Zobacz pełną wersję : lampa do canona 60d
olegelege
27-01-2016, 21:37
Witam :) Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej, do Canona 60d. Koszt na jaki mogę sobie pozwolić to coś w granicach 1500zł. Chciałabym żeby dobrze sprawowała się na weselach i innych tego typu uroczystościach. Amatorem nie jestem, profesjonalistą też, więc szukam dobrej alternatywy dla "fotopykacza" mojego pokroju:) Po zakupie nie planuję jej raczej szybko wymieniać, chciałabym żeby mi troszkę czasu posłużyła, więc moje pytanie jest konkretne: poleci mi ktoś jak najlepszą lampę za takie pieniążki?;) Pozdrawiam serdecznie!
Jakby Ci to powiedzieć: popatrz na nazwę forum (forum, nie działu), na którym jesteś, i zastanów się, czy to jest najlepsze miejsce na takie pytanie ;)
C 430EX II lub III, Metz 58, Metz 52, YN 568EX II, YN 685, YN 600EX-RT
Są jeszcze Metz 64 AF-1, Phottix Mitros (najlepiej Mitros+ bo ma już radio Odina),
Kojocisko
28-01-2016, 14:33
Budżet jest solidny. Albo zależy ci na systemie komunikacji radiowej Canona (RT) i wtedy jesteś w okolicach oryginalnej 600RT Canona lub za połowę budżetu kupujesz podróbkę YT600RT i zostaje si forsa na sterownik.
Jeżeli nie potrzebujesz sterowania radiowego to proponuję Canona EX580 lub dwa razy taniej YN 568EX II. Na Metzach się nie znam.
Cokolwiek z ww. wybierzesz, IMO będziesz zadowolony.
olegelege
28-01-2016, 16:52
Tak widzę bardzo dokładnie, owszem, nie jest to najlepsze miejsce, ale jedno z wielu na których śmiałam o to zapytać, gdyż widzę, że są tu osoby a nawet jest ich coraz więcej, pracujące na różnych systemach, nie tylko na Nikonie:) Kto pyta nie błądzi, a spójrz, nawet sam mi dałeś odpowiedź za którą dziękuję i może właśnie dlatego postanowiłam zadać to pytanie w tym oto miejscu :)
Sam nam 3x600ex-rt i st-e3-rt lampy blyskaja 100x100. Nie ma niedoswietlen w ttl z odbitego jak u YN. Sama praca z triggerem i 3 grupami, bajka.
Kupuj orginal jak Cie stac. Jesli 600 za droga wlasnie wyszla 430ex3 tez z radiem.