Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : JPG problem z otwarciem

krzysiekpoli
24-01-2016, 17:31
Witam. Mam problem z otwarciem zdjęć zapisanych w formacie jpg. Problem dotyczy tych zdjęć które zapisywałem na pulpicie ( dysk C). Zdjęcia zapisane na dysku D działają bez problemu.
Podczas próby otwarcia takiego zdjęcia pojawia się błąd: " Nie można otworzyć tej fotografii lub pliku wideo w Galerii fotografii. Być może plik uległ uszkodzeniu albo nie jest obsługiwany"
Używam windows 7. Nic nie grzebałem w ustawieniach. Problem pojawił się po prostu po włączeniu komputera. Próbowałem otwierać te pliki w różnych programach i to samo. Proszę o rady i pomoc :)

Misher
24-01-2016, 17:40
A możesz przerzucić zdjecia z pulpitu na dysk d? Czy tez blokuje?

krzysiekpoli
24-01-2016, 17:43
Blokuje... ale w odwrotną stronę już nie. Kiedy przerzucam teraz z dysku D na pulpit to działa :) i otwierają się. Natomiast te z pulpitu nadal to samo. Inna lokalizacja nic nie pomaga.

krzysiekpoli
24-01-2016, 22:18
Ma ktoś jakiś pomysł? :)

rb_zg
24-01-2016, 22:45
Rób szybko backup danych z dysku C. Bo może to wyglądać na problemy z dyskiem.

lubiepomaranczki
24-01-2016, 23:19
A otwierasz zdjęcia z Eksploratora czy prosto z pulpitu?
Jeśli prosto z pulpitu to spróbuj je otworzyć z poziomu Eksploratora i daj znać jaki wynik

PiKa
25-01-2016, 00:16
A to rzeczywiście plik czy może skrót?

Misher
25-01-2016, 00:25
Rób szybko backup danych z dysku C. Bo może to wyglądać na problemy z dyskiem.

Chciałem to samo napisać, wygląda na jakąs awarię na dysku C. Zaraz może poleciec całość. Miałem tak samo z nówką dyskiem 1TB, podziałał tydzień, potem zaczeły się problemy z otwieraniem plików i po dwóch tyg nie chciał się odpalać.

krzysiekpoli
25-01-2016, 18:06
Nie działa zarówno bezpośrednio z pulpitu, jak i z poziomu Eksploratora. Mam kopię zapasową większości zdjęć, ale jeden ważny dla mnie folder oczywiście jest tylko na pulpicie... Dodam jeszcze, że zdjęcia zapisane w innym miejscu na dysku C otwierają się normalnie. Otwierają się też zdjęcia które próbnie wstawiam teraz na pulpit. Czy da się naprawić taki uszkodzony plik jpg?

SerU
26-01-2016, 02:05
Masz dropboxa albo jakiegoś innego google drive'a? Jak klikniesz prawym na takim pliku, to powinieneś mieć opcję wysłania go na taki dysk. Inny sposób, to z reguły niezawodna płyta live z jakąś dystrybucją linuxa (ubuntu jest chyba najbardziej przyjazny), wejście w katalog z pulpitem i skopiowanie (nie przeniesienie) plików gdzie indziej.

lubiepomaranczki
26-01-2016, 02:17
Luźne pomysły, które możesz spróbować:
1) spróbuj wysłać plik gdzieś na jakiś serwer. Czy to pocztowy, czy dropbox, obojętne. i zobacz czy da radę. Jak da radę to wysyłaj je w kosmos.
2) jeśli się nie da wysłać to spróbowałbym otworzyć pliku przez jakiś Binary Viewer - ściągnąć z neta program i spróbować otworzyć plik przez niego. Dlaczego tak? Ano dlatego, że na tym etapie sprawdzisz czy jest to problem z samym jpg czy też problem z dostępem do pliku związany z dyskiem.

Pokombinuj z różnymi rozwiązaniami. Możesz spróbować spakować cały folder do zip/rar.

Nie będę okłamywał, fakt że nie możesz przenosić tego folderu sugeruje, że coś jest nie tak z odczytem z dysku, więc myślę, że w.w mogą nie działać - ale kto wie. Trzymam kciuki

gALL
26-01-2016, 11:51
Można sprawdzić dysk czy coś nie stało się alokacją miejsca na dysku. Ale te zabawy nie są dla amatora, bo można więcej popsuć niż naprawić.

Alb systemowi pochrzanilo się coś z prawami dostępu do folderów.

krzysiekpoli
26-01-2016, 17:15
Wysłanie na serwer poczty, czy próba umieszczenia go na dysku Picasa Google nic nie pomogło... Dodam że jak teraz umieszczam coś na pulpicie to to działa... Nie działają pliki które tam były w momencie "awarii"
Zainstalowałem program Binary Viever. Otwieram przez niego zdjęcia zepsute i te dobre ale nie za bardzo mogę się połapać o co chodzi w tym programie:):):) Efekty dla zdjęć dobrych i zepsutych są takie same. Jakieś rządy cyfr i liter :)

lubiepomaranczki
26-01-2016, 17:52
Tak właśnie wyglądają zdjęcia w postaci cyfrowej. Rzędy literek i cyferek. Skopiuj jedną taką binarkę (te cyferki i literki jak to ładnie określiłeś) i podeślij mi na pw w pliku txt. Zobaczę, może uda się coś z tego odzyskać, ale nie obiecuje. Plus siądę do tego po piątku, bo w piątek mam obronę ;-)

Zawoj
28-03-2016, 20:41
Podczas zapisywania, już JPEG-a, został niewłaściwie zapisany. Jest kilka wersji zapisu. Należy wybrać >standardowy<, i będzie otwierany.