PDA

Zobacz pełną wersję : Pamięć RAM

rambobambo
27-01-2016, 08:23
Siemanko
Potrzebuję rozbudować swój komputer o dodatkowy RAM bo zauważyłem, że strasznie mi muli podczas pracy w Lightroom CC. Aktualnie posiadam 8gb w dwóch kościach po 4gb (nie wiem dokładnie jakie) i myślę, że 16gb by załatwiło sprawę. Mógłby ktoś znający się na hardware podpowiedzieć jakie kości najlepiej kupić? :)

Mój aktualny zestaw:
- INTEL CORE I5 2500 3.3GHz LGA1155 BOX
- ASUS P8H67-M PRO R3.0 Intel H67 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE)
- ASUS GeForce GTS 450 1024MB DDR5/128bit DVI/HDMI PCI-E (810/3608)
- 8gb RAM
- OCZ Vertex 2 E SSD 2,5" 60GB 285 MB/s 275 MB/s
- 1TB dysk na dane chyba Samsunga ;)
- be quiet! Pure Power L7-530W
- Fractal Design Define R3 Black Pearl

puciek
27-01-2016, 09:17
Aida64 - pobierz i sprawdź jakie masz pamięci i dokup najlepiej takie same albo o takich samych parametrach.

GonzoG
27-01-2016, 09:30
Jeśli nie masz jakiejś starej wersji LR (np. 5.2, 5.3) to zwiększenie RAMu nic nie da.
LR "zamyka się" w 2-3 GB RAM. Jedynie dodatkowe oprogramowanie może potrzebować dodatkowej pamięci, ale z racji tego że LR potrafi obciążyć CPU do 100% nie zeca się używania czegokolwiek wymagającego równolegle z LR.

Też mam w laptopie 8GB i przy LR 5.7 Windows 7 nie przekracza 60% użycia RAMu. Natomiast wyłączenie pliku wymiany poprawiło szybkość pracy komputera - nie mieli tak gdy kończy mu się wolny RAM - przy czym wolny znaczy tu wolny w sensie samego systemu, a nie wykorzystywany przez aplikacje. Windows nie oczyszcza pamięci póki ma jeszcze nie używaną. Dopiero jak kończy mu się wolna, to co zostało nieużywane w pamięci wrzuca w plik wymiany i powoduje mielenie dysku co drastycznie spowalnia system.

rambobambo
27-01-2016, 09:37
Jeśli nie masz jakiejś starej wersji LR (np. 5.2, 5.3) to zwiększenie RAMu nic nie da.
LR "zamyka się" w 2-3 GB RAM. Jedynie dodatkowe oprogramowanie może potrzebować dodatkowej pamięci, ale z racji tego że LR potrafi obciążyć CPU do 100% nie zeca się używania czegokolwiek wymagającego równolegle z LR.

Też mam w laptopie 8GB i przy LR 5.7 Windows 7 nie przekracza 60% użycia RAMu. Natomiast wyłączenie pliku wymiany poprawiło szybkość pracy komputera - nie mieli tak gdy kończy mu się wolny RAM - przy czym wolny znaczy tu wolny w sensie samego systemu, a nie wykorzystywany przez aplikacje. Windows nie oczyszcza pamięci póki ma jeszcze nie używaną. Dopiero jak kończy mu się wolna, to co zostało nieużywane w pamięci wrzuca w plik wymiany i powoduje mielenie dysku co drastycznie spowalnia system.

W tle działa tylko CHROME i nic więcej co mogło by zużywać dużo ramu i razem z LR mam zajęte prawie całą pamięć do tego jeszcze zużycie procka skacze prawie do maksimum. Jak wrócę do domu to sprawdzę ten patent z wyłączeniem pliku wymiany może to coś pomoże ;)

Greg77
27-01-2016, 09:45
No niestety LR jest zamulaczem, osobiscie pracuje tylko na PSie CC i przyznac musze, ze po aktualizacji do 2015 zamulil lekko a kompa mam sporo mocniejszego niz twoj.
Co do ramu to tak jak wspomnial kolega puciek, aida64 i kup taki sam ram, lub najlatwiej (i tak bedziesz dokladal ram) otworzyc budei wyjac jedna kosc, zdjecie zrobic i do sklepu;)
Plyta jest ok, spokojnie wejda tobie te dodatkowe dwie kosci. Jak tak zamula kompa to moze cos zlapales?

GonzoG
27-01-2016, 09:47
W tle działa tylko CHROME i nic więcej co mogło by zużywać dużo ramu i razem z LR mam zajęte prawie całą pamięć do tego jeszcze zużycie procka skacze prawie do maksimum. Jak wrócę do domu to sprawdzę ten patent z wyłączeniem pliku wymiany może to coś pomoże ;)
Sprawdź w managerze zadań w zakładce procesów ile dokładnie RAMu zdjada LR. Bo może się okazać, że coś innego ci ta pamięć zabiera.
Np. Przeglądarki internetowe teraz wcale nie są takie "małe" i kilka GB RAMu też potrafią zjeść.

LR 6 ma teraz export wielowątkowy i przetwarza 2-3 plików jednocześnie (5-tka robiła tylko jeden), ale i tak nie zużywa wiele więcej RAMu, jedynie procesor obciąża maksymalnie, ale głównie przy eksporcie.
A mulenie LR to absolutna norma. Poprostu ten program jest tak kiepsko napisany.

rambobambo
27-01-2016, 10:14
Ok to po powrocie z pracy sprawdzę też dokładnie w procesach co tam się dzieje i wrzucę tu screena.

A co sądzicie o tych pamięciach (dostałem propozycje od znajomego):
Od 250 zł (standard)
http://www.morele.net/pamiec-corsair-8gb-1600mhz-10-10-10-27-vengeance-1-5v-cmz8gx3m1a1600c10-425206/

Od 300 zł (szybkie)
http://www.morele.net/pamiec-kingston-khx1866c11d3p1k2-8g-425611/

Od 350 zł (standard) 16GB
http://www.ceneo.pl/25082482

Andrzej1974
27-01-2016, 10:40
"Potrzebuję rozbudować swój komputer o dodatkowy RAM bo zauważyłem, że strasznie mi muli podczas pracy w Lightroom CC. Aktualnie posiadam 8gb w dwóch kościach po 4gb (nie wiem dokładnie jakie) i myślę, że 16gb by załatwiło sprawę. Mógłby ktoś znający się na hardware podpowiedzieć jakie kości najlepiej kupić?"

Jeżeli masz 8GB RAMu to w zupełności wystarczy dla Lr. MZ powinieneś skupić sie na CPU bo to on może być "wąskim gardłem". Włożenie kolejnych kości pamięc MZ niewiele da. Ja mam 8GB RAMu i Lr nie zżera mi nawet połowy z tego. Tu dobry CPU to podstawa...

kkokosz
27-01-2016, 11:02
Jeżeli masz 8GB RAMu to w zupełności wystarczy dla Lr. MZ powinieneś skupić sie na CPU bo to on może być "wąskim gardłem". Włożenie kolejnych kości pamięc MZ niewiele da. Ja mam 8GB RAMu i Lr nie zżera mi nawet połowy z tego. Tu dobry CPU to podstawa...
Z mojego doświadczenia wynika, że całkiem fajnie sprawdza się stworzenie ramdysku i przeznaczenie go na cache LR. Ja mam 24GB ramu i z 8GB utworzyłem ramdysk (ImDisk), na którym trzyma cache LR. Może w samej prędkości różnic dużo nie ma (tu tylko procesor może pomóc), to jednak szybciej generują się podglądy i przechodzenie między zdjęciami.

Zibi1970
27-01-2016, 13:48
Ja mam w kompie 6 GB Win 7 a teraz Win 10 i LR 5 wcześniej a teraz LR 6 i oba programy nie wykorzystuje całego RAM. Dołożenie więc 8 GB niewiele pomoże.
Poszukaj przyczyny w źle ustawionym pliku wymiany lub za Gonzo inne procesy zżerające RAM.

sokolnik
27-01-2016, 16:50
Jak wyłączyć plik wymiany? :)

Andrzej1974
27-01-2016, 17:15

Np przez gpedit.msc

sokolnik
27-01-2016, 19:57
Np przez gpedit.msc

A coś więcej ?

GonzoG
27-01-2016, 20:02
To zależy od systemu, ale najczęściej jest w ustawieniach wydajności.
Najłatwiej znajdziesz to tak: >>LINK<< (https://www.google.pl/search?client=opera&q=ustawienia+pliku+wymiany+&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8) i dopisać sobie jaki Windows. (>>TU<< (http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/change-virtual-memory-size#1TC=windows-7) dla W7 ze strony MS(

Tam w ustawieniach dajesz "wyłącz", "zastosuj", restart i po pliku wymiany

rambobambo
27-01-2016, 21:04
Zrobiłem defragmentację dysku systemowego i partycji ze zdjęciami muszę przyznać że już jest **********. To pomogło dużo ale spróbuję jeszcze z wyłączeniem pliku wymiany. ;)

Carlos_lo
27-01-2016, 21:19
Z mojego doświadczenia wynika, że całkiem fajnie sprawdza się stworzenie ramdysku i przeznaczenie go na cache LR. Ja mam 24GB ramu i z 8GB utworzyłem ramdysk (ImDisk), na którym trzyma cache LR. Może w samej prędkości różnic dużo nie ma (tu tylko procesor może pomóc), to jednak szybciej generują się podglądy i przechodzenie między zdjęciami.

wlasnie o tym mialem napisac:)

rambobambo
27-01-2016, 21:39
A normalnym jest że po resecie kompa bez uruchamiania żadnych programów zużycie RAM-u wynosi ponad 1.5gb?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/1-2.png
źródło (http://nokto.wyszkow.com.pl/procesy/1.png)

Procesy:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/2-2.png
źródło (http://nokto.wyszkow.com.pl/procesy/2.png)

Kurtz
27-01-2016, 22:12
Tak jest to w miarę normalne.

rambobambo
27-01-2016, 22:27
Mógłby mi ktoś pomóc skonfigurować ten ImDIsk?

Próbowałem to zrobić krok po kroku jak jest w tym tutorialu: http://techformator.pl/ramdysk-w-windows-najlepsza-metoda-tworzenia-dysku-ram/ w sekcji "Autouruchamianie RAMdysku wraz z Windows" ale moja wersja jest chyba nowsza i różni się opcjami od tej opisywanej. Gdy próbuje zatwierdzić wyskakuje komunikat 'Error: the volume cannot be mounted"

A i od razu ile najlepiej ustawić tam RAM-u mając 8 na kościach (4x2)

GonzoG
27-01-2016, 22:56
Przy 8GB RAM nie baw się w RAM dysk. Sensowny rozmiar pod LR zaczyna się gdzieś ok 4-5GB. Zostanie ci wtedy bardzo mało na system, więc mimo dysku w pamięci i tak system będzie mulił bo masa będzie szła przez plik wymiany, a przy 4GB jest on raczej wymagany. Inaczej ryzykujesz wysyłaniem się aplikacji.

andy royal1209
27-01-2016, 22:58
Nie chcialbym sie wymadrzac, czy wrzucac kija w mrowisko ale ja zawsze bylem uczony, ze wiecej RAMu to lepiej niz mniej RAMu. To, ze LR zuzywa iles tam pamieci to jeszcze nie dowod na to, ze jest jej wystarczajaco. W koncu nie u kazdego LR to jedyna uruchomiona, badz dzialajaca w tle aplikacja. A te przeciez nie chodza na dobrych checiach, tylko tez lykaja RAM. Do tego dochodzi lepiej, badz gorzej skonfigurowany system operacyjny i o Zonka z RAMem calkiem latwo.

rambobambo
Kiedy instalowales/reinstalowales Windowsa?
Czy czysciles kiedys pliki Temp?
Czy sprawdzales w msconfig ile i jakie programy uruchaiaja Ci sie wraz ze startem Windowsa?

Carlos_lo
27-01-2016, 23:09
z 32GB wycialem 8, sprawdzalem ostatnio u siebie ile jest odwolan do dysku i ile zapisuje i czyta i ktore pliki, ten ktory byl najbardziej obciazony ladowal w ramdisku, pliki po 2-4GB, zdecydowanie wydajnosc wzrosla, praca oczywiscie na jednym pliku, trzeba miec upsa, mocne nerwy i stabilny system;)

rambobambo
28-01-2016, 00:10
Nie chcialbym sie wymadrzac, czy wrzucac kija w mrowisko ale ja zawsze bylem uczony, ze wiecej RAMu to lepiej niz mniej RAMu. To, ze LR zuzywa iles tam pamieci to jeszcze nie dowod na to, ze jest jej wystarczajaco. W koncu nie u kazdego LR to jedyna uruchomiona, badz dzialajaca w tle aplikacja. A te przeciez nie chodza na dobrych checiach, tylko tez lykaja RAM. Do tego dochodzi lepiej, badz gorzej skonfigurowany system operacyjny i o Zonka z RAMem calkiem latwo.

rambobambo
Kiedy instalowales/reinstalowales Windowsa?
Czy czysciles kiedys pliki Temp?
Czy sprawdzales w msconfig ile i jakie programy uruchaiaja Ci sie wraz ze startem Windowsa?

Instalowałem Win 17-06-2015.
Używam Ccleaner co jakiś czas. Ostatnio czyściłem nim kilka dni temu.
A w msconfig mam tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/3-2.png
źródło (http://nokto.wyszkow.com.pl/procesy/3.png)

jo44
28-01-2016, 00:20
Zrobiłem defragmentację dysku systemowego i partycji ze zdjęciami muszę przyznać że już jest **********. To pomogło dużo ale spróbuję jeszcze z wyłączeniem pliku wymiany. ;)
Żeby Ci jeszcze bardziej namieszać to powiem, że czytałem gdzieś iż przy systemie na SSD nie stosuje się pliku wymiany i nie defragmentuje go.
Ale tu są lepsi specjaliści... :)

conio
28-01-2016, 00:40
Heh, a gdzie o tym czytałeś? Czy przy tym aby dla SSD nie stosować pliku wymiany było może wyjaśnione co system operacyjny ma zrobić jak mu się fizyczny RAM skończy?

@rambobambo, a zdjęcia obrabiasz na SSD czy na tym HDD Samsunga? Bo te 60 GB SSD dużo nie jest. Oprócz systemu, program files i katalogów użytkownika zostaje tam jeszcze minimum 20% miejsca? Jeżeli nie zostaje, albo podczas obróbki zdjęć
"chrobocze" HDD to tu może być wąskie gardło.

andy royal1209
28-01-2016, 00:44
A tu jest moj Start-up

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i1287.photobucket.com/albums/a634/andrew_piotrowski1/Capture_zpsxalh3e8z.png)
Roznice chyba widac golym okiem.

Kurtz
28-01-2016, 02:17
Heh, a gdzie o tym czytałeś? Czy przy tym aby dla SSD nie stosować pliku wymiany było może wyjaśnione co system operacyjny ma zrobić jak mu się fizyczny RAM skończy?
Nic specjalnego - nie alokować więcej pamięci dla programów, albo wywłaszczyć któryś z nich... Do'h.

Poglądy o pliku wymiany na SSD wzięły się ze starych SSD w których wear leveling albo prawie nie istniał albo dopiero raczkował. W tej chwili nie ma uzasadnienia do takiego zachowania.

Andrzej1974
28-01-2016, 02:29
Żeby Ci jeszcze bardziej namieszać to powiem, że czytałem gdzieś iż przy systemie na SSD nie stosuje się pliku wymiany i nie defragmentuje go.
Ale tu są lepsi specjaliści... :)

Przy SSD zalecenia M$ są takie, żeby nie wyłączać/usuwać pliku wymiany bo jest on potrzebny (można go zmniejszyć lub przenieść np na HDD ale nie wyłączać/usuwać). Z kolei "defragmentacja" a raczej optymalizacja pliku wymiany, co jakiś czas (w W10 jest to bodajże 28 dni), jest potrzebna i nie jest szkodliwa dla SSD.

Zibi1970
28-01-2016, 08:52
rambobambo,

masz aktywne dwa programy antywirusowe. Zdecyduj się na jeden a drugi odinstaluj (Mcaffe).

rambobambo
28-01-2016, 08:55
rambobambo,

masz aktywne dwa programy antywirusowe. Zdecyduj się na jeden a drugi odinstaluj (Mcaffe).
Po zrobieniu screena dopiero to zauważyłem i juz usunąłem. Dzięki :)

andy royal1209
28-01-2016, 10:17
Wiekszosc z tego co pokazuje screen mozna by z powodzeniem wylaczyc, a McAfee dodatkowo odinstalowac, bo jak znam zycie dostales go w prezencie przy instalacji, albo aktualizacji ktoregos z Adobe. Ja osobiscie zostawilbym aktywne najwyzej 3 z tych, ktore widze. A to przeciez dopiero poczatek- tych screenow powinno byc wiecej, bo to dopiero poczatek listy tego, co Ci sie uruchamia przy starcie systemu.

GonzoG
28-01-2016, 11:05
No I jescze jedną ważną rzecz - na tym screenie z uruchomionymi procesami jest tylko część. Na dole masz guzik od pokazania wszystkich.

Poza tym Vista nie jest dobrym systemem i sama z siebie muli.

rambobambo
28-01-2016, 11:20
No I jescze jedną ważną rzecz - na tym screenie z uruchomionymi procesami jest tylko część. Na dole masz guzik od pokazania wszystkich.

Poza tym Vista nie jest dobrym systemem i sama z siebie muli.

To nie jest VISTA tylko WIN7 ;)

andy royal1209
28-01-2016, 13:02
To nie jest VISTA tylko WIN7 ;)

To juz nie jest istotne w kwestii meritum. Faktem jest, ze system masz zasmiecony cowidac juz po ilosci uruchamianych programow wraz ze startem systemu. A jak powiedzialem -kazdy z tych programow chce swojej dzialki RAMu. Zrob z tym porzadek: wszystko co jest czescia systemu (szukaj w Google) lub bezpieczenstwa zostaw, a wszystko co nie jest Ci niezbedne wylacz.

Co do nowych kosci RAMu. Ja na Twoim miejscu zainwestowalbym w nowe kosci. Ktorekolwiek z tej strony: http://www.komputronik.pl/category/437/Sprzet_komputerowy_Podzespoly_Pamiec_DRAM_.html?sb =&sd=&sa=&category=437&pvg=&showProducts=1&showPromoted=0&ot=12&a%5B289%5D%5B%5D=4040&a%5B291%5D%5B%5D=4039&a%5B290%5D%5B0%5D=800&a%5B290%5D%5B1%5D=3200
beda pasowaly. Oczywiscie jak wybierzesz konkretne to poszukaj czy gdzies nie znajdziesz ich taniej w innym miejscu.

Twoja plyta obsluguje pamiec do 32GB.

esk2
26-09-2017, 21:02
Zmieniłem niedawno kompa do obróbki, aktualnie to: I7 7700hq, ram 16gb ddr4, geforce gtx 1050, dysk ssd m2 pci-express i teraz pytanie jak zoptymalizować Lightrooma 6 pod taka maszynę..
Ogolnie widze duza roznice jezeli chodzi o szybkosc wczytywania zdjec oraz ich ladowanie jesli chodzi o go, ale np. przy eksporcie zauwazylem ze komp wykorzystywal maksymalnie 7-8gb ramu a ma przeciez drugietyle w zapasie..
Aplikacja na dysku systemowym SSD, cache rowniez na ssd ( bo tak zalecaja) ustawilem 15gb czy mozna cos jeszcze poprawic?