Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Samyang 8mm CS II AE Nikon - przysłona i punkt ostrości

pioterek15
27-01-2016, 18:29
Witam. Chciałbym zapytać użytkowników tytułowego obiektywu, czy jest jakaś zależność między ustawieniem przysłony manualnie pierścieniem na obiektywie, a tym co mamy ustawione w body? Obiektyw ma AE ale z tego co udało mi się zorientować tyczy się to tylko długości ekspozycji. A co z wartością przysłony? Można ją ustawiać w body niezależnie od tego jaką mamy ustawioną w obiektywie, ale nie wiem czy ta wartość z body ma jakikolwiek wpływ. Czy w takim razie w body należy ustawić taką samą wartość przysłony jak na obiektywie czy nie ma to zupełnie znaczenia i ważne jest tylko to co na pierścieniu w obiektywie?
Drugie moje pytanie dotyczy ustawiania ostrości. Czy obiektyw ostrzy m.w. środek kadru, czy ostrzy tam gdzie mamy ustawione aktywne pole focusa? Czy ten obiektyw wykrywa który aktualnie pkt ostrości mamy wybrany?

RAF7705
27-01-2016, 22:08
Zmiana przysłony odbywa się albo na obiektywie albo w puszce. Nie da się zmieniać w obu na raz.
O ile twój aparat na to pozwala, bo tańsze modele nie pozwalają wogóle zmieniać przysłony na obiektywie w trybach z automatyką.

Co do ostrości, to aparat wykrywa ostry obraz w wyznaczonym punkcie a nie obiektyw punkty w aparacie.

pioterek15
27-01-2016, 22:31
No właśnie chodzi o to, że mogę zmieniać przysłonę w aparacie tylko nie wiem czy wtedy fizycznie również zmienia się rozmiar przysłony w obiektywie, czy po prostu zmieniają się tylko wartości na wyświetlaczu aparatu i nienależy tego brać pod uwagę, tylko opierać się wyłącznie na ustawieniu pierścienia na obiektywie? Moje body to d5100.
Co do ostrości to faktycznie jak teraz mi napisałeś to jest to logiczne ;) Dziękuję za rozjaśnienie.

RAF7705
27-01-2016, 23:19
Na obiektywie ustawiasz maksymalną wartość i tego nie dotykasz więcej.
Przysłonę regulujesz w body tylko i wyłącznie.

Drogis
27-01-2016, 23:55
Standardowym rozwiązaniem jest to, o czym wcześniej wspomniał Raf7705, czyli ustawiasz na obiektywie max. przysłonę i sterujesz przysłoną pokrętłem z aparatu.
W niektórych korpusach (np. w D200) można ustawić w menu sposób jej zmiany (pokrętło/pierścień). W tańszych aparatach nie ma tej możliwości i rozwiązanie standardowe staje się jedynym.

pioterek15
28-01-2016, 09:28
Maksymalna przysłona, to rozumiem że chodzi o maksymalny otwór (f3.5)?

madebyzosiek
28-01-2016, 11:12
Raczej o F22...

Drogis
28-01-2016, 11:27
Oczywiście chodzi o f/22.
Jeżeli w korpusie masz ustawioną/wymuszoną zmianę przysłony pokrętłem to inaczej nie zrobisz zdjęcia, bo będzie wyskakiwał błąd fEE (czy coś podobnego).

Migacz112
09-02-2016, 18:24
Jeśli chodzi o Samyanga 8mm, to tak z doświadczenia ustawiasz: 1.5m na f/5.6, ponad 1m na f/8. Na f/3.5 lepiej zdjęć nie robić chyba że ma się wybitny egzemplarz. Przy tych nastawach od nieskończoności do długości ręki wszystko masz ostre :)