Zobacz pełną wersję : Fotografowanie telefonem z obowiązkowym włączonym głosem migawki?
spiritus
25-01-2016, 14:44
Hej :)
Dzisiaj mi kolega rzucił zdaniem, że jak robię zdjęcia z wyłączonym głosem migawki w telefonie to łamię prawo polskie i niektórych krajów (tak wiem, że innych krajów w Polsce mnie nie obowiązuje). Szukam o tym w sieci i tylko pojawia się ta teza na demotach, bezużytecznych i innych podobnych ale nigdzie nie mogę znaleźć klauzuli prawnej.
Orientuje się ktoś w temacie?
Bzdura jakaś. A jak filmujesz, to ma się drzeć jak lokomotywa?
spiritus
25-01-2016, 14:53
Też mi się tak wydaje na zdrowy rozsądek, jednak nasze prawo jest tak skonstruowane, że we wszystkim diabeł siedzi.
Ponoć wtedy jest to brane jako sprzęt szpiegowski i aby uniknąć "podglądania" to trzeba mieć włączony dźwięk - ale i tak to dość dziwne bo jak mówisz przy nakrywaniu się trzeba drzeć a co dopiero przy teleobiektywach? :D
No, nie wiem. Ja skręcając autem uchylam szybę i głosowo, drąc japę, informuję współużytkowników drogi o zamiarze zmiany kierunku ruchu ;)
Ktoś chyba się zaczytał w KK.
2pompony
25-01-2016, 15:10
Rozumujecie logicznie, ale prawo (a zwłaszcza polskie, które jest tragicznie przeregulowane) logiczne nie jest. Na mój rozum to jakiś bzdura - i może dlatego jest zapisany nawet w kilku paragrafach. :)
Ale już poważniej - to jednak humbug, jak sądzę.
Hej :)
Dzisiaj mi kolega rzucił zdaniem, że jak robię zdjęcia z wyłączonym głosem migawki w telefonie to łamię prawo polskie i niektórych krajów (tak wiem, że innych krajów w Polsce mnie nie obowiązuje).
To zależy co robisz w trakcie robienia zdjęć z wyłączonym dźwiękiem migawki. ;)
spiritus
26-01-2016, 15:11
To zależy co robisz w trakcie robienia zdjęć z wyłączonym dźwiękiem migawki. ;)
No jak to co? Panienki w pociągu w kusych spódniczkach :D
mateo912
05-02-2016, 01:36
3 sekundy szukania w google.
http://techlaw.pl/sa-kraje-ktorych-dzwiek-aparatu-smartfonie-wymuszony-prawo/
phantomek
05-02-2016, 07:29
Zmien kolegów.
Dobrze, że nie dotyczy to użytkowników aparatów fotograficznych, bo już Fuji X-100/S/T mają praktycznie niesłyszalną migawkę mechaniczną :)