PDA

Zobacz pełną wersję : Migoczące przebarwienia podczas filmowania - Nikon D7000

krefky
27-01-2016, 15:32
Witam

Posiadam Nikon D7000 i używałem go do robienia zdjęć i wszystko zawsze jest ok. Ostatnio zacząłem kręcić nim filmiki produktów które sprzedaję i tu pojawił się problem...
Po nagraniu filmu i zrzuceniu go na komputer okazuje się, że obraz migocze. Po szybkiej poradzie na facebooku próbowałem nagrywać filmy w różnych ustawieniach i opcjach:
- ustawienia manualne i auto
- przysłona od 1.8 do 8f
- czas 1/50 i inne
- w świetle naturalnym (na dworze) i w pomieszczeniu
- soft zaktualizowany do najnowszego
- próbowałem dwóch różnych obiektywów

Nic nie pomaga, przebarwienia wciąż się pojawiają.
Gdzie może leżeć problem? Czy możliwe że to korpus jest uszkodzony?
Przykładowy film mojego autorstwa:

https://www.youtube.com/watch?v=pOmBgj-imds

RomanZWrocławia
27-01-2016, 15:57
wyjdź na dwór, Chodzi o pełne i pewne wyeliminowanie migających a modnych ostatnio w zastosowaniu źródeł światła sztucznego
do czasu 1/50 lub 1/100 sekundy dobierz odpowiednią czułość i/lub przysłonę. Ustaw balans bieli samodzielnie - jak to zrobić jest w instrukcji aparatu - albo na sztywno na jednym z predefiniowanych ustawień. Np, słońce bez chmur, lub zachmurzony dzień. Sprawdź czy "miga". Sprawdź po pierwsze na monitorze aparatu, lub podłącz go kablem hdmi do telewizora. Napisz coś o sposobie przygotowania plików wideo do sieci. Jakiego softu używasz, jakich ustawień przy eksporcie plików. Tu jest jakiś problem z kompresją. Pliki pełne są artefaktów. Sprawdź jaką jakość nagrywania masz ustawioną w aparacie

SerU
27-01-2016, 16:31
A jak to wygląda na ekranie aparatu, jak odtwarzasz? Dla mnie to wygląda na problem z kodekami skoro na dworze też masz takie cyrki.

krefky
27-01-2016, 16:49
Problem rozwiązany! Konsultant z infolinii Nikona wśród innych wskazówek polecił mi też ściągnięcie ich programu ViewNX i importowanie filmów za pomocą właśnie niego. W pierwszej chwili pomyślałem co za durna rada... Co jakiś program ma mi pomóc, przecież to chyba to samo co przesunięcie pliku z filmem z karty SD na pulpit. Po wypróbowaniu wszystkiego postanowiłem jednak posłuchać się tej rady i ściągnąłem ten programik. O dziwo wszystko jest ok! Obraz jest śliczny, taki jak powinien być :). Dziękuję za porady.

GonzoG
27-01-2016, 19:56
ViewNX nie ma nic wspólnego z filmami. Kopiuje je tak samo jak każdy program do kopiowania... Różnica może być jedynie w tym, że masz coś sknocone w systemie i kopiowanie systemowe uwala pliki.

A Nikon zawsze radzi zgrywać przez ich soft, ale niestety często kończy się to błędnie zgranymi zdjęciami.