PDA

Zobacz pełną wersję : Yongnuo Speedlite YN560 IV

R0b3rT
26-01-2016, 14:55
Witam..
Zakupiłem tytułową lampę do NIKONA D5300. Lampa działa, ale zauważyłem dziwną rzecz. Po zamontowaniu lampy na sanki przy wykonywaniu zdjęć na AUTO w aparacie otwiera się lampa wbudowana. Otwiera się do połowy bo lampa na sankach blokuje jej otwarcie do końca. Błyska natomiast lampa Yongnuo Speedlite YN560 IV. Czy to normalna zależność? Żeby zamknąć lampę wbudowaną to muszę zdjąć tą z sanek i po całkowitym otwarciu mogę zamknąć wbudowaną. Niestety tylko do kolejnego "pstrykania". Yongnuo Speedlite YN560 IV posiada tylko ustawienia ręczne. Czy należy jakość dodatkowo w aparacie ustawić lampę zewnętrzną?

GonzoG
26-01-2016, 15:27
To lampa bez TTL, więc aparat nie ma zielonego pojęcia, że na sankach w ogóle coś jest.
Używane trybów PSAM to wbudowana nie będzie się otwierać.

R0b3rT
26-01-2016, 15:33
Gdyby tak było to nie dostawałaby sygnału z aparatu kiedy ma "błysnąć". A tak nie jest. Lampa musi mieć jakąś komunikację z aparatem. Aparat nie podaje informacji z jaką mocą ma błysnąć i na jaką odległość - to ustawiam ręcznie. Ale to kiedy ma błysnąć podaje aparat. A więc nie powinien wysuwać lampy wbudowanej - tak mi się wydaje :)

GonzoG
26-01-2016, 15:37
Skoro wiesz lepiej, to po co pytasz...

A jeśli musi mieć jakąś komunikację, to powiedz jak się dogaduje z aparatem lampa z lat 50-tych...

r_m
26-01-2016, 16:44
A jeśli musi mieć jakąś komunikację
Nie wiem jak to jest w tym Nikonie, ale niektóre aparaty mają mechaniczny czujnik - gdy cokolwiek jest wsunięte w sanki, aparat wie, że sanki są zajęte, i nie otwiera wbudowanej.

g88
27-01-2016, 12:27
Witam..
Po zamontowaniu lampy na sanki przy wykonywaniu zdjęć na AUTO w aparacie otwiera się lampa wbudowana.

Tylko nie wiem po co robisz zdjęcia w trybie auto ? Jak chcesz mieć automatyczną siłę błysku to kup sobie lampę z TTL.

ksh
27-01-2016, 12:40
Nie wiem czy w D5300 jest w menu "wyłącz lampę", wtedy lampa wbudowana nie błyska ale nadal masz komunikacje na stopce lampy i błyska to co tam jest wpięte.

Maroni
28-01-2016, 16:15
Skoro wiesz lepiej, to po co pytasz...

A jeśli musi mieć jakąś komunikację, to powiedz jak się dogaduje z aparatem lampa z lat 50-tych...

Kolega pyta, bo po to jest forum. Nie każdy obecny na forum musi być zawodowcem, czy też mieć ogromne doświadczenie.
Ja właśnie zapisałem się na to forum, aby się czegoś dowiedzieć od doświadczonych kolegów.
Nie rozumiem takiego zachowania...nie podoba się w pis to go zignoruj, a nie krytykujesz.

GonzoG
28-01-2016, 20:36
I
Kolega pyta, bo po to jest forum. Nie każdy obecny na forum musi być zawodowcem, czy też mieć ogromne doświadczenie.
Ja właśnie zapisałem się na to forum, aby się czegoś dowiedzieć od doświadczonych kolegów.
Nie rozumiem takiego zachowania...nie podoba się w pis to go zignoruj, a nie krytykujesz.
Jak ci się nie podobają, to nie musisz czytać... Z reszta widać, że czytasz bardzo wybiórczo... Bo kolega dostał odpowiedź, tylko uznał, że on wie lepiej.

Boomerang
29-01-2016, 08:17
Tak się dzieje. To nie jest nic "popsute"
Nie używaj trybu AUTO.
Albo, jeszcze lepiej, nie wpinaj na sanki. Odsuń lampę od osi obiektywu i wyzwalaj zdalnie.

Powodzenia na nowej drodze fotograficznego życia :-)