PDA

Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] Dzień przed apokalipsą

fafniak
25-01-2016, 23:00
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/original-4.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/162413745/original.jpg)

walsodar
26-01-2016, 02:08
Mroczny klimat, ekstra! Może dół dałbym ciut jaśniej. Ale i tak jest wypas.

GaijinPawel
26-01-2016, 11:07
A ja bym dał trochę więcej nieba. Pierwszy plan trochę za duży. Ale klimatyczne jest bardzo.

emet_b
26-01-2016, 11:40
świetne, świetne, świetne!

Misher
26-01-2016, 12:43
Mroczny klimat, ekstra! Może dół dałbym ciut jaśniej. Ale i tak jest wypas.
Ale tu cały myk jest w tym, że dół jest ciemny.

Super zdjęcie i bardzo fajny tytuł!

basket
26-01-2016, 13:13
I mnie się bardzo podoba. Fajnie wymyślone i świetnie pokazane.

PiotrekW
26-01-2016, 13:55
W kadrze jest moc. Jak z filmu. Nie podoba mi się jednak konwersja do BW. Chyba za dużo tu brązowego czy innej sepii. No i chętnie zobaczył bym to w kolorze, w odcieniach mocnego granatu. Byłoby super :)

ecml
26-01-2016, 15:15
Świetny, filmowy (jak zwykle ;)), dający do myślenia kadr. Super!

fafniak
26-01-2016, 16:04
brąz ? sepia?
Może mi się coś poptaszkowało w profilach monitora, ale grama koloru nie powinno tu być...
Miło że się podoba

PiotrekW
26-01-2016, 16:30
brąz ? sepia?
Może mi się coś poptaszkowało w profilach monitora, ale grama koloru nie powinno tu być...
Miło że się podoba

A może to dlatego, że mam brązowe tło na forum :P :)

cz4rnuch
26-01-2016, 16:32
W pracy też mi się wydawało, że jest trochę brązowego, ale to pewnie dlatego że mamy kontrowersyjną sprzątaczkę która używa tej samej ścierki do monitorów i podłogi. W domciu widzę już na czarno-biało. Od początku zdjęcie mi się nie podobało, ale doszło do mnie że to przez tytuł. A przecież nie o etykietkę tutaj chodzi a o samo zdjęcie. Sam siebie przekonałem. A co do tytułów to oczywiście szanuję Twoje wybory, ale wydaje mi się, że to najsłabsze ogniwo Twoich prac (choć nie wszystkich, niektóre bardzo mi się podobają łącznie z nazwami :))

Archibald6803
26-01-2016, 16:58
........ "krowa która dużo muczy - mało mleka daje" .......

brąz ? sepia?......

szedłbym w agresywną monokolorystyczna obróbkę w krwistych odcieniach , jak już ....; kadr ma świetny potencjał
sepia/brązy raczej łagodzą przekaz

fafniak
26-01-2016, 17:09
Rozumiem i szanuję
A możesz w takim razie podpowiedzieć jaki powinien być tytuł ?

cz4rnuch
26-01-2016, 17:46
Nie ma potrzeby byśmy wychodzili ze swoich ról. Tytuł (lub jego brak) to Twoja decyzja. Ja to jedynie komentuję i po prostu uważam, że niepotrzebnie uderzasz w tak podniosły ton. Trochę patosu nie zaszkodzi, szczególnie jeżeli ma on odbiorcę na coś nakierować, ale u mnie przyniosło to odwrotny skutek. Dopiero gdy wymazałem nazwę z głowy, wszystko lub prawie wszystko zaczęło mi się zgadzać. pzdr

fafniak
26-01-2016, 17:52
No i szkoda że w ten sposób "uciekasz"

cz4rnuch
26-01-2016, 17:58
Nie uciekam i nawet liczyłem na dyskusję. Zapytam zatem czemu uważasz, że apokalipsa dopiero ma nastąpić i jeżeli nie zmienię zdania co do tytułu to wyjaśnię o co mi chodziło. Może być?

P.s Chętnie też się dowiem w jakich okolicznościach zdjęcie zostało zrobione. Ale to już tak przy okazji.

fafniak
26-01-2016, 18:19
Od wieków ludzie w obliczu jakiegoś gigantycznego zagrożenia zbierali się,zbierają i pewnie zbierać się będą by poczuć wspólnotę , dostać wsparcie od innych, być razem wśród swoich itp...
Widząc ten obrazek - te ciemne krzesła w oczekiwaniu na ludzi i chmurę która tak wyglądała skojarzyły mi sie dwie sprawy.
"Za chwilę" przybędą ludzie by zebrać sie we wspólnocie i być razem "przed końcem" do końca...

A druga sprawa która mi przyszła do głowy to ... :) Archanioł Michał odbierający "ślubowanie" od nowych wojowników ;) - w dużym skrócie :) - ale słowo daję - tak było
Wiesz - cos w stylu Jahwe Cabaot

Wyszliśmy sobie z tego takiego dużego budynku ;) i zobaczyłem to co właśnie widzisz

2pompony
26-01-2016, 18:24
Mnie zdjęcie się nei podoba, i to niezależnie od tytułu, który jest średni - ani gorący, ani zimny. Na szczęścei nei jest na tyle patetyczny, żeby wzbudzał śmieszność, a poza tym - no cóż, czy to pierwszy tytuł z serii egzaltowanych?

Ja na szczęście, jak poziom zadęcia w tytułach utrzymuje się w normie, to mi to nawet słabo wadzi- jak zdjęcie dobre, to mi tytuł nie przeszkadza, jak niedobre, to nie pomaga. Tu nei pomaga, chociaż wydaje się, że rozumiem dlaczego jest taki.

cz4rnuch
27-01-2016, 10:29
Jak już wcześniej napisałem zdjęcie nawet mi się podoba, choćby ze względu na to że można się przez chwilę nad nim zastanowić. Oglądając kolejną odsłonę torpedowni nie miałem ku temu okazji :) A tytuł nie podoba mi się z kilku powodów. Ogólnie, ale także w przypadku tego zdjęcia, nie pasuje mi gdy tytuł wpada w tak mocny ton o ile nie ma to uzasadnienia. Tu takiego nie widzę. Jak napisałeś niedawno w innym swoim wątku, sam nie lubisz gdy tworzy się nieprawdziwa scenka i tu moim zdaniem właśnie tak jest. Nie proszę byś poskromił swoją fantazję, bo nie o to chodzi, ale skoro tytułem sugerujesz, że zbliża się koniec to chciałbym na zdjęciu zobaczyć jakąś wskazówkę ku temu prowadzącą. Jak rozumiem Ty jako narrator wiesz nawet więcej od św. Jana więc podałeś nawet datę, ale ludzie chyba nie mają tej świadomości więc dlaczego się zbierają? Tego na zdjęciu także mi brakuje i nie zmieniają tego nawet nadciągające (lub oddalające się, kto to wie) chmury. O ile się zbierają. Tego także nie widzę. Zapytałem dlaczego uważasz, że zdjęcie jest zrobione w przeddzień apokalipsy bo ja to widzę tak, że jest już po ptakach. Najmocniejszym punktem zdjęcia są te puste, prawie czarne krzesła. Ślad po ludziach, których już nie ma czyli koniec świata nastąpił (duży, mały, byle nie ten Miłoszowski) i nawet nie ma komu posprzątać. Z tym kojarzy mi się dobrze uchwycona na Twoim zdjęciu pustka. Wiem, trochę naciągane ale taka interpretacja jakoś bardziej mnie przekonuje.

P.s A co do mojej propozycji nazwy to po prostu uznałem, że nie na miejscu jest Cię pouczać jak masz tytułować swoje prace. Skoro jednak nalegasz to dla pewności dwa razy policzyłbym wszystkie krzesła i upewniwszy się co do wyniku tak nazwałbym Twoją pracę . Byłoby tajemniczo, bez niepotrzebnego pompowania i zmusiłoby nas do większego wysiłku :) Pozdrawiam.

fafniak
27-01-2016, 11:16
Dziękuje
Miło jest porozmawiać nad sensem i sensownie :)

cz4rnuch
27-01-2016, 11:51
Starałem się. Mam tylko nadzieję, że nikt się jednak nie pokusi o policzenie tych krzeseł bo jeszcze wyjdzie mu 666 co będzie tylko potwierdzeniem tego jak bardzo się myliłem.

fafniak
27-01-2016, 20:25
Dokładnie o tym samym pomyślałem :lol:

tuturutu
30-01-2016, 23:35
ktos na tym forum ma w stopce dowcip o 2 fotografach co to jeden z nich drugiemu inaczej by syna zrobil... zapraszamy wiec do stolicy i niech cykaja... niczego nie zmieniaj... ni kadru, ni koloru, ni tytulu... jest git ;]

fafniak
01-02-2016, 12:18
ktos na tym forum ma w stopce dowcip o 2 fotografach co to jeden z nich drugiemu inaczej by syna zrobil... zapraszamy wiec do stolicy i niech cykaja... niczego nie zmieniaj... ni kadru, ni koloru, ni tytulu... jest git ;]
Dyskutować w kulturalny sposób jest bardzo miło, dzięki temu człowiek uczy sie postrzegania innych ludzi. Szacunku do czyjegoś odmiennego zdania. Do momentu gdy nei padają absurdalne argumenty, zarzuty itp. - jest naprawdę miło pogadać/dyskutować.

Widzisz... ja w tej chwili odreagowuję to co generalnei w pracy musze robić (ma byc ładnie i ma byc wszystko widać) i może dlatego tak bardzo lubię te zdjęcia :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269188&p=3656310#post3656310

ale z drugiej strony pojmuję niechęć do nich właśnie ze względu na światło które tam zastałem. Mi klimat po prostu sie podoba. I oczywiście wspomnienia :)