PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D80 - problem z wizjerem (?)

pluskff4
27-01-2016, 20:11
Witam
Posiadam Nikona D80. Jakis czas temu zepsul mi sie aparat. Pokazywalo caly czas "Err" wiec dalem go do serwisu. Na karteczce zlecenia widnieje rodzaj naprawy "Naprawa przekladni napedu mechanizmu naciagu (kolo siln.)"
Po wlaczeniu aparatu komunikat "Err" zniknal ale dostalem w prezencie nowa usterke. Aparat robi normalnie zdjecia ale mozna powiedziec, ze nic nie widac przez wizjer.
Obraz jest strasznie ciemny, rozmyty i nie ma zadnych kontrolek typu migawka, przyslona, nie widac obszaru AF, kompletnie nic.
Gosc ktory robil naprawe stwierdzil, ze w aparacie wlozona jest nie oryginalna matowka (?) i to przez nia taki obraz przez wizjer.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://wgrajo.pl/img/clipboards.jpg)
Jak dla mnie jest to sciema bo wczesniej wszystko dobrze bylo widac. Nie znam sie na aparatach ale tak mi sie na chlopski rozum wydaje.

Co o tym sadzicie, miial ktos juz taki problem ? Da sie to naprawic w domu czy bede musial odeslac aparat z powrotem do naprawy ?

zgera
27-01-2016, 20:56
Aparat robi normalnie zdjecia ale mozna powiedziec, ze nic nie widac przez wizjer.
Obraz jest strasznie ciemny, rozmyty i nie ma zadnych kontrolek typu migawka, przyslona, nie widac obszaru AF, kompletnie nic.
Gosc ktory robil naprawe stwierdzil, ze w aparacie wlozona jest nie oryginalna matowka (?) i to przez nia taki obraz przez wizjer.
Jak dla mnie jest to sciema bo wczesniej wszystko dobrze bylo widac. Nie znam sie na aparatach ale tak mi sie na chlopski rozum wydaje.
Co o tym sadzicie, miial ktos juz taki problem ? Da sie to naprawic w domu czy bede musial odeslac aparat z powrotem do naprawy ?

Twój aparat zachowuje się tak jak sprawny egzemplarz bez włożonej baterii.
W przypadku braku zasilania w D80, D90 wizjer jest znacznie ciemniejszy, nie widać punktów AF i nie działa wyświetlacz w wizjerze.
Gościu ściemnia, nieoryginalna matówka nie ma z ta usterką nic wspólnego, uszkodzony został wyświetlacz w wizjerze lub fachowiec pomylił przewody zasilające podczas montażu aparatu.
Usterka którą Ci naprawiał to typowa dla D80, prawdopodobnie pęknięta zębatka silnika naciągu lustra.
Sam tego nie naprawisz, reklamuj w serwisie który Ci to popsuł.

TOP67
27-01-2016, 20:57
Przy składaniu ktoś nie podłączyć taśmy od wyświetlacza nad matówką. Reklamuj tą robotę.
Taśmę od tego wyświetlacza bardzo łatwo uszkodzić przy demontażu. A rodzaj matówki nie ma żadnego znaczenia.

Studio5s
27-01-2016, 22:48
Zgadzam sie z Top67. Raczej ten co go naprawiał nie wpiął flexa od wewnetrznej matowki pól pomiarowych albo uszkodził fpc.