Zobacz pełną wersję : Problem z synchronizacją sprzętu.
tuwalski
24-01-2016, 22:08
Witam posiadam
Sterownik YN 560-TX
Tiger YN 603 II
Lampę Nikon SB-600
Chciałbym żeby sterownik przekazywał informację to tigera na którym zamieszczona jest lampa, a ta żeby dawała błysk o określonym prze ze mnie natężeniu.
Czy tym zestawie produktów da się to wykonać ?
Czy trzeba dokupić jakiś kabelek ?
Odpowiadającym serdecznie dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
Kojocisko
24-01-2016, 22:31
Sterownik na aparat, lampa na odbiornik (trigger). Jeśli ustawiony jest ten sam kanał na nadajniku i odbiorniku, to IMO powinno działać. Żadne dodatkowe kable nie są potrzebne.
Da się tym wyzwolić lampę, ale moc błysku musisz ustawić na lampie.
Kojocisko
25-01-2016, 12:34
Mam własne doświadczenia z YN622 i Canon RT, które przenoszą TTL. Ale IMO ten zestaw umożliwia także zdalne sterowanie mocą błysku, taki jest sens sterownika. Co więcej można skonfigurować grupy i ustawiać siłę błysku per grupa. Widac to nawet na tym obrazuku: http://www.optyczne.pl/7323-news-Yongnuo_YN560-TX.html
tuwalski
25-01-2016, 21:27
otóż:
1) Nadajnik yn560tx wysyła sygnał do yn603II - po naciśnięciu spustu migawki widzę że zapala się czerwona dioda na yn603II
2) W nadajniku yn560 zmieniłem, że sygnał jest wysyłany do nadajnika 603 (jest możliwość do 602)
3) W nadajniku yn560 mam ustawioną grupę C i kanał 1
4) W lampie SB-600 mam ustawioną grupę c i kanał 1
5) Na nadajniku yn603II mam ustawione TRX
Z powyższego opisu wnioskuję że problem jest na drodze odbiornik yn603II , a lampa SB-600, ewentualnie ustawienia w aparacie - D90.
Coś może Panowie
- - - - kolejny post - - - - - -
Da się tym wyzwolić lampę, ale moc błysku musisz ustawić na lampie.
no nie wiem. Podczas grupowania lampa-sterownik na sb-600 są następujące informacje:
1) kanał
2) grupa
3) M Zoom palnika lampy
i nic więcej
Więcej informacji nie mam a jak wyjdę z tego widoku to jest równoznaczne z utratą parowania
SB-600 to raczej nie nowość :) lecz chyba się nie da zmieniać siły błysku za pośrednictwem interfejsu lampy
- - - - kolejny post - - - - - -
Sterownik na aparat, lampa na odbiornik (trigger). Jeśli ustawiony jest ten sam kanał na nadajniku i odbiorniku, to IMO powinno działać. Żadne dodatkowe kable nie są potrzebne.
Mam sparowane yn-603 z yn-560tx - widzą siebie , mam takie same grupy w lampie sb-600 i yn-560. W środku triggera mam wszystkie "mini wajchy" w dół - grupa 1. Ale i tak nic z tego.
Mam również lampę yn560III i działa ona bardzo dobrze z nadajnikiem yn-560TX
tuwalski
25-01-2016, 22:37
Juz załatwione
musiałem wyłączyć w sb-600 widok kanałów ... I tylko tyle
nie mam możliwości zmiany mocy lampy z poziomu sterownika yn-560tx
w tym zestawie mam możliwość manualnej zmiany mocy lampy i ogniskowej palnika lampy.
Dziękuje za dialog.
Pozdrawiam.
Te ustawienia w lampie tyczą się trybu CLS - czyli zdalnego sterowania przy użyciu błysku sterownika (np. lampy błyskowej), a nie fal radiowych.