PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] The Green Man

Zahir
26-01-2016, 13:49
zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/itemJPGrot0-5.jpg?rot=0
źródło (http://blg.nikonsrc.com/image/pfNvdMr46GvCR-66fKn3qjw9-5PpDdBOur1mqGjMvPp8Vd7w4H7ODE-cZqK6FRukDkJzr8Xij1Q/item.JPG?rot=0)

większe (http://blg.nikonsrc.com/image/pfNvdMr46GvCR-66fKn3qjw9-5PpDdBOur1mqGjMvPrkQ2xSU7xCju97ksGSfQw8N2iSsd4dzEQ/item.JPG?rot=0)

2pompony
26-01-2016, 18:59
Masz LRa?

Misher
26-01-2016, 19:04
O ja cie... ale pijane te budynki :D

2pompony
26-01-2016, 19:12
Nie, spokojnie... :)

Autor poradził sobie nawet w miarę nieźle z zestawem, na którym poległo wielu: z połączeniem żółtych sodowych świateł z innymi źródłami - najprawdopodobniej halogenowym oświetleniem samego Green Mana, aż po najwyraźniej LEDowa latarnię na prawym skraju kadru, przez pół spektrum w międzyczasie. Wyszło nieźle, a gdyby to było robione LRem, mam sztuczkę, która jest bajecznie prosta, a pomogłaby poradzić sobie nawet lepiej.

Po drugie - już raz o tym rozmawialiśmy - Autor ciągle na nocnych zdjęciach ma noc. :) A powinien mieć blask! Wpadłem na to, jak łatwo pokazać ile mniej więcej ma go być klikając jeden guzik w LR - stąd pytanie.

palfinger
26-01-2016, 20:31
ucięty dach, jak dla mnie zdjęcie nie do uratowania...

Zahir
27-01-2016, 03:15
Wyszło nieźle, a gdyby to było robione LRem, mam sztuczkę, która jest bajecznie prosta, a pomogłaby poradzić sobie nawet lepiej.

Tak mam LR.
Masz na myśli sztuczkę radzącą sobie lepiej z WB przy mieszanych źródeł światła?

Po drugie - już raz o tym rozmawialiśmy - Autor ciągle na nocnych zdjęciach ma noc. :) A powinien mieć blask! Wpadłem na to, jak łatwo pokazać ile mniej więcej ma go być klikając jeden guzik w LR - stąd pytanie.

Czyżby Auto w zakładce Basic? :)

2pompony
27-01-2016, 13:22
Czyżby Auto w zakładce Basic? :)

WŁAŚNIE! :)

Tyle (mniej więcej) powinieneś mieć światła, żeby było fajnie. Czyli - jest światło, nie ma ciemnicy, może przy niejakim wysiłku pojawi się blask - a jednocześnie cały czas widać bez cienia wątpliwości, że jest noc.

Oczywiście traktujemy to tylko jako podgląd, w dodatku nie wiem, czy to jest prawo uniwersalne - tzn. czy jest prawdziwe dla każdego nocnego zdjęcia; ale akurat w tym wypadku się sprawdza (jak na mój gust). Po raz drugi oczywistym jest, że w ostatecznym obrazku użycie guzika AUTO spowoduje spore zamieszanie, więć trzeba dążyć do tego, żeby było tyle światła, ale przy okazji, zeby nie zarżnąć wrażenia nocy - dasz sobie z tym spokojnie radę, co wnoszę po Twoim RAWie z Budapesztu. Tam wycisnąłeś z niego wszystko co się dało, tylko zdjęcie było tak naświetlone po prostu, że więćej nie szło z niego wydusić bez wpadania w śmieszność.

Tak mam LR.
Masz na myśli sztuczkę radzącą sobie lepiej z WB przy mieszanych źródeł światła?

Tak, sprawdź priva za 20 minut, bo idę se zrobić kawę.

Zahir
27-01-2016, 18:58
Dzieki bombel, spróbowałem Auto i choć zdjęcie zostało zmasakrowane przez algorytm to dało mi jakiś pogląd na kierunek w post procesie. Z pewnością wypróbuje przy najbliższej okazji.

Jeszcze odnośnie pijanych budynków, na które kolega Misher był uprzejmy zwrócić uwagę.
Co prawda starałem się naświetlić najprościej jak umiem i nieco skorygować w LR ale teraz faktycznie widzę, że frontowa sciana budynku leci nieco na plecy. Mógłby ją oczywiście przywrócić do pionu ale zapewne odbyło by się to kosztem pionów w głębi kadru.
Chyba, że o czymś nie wiem możliwe, popełniłem błąd przy kadrowaniu, bo przyznaje że z pracą z UWA nie mam żadnego doświadczenia. Korzystałem z poziomnicy na sankach i wyciągnąłem statyw najwyżej jak się dało.

@palfinger
Niestety masz rację moje niedopatrzenie.

Pozdrawiam

2pompony
27-01-2016, 19:37
Niestety poziomice na sankach czy głowicach statywów są dalece niewystarczające. Nawet dużo bardziej dokładna poziomica elektroniczna montowana na sankach aparatu też nei daje rady. Radzę każdemu fotografującemu Nikonem, aby użył linii na matówce - to niewiarygodna, bo najdokładniejsza pomoc.

Podobno najnowsze puszki mają już elektroniczne sztuczne horyzonty w dwóch płaszczyznach (mierzą pochył, nie tylko obrót), ale i tak nie wyświetlają tego w wizjerze, tylko na LV.

maniak666
27-01-2016, 23:18
Podobno najnowsze puszki mają już elektroniczne sztuczne horyzonty w dwóch płaszczyznach (mierzą pochył, nie tylko obrót), ale i tak nie wyświetlają tego w wizjerze, tylko na LV.

Bombel-o ile dobrze kojarzę to masz 7100. I ona-ta puszka, ma to o czym piszesz. I ma również w wizjerze. Ja używam i daje toto radę. Nie jest tak piękne jak w LV bo ma postać kresek-dla obrotu i strzałek dla pochyłu, ale jest i działa. No chyba że się nie rozumiemy...

2pompony
28-01-2016, 01:18
To co ma D7100, to tylko sztuczny horyzont - mierzy obrót aparatu wzdłuż osi od poziomu (tak jak sztuczny horyzont w samolocie), czyli mierzy obrót aparatu zgodnie/przeciwnie z ruchem wskazówek zegara.

Taki sztuczny horyzont kompletnie nie mierzy pochyłu aparatu (dół/góra), czyli tego czynnika, od którego zależy tzw. walenie się fasad i pochyłe ściany - co potem trzeba prostować w trakcie obróbki. Dlatego ten sztuczny horyzont jest w zasadzie bezużyteczny w fotografowaniu architektury. Dopiero taki, który będzie wystarczająco dokłądnie mierzyć pochył dół/góra będzie pomocny.

Na razie zamiast tego świetnie się sprawdzają linie na matówce, a ja już bez nich nie potrafię sobie wyobrazić, że mógłbym fotografować. Poważnie, to mnie powstrzymało kiedyś przed przejściem na inny system.

Zahir
28-01-2016, 14:08
Niestety poziomice na sankach czy głowicach statywów są dalece niewystarczające. Nawet dużo bardziej dokładna poziomica elektroniczna montowana na sankach aparatu też nei daje rady. Radzę każdemu fotografującemu Nikonem, aby użył linii na matówce

Niestety D5100 nie ma opcji wyświetlania linii pomocniczych na matówce - posiłkuję się punktami AF.

2pompony
28-01-2016, 17:22
To straszne! Kiedyś myślałem, że nawet w najniższych modelach to zostawili, nie przypuszczałem że targetowanie poszło aż tak daleko. Szkoda, bo to jest najistotniejsza pomoc przy takim robieniu zdjęć, żeby perspektywa się nie waliła...

Zahir
28-01-2016, 17:47
No niestety. Orientuje się ktoś czy D5500 ma taką funkcję?
Opcjonalnie rozważam zakup czegoś takiego (http://www.ebay.co.uk/itm/DIGITAL-SPIRIT-LEVEL-FOR-CAMERAS-CAMCORDERS-HOT-SHOE-MOUNTED-OPTEKA-BRAND-/281908991930) ma ktoś doświadczenie?

Archibald6803
28-01-2016, 17:52
Niestety D5100 nie ma opcji wyświetlania linii pomocniczych na matówce

Na matówce nie ale już w LV tak.

.... a tak w ogóle co to za bzdurne problemy ..... A co to ? to już nie ma programów, które wszystko ładnie prostują we wszystkich kierunkach ? .... byle tylko kadr był ze sporym zapasem powietrza ...... ;-)
Co innego jak się analogiem fociło ........ ooooo, to trzeba było trochę czasu poświęcić przed naciśnięciem spustu by kadr miał ręce i nogi, choć i tak dało się potem pod powiększalnikiem conieco poprostować;..... ale teraz ? przy cyfrze ? - no problem

Zahir
28-01-2016, 18:30
Na matówce nie ale już w LV tak.?

Używam linii pomocniczych na LV ale zwłaszcza przy nocnych wielkie G widać... wolę już zdjąć zaślepkę i kadrować przez wizjer posiłkując się wspomnianymi punktami AF. Poziomnica bąbelkowa jest dalece nie dokładna - zwłaszcza przy UWA i stąd pomysł, że może elektroniczna (http://www.ebay.co.uk/itm/DIGITAL-SPIRIT-LEVEL-FOR-CAMERAS-CAMCORDERS-HOT-SHOE-MOUNTED-OPTEKA-BRAND-/281908991930) lepiej się sprawdzi.

A co to ? nie ma programów które wszystko ładnie prostują we wszystkich kierunkach ? Byle tylko kadr był ze sporym zapasem powietrza ...... ;-)

to prawda, możliwości korekty programowej są bardzo przydatne ale nie są panaceum na każdy problem i nie zastąpią prosto naświetlonej klatki (mówimy o UWA, na dłuższych ogniskowych pełna zgoda), zwłaszcza jak ciąć nie bardzo jest z czego (16Mpx) - detal leci na pysk i szumy wyłażą.
Pomijam już fakt, że prostując w sofcie (LR) z jednej strony doprowadzisz do porządku to druga leci jeszcze bardziej - zwykle musisz iść na kompromis. W PS zdaje się jest jakaś opcja selektywnego prostowania czy coś w tym stylu, kiedyś jakiś tutorial z Dubaju oglądałem - fajna opcja.

Co innego jak się analogiem fociło ........ ooooo, to trzeba było trochę czasu poświęcić przed naciśnięciem spustu

prawda, pewnie dlatego mam po 2 latach 3.4k przebiegu ;)
wolę z pleneru przynieść 20 klatek, z których do kosza pójdzie 18 - niż 127, z których wybiorę jedną ;)

Archibald6803
28-01-2016, 19:45
.............prostując w sofcie (LR) z jednej strony doprowadzisz do porządku to druga leci jeszcze bardziej - zwykle musisz iść na kompromis............

A to już jest kwestia indywidualnych umiejętności. Ja tam nie chadzam na żadne kompromisy podczas obróbki/prostowania..... ;-) ; najwyżej jak mnie coś wk....ia przez dłużej niż 15 min to wywalam z dysku.

2pompony
28-01-2016, 19:52
No niestety. Orientuje się ktoś czy D5500 ma taką funkcję?
Opcjonalnie rozważam zakup czegoś takiego (http://www.ebay.co.uk/itm/DIGITAL-SPIRIT-LEVEL-FOR-CAMERAS-CAMCORDERS-HOT-SHOE-MOUNTED-OPTEKA-BRAND-/281908991930) ma ktoś doświadczenie?

Miałem kiedyś na próbę, jest o tyle dobra, że świeci diodami, czyli nie musisz odrywać oka od wizjera, żeby zobaczyć, czy łapie pion, czy jeszcze nie... Z drugiej strony razem z D80 było to niewystarczające do tego, żeby fasady się nei waliły - więc sobie nie zostawiłem. Poniewaz było to dawno (parę lat temu), może od tej pory ich czułość wzrosła...

.... a tak w ogóle co to za bzdurne problemy ..... A co to ? to już nie ma programów, które wszystko ładnie prostują we wszystkich kierunkach ? .... byle tylko kadr był ze sporym zapasem powietrza ...... ;-)

Dostrzegam uśmieszek na końcu, ale mimo to chcę zaprotestować - im porządniej skadruje się zdjęcie podczas robienia, tym potem mniej problemów. Jakich? Po pierwsze mniej prostowania, po drugie mniej naciągania obrazu (przy ekstremalnym naciąganiu jednak traci się na jakości, bywa, że pomimo szerokiego spojrzenia nie ma jak wyprostować bo brakuje zapasu), a po korekcji dystorsji samego obiektywu (np. beczka) zostaje go jeszcze mniej.

Mówienie, żeby robić, eee, tak z grubsza, a potem się najwyżej ponaciąga w sofcie - to jest jakaś rozpaczliwa próba jednostkowych działań ratunkowych, a nie metoda na porządne robienia zdjęć. No chyba, ze komuś po prostu nei zależy - robi jak popadnie, a potem i prostuje jak popadnie...

możliwości korekty programowej są bardzo przydatne ale nie są panaceum na każdy problem i nie zastąpią prosto naświetlonej klatki

Święte słowa!

prostując w sofcie (LR) z jednej strony doprowadzisz do porządku to druga leci jeszcze bardziej - zwykle musisz iść na kompromis.

Pewnie są na świecie zdjęcia, których nijak już nei idzie wyprostować, ale przy zachowaniu jakiejś przyzwoitości na planie i nie przeginaniu z pochyłem dół/góra - w zasadzie w LRze da się wyprostować wszystko, nie tracąc żadnej strony kadru. Pytanie tylko czy jest zapas i czy prostowanie nie jest na tyle duże, że już zaczyna brakować ostrości i wychodzi pixeloza...

creep
28-01-2016, 19:59
Jeśli chodzi o utrzymanie pionów i poziomów, to nie zawsze wszystko jest do wyprostowania - bo czasem przy przekrzywieniu w dwóch osiach i dystorsji obiektywu po prostu otrzymuje się takiego łamańca że programy wysiadają (np Capture NX w ogóle nie ma profilu Sigmy, a LR którego testowałem też sobie nie poradził). A nawet jeśli ktoś poświęci masę czasu, to czyż nie lepiej zadbać o to na etapie robienia zdjęcia?
Moje panaceum na ten problem kosztowało ok 20 złotych - to poziomica 3D wsuwana w sanki lampy, np taka (http://allegro.pl/mini-poziomica-3d-na-sanki-lampy-blyskowej-wawa-i4822641735.html). Z drugiej strony, Ty piszesz że nie jest dokładna - to prawda, ale do poprawienia pozostaje niewiele...
A samo zdjęcie, no cóż, nie porwało w ogóle - ciemno i zielonkawo, a nawet pomijając przekrzywienie kadr jest moim zdaniem niepotrzebnie szeroki, łapie samochody po bokach. Ewentualnie widziałbym to tak, żeby budynek zajmował więcej miejsca, kilka kroków w lewo, i można by wykorzystać te linie i trójkąt na drodze jako pierwszy plan. I mniej eksponować gwiazdki - ta z prawej strony ściąga wzrok, konkurując skutecznie z budynkiem, a za urodziwa nie jest.

Wind Mill
28-01-2016, 20:47
...poziomica 3D wsuwana w sanki lampy, np taka (http://allegro.pl/mini-poziomica-3d-na-sanki-lampy-blyskowej-wawa-i4822641735.html)...
O, to wygląda znacznie sensowniej od "oczka" na sankach. Zamówione. Dzięki za tip.

Zahir
29-01-2016, 22:03
dzięki wszystkim za uwagi, zapraszam na The Green Man 2.0 ;)

2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/itemJPGrot0-6.jpg?rot=0
źródło (http://blg.nikonsrc.com/image/pfNvdMr46GvCR-66fKn3qjw9-5PpDdBOur1mqGjMvPqDJIysg3n1t0-cZqK6FRukDkJzr8Xij1Q/item.JPG?rot=0)

większe (http://blg.nikonsrc.com/image/pfNvdMr46GvCR-66fKn3qjw9-5PpDdBOur1mqGjMvPrcI6y3c0AuRO97ksGSfQw8N2iSsd4dzEQ/item.JPG?rot=0)

hydra_ulik
29-01-2016, 22:58
Lekcje odrobiłeś na 5+...:-) Jest blask jak to bombel powiada. Fasady, elegancko piony trzymają. Moi zdaniem jest bardzo dobrze.