Zobacz pełną wersję : D7100 - Tryb opóźnienia ekspozycji a blokada lustra
Witam
Przygotowuje się do fotek nocnych ze statywem i chciałabym maksymalnie wyeliminować drgania. Znalazłam opcję tryb opóźnienia ekspozycji. Z tego co czytam w menu aparatu w pomocy chodzi o to iż po podniesieniu lustra aparat "czeka" pewien czas aż drgania powstałe w wyniku podniesienia lustra ustaną i dopiero wykonuje zdjęcie. A co z opadaniem lustra ? Nie mogę znaleźć opcji blokady lustra która chyba działa tak iż zdjęcie zostaje zrobione i dopiero po czasie opada lustro. Czy w D7100 jest taka opcja aby opóźnić opad lustra już po wykonanym zdjęciu ? Nie widzę albo źle patrzę....
2pompony
23-01-2016, 21:13
Zastanów się nad sensownością tego, co chciałabyś zrobić. Zdjęcie jest już zrobione, migawka zamknięta - i po co wtedy aparat ma pilnować braku drgań, żeby co...? Skoro zdjęćie juz jest zrobione, dlaczego lustro ma opadać jakoś specjalnie aksamitnie, wytłumiać drgania, i tak dalej?
Migawka już zamknięta, teraz lustro może opadać już normalnie. CHyba, że chciałabyś aby najmniejsze drgnienie aparatu nie przeszkodziło Ci w kontemplacji obrazu na ekraniku...
artur0372
23-01-2016, 21:16
To samo ma na celu a chyba lepsze:
Lewe pokrętło na "Mup"
1. Spust do połowy - ustawiasz ostrość
2. Spust do końca - podnosisz lustro
3. Jeszcze raz spust do końca - robisz zdjęcie.
Tak mam w D7000 - instrkcja "tryb uniesienia lustra".
Chyba tak to wygląda. Powinno być w instrukcji.
Jeżeli nie ma "Mup" w D7100 to sorki.
2pompony
23-01-2016, 21:18
Jest, ale to się nazywa tryub cichy i nie służy wytłumianiu drgań (bo po zrobieniu zdjęcia wytłumianie jest jakby słabo sensowne), tylko braku drugiego klapnięcia. :)
artur0372
23-01-2016, 21:24
Jest, ale to się nazywa tryub cichy i nie służy wytłumianiu drgań (bo po zrobieniu zdjęcia wytłumianie jest jakby słabo sensowne), tylko braku drugiego klapnięcia. :)
Chyba nie. Cicha migawka to "Q"
Zastanów się nad sensownością tego, co chciałabyś zrobić. Zdjęcie jest już zrobione, migawka zamknięta - i po co wtedy aparat ma pilnować braku drgań
Masz rację nie ma to sensu. Czyli samo opóźnienie ekspozycji wystarczy ?
artur0372
23-01-2016, 21:29
Przeczytaj to co napisałem i to ma sens. Jeszcze lepszy z pilotem albo wężykiem.
edit: tak na szybko z netu: http://fotoblogia.pl/3296,jak-pozbyc-sie-drgania-aparatu-czyli-tryb-mup
2pompony
23-01-2016, 21:46
Właśnie! :)
Ważne, żeby nie gibało aparatem przed i w trakcie naświetlania, po już może.
Mup jak i tryb opoznienie ekspozycji działa tak samo, tyle że 30 s sie nie czeka a kilka i tyle wystarczy aby uspokoil sie aparat. Ale dzięki i za tę podpowiedź.
Plusem Mup-a jest to ze nie trzeba pamiętać o samowyzwalaczu, trybie opóźnienia itp przestawia się tylko i gra, szkoda tylko ze az 30 s sie czeka.
artur0372
23-01-2016, 21:57
"Mup" + pilot albo wężyk i jest gitara.
2pompony
23-01-2016, 22:00
Coś pokręciłaś - w trybie Mup 30 sekund czeka się na opuszczenie lustra, jeśli użytkownik nie wykonał żadnej akcji. Tryb Mup działa tak:
1. Klik spustem - podnosi się lustro i tak trwa.
2. Klik spustem i robi się zdjęćie (tzn. otwiera i zamyka migawka) i następuje krok 3, mianowicie
3. lustro opada po zdjęciu automatycznie.
Jeśli przez 30 sekund nie wykonasz akcji z punktu 2, to body dla oszczedności baterii samo przechodzi do punktu 3.
To może uporządkuję.
Mup działa tak, że pierwsze naciśnięcie spustu podnosi lustro, a drugie wyzwala migawkę. Oczywiście nie ma to sensu gdy naciska się spust palcem, potrzebny jest pilot lub wężyk. Zaletą jest to, że robimy zdjęcie w momencie gdy chcemy. Ma to znaczenie np. w mieście, gdy przeszkadzają ludzie lub gdy chcemy uchwycić światła samochodu. Po 30s lustro opada samo.
Jeśli nie mamy pilota, to można użyć opóźnienia wyzwalania. Wtedy lustro podnosi się po naciśnięciu spustu, a migawka po zadanym czasie (1 do 3 s).
Samowyzwalacz służy do zupełnie czego innego.
2pompony
23-01-2016, 22:04
To może uporządkuję.
Mup nie działa tak, że pierwsze naciśnięcie spustu podnosi lustro, a drugie wyzwala migawkę.
U mnie tak to działa... :shock:
EDIT -
w dodatku, co odkryłem z najwyższym zdumieniem, jak nie wykonam drugiego kliku, to istotnie po 30 sekundach, zamiast samego powrotu lustra aparat jednak robi zdjęćie. Jeszce większy szok!
Źle złożone zdanie. Kiepsko się pisze na tablecie na skraju zasięgu.
Jeśli nie mamy pilota, to można użyć opóźnienia wyzwalania. Wtedy lustro podnosi się po naciśnięciu spustu, a migawka po zadanym czasie (1 do 3 s).
Samowyzwalacz służy do zupełnie czego innego.
No własnie nie mam pilota ani wężyka dlatego zainteresowałam się trybem opóźnienia ekspozycji i chyba tylko tak będę mogła robić.
Z tym brakiem pilota to chyba przesadzasz. Popatrz na "popularny serwis aukcyjny" i zobaczysz, że za 20 zeta może być po problemie, a za 150 dostaniesz GPS-a z dołączonym gratis wężykiem spustowym. Kupiłem kilka lat temu takiego pilota do D70s i działa do dzisiaj również z D7100, oczywiście nie jest to pilot z napisem Nikon.
oczywiście nie jest to pilot z napisem Nikon.
Teraz za 20 zł są jeszcze lepsze od oryginału bo mają dłuższy napis " for Nikon" :D
No własnie nie mam pilota ani wężyka dlatego zainteresowałam się trybem opóźnienia ekspozycji i chyba tylko tak będę mogła robić.
Tak na poważnie - są na allegro, działają tak samo i w 100 % rozwiążą Twój dylemat
Z tym brakiem pilota to chyba przesadzasz. Popatrz na "popularny serwis aukcyjny" i zobaczysz, że za 20 zeta może być po problemie, a za 150 dostaniesz GPS-a z dołączonym gratis wężykiem spustowym. Kupiłem kilka lat temu takiego pilota do D70s i działa do dzisiaj również z D7100, oczywiście nie jest to pilot z napisem Nikon.
czy to musi byc pilot kompatybilny z nikonem czy jakikolwiek na podczerwień ?
Pożyczyłam taki:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/nwF6rNB-1.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/nwF6rNB.jpg?1)
bateria sprawna bo zmierzona miernikiem, w menu właczony tryb zdalnego wyzwalania i ....nic :(
czy to musi byc pilot kompatybilny z nikonem czy jakikolwiek na podczerwień ?
bateria sprawna bo zmierzona miernikiem, w menu właczony tryb zdalnego wyzwalania i ....nic :(
10 zł i to z wysyłką - nie kombinuj ;)
http://allegro.pl/pilot-ml-l3-nikon-d3000-d5000-d5100-d90-d80-d60-i5439074386.html