PDA

Zobacz pełną wersję : D610 problem z różnym naświetlaniem

PanMarecq
25-01-2016, 23:43
Witam, otóż zauważyłem ostatnio robiąc zdjęcia na studniówce, że w tych samych warunkach oświetleniowych i tych samych ustawieniach (tryb M) mój aparat różnie naświetla po sobie zdjęcia, raz góra jest jaśniejsza raz dół. Zostawiam link do dwóch przykładowych zdjęć po sobie tu https://drive.google.com/folderview?id=0B-FysJiB3ak6SXhzUzV6Nm9DRTQ&usp=sharing . Jak widać histogram też jest różny. Czy to się nadaje na naprawę w ramach gwarancji?

SerU
25-01-2016, 23:52
A co chcesz naprawiać? Aparat? Obiektyw? Bo jeśli takie zachowanie tak Ci przeszkadza, to wiedz, że może to być wina jednego, albo drugiego...albo obu...albo niczego...

PanMarecq
26-01-2016, 00:05
Nie no dlatego pytam czy to moja paranoja czy jednak jest coś nie tak ;) logicznie myśląc, może to mieć coś z migawką, że nie trzyma czasów czy coś, więc pytam czy ktoś może coś takiego już reklamował/oddawał na gwarancję/naprawiał czy po prostu tak ma być.

GonzoG
26-01-2016, 00:15
A jakie tam było oświetlenie ? Żarowe czy świetlówki/diody ?? Bo jak to drugie, to ustaw czas 1/50s lub dłuższy i będzie jednakowo naświetlać.

TOP67
26-01-2016, 00:28
Podejrzewam to samo co Gonzo. Mrugające świetlówki lub LEDy i krótki czas.