Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Akwedukt Fojutowo
korbalek
25-01-2016, 09:53
W Stronę światła, Akwedukt Fojutowo w Borach Tucholskich
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://istorage.pl/images2/img-14537083331823779470.jpg]źródło ([img)[/IMG]
cezary-k
25-01-2016, 11:37
Fajne, chociaż ...Jestem za obcięciem dołu i lewej strony, i umieszczeniem człowieka w okolicach dolnego lewego mocnego punktu. Kolorystyki i kontrastu bym nie ruszał, bo to, co jest tu zaprezentowane bardzo mi odpowiada.
Zostawiłbym jak jest, pomost wycentrowany prowadzi do centralnego punktu czyli człowieka co prawda lekko na lewo, ale perspektywa robi dobrą robotę.
korbalek
27-01-2016, 14:16
Fajnie że się podoba, warto było marznąć na mrozie :)
nie.Znajomy
29-01-2016, 14:45
dla mnie bardzo pięknie a ta postać to wchodzi czy wychodzi bo to może zmieniać nastawienie do foty
2pompony
29-01-2016, 14:49
To jest HDR z połączenia dwóch klatek: na jednej wchodził, na drugiej wychodził. I co teraz?
Ciekawy, wręcz wciągający kadr. Skromna paleta kolorów i duże kontrasty - przepał i czerń - dobrze budują klimat. Bardzo podoba mi się to zdjęcie.
korbalek
31-01-2016, 10:15
Ta osoby wychodziła akurat. To jest jedno zdjęcie
2pompony
31-01-2016, 14:56
Ta osoby wychodziła akurat. To jest jedno zdjęcie
Jeśli to jest uwaga do mojego twierdzenia, że na raz wchodził i wychodził - to przecież sobie żartowałem z poprzedniego postu! Byłem ciekawy odpowiedzi - skoro kierunek wejście/wyjście ma jakieś znaczenie, co będzie jak będą oba na raz? :)
A skoro już jestem przy zdjęćiu - co prawda nei jest moim faworytem jak chodzi o zdjęcia architektury, ale intrygujące jest, przyznaję. Nie każde choćby zaciekawia, a tu jest nawet coś więcej.
korbalek
31-01-2016, 15:09
Hehe żarty muszą być ;) na spokojnie. Co do wejścia i wyjścia jednocześnie to może warto zrobić takie zdjęcie i zobaczymy co z tego wyjdzie. ;)
Słabo mi to zdjęcie pasuje do kategorii "architektura", ale jest świetne i zatrzymało mnie na dużej.
Akwedukt Fojutowo w Borach Tucholskich
Ja nie o zdjęciu. To miejsce to ciekawostka. Skrzyżowanie dwóch rzek. Jedna płynie 11 czy 15 m (nie pamiętam) nad drugą.
No do0bra - jedno to nie rzeka tylko sztuczny kanał.
korbalek
01-02-2016, 15:18
Mbuna a jak inaczej to nazwać jak nie "architektura" ?? warto tam być na żywo :)
Akwedukt w Fojutowie
Niedaleko osady znajduje się unikatowy zabytek architektury hydrotechnicznej, wzorowany na antycznych rzymskich budowlach â akwedukt, będący skrzyżowaniem dwóch cieków wodnych: Czerskiej Strugi (płynącej dołem) i Wielkiego Kanału Brdy (płynącego górą). Budowla ma 75 m długości, co czyni z niej najdłuższy taki obiekt w Polsce. Akwedukt wzniesiono w latach 1845-49 w celu doprowadzenia wody z Brdy do kompleksu Łąk Czerskich w rejonie Czerska. Akwedukt powstał z kamieni i żółtej cegły łączonych wapnem, w dnie uszczelnionych szkłem wodnym (wodą szklaną) i lepikiem. W latach 70. XX wieku podczas remontu sklepienia część cegieł zastąpiono płytami żelbetowymi, które naruszyły pierwotny wygląd obiektu i bardzo go zeszpeciły. Dopiero podczas kolejnego remontu w 2002 roku płyty zostały pokryte płytkami na wzór cegły. Pod sklepieniem tunelu biegnie kładka, którą można przejść wzdłuż Czerskiej Strugi. Różnica poziomów dna obydwu cieków wynosi 11 metrów. Dziś akwedukt można zwiedzać po wyznaczonej trasie. Spaceruje się górą wzdłuż kanału, przekraczając go potem po drewnianym mostku, następnie dołem - idąc w tunelu pomostem nad Czerską Strugą.
Ja nie chciałem tutaj nic krytykować:D. Po prostu na tym zdjęciu dla mnie architektura jest zupełnie nieistotna. Klimat zdjęcia jest wspaniały. A do jakiej kategorii bym je zaliczył? Nie wiem. Pasuje mi na jakąś okładkę książki, płyty, filmu itp.
Pozdrawiam
korbalek
03-02-2016, 16:04
Luzik nie obrażam się :) mhh okładka na album good idea :)
Rzeczywiście może nie arch ale zdjęcie mega jak mówi młodzeż. Bardzo mi się widzi.