu tego pod jeden klawisz jeśli to możliwe np Fn,bo ciągle muszę wchodzić w menu i przestawiać natężenie błysku.
Jeśli masz w e3 sterownik błysku "--" to zawsze będzie komp(ensacja) wygaszona. Wystarczy przejechać strzałkami góra/dół na "M" lub "TTL" i rozświetli Ci się możliwość kompensacji błysku na wbudowanej. Ale to jeśli ją wykorzystujesz, a nie jeśli używasz aparatu jako sterownika. Chyba dobrze napisałem? A przypisanie tylko tak jak pisał TOP67.
To jest lustrzanka, nie kompakt. Zdjęcia ogląda się na matówce.
1 Widać tylko zmianę przesłony a nie migawki w wizjerze a mi chodzi o to że gdy zmienię w opcjach na możliwość filmowania to wtedy widzę efekt finalny bo zmiana migawki też jest widoczna a wyświetlanym zdjęciu na lcd.Obiektywy bez pierścienia przesłony jak np: sigam 17-50 2.8 nie maja takie możliwości no chyba że zmieni się przesłonę wchodząc w tryb wyziera.
Ps Chodzi mi o podgląd na żywo czyli zdjęcie finalne widoczne na ekranie lcd przed zrobieniem tak jak w trybie kręcenia.No chyba że coś mieszam ;)
No strasznie mieszasz. Poczekam aż ktoś to zrozumie. Na czym polega widoczność zmiany migawki? W podglądzie głębi ostrości musisz też puścić przycisk, żeby zmienić przysłonę i zobaczyć efekt. To samo przy podglądzie na żywo-musisz wyłączyć LV( oczywiście przy Sigmie). Natomiast co zmienia zmiana migawki( rozumiem, że chodzi Ci o zmianę czasu naświetlania)? Jak wygląda zmiana efektu finalnego?
100pytań
28-01-2016, 00:57
Dokładnie o to mi chodzi o zmianę czasu naświetlania która jest widoczna na ekranie lcd ale tylko przy zmianie na możliwość manualnego niekręcenia filmów przy robieniu zdjęć na wizjerze widać tylko efekt zmiany przesłony.
Ale na czym polega ten magiczny efekt? Chcesz zobaczyć rozmytą wodę gdy ustawisz czas 10 sekund?
100pytań
28-01-2016, 01:07
Czas (migawkę) można ustawić na najniższą wartość na 30 widoczną na wyświetlaczy zmieniając na tryb wizjera,jak wyżej wspomniałem nie ma podglądu zmiany naświetlania tylko przesłony.Po co mi to ? Bo widzę jak będzie wyglądać zdjęcie finalne przed zrobieniem mając wpływ i na migawkę i na przesłonę.
Chodzi mu o to, aby aparat za niego myślał i pokazał zdjęcie przed jego zrobieniem - jak to robi Sony.
Nie ma tego w Nikonach. To lustrzanka, gdzie do zdjęć używa się wizjera i głowy. Jak chciałeś aparat, który od myśli za użytkownika, to trzeba było kupić bezlusterkowca albo Sony SLT.
Czas (migawkę) można ustawić na najniższą wartość na 30 widoczną na wyświetlaczy zmieniając na tryb wizjera,jak wyżej wspomniałem nie ma podglądu zmiany naświetlania tylko przesłony.Po co mi to ? Bo widzę jak będzie wyglądać zdjęcie finalne przed zrobieniem mając wpływ i na migawkę i na przesłonę.
Zupełnie nie mam pojęcia, do czego byu to miało służyć. Wpływ migawki na zdjęcia, to nie tylko jaśniejszy lub ciemniejszy obrazek. Migawkę dobiera się z głową, biorąc pod uwagę ogniskową, szybkość obiektu itp. A tego nie da się zobaczyć na podglądzie.
1. Nie da się zasymulować dłuższych czasów. Chyba, że chciałbyś mieć obraz odświeżany np. co 10 s.
2. Nie da się zobaczyć efektu zamrożenia na krótszym czasie, bo oko tego nie zarejestruje.
3. Nie da się zobaczyć poruszenia na dłuższych czasach, bo oko tego nie zarejestruje.
4. Nie da się przewidzieć tego co zrobi lampa błyskowa
5. Nie da się sterować przysłoną w trybie LV poza obiektywami typu E lub sterując pierścieniem przysłony. Dopiero wyższe modele FX to potrafią.
Co innego w trybie filmowym, gdzie czas jest nie dłuższy niż 1/25s i ogląda się tak naprawdę to co jest zapisywane na karcie.
Hehe tego się spodziewałem i oczywiście szukałem tych zagadnień,można przypisać odpowiedni kiwasz do odpowiednie funkcji ale jakoś tego nie mogę zrobić względem mocy błysku bezprzewodowego bez wchodzenie głęboko w menu aparatu
Niestety, Tobie instrukcja nie pomoże, bo Ty nie rozumiesz filozofii obsługi lustrzanki.
Probujesz imputować nawyki z innych techniczne aparatów fotograficznych a tu nie tędy droga.
Spróbuj zrozumieć, to co koledzy napisali.
100pytań
28-01-2016, 10:02
Zgadzam się z wami.Zastanawiało mnie tylko czy jest taka możliwość,oczywiście nie da się zobaczyć już gotowych efektów jakie wymienił TOP67.Aparat nie myśli za mnie skoro ustawiony jest w trybie M i ja kontroluje wszystkie wartości,nie rozumiem tylko dla czego negujecie to że na wyświetlaczu widzę efekt naświetlenia lub Go przecież i tak zdjęcie ląduje na monitorze do obróbki końcowej :)
Ps: Dziękuje za rozwianie wątpliwości
Na wyświetlaczu widzisz to co ci wyliczy aparat i nie jest to zgodne z tym co widzisz przez wizjer, dla ciebie lepsze mogą być bezlusterkowce.
GaijinPawel
28-01-2016, 15:45
Chodzi mu o to, aby aparat za niego myślał i pokazał zdjęcie przed jego zrobieniem - jak to robi Sony.
Nie ma tego w Nikonach. To lustrzanka, gdzie do zdjęć używa się wizjera i głowy. Jak chciałeś aparat, który od myśli za użytkownika, to trzeba było kupić bezlusterkowca albo Sony SLT.
Jak zawsze prostak w każdym calu.
100pytań
28-01-2016, 16:11
Nie pytałem co dla mnie lepsze tylko czy istnieje taka możliwość.Temat uważam za zakończony.