PDA

Zobacz pełną wersję : Światło stałe LED vs błyskowe

smogg9
27-01-2016, 14:53
Witam,
jestem zupełnie początkującym jeśli chodzi o fotografie ze światłem sztucznym (kiedyś doświetlałem lampą zdjęcia makro w terenie i tyle). Myślę nad oświetleniem do fotografii produktowej, jedzenia, ale także ludzi (pewnie tak wyjdzie...). Przeczytałem już kilkaset stron na temat lamp, ale chciałbym jeszcze zobaczyć Wy napiszecie nt. światła stałego LED vs błyskowe w takich zastosowaniach.

Myślę nad Quantuum Video LED 600, Quantuum zestaw Up 600 Kit, zestaw Quantuum Move 300, ewentualnie LED + jakiś błysk, do każdego z tych dokupię softbox, jakieś modyfikatory światła (plaster miodu, strumiennica). Generalnie zestaw który zamknie się w kwocie około 1500zł (+/- 200zł), nie chcę też porywać się z motyką na księżyc i wydawać nie wiadomo ile.

Nie planuję tego brać w teren.

ksh
27-01-2016, 15:39
Te lampy LED są bardzo słabe, to jest dobre do video, o wiele lepiej już zrobić zestaw na świetlówkach ale ceny dojdą do tanich chińskich lamp studyjnych, może to będzie alternatywa, lampa 200-250Ws jest do kupienia nowa od 250zł.
Jeśli jednak chcesz mieć kontrole na światłem i uczyć się tego to odradzam tanie lampy studyjne ponieważ bez mocnego pilota ( światło modelujące ) przynajmniej 200W zamęczysz się i sporo stracisz nerwów.

smogg9
29-01-2016, 18:17
odradzam tanie lampy studyjne ponieważ bez mocnego pilota ( światło modelujące ) przynajmniej 200W zamęczysz się i sporo stracisz nerwów.

Poczytałem jeszcze o tych ledowych i rzeczywiście odpuszczę sobie. Tanie studyjne, to masz na myśli 200-250zł? 150W jako modelujące to za mało do nie dużych przedmiotów (butelki, produkty spożywcze)?

GonzoG
29-01-2016, 18:20
Do zdjęć takich przedmiotow, to tylko lampy reporterskie. Studyjne będą za mocne, szczególnie te tanie, które mają bardzo małą regulację mocy.
Błyskać będziesz z odległości nawet poniżej 1m, co przy lampach 200-300Ws z regulacją do 1/16 sprawi, że będziesz musiał bardzo mocno przymykać przesłonę.

smogg9
29-01-2016, 18:34
Do zdjęć takich przedmiotow, to tylko lampy reporterskie. Studyjne będą za mocne, szczególnie te tanie, które mają bardzo małą regulację mocy.
Błyskać będziesz z odległości nawet poniżej 1m, co przy lampach 200-300Ws z regulacją do 1/16 sprawi, że będziesz musiał bardzo mocno przymykać przesłonę.

Akurat patrzyłem na lampy 200-300Ws co mają regulację do 1/32. Mówisz, że przy takich zdjęciach moc będzie z duża? Coś z małą GO (f2.8 i mniej) odpada z takimi lampami?

Wujot
29-01-2016, 18:48

???

Witam,
Myślę nad oświetleniem do fotografii produktowej, jedzenia, ale także ludzi (pewnie tak wyjdzie...).

Nie planuję tego brać w teren.

Do wymienionych zastosowań optymalne będą normalne lamy studyjne - moc 200-300 Ws, podział mocy 1/32 (oczywiście większy byłby lepszy)

Pozdro
Wiesiek

ksh
29-01-2016, 19:17
Stosuje dwie lampy 250Ws z softboxami 50x70cm i ich moc pozwala mi na zdjęcia z przysłoną f/2,8-13
W lampach jest światło modelujące 150W ( oryginalnie były 75W ), jak dla mnie jest to minimalna moc ze względu na podwójny dyfuzor w softbox osłabiający mocno światło modelujące.
Do produktów nie wymagających wielkiej pracy ze światłem jest bardzo dobrze.

r_m
29-01-2016, 20:18

Chyba przy produktach z małej odległości zazwyczaj brakuje głębi ostrości, i trzeba mocno przymykać przysłonę...

Jacek_Z
29-01-2016, 21:50
Akurat patrzyłem na lampy 200-300Ws co mają regulację do 1/32. Mówisz, że przy takich zdjęciach moc będzie z duża? Coś z małą GO (f2.8 i mniej) odpada z takimi lampami?jak na małą GO to moc będzie za duża. Ewidentnie. O ile faktycznie wiesz o co pytasz ;) Bo przy małych odległościach jest mała GO nawet przy przysłonie np 5,6.
Poczytaj watek założony przez kolegę. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269246
Radziłem co robić (a pierw - co kupić), nie będe powtarzał, bo to to samo.

GonzoG
30-01-2016, 00:28
Akurat patrzyłem na lampy 200-300Ws co mają regulację do 1/32. Mówisz, że przy takich zdjęciach moc będzie z duża? Coś z małą GO (f2.8 i mniej) odpada z takimi lampami?
Bardzo dużo zależy od tego co założysz na te lampy i z jakiej odległości będziesz błyskać, ale mogą być problemy.

smogg9
30-01-2016, 16:25
Głównie myślę o packshotach, wynika z tego ze Quantuum Move 300 x2 z softboxami w odleglosci 1m przy f8 i ISO 50 na 1/32 mocy nie będzie za mocny? Jeśli chciałbym użyć przysłon f2.8 będę miał miejsce, żeby oddalić lampy na 2m, ewentualnie błyskać w sufit (biały), przepuścić jeszcze przez jakiś biały materiał zawieszony nad całością lub odbić od dużej blendy co spowoduje, że dużo światła się rozejdzie zanim dotrze w kadr. Małą GO chcę wykorzystać głównie przy fotografowaniu aranżacji z jedzeniem, produktami do katalogów, materiałów reklamowych.

Obawiam się czy 300Ws nie będzie za mocne... Nie będę świecił surowymi lampami, zawsze jakiś modyfikator, głównie softbox, na to plaster miodu/grid, na jednej i strumiennica na drugiej. A może lepiej kupić jedną 200Ws i jedną 300Ws? Mam jeszcze YN-560 III do wykorzystania.

sailor
30-01-2016, 16:42

????
nie ma czegos takeigo jak za mocne lampy :)
a przy malych odleglosciach GO robi sie grubosci kartki papieru i przymykac trzeba

- - - - kolejny post - - - - - -

Głównie myślę o packshotach

Jeśli chciałbym użyć przysłon f2.8 będę miał miejsce

packshoty na 2.8? pokaz prosze efekt jak juz zrobisz :)

Małą GO chcę wykorzystać głównie przy fotografowaniu aranżacji z jedzeniem, produktami do katalogów, materiałów reklamowych.

:D :D :D
no dobrze... proponuje zatem zaczac od poczatku - jakis watek na forum lub ksiazka - zadanie: co sie dzieje z GO wraz ze zmniejszeniem odleglosci od fotografowanego obiektu?

smogg9
30-01-2016, 16:54
packshoty na 2.8? pokaz prosze efekt jak juz zrobisz :)
:D :D :D
no dobrze... proponuje zatem zaczac od poczatku - jakis watek na forum lub ksiazka - zadanie: co sie dzieje z GO wraz ze zmniejszeniem odleglosci od fotografowanego obiektu?

Nie, packshoty nie na f2.8 - napisałem do czego chcę wykorzystać małą GO (f2.8 czy f4) i wiem co się z nią dzieje z bliska. Chodzi mi o to czy 300Ws przepuszczone przez softboxy z plasterm miodu lub odbite od blendy na 1/32 mocy nie będzie za mocne? Pytam, bo chciałbym jakoś zmodyfikować światło, mieć taką możliwość. Co do packshotów to już wiem, przynajmniej z teorii co potrzebuję i jak to mniej więcej zrobić. Pytam na forum, bo nie chcę bez sensu wydawać pieniądze, a wiem że są tutaj osoby mające duże doświadczenie i mogące pomóc w wyborze potrzebnych rzeczy.

r_m
30-01-2016, 18:57
Powtórzę to, co pisał Jacek: wynajęcie średnio wyposażonego studia na godzinę może kosztować o wiele mniej, niż nietrafiony zakup, a pozwoli Ci sprawdzić, na co możesz liczyć.
Jak rozumiem robiłeś takie zdjęcia aranżacji na f:2.8 i wiesz, że będziesz używać takich wartości przysłony, i dlatego obawiasz się, czy nie będzie za dużo światła?
Jeśli nie, lepiej sprawdź, choćby przy świetle dziennym, ze statywem, i długim czasem - może się okazać, że rozwiejesz swoje obawy (gdy przymkniesz obiektyw).
Napisałeś o osobach z dużym doświadczeniem, właśnie zacytowałeś jedną z takich osób, wyrażających wątpliwości co do założonych przez Ciebie parametrów zdjęć :)

smogg9
07-02-2016, 02:12
Po przeanalizowaniu wszystkiego sto razy zdecydowałem się na zestaw Quantuum Move 300 KIT, zestaw Quantuum Navigator, do tego kupiłem blendę 90x120, skonstruowałem stół bezcieniowy, parę rzeczy z marketu budowlanego do wykorzystania w fotografii produktów/jedzenia. Wczoraj i dzisiaj trochę błyskałem i jestem zadowolony. Gdzie za dużo światła z Move 300 to YN-560 III daję radę.

gxcxf
21-04-2017, 19:09
wiem że temat zszedł bardziej na błyski ale jeśli mogę się odnieść do jedenej z wcześniejszych wypowiedzi

Te lampy LED są bardzo słabe, to jest dobre do video (...) bez mocnego pilota ( światło modelujące ) przynajmniej 200W zamęczysz się i sporo stracisz nerwów.

Czy to się tyczyło w jakiś sposób wcześniej wspomnianego Quantuum Video LED 600? Wg deklaracji producenta to ma moc odpowiadająca 500W halogena plus nie bedzie się tak grzało. Brzmi ok chyba czy o ja o czymś nie wiem? :)

ksh
21-04-2017, 19:38
Tyczyło się lampy studyjnej błyskowej z słabiutkimi żaróweczkami do światła modelującego, nie chodziło o robienie zdjęć przy takim świetle, światło modelujące pomaga w pracy z ustawieniem światła, a 500W efektywne w led czy dużo czy mało to zalez do czego potrzebne bo 500W zamknięte w softbox w odległości 2m od obiektu to ledwo co da światła.