PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 - Tryb opóźnienia ekspozycji a blokada lustra

C_K
23-01-2016, 21:01
Witam
Przygotowuje się do fotek nocnych ze statywem i chciałabym maksymalnie wyeliminować drgania. Znalazłam opcję tryb opóźnienia ekspozycji. Z tego co czytam w menu aparatu w pomocy chodzi o to iż po podniesieniu lustra aparat "czeka" pewien czas aż drgania powstałe w wyniku podniesienia lustra ustaną i dopiero wykonuje zdjęcie. A co z opadaniem lustra ? Nie mogę znaleźć opcji blokady lustra która chyba działa tak iż zdjęcie zostaje zrobione i dopiero po czasie opada lustro. Czy w D7100 jest taka opcja aby opóźnić opad lustra już po wykonanym zdjęciu ? Nie widzę albo źle patrzę....

2pompony
23-01-2016, 21:13
Zastanów się nad sensownością tego, co chciałabyś zrobić. Zdjęcie jest już zrobione, migawka zamknięta - i po co wtedy aparat ma pilnować braku drgań, żeby co...? Skoro zdjęćie juz jest zrobione, dlaczego lustro ma opadać jakoś specjalnie aksamitnie, wytłumiać drgania, i tak dalej?

Migawka już zamknięta, teraz lustro może opadać już normalnie. CHyba, że chciałabyś aby najmniejsze drgnienie aparatu nie przeszkodziło Ci w kontemplacji obrazu na ekraniku...

artur0372
23-01-2016, 21:16
To samo ma na celu a chyba lepsze:
Lewe pokrętło na "Mup"
1. Spust do połowy - ustawiasz ostrość
2. Spust do końca - podnosisz lustro
3. Jeszcze raz spust do końca - robisz zdjęcie.
Tak mam w D7000 - instrkcja "tryb uniesienia lustra".
Chyba tak to wygląda. Powinno być w instrukcji.
Jeżeli nie ma "Mup" w D7100 to sorki.

2pompony
23-01-2016, 21:18
Jest, ale to się nazywa tryub cichy i nie służy wytłumianiu drgań (bo po zrobieniu zdjęcia wytłumianie jest jakby słabo sensowne), tylko braku drugiego klapnięcia. :)

artur0372
23-01-2016, 21:24
Jest, ale to się nazywa tryub cichy i nie służy wytłumianiu drgań (bo po zrobieniu zdjęcia wytłumianie jest jakby słabo sensowne), tylko braku drugiego klapnięcia. :)

Chyba nie. Cicha migawka to "Q"

C_K
23-01-2016, 21:25
Zastanów się nad sensownością tego, co chciałabyś zrobić. Zdjęcie jest już zrobione, migawka zamknięta - i po co wtedy aparat ma pilnować braku drgań

Masz rację nie ma to sensu. Czyli samo opóźnienie ekspozycji wystarczy ?

artur0372
23-01-2016, 21:29

Przeczytaj to co napisałem i to ma sens. Jeszcze lepszy z pilotem albo wężykiem.
edit: tak na szybko z netu: http://fotoblogia.pl/3296,jak-pozbyc-sie-drgania-aparatu-czyli-tryb-mup

2pompony
23-01-2016, 21:46

Właśnie! :)

Ważne, żeby nie gibało aparatem przed i w trakcie naświetlania, po już może.

C_K
23-01-2016, 21:46
Mup jak i tryb opoznienie ekspozycji działa tak samo, tyle że 30 s sie nie czeka a kilka i tyle wystarczy aby uspokoil sie aparat. Ale dzięki i za tę podpowiedź.
Plusem Mup-a jest to ze nie trzeba pamiętać o samowyzwalaczu, trybie opóźnienia itp przestawia się tylko i gra, szkoda tylko ze az 30 s sie czeka.

artur0372
23-01-2016, 21:57
"Mup" + pilot albo wężyk i jest gitara.

2pompony
23-01-2016, 22:00
Coś pokręciłaś - w trybie Mup 30 sekund czeka się na opuszczenie lustra, jeśli użytkownik nie wykonał żadnej akcji. Tryb Mup działa tak:

1. Klik spustem - podnosi się lustro i tak trwa.
2. Klik spustem i robi się zdjęćie (tzn. otwiera i zamyka migawka) i następuje krok 3, mianowicie
3. lustro opada po zdjęciu automatycznie.

Jeśli przez 30 sekund nie wykonasz akcji z punktu 2, to body dla oszczedności baterii samo przechodzi do punktu 3.

TOP67
23-01-2016, 22:02
To może uporządkuję.
Mup działa tak, że pierwsze naciśnięcie spustu podnosi lustro, a drugie wyzwala migawkę. Oczywiście nie ma to sensu gdy naciska się spust palcem, potrzebny jest pilot lub wężyk. Zaletą jest to, że robimy zdjęcie w momencie gdy chcemy. Ma to znaczenie np. w mieście, gdy przeszkadzają ludzie lub gdy chcemy uchwycić światła samochodu. Po 30s lustro opada samo.

Jeśli nie mamy pilota, to można użyć opóźnienia wyzwalania. Wtedy lustro podnosi się po naciśnięciu spustu, a migawka po zadanym czasie (1 do 3 s).

Samowyzwalacz służy do zupełnie czego innego.

2pompony
23-01-2016, 22:04
To może uporządkuję.
Mup nie działa tak, że pierwsze naciśnięcie spustu podnosi lustro, a drugie wyzwala migawkę.

U mnie tak to działa... :shock:

EDIT -
w dodatku, co odkryłem z najwyższym zdumieniem, jak nie wykonam drugiego kliku, to istotnie po 30 sekundach, zamiast samego powrotu lustra aparat jednak robi zdjęćie. Jeszce większy szok!

TOP67
23-01-2016, 22:12
Źle złożone zdanie. Kiepsko się pisze na tablecie na skraju zasięgu.

C_K
23-01-2016, 22:13
Jeśli nie mamy pilota, to można użyć opóźnienia wyzwalania. Wtedy lustro podnosi się po naciśnięciu spustu, a migawka po zadanym czasie (1 do 3 s).
Samowyzwalacz służy do zupełnie czego innego.

No własnie nie mam pilota ani wężyka dlatego zainteresowałam się trybem opóźnienia ekspozycji i chyba tylko tak będę mogła robić.

mmluty
24-01-2016, 21:22
Z tym brakiem pilota to chyba przesadzasz. Popatrz na "popularny serwis aukcyjny" i zobaczysz, że za 20 zeta może być po problemie, a za 150 dostaniesz GPS-a z dołączonym gratis wężykiem spustowym. Kupiłem kilka lat temu takiego pilota do D70s i działa do dzisiaj również z D7100, oczywiście nie jest to pilot z napisem Nikon.

janek_p
25-01-2016, 00:00
oczywiście nie jest to pilot z napisem Nikon.

Teraz za 20 zł są jeszcze lepsze od oryginału bo mają dłuższy napis " for Nikon" :D

No własnie nie mam pilota ani wężyka dlatego zainteresowałam się trybem opóźnienia ekspozycji i chyba tylko tak będę mogła robić.

Tak na poważnie - są na allegro, działają tak samo i w 100 % rozwiążą Twój dylemat

C_K
02-02-2016, 19:11
Z tym brakiem pilota to chyba przesadzasz. Popatrz na "popularny serwis aukcyjny" i zobaczysz, że za 20 zeta może być po problemie, a za 150 dostaniesz GPS-a z dołączonym gratis wężykiem spustowym. Kupiłem kilka lat temu takiego pilota do D70s i działa do dzisiaj również z D7100, oczywiście nie jest to pilot z napisem Nikon.

czy to musi byc pilot kompatybilny z nikonem czy jakikolwiek na podczerwień ?
Pożyczyłam taki:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/nwF6rNB-1.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/nwF6rNB.jpg?1)

bateria sprawna bo zmierzona miernikiem, w menu właczony tryb zdalnego wyzwalania i ....nic :(

janek_p
02-02-2016, 19:31
czy to musi byc pilot kompatybilny z nikonem czy jakikolwiek na podczerwień ?
bateria sprawna bo zmierzona miernikiem, w menu właczony tryb zdalnego wyzwalania i ....nic :(

10 zł i to z wysyłką - nie kombinuj ;)

http://allegro.pl/pilot-ml-l3-nikon-d3000-d5000-d5100-d90-d80-d60-i5439074386.html