Zobacz pełną wersję : TUTORIALE - JacekWPhoto
jacek_wozniak
24-01-2016, 15:43
Mój pierwszy film na kanale, gdzie będę starał się wrzucać filmy o retuszu i fotografii :)
https://www.youtube.com/watch?v=oXXqe-Vambc
Podczas nagrywania zaczęły pojawiać mi się dziwne kwadraty na zdjęciu, ale następnym razem podaruję sobie zgrywanie w 60 klatkach i zjadę do 30, to może uniknę problemów z obrazem :) Wiem, że jeszcze sporo trzeba dopracować, jeżeli chodzi o nagrywanie, ale następne powinny być już lepsze :)
Fajnie że ci się chciało więcej takich tutoriali.
Pozdrawiam
Carlos_lo
26-01-2016, 00:45
uwaga uszoklujaca: nie wiem jak Wy, ale mi strasznie w ucho wpada pewna taka niesmialosc, zamyslenie, khmanie, zastanawianie sie czy dobrze brzmie, "z pewna taka niesmialoscia"; ja rozumiem, ze to pierwszy raz, ale dla potomnych, wiecej pieprzu, pewnosci siebie, dzwiek tez da sie tez modelowac, wycinac; z przyjemnoscia powiem cos dobrego, ale jak jestesmy juz w sferze audio-video to dopracujmy szczegoly, mnie to sie tez tyczy i wszelkie uwagi (nie) mile widziane
jacek_wozniak
26-01-2016, 09:57
tak wiem, zamuliłem trochę :)
ale jaki to w ogóle stres mówić :D za bardzo musiałem myśleć co mam powiedzieć, żeby się głupio nie mylić, bo chciałem to zrobić "na żywo" za jednym podejściem :)
wiem już, że to błąd :D
wczoraj nagrałem drugi film, podsumowanie technik z pierwszego i powtórka szybsza na innym zdjęciu
nagrałem najpierw obraz, a potem dodawałem komentarz
mam nadzieje, ze trochę śmielej, jednak wiem już, że muszę robić więcej komentarzy, żeby nie było tak długich przerw między mówieniem... ale dodałem trochę muzyczki też :P
następny będzie w niedzielę, to też podrzucę :)
PiotrekW
26-01-2016, 13:45
A mnie się podoba i obraz i dźwięk. Toż to nie musi być obraz z jakością hiper HD z Tomaszem Knapikiem w roli lektora. Ważne, żeby w przystępny sposób pokazywał sposób obróbki, bez ukrywania wielu etapów, tak jak to często bywa w innych "tutorialach". Z przyjemnością obejrzałem ten film i na pewno obejrzę kolejne. Bardziej mnie interesuje wasze podejście do rzekomych błędów, które podobno autor popełnia w trakcie obróbki (takie opinie pojawiają się na FB). Też myślicie, że separacja częstotliwości to jedyny słuszny sposób na obróbkę skóry?
jacek_wozniak
26-01-2016, 15:14
Też myślicie, że separacja częstotliwości to jedyny słuszny sposób na obróbkę skóry?
To jest dla mnie właśnie śmieszne, bo nie każde zdjęcie wymaga frequency separation :)
będą o tym osobne tutki kręcone jak zabiorę się za beauty, ale nie wiem czy mój obecny komputer to udźwignie bo widzę już problem ze zgrywaniem obrazu i szybkością działania narzędzi...
frequency separation na zwykły portret z małą głębią ostrości przy miękkim naturalnym świetle to dla mnie znaczący overkill...
po co zarzynać się dodatkowymi warstwami i dłuższym czasem obróbki przy prostym zdjęciu :)
tutki chciałbym robić dla ludzi, którzy zaczynają obrabiać dopiero, albo chcą prostych i kompletnych rozwiązań :)
PiotrekW
26-01-2016, 15:35
tutki chciałbym robić dla ludzi, którzy zaczynają obrabiać dopiero, albo chcą prostych i kompletnych rozwiązań :)
I brawo Ci za to! :)
BTW, jak modelka ma taką cere jak ta ze zdjęcia + dobrze zrobiony makijaż to obróbki nie trzeba :)
Naprawdę fajnie że Ci się chce robić takie rzeczy -dzięki :)
Jako że jestem przedstawicielem grupy docelowej i "przygarniam wiedzę" podzielę się wrażeniem - oglądało mi się bardzo przyjemnie i miałem wrażenie że trwa to nie 30 a 5 minut. Mi akurat podoba mi się że turtorial jest kręcony live - nie ma żadnych cięć i skoków w czasie. W mojej opinii efekt edukacyjny jest także w tym że pokazujesz swój sposób myślenia w trakcie obróbki, omawiasz co się dzieje i reagujesz na bieżąco. A taki "slow peace" dla osoby która zaczyna i systematyzuje informacje wcale nie jest nużący - a wręcz wskazany :)
jacek_wozniak
28-01-2016, 08:20
ok wezmę to pod uwagę :) drugi film będzie "powtórką" obróbki z pierwszego ale na nowym zdjęciu i jest już nakręcony nie na żywo :) jest przyspieszony ze względu na to, że główne rzeczy były omówione poprzednio :)
Świetny materiał, dołączam do grupy laików, która skorzysta z Twoich prezentacji. Czekam na więcej.
dmcreative
28-01-2016, 13:37
Ja nie mam uwag, dobrze przygotowany materiał. Z chęcią zobaczył bym coś więcej, więc daje suba ;)
jacek_wozniak
31-01-2016, 12:10
https://www.youtube.com/watch?v=LwVrvhb9Fuk
drugi filmik z tymi samymi technikami dla utrwalenia wiedzy z pierwszego i zastosowanie na innym zdjęciu :)
A chciało by ci sie zrobic coś z ostrym rysującym światłem ?
Carlos_lo
31-01-2016, 15:03
kolor skory na szyi jest ok? moze lekko by go podciagnac pod twarz, generalnie ok
jacek_wozniak
31-01-2016, 19:09
A chciało by ci sie zrobic coś z ostrym rysującym światłem ?
Będzie na pewno więcej przykładów i bardziej wymagające zdjęcia w przyszłości. Postaram się pokryć różne style i jak będę miał dobry przykład i zgodę modelki, to z chęcią nakręcę coś.
kolor skory na szyi jest ok? moze lekko by go podciagnac pod twarz, generalnie ok
Szyja w cieniu trochę bardziej nasycona na pewno w porównaniu do twarzy, delikatnie podciągnąłem kolor pod twarz, żeby zneutralizować, ale na pewno można byłby jeszcze bardziej wyrównać różnicę :)
A nie łatwiej by było robić D&B na czarno-białym podglądzie ? :)
jacek_wozniak
01-02-2016, 18:23
A nie łatwiej by było robić D&B na czarno-białym podglądzie ? :)
oczywiście, ze łatwiej :) będzie w przyszłych tutkach :)
Super poradnik bardzo mi się podoba. Trzymaj tak dalej ;) .
Pozdrawiam
Ned Stark
10-02-2016, 11:27
Dzięki Jacek. Świetne tutoriale.
Dzięki, że Ci się chce podzielić wiedzą. Zasubskrybowalem :)
Zasubowałem od razu kanał na yt. Tym bardziej, że śledzę Cię na fb i bloga też czytam. :)
jacek_wozniak
11-02-2016, 10:27
miło mi :)
póki co oczywiście będą pojawiały się początkujące tutki, wstępy itp
pierwszy retusz był na zachętę :)
z czasem pojawią się inne techniki, kompletne retusze, np beauty i mam nadzieje, ze filmy z sesji itp
chcę tez rozpocząć serię "tanie błyskanie" ale to z czasem jak będę miał więcej miejsca i jakieś oświetlenie :)
O, o błyskanie to bym pooglądał :) szczególnie "jednolampowym".
jacek_wozniak
11-02-2016, 15:36
na pewno pierwsze filmy będą jednolampowe :)
ale dopiero co najmniej na wiosnę niestety...
zbyszekD7000
11-02-2016, 16:09
Czekamy więc niecierpliwie :)
A za obecne wielkie dzięki :)
Rozumiem że jak ktoś subskrybuje na forum nikoniarzy to nic go nie ominie, że na innych kanałach nie ma więcej ( nie każdy ma fb) ;)
jacek_wozniak
11-02-2016, 17:34
nie będę tutaj wrzucał każdego filmu, bo nie każdy bezie związany typowo z retuszem portretu, ale subskrypcja na YT powinna wystarczyć :)
póki co udaje mi się wrzucić film co tydzień w niedzielę, więc zawsze można wtedy sprawdzić kanał ;)
następny będzie o szybkim wprowadzeniu do lightrooma :)
zbyszekD7000
11-02-2016, 20:22
rozumiem że tego do LR tu wrzucisz :)
byłoby fajnie
jacek_wozniak
12-02-2016, 08:32
mogę wrzucić choć mija się delikatnie z tematem posta :)
mogę wrzucić choć mija się delikatnie z tematem posta :)
Myślę, że nikt się nie pogniewa ;), a dla osób, które subskrybują ten wątek, będzie to spore ułatwienie :)
Nie ma problemu bym zmienil tytuł tego wątku. Uzupełnił.
jacek_wozniak
12-02-2016, 17:16
Nie ma problemu bym zmienil tytuł tego wątku. Uzupełnił.
to jak możesz to zmień na TUTORIALE - JacekWPhoto :)
a ja uzupełniam o szybkie wprowadzenie do PSa
https://www.youtube.com/watch?v=h0Gn87kEdA4
zbyszekD7000
12-02-2016, 22:50
O dzięki Ci :) bo LR jakoś ogarnąłem, a przez PS przebrnąć nie mogę, może teraz będzie łatwiej ;)
jacek_wozniak
14-02-2016, 18:32
o lightroomie ;)
https://www.youtube.com/watch?v=-1UQ5Y5AMbw
Fajnie podane podstawy w pigułce. Dzięki. Czekam na następne ;).
Ned Stark
15-02-2016, 11:20
O fajnie, że o lightroomie bo może jestem jakiś dziwny czy coś, ale nie ogarniam...
schriker
15-02-2016, 13:58
Świetny kanał, subskrybuje i trzymam kciuki za kolejne materiały :)
Fajnie, fajnie - czekam na kolejne dla LR :)
jacek_wozniak
21-02-2016, 11:59
nadejszła niedziela, czas na nowy filmik :)
https://www.youtube.com/watch?v=dJg4iudh16Q
Andrzej1974
21-02-2016, 21:20
Niedługo Wajdę wygryziesz...;-)
Tak trzymać.
jacek_wozniak
21-02-2016, 23:03
Andrzeja? :)
piotrek77
22-02-2016, 23:18
Bardzo przyjemnie się ogląda.Czekam z niecierpliwością na kolejne odcinki:smile:
Dziękuję i pozdrawiam!
Carlos_lo
22-02-2016, 23:26
gdyby byla wersja angielska mysle, ze bylaby wieksza publika
jacek_wozniak
23-02-2016, 09:07
gdyby byla wersja angielska mysle, ze bylaby wieksza publika
To na pewno ale minąłbym się z głównym założeniem :)
Jest baaaardzo dużo tutorial po angielsku, z których się głównie uczyłem i dlatego chciałem zrobić coś po polskiemu, żeby w pewien sposób zebrać tę wiedzę z anglojęzycznych tutków i pomóc osobom, która niekoniecznie mówią po angielsku.
Carlos_lo
23-02-2016, 09:16
wiem i rozumiem, idzie Ci coraz lepiej, wiem, ze to czasopracochlonne, ale spoko wchodzisz na nastepny poziom;)
rabbitzzz
23-02-2016, 10:55
Jakby się dało to czy mógłbyś wstawić obróbkę jednego zdjęcia kilkoma metodami? Tak żeby podobny efekt uzyskać. Wiem że metod jest milion ale ze 3 o różnym stopniu zaawansowania
jacek_wozniak
24-02-2016, 08:31
Jakby się dało to czy mógłbyś wstawić obróbkę jednego zdjęcia kilkoma metodami? Tak żeby podobny efekt uzyskać. Wiem że metod jest milion ale ze 3 o różnym stopniu zaawansowania
Myślę, że jest to możliwe ale dopiero jak nagram wystarczającą ilość filmów o samych technikach, żeby można było ich później użyć w praktyce na przykładzie :)
Tylko będzie to na pewno "speed retouch" mocno przyspieszony, ponieważ pokazanie 3 metod z czego jedna byłaby dość zaawansowana stworzyłoby film chyba co najmniej dwugodzinny :)
zbyszekD7000
24-02-2016, 12:46
To może do tego dorzucić jeszcze kiedy tylko w LR a kiedy w PS i dlaczego część się obrabia w LR a resztę w PSie :)
Ale marudzimy ;)
jacek_wozniak
24-02-2016, 13:49
z portretami tylko LR jeszcze może ujdzie, z beauty nie da rady :)
LR to na dobrą sprawę tylko podstawa do późniejszego dłubania w PS.
Jeżeli mamy typowe beauty studyjne, to LR ogranicza się głównie do rozszerzenia zakresu dynamicznego na zdjęciu i poprawienia balansu bieli.
Przy kreatywnych portretach plenerowych, dość dużo zabiegów artystycznych i podstawowy retusz można ograniczyć tylko do LR.
dudi_virus
27-02-2016, 17:02
Przyjemnie się ogląda, ale czemu nie wrzucasz filmików w 1080?
jacek_wozniak
27-02-2016, 23:39
Przyjemnie się ogląda, ale czemu nie wrzucasz filmików w 1080?
nie mam monitora full HD, więc nie mam z czego zgrać jakości 1080p :)
jacek_wozniak
28-02-2016, 09:51
Najnowszy tutek o frequency separation i w opisie filmiku mały bonus w postaci akcji do PSa :)
https://www.youtube.com/watch?v=aCZBkjBVxQ8
Dzięki za kolejne tutki, przyjemnie się ogląda. Z mojej strony prośba o więcej LR
jacek_wozniak
28-02-2016, 16:12
Dzięki za kolejne tutki, przyjemnie się ogląda. Z mojej strony prośba o więcej LR
postaram się zrobić jakiś fil o pełnym retuszu portretu tylko w lightroomie, ale najpierw muszę omówić inne bazowe techniki, żeby wszystko po kolei miało sens :)
Oglądanie Twoich filmików zaczyna stawać się dla mnie niedzielnym rytuałem. Dzięki ;).
Jak kiedyś wezmę się wreszcie za PS, to będę miał fajne kompendium.
Na razie przyłączam się do prośby @notdot o więcej LR :).
Andrzej1974
28-02-2016, 16:34
Fajnie by było najpierw zgłębić Lr a później Ps... ;-)
jacek_wozniak
28-02-2016, 17:37
dobra to umówmy się, że za dwa tygodnie będzie ruszenie portretu w lightroomie :)
muszę jeszcze zrobić jeden film o dodge and burn, żeby pokryć te najbardziej podstawowe techniki i wtedy może być lightroom, bo wszystkie techniki będą tam wykorzystane :)
a podczas omawiania narzędzi typu krzywe albo poziomy, będę się odwoływał do obu programów, bo zasada ich działania jest identyczna :)
Carlos_lo
28-02-2016, 17:57
chodzi mi po glowie d&b ale z wykorzystaniem jednego kanalu jako maski dla podkreslenia swiatel i cieni, kto tak robil?
dobra to umówmy się, że za dwa tygodnie będzie ruszenie portretu w lightroomie :)
muszę jeszcze zrobić jeden film o dodge and burn, żeby pokryć te najbardziej podstawowe techniki i wtedy może być lightroom, bo wszystkie techniki będą tam wykorzystane :)
a podczas omawiania narzędzi typu krzywe albo poziomy, będę się odwoływał do obu programów, bo zasada ich działania jest identyczna :)
Brawo TY:) Dzięki:)
o! to super, dla ułatwienia powiem, że (przynajmniej jeśli o mnie chodzi) nie musi od razu być portret, choć oczywiście tym też się zainteresuję
jacek_wozniak
28-02-2016, 18:53
o! to super, dla ułatwienia powiem, że (przynajmniej jeśli o mnie chodzi) nie musi od razu być portret, choć oczywiście tym też się zainteresuję
U mnie tematyka jest głównie portretowa, więc póki co będzie głównie taki zbór zdjęć, bo z koncertów i ze sportu nie mam już rawów niestety, żeby móc coś pokazać, ale jak się ociepli i rozpocznie się sezon to na pewno będę miał nowy materiał nieportretowy, to się na pewno coś pokaże :)
chodzi mi po glowie d&b ale z wykorzystaniem jednego kanalu jako maski dla podkreslenia swiatel i cieni, kto tak robil?
ja robię D&B głównie na jednej warstwie ze względu na szybkość takiej metody i pokażę to za tydzień jako jeden z przykładów, chociaż był już wstępnie pokazany w pierwszym i drugim filmie
jacek_wozniak
06-03-2016, 12:55
dziś o Dodge and Burn :)
https://www.youtube.com/watch?v=bAG8MFO3vn0
za tydzień postaram się zrobić coś w LR tak jak obiecałem :)
Dzięki. Kawał dobrej roboty.
kolorowooka
07-03-2016, 13:18
Serdeczne dzięki za tutoriale :grin:
Fajnie, że wszystko jest w jednym temacie. Na pewno ułatwia to nowym osobom odszukanie interesującego go tutorialu.
Zrobiłam już subskrypcję kanału YouTube.
jacek_wozniak
07-03-2016, 18:44
dziękuję :)
postaram się też wyjść poza portret, ale jak będę miał dobre RAWy, bo póki co cały sport i koncerty mam w JPG :(
będzie też seria "anatomia sesji" gdzie postaram się rozłożyć na czynniki pierwsze oświetlenie, sprzęt i "myślenie" podczas niektórych zdjęć :)
O, to właśnie super by było, gdyby pokazać coś więcej niż obróbka. Może film z tego jak ustawić światło w studio, czy coś w ogóle o pracy w studiu.
jacek_wozniak
08-03-2016, 08:16
O, to właśnie super by było, gdyby pokazać coś więcej niż obróbka. Może film z tego jak ustawić światło w studio, czy coś w ogóle o pracy w studiu.
do tego muszę mieć oświetlenie stałe, studio i aparat, który kręci w miarę dobre filmy, więc szybko to nie nadejdzie... ale chciałbym, żeby nadeszło i będę się o to starał :)
jacek_wozniak
12-03-2016, 15:02
wyszły mi dwa filmy o lightroomie :)
oba wrzucę w weekend, jeden dzisiaj jutro drugi
pierwszy będzie o selekcji zaimportowanych zdjęć i obróbce bazowej rawów, a drugi o retuszu portretu w Lightroomie
no to się nie mogę doczekać
Andrzej1974
12-03-2016, 15:18
wyszły mi dwa filmy o lightroomie :)
oba wrzucę w weekend, jeden dzisiaj jutro drugi
pierwszy będzie o selekcji zaimportowanych zdjęć i obróbce bazowej rawów, a drugi o retuszu portretu w Lightroomie
Dzięki Jacku. Drugi film na pewno obejrzę.
zbyszekD7000
12-03-2016, 15:45
Zatem czekamy :)
jacek_wozniak
12-03-2016, 16:20
https://www.youtube.com/watch?v=5F2_-ovo9UM
pierwszy jest :)
zbyszekD7000
12-03-2016, 17:36
lekcja zaliczona, teraz czekam na obróbkę, bardzo mnie to ciekawi bo PS'a jeszcze nie ogarniam
taka mała uwaga, bardzo latasz myszą po ekranie, trudno za nią nadążyć, nawet mój kot się zainteresował bo to dla niego zabawa jak mu cos lata w tym przypadku po ekranie ;)
jacek_wozniak
12-03-2016, 19:21
też często myszka może przeskakiwać mocno, bo wideo jest zawsze ostro pocięte ze względu na edycję i moje ciągłe jąkanie się :D
zbyszekD7000
12-03-2016, 19:22
Ok, ale żeby nie było, lekcje są super :) i wielkie dzięki za nie :)
Carlos_lo
12-03-2016, 19:23
moze to oczywiste, ale nie powiedziales o profilu obiektywu, ktory tez ma znaczenie, na aberacje i znieksztalcenia, winietowanie itp
jacek_wozniak
13-03-2016, 10:48
Rzeczywiście :) ale mówiłem o nich w pierwszym filmie jak korygowałem tamrona 17-50 :)
Przy 50 nikona nie używam profilu obiektywu dlatego zapomniałem o nim wspomnieć :)
jacek_wozniak
13-03-2016, 12:13
https://www.youtube.com/watch?v=6KE1bU4PapI
i sam retusz dwóch zdjęć :)
jacek_wozniak
19-03-2016, 12:21
okazuje się, że jutro też zostaniemy w większej części przy lightroomie :)
chcę również zrobić pierwszy film z serii "anatomia sesji" i na pierwszy rzut zrobić opis sesji CMYK (http://jacekwphoto.blogspot.com/2016/01/cmyk-fotografia-portretowa-i-muzyczna.html)
będę opisywał jak się zrodził pomysł na sesję, oświetlenie i techniczną stronę sesji, oraz rodzaj zastosowanej obróbki, czyli taki skrót myślowy z przykładami od początku do końca
póki co mogę zrobić to jedynie w tej postaci, a dopiero w przyszłości będę mógł robić jakieś instruktaże na bieżąco z sesji w trakcie jej wykonywania :)
dajcie znać czy coś takiego ma w ogóle sens?
Kojocisko
19-03-2016, 14:27
Jasne, że ma. Ja czekam.
Świetny pomysł Jacku :) Czekam na kolejne filmy z niecierpliwością, bo ogląda się je znakomicie :) Fajnie, że chcesz się dzielić wiedzą i życzę powodzenia przy nagrywaniu kolejnych części :)
dajcie znać czy coś takiego ma w ogóle sens?żartujesz z tym pytaniem? jasne, że ma sens.
jacek_wozniak
19-03-2016, 22:19
póki mogę i mam czas, z chęcią będę się dzielił czymkolwiek tylko mogę :)
w pewnym momencie będę chciał bardziej na poważnie zainwestować w filmowanie i tutoriale i to jakoś spieniężyć, ale nie nastąpi to pewnie zbyt prędko i pojedyncze techniki będę starał się nagrywać regularnie na YT :)
jacek_wozniak
20-03-2016, 11:16
Trochę o technice Brenizera na przykładzie 5 panoram wykonanych w Lightroomie i Photoshopie
https://www.youtube.com/watch?v=N_09GOO9QZ4
Dzięki. Jak zwykle świetnie podany kawałek wiedzy.
Świetnie filmy. Dużo się dzisiaj nauczyłem. Dziękuję
Witam.
Naprawdę dobra robota. Dziąki.
Chyba wezmę się za panoramy.
Pozdrawiam
M.
jacek_wozniak
25-03-2016, 16:31
ze względu na święta w ten weekend i mały zawrót głowy ostatnio, zrobimy sobie tygodniową przerwę w tutkach i następny pojawi się w pierwszą niedzielę kwietnia :)
będzie właśnie ta anatomia sesji CMYK, a potem wrócimy chyba do Photoshopa, chociaż temat następnych filmów to zawsze płynny temat :D
jacek_wozniak
03-04-2016, 07:27
Pierwszy film z serii Anatomia Sesji:
https://www.youtube.com/watch?v=Md7MmHMWYHU
PiotrekW
03-04-2016, 15:37
Niesamowite jest to, że Jacek tak chętnie i bezinteresownie chce dzielić się z nami swoim warsztatem, wkładając w to jednocześnie tyle pracy. Doskonała robota! Z przyjemnością będę oglądał kolejne filmy, niezależnie od tematu. Pozdrawiam!
Subskrybuje od pierwszego odcinka i jestem wdzięczny za chęć dzielenia się wiedzą tym bardziej, że wymaga to sporego nakladu pracy.
Wielkie Dzieki.
jacek_wozniak
04-04-2016, 15:22
dzięki wielkie :)
póki będę mógł to filmy będą się pojawiać w miarę regularnie w niedzielę :)
jacek_wozniak
10-04-2016, 12:21
https://www.youtube.com/watch?v=LtzuYQy4CmA
trochę o cross processingu :)
Dobra robota Jacku. Dzięki.
jacek_wozniak
11-04-2016, 07:11
trochę przypał, bo zapomniałem wspomnieć o dedykowanej funkcji w Lightroomie do cross processingu, czyli Split Toning :D
bardziej skupiłem się na narzędziach w PSie i tylko z krzywych przeszedłem do Lightrooma ;)
jacek_wozniak
17-04-2016, 10:41
niedziela, czyli nowy film :) krótko o symulacji kliszy ;)
https://www.youtube.com/watch?v=KXPe08BqXrE
Evanduril
17-04-2016, 16:17
Jacku, obejrzałem w jakimś tam odstępie czasu kilka filmów i jeśli chodzi o wartość merytoryczną jest bardzo fajnie. Mnie jednak brakuje jednego. Na przykładzie choćby cross processingu chciałbym mieć informację PO CO miałbym tego używać. Co mi to da? Nie chodzi o oczywiste odpowiedzi typu "żeby zmienić kolorystykę zdjęcia" ;)
Tzn ja wiem czemu sam w swoich zdjęciach zmieniam kolorystykę - zmieniam bo lubię mieć inne odcienie barw, bo np nie lubię pomarańczowego odcienia skóry tylko bardziej wpadający w niebieski/róż, itp. Ale może warto by coś zasugerować :)
jacek_wozniak
18-04-2016, 11:12
wspomniałem przy symulacji filmu, że przy wypalonych niebach, można dodać zdjęciu charakteru ściągając biel w żółć i wtedy nie wygląda to jak typowy przepał, a już nabiera jakiegoś koloru :)
nie wiem na 100% ale chyba w cross processingu wspomniałem o tym, żeby dodanie koloru w czerniach powoduje złudzenie większej ilości informacji w czarnych elementach :)
albo myślałem o tym, żeby to powiedzieć, a nie powiedziałem :)
jacek_wozniak
20-04-2016, 21:55
szybkie pytanie do odbiorców tutoriali :)
chciałbym zacząć dodatkową serię (będzie ich kilka :D) po tytułem "Fotografować jak <imię_nazwisko_fotografa>" :)
byłyby to odcinki o konkretnych fotografach (głównie zagranicznych), opis ich stylu i próba odwzorowania procesu robienia zdjęć i obróbki
nie ma to być próba kopiowania i nakłanianie do powielania czyjegoś stylu
chodzi bardziej o to, żeby pokazać w jaki sposób ktoś inny pracuje i jakie ma podejście do swoich zdjęć i wyciągnąć z tego sposób myślenia, techniki itp :)
na pierwszy ogień pójdzie bardzo popularny w sieci Dani Diamond (https://500px.com/dani_diamond) ze względu na charakterystyczną obróbkę swoich prac :)
Nie mogę się doczekać najbliższego odcinka :) bardzo fajny pomysł. Powyżej przedstawiony fotograf bardzo przyciąga swoimi pracami i naturalnościa zdjęć.
Evanduril
20-04-2016, 22:27
Dani Diamond + rosyjscy mistrzowie (np. Maxim Maximov). Nic więcej mi nie potrzeba :)
jacek_wozniak
21-04-2016, 07:39
ruskie trochę więcej szaleją :) muszę o nich więcej poczytać, może będą w przyszłości...
Dani daje dużo materiałów swoich już w necie, więc łatwo go "podrobić" ;)
zbyszekD7000
21-04-2016, 14:57
Również popieram pomysł, każde Twoje odcinki dają mnóstwo przydatnej wiedzy na którą z niecierpliwością czekamy :)
szybkie pytanie do odbiorców tutoriali :)
...
Zabrakło pytania :)
jacek_wozniak
22-04-2016, 07:27
Zabrakło pytania :)
pytanie miało być "czy ktoś to będzie oglądał?" :)
zdjęcie z tutorialu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/kc08m-1.jpg
źródło (http://i65.tinypic.com/kc08m.jpg)
lukasz.antoniak
22-04-2016, 09:19
Nie mogę się doczekać!
pytanie miało być "czy ktoś to będzie oglądał?" :)
nieeee, panie gdzie tam, w cale to a w cale, nuda i flaki z olejem, w ogóle co to za propozycja
:D
(mam nadzieję, że wyraziłem się zrozumiale)
ShutterStill
23-04-2016, 01:48
To może o fotografii Lee Jeffrey's? :)
jacek_wozniak
23-04-2016, 09:35
(mam nadzieję, że wyraziłem się zrozumiale)
tak... od jutra przestaję robić filmy ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
To może o fotografii Lee Jeffrey's? :)
nie znałem prędzej prac, ale jak przejrzałem, to bardzo ciekawa obróbka
na 500px widać, ze często robi na 24mm i widać po zdjęciach szeroki kąt
tylko nie mam takich zdjęć i ciężko byłoby mi sfotografować osobę jak ze zdjęć Lee, bo to jednak dość specyficzny i intymny temat
ale jakby ktoś miał takiego rawa, czy nawet JPEGa bez większej obróbki to mógłbym spróbować podobnie obrobić :)
jacek_wozniak
24-04-2016, 10:54
obiecane ;)
https://www.youtube.com/watch?v=ycFXL22-5vM
REWELACJA!!! Świetny film. Bardzo ładnie wszystko opisałeś.
spiritus
24-04-2016, 16:29
Super te Twoje tutoriale! :D
Zaraza, że też nie miałem czasu wcześniej na ogarnięcie tego to teraz będę nadrabiał :)
Mam pytanie:
Potrafisz wykonać obróbkę podobną efektem do tej co prezentuje Dragan? Fajnie byłoby mieć porządny tutorial o tym.
jacek_wozniak
24-04-2016, 17:19
obróbkowo widzę dużo wspólnego między Draganem, a wspomnianym prędzej Lee Jeffries
musiałbym mieć bardzo charakterystyczna twarz, żeby popłynąć z takim retuszem :)
różnica głównie jest w oświetleniu, bo Jefries jak fotografuje bezdomnych, to raczej na ulicy w świetle zastanym, a Dragan ma sporo prac studyjnych podbitych oświetleniem, ale w większości w post procesie najważniejszą rolę odgrywa filtr high pass i dodge and burn
postaram się znaleźć modela/modlelkę pod taki projekt :)
tylko miejcie na uwadze, że tutoriale mogę póki co robić tylko raz w tygodniu i poza photoshopowymi i lightroomowymi wskazówkami rozpocząłem jeszcze właśnie dwie serie "fotografować jak..." i "Anatomia sesji" :) do tej nowej serii muszę jeszcze zawsze zorganizować sesję po konkretny efekt, dlatego trochę może potrwać zanim pojawi się następny film :)
ShutterStill
24-04-2016, 18:27
https://m.facebook.com/#!/photo.php?fbid=1351942324832829&id=100000512239073&set=a.413007388726332.111920.100000512239073&source=48&refid=8&_ft_=qid.6277160005343305617%3Amf_story_key.631301 9306962280190&__tn__=E
ShutterStill
24-04-2016, 18:28
Dasz radę na tym zdjęciu?
jacek_wozniak
24-04-2016, 21:41
nie widzę, jakiś dziwny link z mobilnego fejsa
ShutterStill
24-04-2016, 23:46
Jak dasz maila to Ci wyślę. Ok?
jacek_wozniak
25-04-2016, 08:42
ShutterStill
25-04-2016, 11:14
Przejdzie 25mb raw przez twój mail?
Zwykle ograniczenie do 20mb?
U mnie na WP załączniki do 100mb ale nie wiem czy u ciebie da radę
spiritus
25-04-2016, 11:23
Przejdzie 25mb raw przez twój mail?
Zwykle ograniczenie do 20mb?
U mnie na WP załączniki do 100mb ale nie wiem czy u ciebie da radę
Wrzuć na dropboxa i mu podeślij link ;)
Jak coś to u mnie poczta przetrawi taki plik to ew móglbym pomóc.
ShutterStill
25-04-2016, 11:37
https://www.dropbox.com/sh/vwi17ab57zk8ewy/AADwETFQAwIQeQHz_IWcBykaa?dl=0
Działa?
Jakby co to prawa autorskie należą do mojego przyjaciela : Robert Justyński.
Proszę o wspomnienie go w tutorial jeśli zdjęcie zostanie wykorzystane.
Dzięki
ShutterStill
25-04-2016, 17:19
nie widzę, jakiś dziwny link z mobilnego fejsa
I jak, nada się zdjęcie?
jacek_wozniak
25-04-2016, 17:20
działa, ściągnąłem :)
twarz na zdjęciu trochę zbyt wesoła, jak na tak ponurą technikę ale spróbuje kiedyś do tego usiąść i zobaczę co z tego wyjdzie :)
ShutterStill
25-04-2016, 18:05
Super!
Proszę tylko wspomnieć autora zdjęcia.
Dzięki
jacek_wozniak
01-05-2016, 10:05
świeżynka z rana ;) kilka wskazówek oświetleniowych tym razem wkradło się w tutek :)
https://www.youtube.com/watch?v=vBwB6LUK1MA
PiotrekW
01-05-2016, 17:49
Apropo świecenia... Jak z białej ściany uzyskać czarne tło i dobrze doświetloną postać? To ci dopiero temat na osobny tutorial :) Pozdrawiam i gratuluję kolejnego świetnego filmu!
jacek_wozniak
01-05-2016, 20:44
Apropo świecenia... Jak z białej ściany uzyskać czarne tło i dobrze doświetloną postać? To ci dopiero temat na osobny tutorial :) Pozdrawiam i gratuluję kolejnego świetnego filmu!
kontrolując rozlew światła na ścianę i dodatkowo zwiększając odległość modela/modelki od ściany, a stawiając źródło światła jak najbliżej fotografowanej osoby ;)
Wystarczy nie świecić na ścianę. :P
PiotrekW
02-05-2016, 09:23
To skomplikowane :) Będę musiał kiedyś przetestować. Ale najpierw zainwestuję w źródło światła ;)
holek331
03-05-2016, 10:51
ruskie trochę więcej szaleją :) muszę o nich więcej poczytać, może będą w przyszłości...
Dani daje dużo materiałów swoich już w necie, więc łatwo go "podrobić" ;)
no ruskie szaleją :) Gieorgij wymiata
https://500px.com/imwarrior
Sean Archer, Pavel Smietanin, Vladyslaw Tkachenko też dają radę. Nie wiem skąd ten gość jest, ale slonik-pa robi fajne malarskie akty.
jacek_wozniak
03-05-2016, 21:00
Seana Archera mam na liście już :)
ogólnie Archer ma bardzo charakterystyczny styl obróbki, bo reszta ruskich ma często różny styl pod konkretne zdjęcie, ale są spójności :)
weźcie też pod uwagę, że osobiście nie robię aktów, więc nie uda mi się odtworzyć takich zdjęć nawet :) tak samo jak sesje typu sensual tak bardzo ostatnio popularne ;)
tak samo nie zrobię sesji ślubnej/reportażowej, bo nie robię ślubów, ale może uda mi się znaleźć kadr, żeby pokazać obróbkę repoglamour dla ślubniaków :)
moja lista obecnie wygląda następująco:
Lara Jade - ze względu na lekkość zdjęć i oświetlenie
JoeyL - oświetlenie w plenerze i obróbka, która przeważnie jest podobna
Sean Archer - charakterystyczna obróbka portretów (chociaż nie wiem czy znajdę taką chudziutką słowiankę do zdjęć :) )
Meg Bitton - bo ma dość popularny styl obróbki w fotografii dziecięcej :)
Nicholas Javed - ze względu na kolorystykę, którą w większości myślę, że da się uzyskać wtyczką alienskin exposure
Andrzej Dragan - przez efekt dragana :)
są to też nazwiska, na których sam się uczyłem, więc jestem już mocno zaznajomiony z ich pracami i zagłębiałem się w ich styl, więc będę wiedział jak do tematu podejść dla konkretnego autora
może w tym roku uda się zrealizować całą tę listę :D
nie chciałbym też "podrabiać" naszych polskich fotografów, bo w większości organizują oni szkolenia łatwo dostępne w naszym kraju, więc nie chcę im odbierać uczestników przez jakiś krótki film, który może opisze w skróci czyjąś technikę (wyjątkiem jest dragan bo wypracował on sobie technikę od własnego nazwiska, więc warto ją omówić) i kilkunasto/kilkudziesięciominutowy film nie zastąpi również spotkania z autorem w kameralnej grupie podczas kilkugodzinnego abo kilkudniowego warsztatu
Sean ma chudziutkie słowianki, ale z cycem. :P
Dennis Drozhzhin też lubię.
Lisa Holloway robi też całkiem fajne dziecięce.
https://iso.500px.com/backlight-natural-light-portrait-photo-tutorial/
jacek_wozniak
04-05-2016, 07:57
o właśnie Lisa Holloway :) dzięki :) nie mogłem sobie przypomnieć jak się nazywa :)
trochę mają wspólnego obróbkowo z Jakem Olsenem, to można ich połączyć razem ewentualnie :)
Iwona Podlasińska ma też podobny styl do tego Jake'a. :)
jacek_wozniak
05-05-2016, 21:00
w tym tygodniu tutek się spóźni, bo jestem zawalony praca i nie zdążę przed niedzielą nic nagrać, a w weekend również pracuje, więc moze poniedziałek/wtorek :)
będzie o popularnych błędach początkujących fotografów i największe wpadki obróbkowe poparte moimi starymi przykładami :D
wyciągnę wszystkie swoje brudy z dawnych lat i pochwalę się moimi wpadkami ;)
BRAWO
za to co ostatnio tu czytam, za chęć dzielenia się wiedzą.
spiritus
05-05-2016, 21:49
w tym tygodniu tutek się spóźni, bo jestem zawalony praca i nie zdążę przed niedzielą nic nagrać, a w weekend również pracuje, więc moze poniedziałek/wtorek :)
będzie o popularnych błędach początkujących fotografów i największe wpadki obróbkowe poparte moimi starymi przykładami :D
Szacun wielki dla takich ludzi!
Nie mogę się doczekać, jako początkujący potrzebuję zwartej porcji porad podanej w przystępnej formie.
Wielkie dzięki za zaangażowanie w temat.
Pozdrawiam.
jacek_wozniak
06-05-2016, 15:54
pamiętam swoje pierwsze kroki i jak cieszyłem się z poprzekręcanych HDRów albo odkrycia zmiękczenia skóry :)
dzisiaj to nie są najlepsze efekty do chwalenia się i przeważnie spotykają się z ostrą krytyką, zwłaszcza na naszej grupie facebookowej :)
jacek_wozniak
10-05-2016, 22:11
tutorial się ładuje, będzie, nie zapomniałem :)
mam trochę roboty ostatnio i w jednej strony to dobrze, ale z drugiej trochę brak mi czasu na resztę rzeczy...
nauczka na przyszłość, żeby planować nagrywanie mocno wcześniej... może nagrywać po dwa na raz, żeby mieć zapas ;)
jacek_wozniak
10-05-2016, 22:45
obiecany :)
https://www.youtube.com/watch?v=ULrbddlxpR4
Apropo Seana Archera, takie coś znalazłem dzisiaj w sieci http://www.foto-team.pl/warsztaty-fotograficzne-warsztaty/warsztaty/master-class/master-class-12
P.S. Jacek jeśli uznasz to za jakąś reklamę to zgłoś do moderatorów o wywalenie.
jacek_wozniak
13-05-2016, 10:05
Tak widziałem warsztaty Archera :) jeżeli komuś bardzo zależy na dokładnym poznaniu technik danego fotografa, to oczywiście nie ma nic lepszego niż bezpośredni kontakt z nim :)
moje tutki mogą coś tylko liznąć danego warsztatu, ale i tak będę miał tam swoje naleciałości i przyzwyczajenia, więc efekt nigdy nie będzie identyczny ;)
jacek_wozniak
15-05-2016, 09:50
trochę lightrooma ;)
https://www.youtube.com/watch?v=S934L-TKFys
Ostatni tutorial z lightroomem świetny, zupełnie zmieniło to oblicze prostego zdjęcia :)
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
PiotrekW
15-05-2016, 20:00
Genialne w swojej prostocie. Kolejny super tutorial. Dzięki!
kolorowooka
15-05-2016, 22:45
Jak zwykle świetny tutek, z niecierpliwością czekam na następne.
Bardzo proszę żeby nie robić z konia szaszłyka ;)
A tutek zacny i, choć LR traktuję po macoszemu, obejrzałem go z przyjemnością :)
jacek_wozniak
22-05-2016, 17:36
coś małego z lightrooma i PSa :)
https://www.youtube.com/watch?v=lAQYlhbez5A
Szacun za tutoriale 8) btw, czym świecone to z ostatniego tutka o kolorze nieba? Całkiem fajnie błyśnięte na tym drugim w szczególności ;-)
jacek_wozniak
24-05-2016, 17:28
dzięki :)
na pierwszym zdjęciu, gdzie Kamil siedzi nie było świecone niczym, biały beto wypełnił cienie z ostrego słońca :)
na drugim zdjęciu była użyta srebrna blenda 120cm :)
jacek_wozniak
29-05-2016, 14:46
nówka ;)
https://www.youtube.com/watch?v=0GvwxRMZe9E
PiotrekW
29-05-2016, 15:58
Jogi Babu, brawo Jasiu! :)
No i się doczekałem. Dzięki wielkie ;).
jacek_wozniak
05-06-2016, 11:28
Dzisiejszy tutek może być trochę zamulasty w środku i bełkoczę jak pijany, bo jest pokazane na żywo, jak wycinać kogoś z tła używając pióra :)
https://www.youtube.com/watch?v=sPg3vORa5Ec
więcej zdjęć z sesji z tutorialu i opis oświetlenia na BLOGU (http://jacekwphoto.blogspot.com/2016/06/filip-drogos-w-akademii-pole-dance.html)
jacek_wozniak
12-06-2016, 12:49
znowu sam lightroom ;)
https://www.youtube.com/watch?v=tb-KFvC46zA
Ja bym chętnie zobaczył jaki poradnik, jak zacząć zarabiać na zdjęciach. :P
jacek_wozniak
12-06-2016, 17:35
Ja bym chętnie zobaczył jaki poradnik, jak zacząć zarabiać na zdjęciach. :P
to nie do mnie :) zawsze podaję zbyt niskie ceny, bo wciąż jest to moje zajęcie dodatkowe, nie stała praca :)
Nawet małe kwoty bym chciał zacząć zarabiać na tym. Na razie nic nie udało mi się zarobić, a pracuję na etacie w niezłym syfie za minimalną + premie. :/
jacek_wozniak
12-06-2016, 20:11
Wiadomo, że dosyć niezłe pieniądze są w ślubach, chrztach itp, ale trzeba mieć portfolio, żeby się odpowiednio cenić i to nie jest łatwy pieniądz.
To jest jeden z najlepszych biznesów, bo poczta pantoflowa działa lepiej niż jakakolwiek fejsbukowa reklama :)
Na portretach bardzo rzadko się zarabia, chyba, ze ktoś chce czasem rodzinne zdjęcia.
Teraz bardzo modne są sesje sensualne, jednak trzeba uważać, żeby nie popaść z taniość i tandetę niestety...
spiritus
12-06-2016, 23:26
A może poradnik o czymś więcej nt tych "sesji sensualnych"?
Chętnie bym zobaczył coś niecoś na filmie o tym jak zaaranżować taką sesję, jak rozmawiać z modelką/modelem, jak ustawiać modelki/modeli? Coś niecoś o świetle itp itd
Tymczasem biorę się za nowy poradnik :D
jacek_wozniak
13-06-2016, 09:05
niestety nie wykonuję takich sesji, wiec tej tematyki u mnie nie będzie :)
chcę w końcu zrobić kolejny odcinek "fotografować jak" w kompetentniejszym backstagem i pokazaniem oświetlenia, ale niedługo wyjeżdżam na urlop i ciężko wszystko zorganizować...
spiritus
13-06-2016, 10:15
No to chociaż jak działać w portrecie. Myślę, że to spokrewnione ze sobą dziedziny fotografii i rozmowa z modelką przyda się i tu i tu :)
PiotrekW
13-06-2016, 12:56
No no, ja też poproszę o film traktujący o pracy z modelem / modelką :) Samym obrabianiem zdjęć człowiek nie żyje :) Chętnie zobaczę, jak prowadzi się sesję od początku do końca, choćby nawet krótką, z kilkoma kadrami. Od czego zacząć sesję, jak rozmawiać z modelką, jak ją ustawiać, jak poprawiać. Pytanie tylko, czy da się zrobić tego rodzaju film, czy też taką wiedzę można nabyć wyłącznie na warsztatach?
niestety nie wykonuję takich sesji, wiec tej tematyki u mnie nie będzie :)
chcę w końcu zrobić kolejny odcinek "fotografować jak" w kompetentniejszym backstagem i pokazaniem oświetlenia, ale niedługo wyjeżdżam na urlop i ciężko wszystko zorganizować...
Bardzo prosze
jacek_wozniak
13-06-2016, 18:59
Chętnie zobaczę, jak prowadzi się sesję od początku do końca, choćby nawet krótką, z kilkoma kadrami. Od czego zacząć sesję, jak rozmawiać z modelką, jak ją ustawiać, jak poprawiać. Pytanie tylko, czy da się zrobić tego rodzaju film, czy też taką wiedzę można nabyć wyłącznie na warsztatach?
Da się, jednak jest to odpowiedni nakład pracy i zaangażowanie kilku osób.
Film taki na pewno nie może być kilkunastominutowy, musiałby to być pełen poradnik 60-90 minut.
Będę chciał w przyszłości nakręcić dłuższe filmy dostępne online za niewielką kwotę o bardziej dogłębnej tematyce, jednak na to potrzebuję jeszcze chyba co najmniej roku, żeby wybudować własne studio o którym myślę od dłuższego czasu i jeszcze muszę skompletować sprzęt nagraniowy... Wszystko w swoim czasie :)
PiotrekW
13-06-2016, 21:10
No i super :) Poczekam :) A tak w tym temacie, możecie może polecić jakiegoś autora warsztatów, u którego za przystępną cenę można dowiedzieć się tego o czym pisałem 2 posty wyżej?
Takim nerdem jesteś, że nie potrafisz do dziewczyny zagadać? :D Pytasz się co robi, czym się interesuje, jakie ma plany i marzenia i rozmowa się kręci. Jak nie wiesz jak ją ustawić, to wrzuć sobie na telefon kilka zdjęć, które ci się podobają i spróbujcie to odtworzyć na sesji.
- - - - kolejny post - - - - - -
Takim nerdem jesteś, że nie potrafisz do dziewczyny zagadać? :D Pytasz się co robi, czym się interesuje, jakie ma plany i marzenia i rozmowa się kręci. Jak nie wiesz jak ją ustawić, to wrzuć sobie na telefon kilka zdjęć, które ci się podobają i spróbujcie to odtworzyć na sesji.
jacek_wozniak
14-06-2016, 09:32
wbrew pozorom to nie takie łatwe
przede wszystkim na początku zapewne będzie ktoś chciał poćwiczyć na koleżance albo początkującej modelce, kimś kto nie ma obycia w pozowaniu i pokazanie zwykłego zdjęcia na telefonie też niewiele pomoże, jeżeli nie będzie się umiało przekazać o co chodzi i po co ma tak pozować
ważne jest też, aby sam fotograf wiedział jak np pokazać, żeby modelka obróciła głowę delikatnie w prawo
bardzo często przechyl mylone jest z obróć, skręć itp :)
najlepiej jak sam fotograf wykonuje ruchy, jakie chce, żeby wykonała modelka
tak samo, moje lewo, to nie twoje lewo, więc warto pokazywać dokładnie gdzie ktoś ma się przesunąć
co do samych warsztatów, to nie orientuję się, kto jak prowadzi niestety...
warto po prostu zapisać się do kogoś, kto robi zdjęcia dla Ciebie ciekawe i bardzo uważnie patrzeć jak pracuje z modelką
szanse są jednak duże, że taka modelka bedzie doświadczona i sama w 90% bedzie potrafiła sie odpowiednio ustawić :)
Na początku największym problemem jest znalezienie modelki. :P Potem jest już z górki.
PiotrekW
14-06-2016, 18:32
Na początku największym problemem jest znalezienie modelki. :P Potem jest już z górki.
Tak sobie właśnie myślę, że praktyka czyni mistrzów :) Ale fajnie by było podpatrzeć doświadczonych fotografów przy pracy z modelkami amatorkami. Jestem przekonany, że wtedy najwięcej bym się nauczył.
Jacek pisze o ważnych kwestiach, niby oczywistych, ale jak dochodzi do robienia zdjęć to i tak popełnia się te same błędy :) Ale nie chcę się tu rozpisywać, bo to temat Jacka i nie będę robić off topu.
Dzięki za wszystkie uwagi. Pozdrawiam!
Panie i Panowie.
Jacek odwala kawał dobrej roboty. Dzieli się z nami swoją wiedzą. Powinniśmy być Mu wdzięczni i tyle. A tu się jakiś koncert życzeń zrobił ?. Trochę umiaru ?.
jacek_wozniak
15-06-2016, 08:09
Robię co mogę w miarę możliwości, a koncert życzeń może być, bo zapisuję sobie te rzeczy, żeby wiedzieć co byście chcieli w przyszłości zobaczyć, jednak część z tych tematów, jest dla mnie jeszcze nieosiągalna, ze względu na ograniczenia fizyczne (studio, sprzęt :) ). Mogę jednak powiedzieć, ze nowe tutoriale powinny być już full HD, bo w końcu sprawiłem sobie porządny monitor ;)
Pisałem pół żartem, bo widzę jakie masz podejście do tematu ?.
I oczywiście z niecierpliwością czekam na następne filmy?
parubasx
16-06-2016, 11:05
Świetny poradnik, dzięki wielkie! :)
monkiewicz.marcin
16-06-2016, 22:21
Jacek oglądam Twoje filmy i naprawdę sporo się z nich uczę. Dobra robota i dziękuje !!!
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
jacek_wozniak
18-06-2016, 22:38
Jutro wyjeżdżam na wakacje, więc następny film pojawi się dopiero za dwa tygodnie, a tymczasem zostawiam Was ze swoimi przemyśleniami o planach na mój kanał na YT.
Plany są wielkie, nawet kilkuletnie ;) Niejednokrotnie wspominałem już tutaj o niektórych rzeczach zawartych w tym filmie.
Mam nadzieję, że wszystko potoczy się tak jak powinno i będę mógł Wam zapewnić treści o wiele lepszej jakości i tematyce :)
https://www.youtube.com/watch?v=SPonFBU2GRs
Carlos_lo
19-06-2016, 06:35
kibicuje i trzymam kciuki, powodzenia i konsekwencji zycze:) postaram sie wetknac 3 trollowe grosze, gdzie bedzie to mozliwe;)
co mialem powiedziec, przeczytalem:)
--------
no signature
również trzymam kciuki i życzę powodzenia
oczywiście czekając na nowe
Miłego wypoczynku i wytrwałości w działaniu, a wielu (w tym ja ?) na tym skorzysta.
jacek_wozniak
03-07-2016, 11:04
pourlopowy tutek ;)
https://www.youtube.com/watch?v=8-3TonECd40
Dzięki Jacku, świetnie pokazane co i jak od samego początku, ustawienia świateł, studia, itp, po obróbkę
Warciarz
07-07-2016, 18:34
Nie jestem miłośnikiem studia, ale fajnie było obejrzeć ten tutorial. Pro robota, gratki :)
Carlos_lo
07-07-2016, 22:03
od strony edycyjnej pogubilem sie:) bo raz mowisz, ze robimy a raz ze robisz, wiec ciesze sie jak los, ze w koncu cos razem robimy, a okazuje sie ze jednak robisz sam;) i teraz mam metlik w glowie, to tak jakbym czytal ksiazke i narrator mowil o sobie w liczbie mnogiej i pojedynczej
--------
no signature
jacek_wozniak
08-07-2016, 13:19
oj gdybym tylko mógł kontrolować to co mówię podczas nagrywania :D
bardzo często jest to mocno edytowany słowotok bez scenariusza :D
muszę właśnie zacząć robić sobie chociaż jakieś notatki, bo często podczas nagrania robię pauzy, żeby się zastanowić co powiedzieć dalej :)
Wystarczy w punktach wypisać to o czym chcesz mówić. Dzięki temu nie ma wrażenia sztuczności (kiedy ktoś wypisze sobie przemowę).
zbyszekD7000
08-07-2016, 15:00
Ale marudzicie :)
Dobrze jest, świetne poradniki i ciągle z niecierpliwością czekamy na kolejne :)
jacek_wozniak
08-07-2016, 16:48
na niedzielę postaram się zrobić coś o fotografii koncertowej, bo podczas ostatniego wypadu na festiwal mocnych brzmień (http://jacekwphoto.blogspot.com/2016/07/xiv-festiwal-mocnych-brzmien-illusion.html) nagrałem kilka klipów, żeby pokazać backstage i opowiem o kulturze w fosie pod sceną i ewentualnych akredytacjach, a na koniec wybiorę kilka zdjęć w lightroomie i pokaże szybką obróbkę, bo przeważnie koncert nie wymaga przejścia do photoshopa (jeżeli nie trzeba usunąć statywu ze sceny ;) )
spiritus
08-07-2016, 18:47
na niedzielę postaram się zrobić coś o fotografii koncertowej, bo podczas ostatniego wypadu na festiwal mocnych brzmień (http://jacekwphoto.blogspot.com/2016/07/xiv-festiwal-mocnych-brzmien-illusion.html) nagrałem kilka klipów, żeby pokazać backstage i opowiem o kulturze w fosie pod sceną i ewentualnych akredytacjach, a na koniec wybiorę kilka zdjęć w lightroomie i pokaże szybką obróbkę, bo przeważnie koncert nie wymaga przejścia do photoshopa (jeżeli nie trzeba usunąć statywu ze sceny ;) )
SUPER!!! <3
Miło by było gdybyś jeszcze coś o sprzęcie powiedział. Nawet tym pierwszym jakim zaczynałeś.
jacek_wozniak
10-07-2016, 10:28
o koncertach ;)
https://www.youtube.com/watch?v=A8VpM_hEWAc
spiritus
10-07-2016, 10:43
Tutek z rana jak śmietana!
Idę po herbatę i biorę się za lekturę :D
o koncertach ;)
https://www.youtube.com/watch?v=A8VpM_hEWAc
Jacek, czy masz kanał na youtube? Podaj nazwę. Dzięki.
Dodano:
Oki, już wyszperałem [emoji85] "JacekWphoto"
Pozdro [emoji469][emoji453][emoji463]
Pajp
jacek_wozniak
17-07-2016, 08:41
trochę informacji i najnowszej aktualizacji PSa :)
https://www.youtube.com/watch?v=LZ8FYIrlILg
dajcie znać, czy zauważyliście jakieś problemy z działaniem PSa po aktualizacji
ostatnia każdy update niestety mocno mieszał, ale po tym nie zauważyłem specjalnie pogorszenia w użytkowaniu, a nowe narzędzia są na prawdę ciekawe :)
PiotrekW
19-07-2016, 08:03
Jacku - świetne są te Twoje filmy. Brawo za chęci przekazywania swojej wiedzy - to rzadka sprawa w dzisiejszym świecie nastawionym na zysk. Oglądam co tydzień i sporo się z nich uczę. Pozdrawiam!
jacek_wozniak
19-07-2016, 08:54
na zysk jeszcze liczę, ale dopiero za kilaka lat :D
jacek_wozniak
24-07-2016, 09:08
tutorial o wycinaniu włosów z tła ;)
https://www.youtube.com/watch?v=2OOWdQMZpZI
Carlos_lo
24-07-2016, 09:28
to do ogladania:)
--------
no signature
Jacku... retusz i wymiana kolan na zdjęciu...
jacek_wozniak
24-07-2016, 17:30
kolana i pępek się całkiem wymazuje ;)
a przesłał bym ci fotę "z kolanem" ? Może tutka zrobisz ?
jacek_wozniak
24-07-2016, 21:35
bardzo specyficzny ten tutek :)
możesz podesłać na maila (
[email protected]) to zobaczę jak to wygląda i co by trzeba było zrobić, żeby poprawić kolano :)
wydaje mi się, ze raczej dodge and burn by wystarczyło bo to kwestia rozkładu cieni głównie, to najwyżej odeślę Ci PSD z warstwami albo tu umieszczę jako dodatek to posta
oki - poszukam konkretnego zdjęcia
zbyszekD7000
24-07-2016, 22:15
Tutaj, tutaj, też chcemy zobaczyć :)
No jasne, że chcemy zobaczyć
To, że czasami nic nie pisze ten czy tamten to przecież z powodu by nie pisać post pod postem podziękowań. Co też nie znaczy, że żadnej wiedzy w dobry sposób przekazanej za dużo.
jacek_wozniak
25-07-2016, 19:34
to w takim razie czekam na fotę od fafniaka i tutaj wkleję opis
najpierw musze uzyskać zgodę modelki
Ale jak 1 sie nie zgodzi to dam drugą ;)
jacek_wozniak
28-07-2016, 11:46
no to kolanka :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/30sve6r-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/30sve6r.jpg)
Cały retusz opierał się na frequency separation (https://www.youtube.com/watch?v=aCZBkjBVxQ8) i dodge and burn (https://www.youtube.com/watch?v=bAG8MFO3vn0)
Używając FS wyretuszowałem otarcia na skórze, itp.
D&B wyrównało resztę i ogarnęło całe kolana.
Warstwa koloru została dodana,żeby nasycić ewentualnie wyblaknięcia od wyciągania cieni z D&B.
Cały PSD z warstwami możecie ściągnąć TUTAJ (https://drive.google.com/open?id=0B0VH9CiAhTKZNk9TSmd0R0dTQUk).
Ooooo!
Na 100% jest znacznie lepiej.
Jutro siciagam plik
Dzieki!
jacek_wozniak
31-07-2016, 10:01
retusz aktu :)
Dzięki za plik Marcin!
https://www.youtube.com/watch?v=6GEwo_C8jlY
Carlos_lo
31-07-2016, 21:54
tak z ciekawosci spytam, ile zajmuje czasu wyretuszowanie, ja zalozylem ze daje godzine na zdjecie, teraz sie 'przerazilem' i uzmyslowilem, ze mam ponad 40, czasu malo, ciagle jakies duperele do przemyslen, poprawy i 3h leca;)
to co na ostatnim filmie to faktycznie do pol h, ale zabawa z tlem, wlosami, droga przez meke, szczegolnie ze foty sa rozne i wymagaja innego podejscia
--------
no signature
jacek_wozniak
01-08-2016, 09:59
surowy zrzut ekranu przed edycją miał 1:02 h
wycinając gadanie itp, samego retuszu było pewnie około 30-40 minut
następny tutorial chcę zrobić w stylu: "retusz 10min vs 60min"
muszę tylko zrobić jakieś zdjęcie nowe w tygodniu :)
jacek_wozniak
05-08-2016, 18:12
z przykrością muszę zrobić tygodniową przerwę w tutkach, bo właśnie dzisiaj przyszedł mi nowy komputer i czeka mnie teraz instalacja systemu, programów, itd itp... :)
W tygodniu miałem niespodziewany wyjazd, który trochę popsuł plany, więc niestety następny film będzie za tydzień w niedzielę... :(
spiritus
05-08-2016, 18:18
z przykrością muszę zrobić tygodniową przerwę w tutkach, bo właśnie dzisiaj przyszedł mi nowy komputer i czeka mnie teraz instalacja systemu, programów, itd itp... :)
W tygodniu miałem niespodziewany wyjazd, który trochę popsuł plany, więc niestety następny film będzie za tydzień w niedzielę... :(
Damy radę ;)
Powodzenia!
P.S.
A o czym będzie nowy odcinek?
zbyszekD7000
05-08-2016, 18:22
Spoko, poczekamy :)
Damy radę ;)
Powodzenia!
P.S.
A o czym będzie nowy odcinek?
O instalacji systemu, programów... ?
Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
spiritus
05-08-2016, 18:38
O instalacji systemu, programów... ��
Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
Czyli "Jak przygotować stanowisko komputerowe i środowisko systemowe pod obróbkę zdjęć" :D
Śmiejcie się, a co z kalibracją monitora, drukarki, itp?
;-) :D
spiritus
06-08-2016, 00:28
Śmiejcie się, a co z kalibracją monitora, drukarki, itp?
;-) :D
Będzie za dwa tygodnie :)
Się Jacek zdziwi jak tu zajrzy i zobaczy jaki scenariusz mu piszemy :lol:
jacek_wozniak
07-08-2016, 09:07
widzę właśnie :D
piątek cały się męczyłem z systemem, bo win7 niechętnie szedł na system z dyskami w Raid1 na dane...
w sobotę rano zdecydowałem się na przesiadkę na win10 i wszystko póki co działa bez problemu, a do systemu można przywyknąć
co do kalibracji, to nie mam drukarki do zdjęć typowo (jakieś bardziej biurowe urządzenia), a dopiero niedawno kupiłem pierwszego "budżetowego" Eizo, więc pierwszy raz w życiu będę kalibrował monitor :)
Jacku, a jak radzisz sobie z niesfornymi włosami?
Fajną robotę robisz, tak trzymaj!
jacek_wozniak
10-08-2016, 08:47
o włosach będzie kiedyś osobny tutorial
w nowym filmie będzie na szybko pokazane w bardzo nieszczegółowy sposób jedna metoda :D
pędzel korygujący i stempel :)
ogólnie mam problem ze sterownikami do tabletu teraz na win 10, bo mam ten taniutki wacom bamboo i boję się, ze czeka mnie przesiadka na jakiś intuos pro za gruby hajs...
Pędzel korygujący i stempel to klasyka. Pytałem się, bo ostatnio próbowałem zastosować Frequency Separation i też całkiem spoko wychodzi.
jacek_wozniak
12-08-2016, 19:55
często kopiuje się ładniejsze partie włosów i się je odpowiednio miesza z resztą
przy frequency separation można kopiować teksturę płatami np :)
spiritus
12-08-2016, 20:02
Jacku mam pytanie:
kiedy planujesz nakręcić kolejny odcinek "fotografować jak..." albo o obróbce w stylu Dragana (tak jak kiedyś prosiłem)?
No właśnie też to zauważyłem. Sugerowałem się tym: http://www.digitalartsonline.co.uk/tutorials/photoshop/how-fix-hair-in-photoshop/#1
jacek_wozniak
12-08-2016, 20:58
przyznam, ze troszkę zapomniałem :)
mam to na liście i jest w folderze ale dałeś mi chociaż motywację do spróbowania na Twoim zdjęciu :)
efekt:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/2q3omjr-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/2q3omjr.jpg)
spiritus
12-08-2016, 21:39
przyznam, ze troszkę zapomniałem :)
mam to na liście i jest w folderze ale dałeś mi chociaż motywację do spróbowania na Twoim zdjęciu :)
efekt:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/2q3omjr-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/2q3omjr.jpg)
Yyy to do mnie czy do rwpb?
Jak do mnie no to to nie jest moje zdj :)
jacek_wozniak
12-08-2016, 21:40
kurcze zapomniałem od kogo mam zdjęcie do efektu Dragana, ktoś podsyłał :D
muszę przejrzeć wiadomości :)
spiritus
12-08-2016, 23:45
kurcze zapomniałem od kogo mam zdjęcie do efektu Dragana, ktoś podsyłał :D
muszę przejrzeć wiadomości :)
pozwól, że pomogę ;)
raz: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269142&page=4&p=3690219&viewfull=1#post3690219
dwa: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269142&page=5&p=3690425&viewfull=1#post3690425
Taki efekt da się osiągnąć w C1 czy trzeba czegoś w stylu photoshopa lub gimpa ?
jacek_wozniak
13-08-2016, 08:02
pozwól, że pomogę ;)
raz: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269142&page=4&p=3690219&viewfull=1#post3690219
dwa: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269142&page=5&p=3690425&viewfull=1#post3690425
Dziękować! :)
Taki efekt da się osiągnąć w C1 czy trzeba czegoś w stylu photoshopa lub gimpa ?
ten plik miał akurat sporo warstw, dlatego Photoshop byłby jak najbardziej wskazany, ale na upartego C1 albo Lightroomem dałoby się zrobić 80% całego efektu
oj... nie podoba mi się
nie podoba Ci się ten styl obróbki, czy moja interpretacja Dragana? :)
osobiście takiej obróbki unikam i nigdy bym tak portretu nie obrobił, ale styl jest dość charakterystyczny i ma kilka kluczowych elementów, na które trzeba zwrócić uwagę podczas retuszu
Widzisz... Dragan robiąc swoje zdjęcia ( o ile mnie pamięć nie myli) konstruował je na zasadzie pewnej scenki, teatralności gestu, postawy. Jednoczesnie te zdjęcia nawiązywały do czegoś co można nazwać portretem socjologicznym. Obróbka współgrała w tym całym procesie tworzenia.
Wprowadzenie jej do zwykłego portretu jest, jak dla mnie, dodaniem garści wiśni do zupy pomidorowej. Choć pewnie niektórym może smakować ;)
Nie zajarzylem że to kolejny tutek :)
jacek_wozniak
13-08-2016, 09:08
W 100% się zgadzam. Każde zdjęcie Dragana to historia i to widać. Dlatego jeżeli już tutorial powstanie, to nie będzie to seria "fotografować jak", bo wtedy musiałbym stworzyć całą taką sesję, ale bardziej właśnie o sposobie obróbki i głównych narzędziach.
jacek_wozniak
14-08-2016, 10:58
a na dzisiaj małe porównanie dwóch retuszy: 5min vs 60min :)
https://www.youtube.com/watch?v=hcDblXZqvkk
Świetne porównanie.
Dla mnie nawet efekt 5 minutowej obróbki jest bdb. i cieszyłbym się, gdybym uzyskiwał taki efekt...
Choć w tym wypadku miałeś piękną modelkę, co trochę ułatwiło pracę ;)
Piękna modelka jak najbardziej pomaga, ale czasem te 5 minut obróbki jest poprzedzone długą pracą stylistki, wizażystki, itd. Dobry makijaż potrafi zrobić cuda i skrócić czas obróbki. Ale to chyba temat na osobny tutek?
jacek_wozniak
17-08-2016, 07:46
już myśleliśmy, żeby Paulina nagrała coś o makijażu, ale to kiedyś może :)
póki co brak wciąż odpowiedniego oświetlenia ciągłego i mikrofonów do takich nagrywek ;)
A ta pierścieniowa lampa nie wystarczy?
jacek_wozniak
17-08-2016, 09:14
A ta pierścieniowa lampa nie wystarczy?
niestety strasznie migocze podczas nagrywania
mamy małą lampę LED yongnuo ale może być trochę słaba
póki co nie mamy też miejsca, więc z jakimiś lepszymi jakościowo nagraniami musimy poczekać co najmniej rok niestety na większą przestrzeń
jacek_wozniak
21-08-2016, 11:10
trochę na temat naszego pierwszego bodypaintingu :)
https://www.youtube.com/watch?v=kaeE7S7ZQxQ
Właśnie oglądam na YT.
Bardzo interesujący - zresztą jak zwykle.
Dzięki!
Jak zawsze ciekawe i dobrze przedstawione
jacek_wozniak
21-08-2016, 17:28
znalazłem modelkę do stylu ruskich portrecistów, ale trzeba czasu, żeby sesję zgrać... we wrześniu coś będzie ;)
chciałbym tez zrobić porównanie chińskiego ringa do oryginalnego roundflasha, bo w moje ręce w końcu wpadł oryginał :)
Super!
Już się nie mogę doczekać!